woda kwiatowa? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-01-26, 18:42   #1
Blind
Raczkowanie

woda kwiatowa?

Co to jest woda kwiatowa(duzo tego na allegro,np.: http://allegro.pl/toby-bez-woda-kwia...024029599.html )
Czy to jest woda toaletowa ale z jedna nuta,czy sluzy do czegos innego? nie wiem naprawde ,licze na odp.
Blind jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-26, 19:00   #2
agnyska81
Zakorzenienie

Dot.: woda kwiatowa?

Z tą marką nie miałam nigdy do czynienia, więc nie wiem czy nazwa "woda kwiatowa" to taki zwrot tylko, czy jest nią naprawdę. Sprzedający wkleił w dziale "perfumy i wody perfumowane", trzeba by dopytać.

Wody kwiatowe wytwarzane są ze skroplonej pary wodnej i wywaru powstającego w procesie destylacji roślin. Mogą być używane jako toniki do twarzy i ciała lub jako aromatyczny spray do pomieszczeń. (źródło: drogeriaspa.pl)
Z definicji wynika, że są bezalkoholowe, mogą być jedno- lub wielokwiatowe
Nigdy nie miałam z tym do czynienia

Joga z rana jak śmietana.
agnyska81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-26, 19:13   #3
mariamarysienka
Zakorzenienie

miałam z tym do czynienia dzięki siostrze i powiem jedno - nie mają one nic wspólnego z nazwą. czyli bez wcale nie pachnie bzem ani jaśmin nie pachnie jaśminem itd. wyjątkowo śmierdzące, syntetyczne, zalatujące grzybem zapachy, które trzymają się jak nie wiem co szczerze odradzam Ci te 'wody kwiatowe'

"One cat just leads to another." - E. Hemingway

I love you
I will
I do
mariamarysienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-26, 20:36   #4
hey
Wtajemniczenie

Wody kwiatowe to taki troche nieprecyzyjny termin na hydrolaty, które są produktem ubocznym przy produkcji olejków eterycznych poprzez destylacje parą wodną - ta skroplona para, która "przeleciała" przez cześci roślinne to własnie hydrolat.
Ale nie wiem jak jest w tym przypadku, czy to jakaś nazwa dla perfum czy faktycznie hydrolat, albo coś co udaje hydrolat - musisz zapytać sprzedawcę.

Kadzidła (z paczulami, skórami, przyprawami, drzewami w tym oudami)
hey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-26, 21:38   #5
OlaVS
Zadomowienie

Wedle mego doświadczenia nazwę należy rozumieć dwojako. W pierwszym znaczeniu ściśle - jako hydrolat właśnie, a w drugim jako licentia poetica producenta. I w tym przypadku chodzi na ogół o produkt podłej jakości, jak najbardziej na bazie alkoholu i o zapachu mającym zniechęcić do spożywania takowego produktu. Miałam do czynienia z wodami kwiatowymi raz, gdy w podstawówce postanowiłam tymi kosmetykami uraczyć znajomych moich rodziców, którzy spędziali z nami święta. Woda owa była sprzedawana w kiosku nieopodal szkoły, cena miesciła się jak najbardziej w zakresie kieszonkowego, a do tego w każdej buteleczce pływała zatopiona prawdziwa gałązka konwalii. Tak naprawdę chyba miało być czymś w rodzaju wody toaletowej, ale nie za bardzo się nadawało.

OlaVS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-27, 00:10   #6
ROZ-ter-KA
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Blind Pokaż wiadomość
Co to jest woda kwiatowa(duzo tego na allegro,np.: http://allegro.pl/toby-bez-woda-kwia...024029599.html )
Czy to jest woda toaletowa ale z jedna nuta,czy sluzy do czegos innego? nie wiem naprawde ,licze na odp.
Myśle ,że w tym wypadku chodzi o produkt chemiczny , monozapach
pamietam takie wody z czasów komuny
Stary 2012-01-27, 12:26   #7
kosmetykomaniaczka
Rozeznanie

pierwszy raz słyszę takie określenie
ciekawe ile ma wspólnego z kwiatami
kosmetykomaniaczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-27, 13:33   #8
agnyska81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hey Pokaż wiadomość
Wody kwiatowe to taki troche nieprecyzyjny termin na hydrolaty, które są produktem ubocznym przy produkcji olejków eterycznych poprzez destylacje parą wodną - ta skroplona para, która "przeleciała" przez cześci roślinne to własnie hydrolat.
Byłam słaba z chemii, co widać, bo jednak z wodami kwiatowymi (czyli, według definicji, z hydrolatami) miałam przyjemność Ale stosowałam je jako kosmetyk (do przemywania, odświeżania twarzy), a nie jako pachnidło, choć niektóre jakiś tam zapach miały

Stary 2012-01-27, 15:46   #9
hey
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agnyska81 Pokaż wiadomość
Byłam słaba z chemii, co widać, bo jednak z wodami kwiatowymi (czyli, według definicji, z hydrolatami) miałam przyjemność Ale stosowałam je jako kosmetyk (do przemywania, odświeżania twarzy), a nie jako pachnidło, choć niektóre jakiś tam zapach miały
Ja tez ich uzywam tylko w celach kosmetycznych, jakoś nei wyobrazam sobie używania ich jako perfum, przede wszystkim za krótko, ale tez za słabo pachną, np. hydrolat z róży stulistnej pachnie bardzo mocno (jak chyba zaden inny) po rozpyleniu, ale to trwa dosłownie chwile.

Teraz mi świta, że takie babcine, oldskulowe, bazarowe perfumy nazywa sie czasem wodami różanymi czy cos w tym stylu. Pewnie to z Allegro to coś takiego

Kadzidła (z paczulami, skórami, przyprawami, drzewami w tym oudami)
hey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-27, 16:46   #10
agnyska81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hey Pokaż wiadomość
Teraz mi świta, że takie babcine, oldskulowe, bazarowe perfumy nazywa sie czasem wodami różanymi czy cos w tym stylu.
Mnie od razu się woda brzozowa na myśl rzuciła

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości