![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wigilia w kapciach
Wigilię, jak i całe święta spędzamy u jego rodziców. I tam jest zwyczaj czy nie wiem jak to nazwać, że po domu nie chodzi się w butach.
Po prostu. I nie ważne, że są to święta. Dostaje się kapcie i tyle. Nie ma wyjątku, buty na przebranie- co dla mnie jest oczywiste nie wchodzą w grę. Kolejny rok będę czuła się jak idiotka. Elegancki strój i na nogach kapcie. Podobnie jak TŻ- koszula, krawat i kapciuszki. Rozumiem, gdyby mieli jasne panele lub białe dywany. w kuchni mają linoleum - nie można chodzić w butach, bo się niszczy, w pokojach ciemne panele. Nie chodzi mi o to by w butach z dworu wpaść do domu, ale nawet jak brałam buty na przebranie to i tak dostawałam nieśmiertelne kapcie. W tym roku będzie to samo. Czy tylko ja mam takie problemy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wigilia w kapciach
Cytat:
i jak Ty będziesz z tym żyć? ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Nie musisz być złośliwa, ludzie mają różne problemy. Mniejsze większe. Tu pojawia się odwieczny problem w polskich domach- czy dawać ludziom kapcie. I czy podłoga jest ważniejsza niż ludzie nas odwiedzający.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja bym się spytała, czy wygoda jest ważniejsza niż ludzie nas odwiedzający. To takie straszne, będą kapcie zamiast butów...
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Wiesz, to jest ich dom, ich podłoga i oni za nią odpowiadają. Taki mają zwyczaj i tyle. Jak chcesz się nadstawić, to powiem im, że nie podoba Ci się ten zwyczaj i mają go dla Ciebie zmienić
![]() U mnie wszędzie jest zwyczaj, że się chodzi bez butów po domu. I także w Wigilię wszyscy ładnie ubrani i na boso. Uwierz mi, nawet czystymi butami można zniszczyć podłogę, a jej wymiana jest trochę bardziej kosztowna niż wysiłek wynikający ze zrozumienia czyichś zwyczajów.
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Po ulicy wobec tego też chodźmy w kapciach, bo wygoda najważniejsza.
W Polsce nie stać by podłogę zmienić co kilkanaście lat lub wyprać porządnie dywan, więc karze się gościom chodzić w kapciach. Bo położyło się linoleum 20 lat wcześniej i musi wyglądać jak nowe. Podobnie bywa na Sylwestra- domówki, kobiety w kieckach, a tu na nogach kapcie, w których trzeba tańczyć. Obracam się wśród różnych ludzi i zauważyłam, że tam gdzie mniej kultury, mniej ogłady karze się ściągać buty. A poza tym to wszystkim życzę Wesołych Świąt! Nie będę tu się spierać, bo jak widać nie można mieć własnego zdania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Oczywiste dla mnie jest to, że się bierze buty na przebranie. Nie wchodzi się w tym z dworu. Szczególnie w taką pogodę. U nich odpadają wszystkie buty. Czy to balerinki czy inne. A ja się po prostu głupio czuję w kolorowych kapciuszkach. Chyba skoczę kupię rosmanowe balerinki, takie po imprezach. Na boso też odpada u nich chodzenie- bo tak. Taki zwyczaj.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
W moim kręgu znajomych ludzie już dawno wpadli na to, aby brać ze sobą zmienne obuwie. Ludzie sami nie chcą komuś łazić po domu w buciorach, w których chodzili na zewnątrz. Tu nie chodzi o podłogi, czy dywany, ale o kwestie higieny - nie wiesz nawet co depczesz będąc na dworze. Zimą dochodzi problem topiącego się na butach śniegu - może być tego niewiele, a i tak potem ma się mokro pod podeszwą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Uważam że idąc do kogoś w gości należy szanować zasady panujące w domu gospodarzy. Skoro nie życzą sobie oni żeby chodzić w butach po domu to należy to uszanować i nie ważne czy ktoś ma dywany czy ich nie ma czy ma zwykłą posadzkę czy marmury na podłodze. Każdy ma inne zwyczaje i przyzwyczajenia. Zawsze możesz zrobić Wigilie u siebie gdzie wszyscy będą chodzić w butach.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2011-12-22 o 08:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
No właśnie chodzi o to, że u nich nie można na boso, w innych butach czy skarpetkach- tylko kapcie. I potrafią wprost powiedzieć, że im się podłoga inaczej poniszczy i że nie po to sprzątali, żeby chodzić w czymś innym.
Spróbuję z balerinkami. Kupię nowe, odpakuję przy nic- chyba podłoga się nie zniszczy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To nie chodzi o brak kultury gospodarza, bo we wszystkich domach jakich byłam buty się zdejmowało. Nie dlatego, że gospodarz kazał, ale goście mieli tyle kultury, żeby te buty zdjąć z własnej nieprzymuszonej woli. Zdarzało się, że owy gospodarz mówił, żeby butów nie ściągać i tyle. No i co, że nie stać? Jeśli nie ma potrzeby, to nie trzeba wymieniać. Każdy ma to robić, żeby tylko ludziom dookoła nie podpaść?
Mydła, oleje, no poo ![]() Edytowane przez Kretka666 Czas edycji: 2011-12-22 o 08:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Nie muszę zakładać szpilek itd. wystarczą nawet zwykłe balerinki, czarne, proste, ale niech to będą buty. A u nich nie przechodzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
I jak idę normalnie w odwiedziny do kogoś to buty ściągam- ganiam w skarpetkach- dawanie kapci, które nosiło 10 osób wcześniej nie jest za dobrym pomysłem. I wtedy liczy się wygoda, poza tym nie noszę butów na przebranie idąc do koleżanki na kawę.
Wigilia czy święta lub Sylwester lub inne podobne okazje właśnie są takie problematyczne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Po co w takim razie idziesz na tą Wigilię, jak to Ci tak przeszkadza? Przecież możesz się wyłamać. Jeśli chcesz możesz się wykłócić o te buty, ale zepsujesz im nastrój w Święta, warto? Daj sobie spokój, załóż kapcie - jak wszyscy dookoła - i ciesz się Świętami.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Komplikatorka
|
Chciałabym mieć takie problemy
![]() Od 24 lat Wigilię spędzam w kapciach. Czy w domu swoim, czy Tżta czy u innych. Na codzień chodzę w szpilkach - czemu mam komuś rysować/niszczyć podłogę/panele/dywan/parkiet ? Zresztą jak mnie pamięć nie myli to w Wigilię zazwyczaj się siedzi przy stole - ktoś będzie zaglądał pod stół żeby zobaczyć jakie masz buty ? ![]()
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Bądź asertywna i zostań boso, jeśli ci to odpowiada. Mnie też rażą bambosze do eleganckiej kiecki, facet w garniturze też wygląda idiotycznie w kapciach typu KUBOTA
![]() ![]() Albo zostań przy balerinkach. Myślę, że ważny tu jest kompromis. Goście też muszą się czuć komfortowo. Jeśli jesteś za tym, żeby zmienić 'śniegowce', w których przyjdziesz na czyste buty, to powinni się z tym pogodzić... Powodzenia! I jeszcze fakt, że te kapcie są używane przez całą rodzinę... Blee...
Życie na czas? Czas na życie! Edytowane przez Ineczka33 Czas edycji: 2011-12-22 o 08:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nawet na łyżwy przez to nie chodzę, bo tyle osób tego używało... A swoich nie mam ![]() Ale to jest takie natręctwo moje ![]() ---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Można w ramach prezentu dać teściom taki automat z ochraniaczami na buty jak w szpitalach albo kapcie takie jak dawniej w muzeach się na buty wkładało. Zawsze to bardziej higieniczne niż takie ogólnodostępne kapcie zakładane na gołą stopę.
A baletki takie zwykłe do tańczenia ze skórzaną podeszwą albo skarpetobalerinki podgumowane by nie przeszły? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Buc
|
Cytat:
wymiana podłogi żeby goście mogli w butach chodzić? au au au, to się rozbawiłam. o dobrze, wiedzieć, że cham nad chamidła ze mnie. ![]() widzisz a dla mnie brakie kultury jest włażenie w butach a nie daj panie miły w szpilach na moją cudowną i czystą klepkę podłogową. i dla mnie tyle w tym temacie. ![]()
![]() |
![]() |
#26 | ||
Zakorzenienie
|
Okropne są kapcie do eleganckiego stroju, świadczy to o braku kultury gospodarzy, jeśli do czegoś takiego dopuszczają.
Cytat:
Cytat:
http://www.mariuszszczygiel.com.pl/reportaz7.html |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Wiecie co ? to jest po prostu śmieszne ! Ludzie mają problem co do garnka włożyc na tą Wigilię a Ty że musisz siedzieć w kapciach a nie w ekstra bucikach wkońcu taka dama z Ciebie. Wydaje mi sie że poprostu 'wyżej srasz niż dupe masz''. Jak się do kogoś idzie to wypada uszanować jego tradycje. Jeszcze nie spotkałam się z domem w którym chodzi się w szpilakch itp ''żeby ładnie wyglądać''. Może po prostu tak jest w ''lepszych domach'' a ja z plebsu jestem? Korona ci z głowy nie spadnie że bedziesz w sukience i kapciach.... Uszanuj zdanie innych szczególnie, że jesteś ich gościem. Też bym się wkurzyła jakby jakieś dziewczę niszczyło mi podłogę na którą ciężko zarobiłam bo ma kaprysy że musi pięknie wyglądać. Potem sie dziwimy że teściowa to ta zła...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
no prosze Was
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:11.