|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Nieśmiałość a studia?
Jestem nieśmiała, wręcz skrajnie rzekłabym, nieczęsto zdarza mi się odzywać, w LO byłam zamkniętą sobie szarą myszką, daleko mi było do tych głośnych, pewnych siebie wyszczekanych dziewczyn, które tym zdobywały popularność, teraz powiem szczerze poszłam do szkoły policealnej oraz na kurs i trochę się otworzyłam, ale i tak jest jeszcze nie najlepiej. Czy osoba nieśmiała powinna iść na studia czy lepiej odpuścić? Boję się tego wszystkiego, referaty, nie referaty, ale przecież prędzej czy później i tak będę musiała zwalczyć nieśmiałość. Tylko zastanawiam się czy jeszcze troszkę poczekać czy rzucać się na głęboką wodę.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nieśmiałość a studia?
Cytat:
Myślę,że jak będziesz miała do wyboru zaliczyć wygłaszając referat czy nie zaliczyć i mieć przez to problemy to nawet zapomnisz o swojej nieśmiałości,choć ja nieśmiała nie jestem. Co prawda nie należę do mega śmiałych osób i też czasem mnie coś krępuje,ale chyba wiele osób tak ma i jakoś musi sobie radzić w życiu. Jak wyobrażasz sobie życie w przyszłości jak boisz się wygłoszenia referatu czy tam prezentacji?Studia też leczą z nieśmiałości.
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Najlepiej rzuć się na głęboką wodę ! Im szybciej to zrobisz tym lepiej dla Ciebie , na początku pewnie bedzie trudno ale zobaczysz ,ze z biegiem czasu bedzie coraz łatwiej . Nie ma sie czego wstydzic , ludzie to ludzie tacy sami jak Ty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
hm, jestem mocno nieśmiała, ale nigdy mi nie przyszło do głowy, żebym przez to nie mogła iść na studia......
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Idź na studia, nie ma się czego bać, najlepiej się rzucić na głęboką wodę
![]() Od siebie mogę Ci powiedzieć, że kiedy zaczynałam studia również byłam bardzo nieśmiała, teraz minęły prawie trzy lata, a ja jestem zupełnie inną osobą, kiedyś by nawet do głowy mi nie przyszło, że taka mogłabym być. Zdecydowanie nie jestem nieśmiała, mam swoje zdanie, potrafię walczyć o swoje, poznawanie ludzi nie jest dla mnie żadnym problemem, a wręcz przyjemnością i wiem, że to wszystko dzięki studiom.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Czy tak często sa referaty, hmm... myślę, że to zależy od uczelni i od kierunku. Poza tym, zdałaś egzaminy maturalne w formie ustnej i dałaś radę, więc tym bardziej dasz sobie radę na studiach.
Też się stresuję przed każdym wystąpieniem czy też egzaminem ustnym, ale trzeba to powoli przezwyciężać ![]()
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Myślę, że studia nie są przeszkody, tzn. nie powinny stać Ci na drodze życiowej, stanowiąc przeszkodę. Myślę, że właśnie one by Ci pomogły. Tak jak dziewczyny pisały - będziesz wybierać - wygłosić referat czy nie zaliczyć tego... Podejrzewam, że wtedy wybrałabyś opcję pierwszą i przełamała się. Najtrudniejszy jest pierwszy krok, zawsze tak jest. Później wszystko pójdzie z górki.
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
idź, bo zginiesz.
a jeśli mogę Ci jakoś doradzić to pamiętaj że ważne jest NASTAWIENIE. do wszelkich kategorii życia, tego też. otoczenie będzie odbierać Cię tak, jak Ty siebie widzisz. jasne, to na początku łatwe nie będzie, ale musisz zacząć. i im szybciej tym lepiej dla Ciebie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Jasne, że warto, jesli chce się studiować. Tylko radziłabym dobrze wybrać kierunek, zorientować się jakie będą przedmioty, jaki rodzaj zaliczeń. Ja mam 90% egzaminów ustnych. Ale generalnie jeśli ktoś jest nieśmiały nie powinien tej nieśmiałości w sobie pielęgnować unikając sytuacji stresowych tylko stawiać temu czoła. Referaty są na większości kierunków.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Idź na studia. Nie pozwól żeby nieśmiałość sterowała Twoim życiem. W przyszłości na pewno będą trudniejsze rzeczy niż referaty na studiach i w trakcie studiów możesz nauczyć się przezwyciężać tę trudność
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:02.