![]() |
#1 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 24
|
Mieszkanie z ch³opakiem vs jak przekonaæ do tego rodziców?
Witajcie!
Mam 22 lata. Jestem studentk± dzienn± (2 rok) , w³a¶ciwie zale¿n± finansowo od rodziców. Czasem pracuje, czasem nie - zale¿y od tego ile mam nauki. W wakacje pracuje zawsze. Od pó³ roku jestem w zwi±zku z facetem. Pomimo wlotów i upadków, dziêki którym wzajemnie siê poznajemy, jeste¶my szczê¶liwi i oboje, pomimo tego jak ¶miesznie to mo¿e dla niektórych zabrzmieæ - czujemy, ¿e chcemy byæ ze sob± ju¿ zawsze. Z perspektywy rodziców wygl±da to tak, ¿e ani my¶l± o tym, ¿e ch³opak móg³by u mnie nocowaæ, czy to w wynajmowanym przeze mnie mieszkaniu, a bój siê BOGA u mnie w domu, czy te¿ ja u niego - to¿ to zbrodnia! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Kocham Ciê jak tlen po atomowej zag³adzie ![]() jak biedronka swoje kropeczki. ![]() _________________________ _____________ Chcia³abym wstawaæ z ³ó¿ka w idealnym makija¿u z idealn± fryzur± i z odrobionymi lekcjami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 503
|
Dot.: Mieszkanie z ch³opakiem vs jak przekonaæ do tego rodziców?
My¶lê ¿e to chyba nie jest najlepszy pomys³ ¿eby zamieszkaæ z tym ch³opakiem, to po pierwsze. Idziesz dopiero na 3 rok studiów i masz naukê, on ju¿ naukê skoñczy³ i (chyba?) utrzymuje siê sam. To jeszcze nie czas na zabawê w dom - ja bym poczeka³a, a¿ staniesz finansowo na w³asne nogi i wtedy ¶wiadomie podejmiesz decyzjê o mieszkaniu z ch³opakiem.
Druga sprawa to niepokoje Twojej mamy odno¶nie ch³opaka wcale nie s± takie nietrafione. Je¶li chce wróciæ na gospodarkê to faktycznie mo¿esz mieæ problem z prac± zawodow±, na wsiach ma³o jest prac etatowych poza gospodarstwem i wszystko zale¿y od tego, jak daleki mia³aby¶ dojazd do miasta. Przemy¶la³a¶ to sobie wszystko? Jeste¶cie razem dopiero pó³ roku, to nie czas na decyzjê, my¶lê, ¿e zbyt pochopnie uzna³a¶ ¿e to ju¿ na ca³e ¿ycie a mama dobrze Ci radzi. Nie chodzi o to ¿eby¶ rzuca³a swojego ch³opaka ale ¿eby¶ da³a wam obojgu czas na zbudowanie solidnych podstaw zwi±zku i przekonanie siê, ¿e to jest to. Je¶li chodzi o Twoje relacje ze wspóllokatorkami to bardzo nie fair swoj± drog±, ¿e Twój ch³opak tyle przesiadywa³, tygodniami u was... Umowa by³a ¿e mieszkanie we 3, ja bym interweniowa³a u w³a¶ciciela i wykopa³a takiego lokatora na gapê. To jest nie w porz±dku w stosunku do wspó³lokatorek, które nie tylko maj± zaburzony spokój w mieszkaniu, chodzi kto¶ obcy, to jeszcze musz± zapewne p³aciæ jego rachunki roz³o¿one miêdzy was 3. Edytowane przez januszpolak Czas edycji: 2016-06-15 o 18:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 590
|
Ja tam siê wspó³lokatorkom nie dziwiê, ¿e mia³y do¶æ - i tak ³agodnie Ciê potraktowa³y, ja dawno zwiadomi³abym w³a¶ciciela.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
wañka wstañka
Wiadomo¶ci: 12 467
|
Strasznie jeste¶ niedojrza³a. Chcesz mieæ ciastko i zje¶æ ciastko, a tak siê nie da.
Wspó³lokatorkom siê nie dziwiê, rodzicom równie¿ skoro wyznaj± inne warto¶ci ni¿ ty i inaczej na kwestie patrz±. Nie s±dzê, by rozmowa wiele da³a. Twoi rodzice nie tylko nie uznaj± wspólnego mieszkania, ale równiez nie akceptuj± twojego ch³opaka.
![]() |
#5 | |||||
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 1 641
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ale je¶li wiesz ¿e dla nich bêdzie to nie do przeskoczenia i bêdzie siê wi±za³o np. z zaprzestaniem finansowania ci nauki, albo jakim¶ otwartym konfliktem - musisz siê albo usamodzielniæ, albo zrezygnowaæ z pomys³u mieszkania z ch³opakiem. Edytowane przez bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47 Czas edycji: 2016-06-15 o 19:37 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 868
|
oj chyba troszke za szybko to wszystko. dokoñcz studia, znajdz prace i wtedy wroc do tematu wspólnego mieszkania. po³ roku z "wzlotami i upadkami" nie brzmi za ciekawie.
ja sama dopiero po 2 latach zwiazku zdecydowa³am sie zamieszkac z ukochanym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 22 549
|
Nie rozumiem problemu.
Rozwi±zanie jest oczywiste: albo samodzielne utrzymywanie siê i ¿ycie na w³asnych zasadach, albo ci±gniêcie kasy od rodziców ze wszystkimi konsekwencjami ich pogl±dów. Jako¶ nie widzê tu opcji, ¿e doros³a kobieta przekonuje rodziców do swoich w³asnych wyborów ¿yviowych. Z drugiej strony jak widzê te wielkie mi³o¶ci po pó³ roku zwi±zku ze wzlotami u upadkami, twoj± pewno¶æ co do zatrudnienia na wsi inaczej ni¿ przy krowach oraz zmuszanie wspó³lokatorek do mieszkania z twoim facetem, to ja siê nie dziwiê, ¿e rodzice maj± obiekcje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
on tired little feet
Wiadomo¶ci: 6 200
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ---------- Ja tu szczerze mówi±c nie widzê opcji pokojowego rozwi±zania tego konfliktu z jakiego móg³aby¶ byæ zadowolona. Rodzice raczej nie zgodz± siê na wasze wspolne mieszkanie wiêc albo k³ótnia z nimi i rozpoczêcie pracy albo poczekasz z tym. Jakie to "wzloty i upadki"?
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 582
|
Czyli:
- kupili¶cie sobie obr±czki, 'bo mi³o¶æ' - nie masz nic do mieszkania na wsi, mozliwych problemów ze znalezieniem pracy, 'bo mi³o¶æ' -misiaczek kochany i siedzi tydzien, nie doklada sie, wspo³lokatorki czuj± siê troche oszukane, wasze relacje sie psuj±, 'bo mi³o¶c' - wzloty i upadki, ale bêdziemy razem foreva, 'bo mi³o¶æ' - ok³amuje rodziców, ¿e mam du¿o nauki i dlatego nie przyjadê 'bo mi³o¶æ' Ale jak ju¿ mo¿na razem zamieszkaæ, to nie praca, 'tylko jakby tu wymy¶liæ, by dali pieni±¿ki i móc sobie mieszkaæ z misiaczkiem'. ![]() Dla mnie to s³abe.
![]() |
#10 |
Konto usuniête
|
Tak siê jeszcze zastanawiam jak to jest, ¿e mo¿na oszukaæ rodziców je¶li chodzi o terminy zajêæ na uczelni, a nie da siê wynaj±æ mieszkania z facetem bez spowiadania siê?
Ile ty w³a¶ciwie dostajesz miesiêcznie pieniêdzy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 407
|
Cytat:
lol, no straszne, ze musia³as za rzeczy dla siebie p³acic sama ![]() ale dziecinada, omatko wspó³lokatorkom sie nie dziwie ani troche idz do pracy, zacznij sie sama utrzymywac, przestan od nich cignac hajs i rób co chcesz wtedy Edytowane przez 201607110952 Czas edycji: 2016-06-15 o 20:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 9 831
|
KrowOM.
S³uchaj matki, dobrze mówi w kwestii mieszkania na wsi, obrabiania gospodarki i ¿ycia na kupie z te¶ciami. Wstrzymaj siê z takimi decyzjami, jeste¶ jeszcze bardzo m³oda, a zwi±zek ¶wie¿y. Nie spiesz siê tak, bo nie ma do czego. Korzystaj z wieku i sytuacji w jakiej jeste¶, to najlepszy czas, nie ma sensu siê ³adowaæ w dom z ledwo co poznanym facetem. Nie psuj sobie relacji z rodzicami skoro Ci zale¿y na ich opinii. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 612
|
Równie¿ uwa¿am, ¿e to wszystko jest cholernie dziecinne.
Jakie wzloty i upadki po 6 miesi±cach bycia razem? Pierwsze pó³ roku to spijanie sobie z dzióbków i weso³e randkowanie, a nie darcie kotów. To kupowanie obr±czek to te¿ dziecinada... Wed³ug mnie nie ma siê, co dziwiæ, ¿e mama nie akceptuje tego zwi±zku. Tobie siê wydaje, ¿e mieszkanie na wsi i praca na gospodarstwie to nic strasznego, ale nie wyobra¿aj sobie, ¿e Ty pani w szpileczkach bêdziesz je¼dzi³a do miasta do pracy, a on bêdzie zasuwa³ na roli. Zazwyczaj wtedy wszyscy siê anga¿uj± w to gospodarstwo i ka¿dy haruje od dnia do nocy. Mama po prostu widzi, ¿e to dziecinne i ¿e mo¿e siê ¼le skoñczyæ. Jak chcesz ¿yæ po swojemu, to siê usamodzielnij. Wtedy bêdziesz mog³a mieszkaæ z kim chcesz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 50 575
|
Ja trochê z innej paki walnê. Rodzice maj± obowi±zek utrzymywaæ Ciê do 25 czy 26 roku ¿ycia o ile siê uczysz. Alimenty s± odpowiedzi± na Twój problem skoro nie chcesz przenie¶æ siê na zaoczne i pój¶æ do pracy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
wañka wstañka
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;61805961]Ja trochê z innej paki walnê. Rodzice maj± obowi±zek utrzymywaæ Ciê do 25 czy 26 roku ¿ycia o ile siê uczysz. Alimenty s± odpowiedzi± na Twój problem skoro nie chcesz przenie¶æ siê na zaoczne i pój¶æ do pracy
![]() Nie maj±.
![]() |
#16 |
Konto usuniête
|
Ej no dziewczyny a mo¿e ona chce mieszkaæ na wsi? Co Wam do tego?
![]() ---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ---------- Maj± ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Co do mieszkania na wsi, to mniejsze miasto(ale te¿ spore)- 10 minut samochodem, wiêksze - 40 km, czyli te¿ jakie¶ 30-40 minut, wiêc z prac± my¶lê, ¿e wiêkszych problemów bym nie mia³a. Mieszkania i tak szuka³abym dopiero pod koniec sierpnia, wiêc to daje trochê czasu. Kto¶ powie, ¿e pó³ roku to ma³o, ale mimo wszystko ja wiem, ¿e mu zale¿y i to mieszkanie trochê u mnie, trochê u niego da³o pewne ¶wiat³o na mieszkanie razem - i tak spêdzali¶my ze sob± 24/h nieraz i jako¶ siê nie po¿arli¶my. Tak¿e my¶lê, ¿e daliby¶my radê, wiem, ¿e ³atwo siê mówi, ale czasem warto zaryzykowaæ...
Kocham Ciê jak tlen po atomowej zag³adzie ![]() jak biedronka swoje kropeczki. ![]() _________________________ _____________ Chcia³abym wstawaæ z ³ó¿ka w idealnym makija¿u z idealn± fryzur± i z odrobionymi lekcjami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usuniête
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Ze wspó³lokatorkami znam siê od technikum, wiêc wystarczy³a rozmowa.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usuniête
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;61806261]Nie wiem jak to wygl±da od strony prawnej, ale znam jeden przypadek, gdzie facet dostawa³ alimenty od matki, tylko musia³ 1. studiowaæ, 2. oficjalnie nie mieæ dochodów.[/QUOTE]
Móg³ mieæ dochody o ile nie przekracza³y one 725z³ miesiêcznie na osobê w rodzinie. Musia³ siê uczyæ. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Wiem, ¿e pó³ roku to ma³o, ale czasem ludzie s± w stanie wiêcej prze¿yæ i o sobie dowiedzieæ przez pó³ roku, ni¿ inni przez rok...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
wañka wstañka
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;61806066]Ej no dziewczyny a mo¿e ona chce mieszkaæ na wsi? Co Wam do tego?
![]() ---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ---------- Maj± ![]() [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;61806261]Nie wiem jak to wygl±da od strony prawnej, ale znam jeden przypadek, gdzie facet dostawa³ alimenty od matki, tylko musia³ 1. studiowaæ, 2. oficjalnie nie mieæ dochodów.[/QUOTE] wobec dziecka wygl±da to nastêpuj±co Cytat:
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usuniête
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;61806386]Móg³ mieæ dochody o ile nie przekracza³y one 725z³ miesiêcznie na osobê w rodzinie. Musia³ siê uczyæ.[/QUOTE]Co to znaczy na osobê "w rodzinie"? Chodzi rodzinê, któr± ewentualnie za³o¿y³?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
aczkolwiek w tej sytuacji nale¿± jej siê alimenty mimo wszystko. Dziewczyna ma 22 lata, studiuje, nie pracuje. Jedynym jej dochodem jest stypendium i prace dorywcze co nie pozwala jej siê utrzymaæ samej. no chyba, ¿e akademiki s± w stanie j± uratowaæ (nie wiem bo nie orientujê siê w cenach akademików). ¯y³aby w niedostatku jak to okre¶la prawo. Rodzice maj± obowi±zek p³aciæ jej alimenty, poniewa¿ nie jest w stanie siê jeszcze usamodzielniæ. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 407
|
Cytat:
troche mniej egoizmu i zapatrzenia we w³asn± mi³o¶æ, troche zrozumienia dla innych, polecam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
wañka wstañka
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;61806936]faktycznie - by³am przekonana, ¿e do 25 czy tam 26 r.¿.
aczkolwiek w tej sytuacji nale¿± jej siê alimenty mimo wszystko. Dziewczyna ma 22 lata, studiuje, nie pracuje. Jedynym jej dochodem jest stypendium i prace dorywcze co nie pozwala jej siê utrzymaæ samej. no chyba, ¿e akademiki s± w stanie j± uratowaæ (nie wiem bo nie orientujê siê w cenach akademików). ¯y³aby w niedostatku jak to okre¶la prawo. Rodzice maj± obowi±zek p³aciæ jej alimenty, poniewa¿ nie jest w stanie siê jeszcze usamodzielniæ.[/QUOTE] to czy by jej siê nale¿a³y- zdecydowa³by s±d. Inna sprawa, podanie cz³onka rodziny o alimenty to powa¿na sprawa, która mo¿e mieæ bardzo negatywny wp³yw na relacje rodzinne.
![]() |
#29 |
Konto usuniête
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;61806576]Co to znaczy na osobê "w rodzinie"? Chodzi rodzinê, któr± ewentualnie za³o¿y³?[/QUOTE]
W zale¿no¶ci. Ja np. mam alimenty od matki, mieszkam z tat± i siostr± i to jest moja rodzina (tata i siostra >siostry dziecko ju¿ nie jest moj± rodzin± mimo, ¿e mieszka razem z nami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Przyczajenie
|
![]() Ile ty w³a¶ciwie dostajesz miesiêcznie pieniêdzy?[/QUOTE] Po prostu, mówi³am, ¿e od poniedzia³ku do pi±tku mam roz³o¿one zajêcia, a przyk³adowo w jednym tygodniu uk³ada³o siê tak, ¿e mia³am je tylko do ¶rody... Ile dostaje pieniêdzy? W³a¶ciwie to zale¿y jak siedzê od pon.-pt, to ¶rednio 60-70 z³ w tym 20 na przyjazdy i powroty... ---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ---------- Mówisz tak, jakbym widzia³a w tym problem. Nie - mia³am swoj± kasê, to stara³am siê kupowaæ sobie wszystko sama. ¯eby ich bardziej nie obci±¿aæ. ---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:07.