|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
woda kwiatowa?
Co to jest woda kwiatowa(duzo tego na allegro,np.: http://allegro.pl/toby-bez-woda-kwia...024029599.html )
Czy to jest woda toaletowa ale z jedna nuta,czy sluzy do czegos innego? nie wiem naprawde ,licze na odp. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: woda kwiatowa?
Z tą marką nie miałam nigdy do czynienia, więc nie wiem czy nazwa "woda kwiatowa" to taki zwrot tylko, czy jest nią naprawdę. Sprzedający wkleił w dziale "perfumy i wody perfumowane", trzeba by dopytać.
Wody kwiatowe wytwarzane są ze skroplonej pary wodnej i wywaru powstającego w procesie destylacji roślin. Mogą być używane jako toniki do twarzy i ciała lub jako aromatyczny spray do pomieszczeń. (źródło: drogeriaspa.pl) Z definicji wynika, że są bezalkoholowe, mogą być jedno- lub wielokwiatowe ![]() Nigdy nie miałam z tym do czynienia ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
miałam z tym do czynienia dzięki siostrze i powiem jedno - nie mają one nic wspólnego z nazwą. czyli bez wcale nie pachnie bzem ani jaśmin nie pachnie jaśminem itd. wyjątkowo śmierdzące, syntetyczne, zalatujące grzybem zapachy, które trzymają się jak nie wiem co
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Wody kwiatowe to taki troche nieprecyzyjny termin na hydrolaty, które są produktem ubocznym przy produkcji olejków eterycznych poprzez destylacje parą wodną - ta skroplona para, która "przeleciała" przez cześci roślinne to własnie hydrolat.
Ale nie wiem jak jest w tym przypadku, czy to jakaś nazwa dla perfum czy faktycznie hydrolat, albo coś co udaje hydrolat - musisz zapytać sprzedawcę.
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Wedle mego doświadczenia nazwę należy rozumieć dwojako. W pierwszym znaczeniu ściśle - jako hydrolat właśnie, a w drugim jako licentia poetica producenta. I w tym przypadku chodzi na ogół o produkt podłej jakości, jak najbardziej na bazie alkoholu i o zapachu mającym zniechęcić do spożywania takowego produktu
![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pamietam takie wody z czasów komuny ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
pierwszy raz słyszę takie określenie
![]() ciekawe ile ma wspólnego z kwiatami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Teraz mi świta, że takie babcine, oldskulowe, bazarowe perfumy nazywa sie czasem wodami różanymi czy cos w tym stylu. Pewnie to z Allegro to coś takiego
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:25.