|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() kopara!! tort na 4 urodziny:) czyli wariacje na temat masy cukrowej
Tort na 4 urodziny mojego najmłodszego braciszka, który, od kiedy skończył rok i 3 m-cy uwielbia wszelkie maszyny budowlane.
http://img820.imageshack.us/img820/4085/dscf8013r.jpg http://img837.imageshack.us/img837/6877/dscf8008.jpg http://img687.imageshack.us/img687/9616/dscf8018p.jpg http://img813.imageshack.us/img813/2059/dscf8020.jpg Jak się Wam podoba? To moje drugie dzieło z użyciem masy cukrowej: P.S. W przyszłości mam nadzieję zainspirować go do studiowania budowy maszyn na Politechnice - niech konstruuje koparki! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: kopara!! tort na 4 urodziny:) czyli wariacje na temat masy cukrowej
Torcik bardzo fajny! Maly sie na pewno ucieszy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ciut niechlujnie, ale i tak podziwiam, ja bym nawet nie wiedziala jak się zabrac za taką koparkę
![]() A synek napewno wniebowzięty ![]()
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Tak, tak, braciszek, ale już ten środkowy (mam w sumie trzech), ośmioletni mógłby na dobrą sprawę być moim synkiem
![]() Że trochę niechlujny to wiem, ale nie wynika to z braku zangażowania, tylko po prostu używałam zupełnie nieprzeznaczonych do tego celu narzędzi ![]() Bo takich cukierniczych to nie mam, a też nie chciałam za dużo wydawać na rzeczy inne niż składniki. Także używałam zwykłej, drewnianej stolnicy do rozwałkowywania masy drewnianym wałkiem, tort wygładzałam nożem i rękmi, no a np. okrągłe śróbki wycinałam za pomocą lejka ![]() Ale liczą się inne rzeczy - ja zrobiłam coś, co sprawia mi przyjemność, Dominik i reszta rodziny zachwyceni, a z tortu i tak zostało już niewiele więcej niż zdjęcia ![]() ---------- Dopisano o 23:44 ---------- Poprzedni post napisano o 23:33 ---------- i jeszcze miałam problemy z plackiem zbożowym na koparke - najpierw zrobiłam za mało, a poźniej dorobiłam trochę w tym samym garnku i część pianek mi lekko skarmelizowała (podgrzewałam na płycie bo nie mam mikrofalówki) i zrobiła się tak twarda, że w ogóle nie dało się tego przeciąć. Za to wycinanie też się wzięłam w dziwny sposób, tak, że koparka mi wyszła pierwotnie 2 razy większa :/ A potem placek mi wysechł i nie chciał już tak współpracować. Z resztą to nie wszystkie problemy, jakie mnie przy realizacji tego tortu spotkały. Ale i tak jestem dumna, że poradziłam sobie z moim pomysłem. Na przyszłość będę wiedziała w jaki sposób zabierać się za masę cukrową ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
No to super, ze sie podobalo
![]() A jak sie robi taki placek zbozowy? Bo przyznam, ze nigdy nie robilam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ja wiem z jakiegoś filmu instruktarzowego, na który wpadłam zupełnie przypadkiem. Zwróciłam uwagę bo czasami zerkam na programy o robieniu tortów i tam tego używają.
Trzeba kupić pianki Marsh Mallows (nazywają się jakoś chyba "jajo" czy "pajo") i ryż preparowany. Dość dużo tego trzeba kupić, ja na koparkę kupiłam w sumie 5 opakowań pianek i 2 ryżu, ale dużo tego placka musiałam odkroić (nie miałam odpowiedniej formy i dlatego). Pianki trzeba rozpuścić najlepiej w mikrofalówce (uwaga: szybko krystalizują) i wymieszać z ryżem. Ryżu ma być mniej więcej tyle samo objętościowo co rozpuszczonych pianek (za dużo ryżu -> placek będzie się kruszyć, jak za mało ryżu to też źle). Upchnąć w porządnie wysmarowanej masłem formie i wstawić do lodówki (ja to chyba chłodziłam tylko z pół h) no i później można rzeźbić. Placek jest plastyczny i można go lekko dopasować np. zgniatając, ale później wysycha i traci właściwości. Bardzo ważnym jest, żeby smarować wszystko co ma styczność z tym plackiem masłem albo jakimś tłuszczem bo jest strasznie lepki. Aha, podobno niektórzy doradzają dodać trochę tłuszczu roślinnego do tego placka, ale w tym filmiku cukierniczka mówiła, że ona uważa, ze to niepotrzebne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
dziekuje
![]() musze niedlugo sprobowac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
ładny tort
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Dziękuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
witaj, ja tam żadnej niechlujności nie zauważyłam, bardzo mi się podoba
![]() taki prezent od kochającej siostry to prawdziwe cudo, życzę powodzenia w dalszych przygodach kulinarnych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
to bardzo się cieszę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
tylko nie zapomnij wrzucić fotek, myślę że nie tylko ja z chęcią sobie obejrzę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Teraz już do najbliższych urodzin moich braci zostało pół roku, a na narzeczonego urodziny ani nie było czasu ani też za bardzo sensu budować czegoś z ciasta. No i mieszkamy we dwoje, także też nie zawsze jest komu zjeść całe ciasto
![]() http://img96.imageshack.us/img96/2976/dscf7822i.jpg |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Bardzo proszę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:15.