Mieszkanie z ch³opakiem vs jak przekonaæ do tego rodziców? - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2016-06-15, 18:25   #1
LadrynaA_
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 24

Mieszkanie z ch³opakiem vs jak przekonaæ do tego rodziców?

Witajcie!

Mam 22 lata. Jestem studentk± dzienn± (2 rok) , w³a¶ciwie zale¿n± finansowo od rodziców. Czasem pracuje, czasem nie - zale¿y od tego ile mam nauki. W wakacje pracuje zawsze. Od pó³ roku jestem w zwi±zku z facetem. Pomimo wlotów i upadków, dziêki którym wzajemnie siê poznajemy, jeste¶my szczê¶liwi i oboje, pomimo tego jak ¶miesznie to mo¿e dla niektórych zabrzmieæ - czujemy, ¿e chcemy byæ ze sob± ju¿ zawsze. Z perspektywy rodziców wygl±da to tak, ¿e ani my¶l± o tym, ¿e ch³opak móg³by u mnie nocowaæ, czy to w wynajmowanym przeze mnie mieszkaniu, a bój siê BOGA u mnie w domu, czy te¿ ja u niego - to¿ to zbrodnia! Wiecie takie nocowanie przecie¿ = SEX, a do ich ¶wiadomo¶ci nie dociera, ¿e ja w tym wieku mogê ju¿ go uprawiaæ, jako ¿e moja mama by³a dziewic± do ¶lubu, to chyba uwa¿aj±, ¿e ja te¿ taka bêdê... Có¿ prawda mog³aby ich zabiæ. Jestem tak± osob±, która nie chce uraziæ rodziców, wszczynaæ przesadnych k³ótni czy tym podobne. Mam swoje wyskoki od czasu do czasu, nie jestem idealnym dzieckiem, ale koniec koñców zawsze staram siê chocia¿ zachowywaæ pozory. Dlatego te¿ ukrywam przed moimi rodzicami fakt, ¿e owszem nocuje u mojego ch³opaka(mówiê ¿e jadê na 2 tygodnie, ¿e mam zajêcia wtedy kiedy nie mam, ¿eby móc d³u¿ej zostaæ w mie¶cie) - jego rodzice nie widz± problemu, bardzo mnie lubi± i nawet jak jestem u nich kilka dni, to nie stawiaj± oporu, razem z jego mam± i siostr± gotuje, plotkuje, taka rodzinna atmosfera Czêsto te¿ on siedzi u mnie po kilkana¶cie dni - tak naprzemiennie (po 2-3 tygodnie siê nie widujemy bo je¼dzi po Europie). I to, ¿e tak czêsto u mnie siedzia³, spowodowa³o k³ótnie z moimi kole¿ankami (mieszkamy we 3 - 2 w jednym pokoju i jedna sama - zmiana co 3 miesi±ce) mia³y pretensje o brak czasu, o to ¿e mój ch³opak siedzi po ponad tydzieñ u mnie, ¿e im to przeszkadza.... Straci³y¶my trochê kontakt i teraz zamiast pogaduch, rzucamy zdawkowe cze¶æ. No i problem jest taki, ¿e od pa¼dziernika ¶rednio widzê wspólne mieszkanie. Ja jestem z ma³ego miasta, mój ch³opak ze wsi, przez to moja mama ¶rednio go akceptuje. W³a¶ciwie bez oporów powiedzia³a, ¿e nie powinnam siê zbytnio anga¿owaæ, raczej wrêcz powinnam po prostu poznawaæ ch³opaków, a nie byæ zapatrzona w mojego T¯. No có¿ ona nie rozumie, ¿e go kocham i nie chce nikogo innego. Dla niej to ch³opak bez wykszta³cenia (skoñczy³ zawodówkê), raczej ograniczony, bez ambicji, do tego jak us³ysza³a, ¿e on chcia³by zostaæ na gospodarstwie, czyli po ¶lubie zamieszkaliby¶my u niego, to by³a afera, ¿e jeszcze zagoni mnie do pracy w polu, a ¶wistkiem z wykszta³cenia, bêdê krow± ty³ki podcieraæ I jak mówiê, ¿e czy tak czy tak, bêdê normalnie pracowaæ, to ona swoje... Jak z T¯ kupili¶my sobie obr±czki i zobaczy³a j±, to my¶la³am ¿e zawa³u dostanie. No có¿, ona ma nadziejê,¿e ten zwi±zek rozpadnie siê szybciej ni¿ pó¼niej..Mniejsza... Powiedzcie mi jak przy takim nastawieniu moich rodziców przekonaæ ich do tego, ¿e chcia³abym zamieszkaæ z T¯? Jakie¶ konkretne argumenty? Moja mama wie o tym ¿e ¶redni kontakt mam z kole¿ankami, ale nie wie o co posz³o. Pewnie zak³ada, ¿e ostatni rok studiów bêdê normalnie z nimi mieszka³a... Najgorszy problem jest chyba taki, ¿e no dostaje od nich pieni±dze na mieszkanie, przejazdy, jedzenie (chocia¿ je¿eli o t± kwestie chodzi, to wed³ug mojej mamy 10 z³ spokojnie na dzieñ wystarcza, a tak nie jest i i tak dok³adam na to ze swoich).Jak co¶ sobie zarobi³am, to kosmetyki i pierdo³y tylko dla mnie czy jakie¶ wyj¶cia- to sz³o z mojej kieszeni. Na urania i tak w wiêkszo¶ci dostajê kasê, bo jak to moja mama powtarza jeszcze sama siê nie utrzymuje. Nie chcia³abym siê z nimi k³óciæ, tylko na spokojnie wyt³umaczyæ, ¿e chce zamieszkaæ z moim ch³opakiem, zarówno ze wzglêdu na sytuacje z dziewczynami, ale te¿ dlatego, ¿e nie uwa¿am, ¿e to zwi±zek tylko na chwilê. Bojê siê ¿e padnie kwestia, ¿e jestem na ich utrzymaniu i oni czego¶ takiego finansowaæ nie bêd±. Do tej pory mia³am 700 z³ stypendium, wiêc i tak nie byli w 100% obci±¿eni, a w tym roku zapewne go nie dostanê, nie wiem jak bêdzie z prac±, wiêc ¶rednio mogê powiedzieæ - bêdê siê utrzymywaæ sama, a wam nic do tego...

_________________________ _____________

Chcia³abym wstawaæ z ³ó¿ka w idealnym makija¿u
z idealn± fryzur±
i z odrobionymi lekcjami
LadrynaA_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-06-15, 18:53   #2
januszpolak
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 503
Dot.: Mieszkanie z ch³opakiem vs jak przekonaæ do tego rodziców?

My¶lê ¿e to chyba nie jest najlepszy pomys³ ¿eby zamieszkaæ z tym ch³opakiem, to po pierwsze. Idziesz dopiero na 3 rok studiów i masz naukê, on ju¿ naukê skoñczy³ i (chyba?) utrzymuje siê sam. To jeszcze nie czas na zabawê w dom - ja bym poczeka³a, a¿ staniesz finansowo na w³asne nogi i wtedy ¶wiadomie podejmiesz decyzjê o mieszkaniu z ch³opakiem.

Druga sprawa to niepokoje Twojej mamy odno¶nie ch³opaka wcale nie s± takie nietrafione. Je¶li chce wróciæ na gospodarkê to faktycznie mo¿esz mieæ problem z prac± zawodow±, na wsiach ma³o jest prac etatowych poza gospodarstwem i wszystko zale¿y od tego, jak daleki mia³aby¶ dojazd do miasta. Przemy¶la³a¶ to sobie wszystko?

Jeste¶cie razem dopiero pó³ roku, to nie czas na decyzjê, my¶lê, ¿e zbyt pochopnie uzna³a¶ ¿e to ju¿ na ca³e ¿ycie a mama dobrze Ci radzi. Nie chodzi o to ¿eby¶ rzuca³a swojego ch³opaka ale ¿eby¶ da³a wam obojgu czas na zbudowanie solidnych podstaw zwi±zku i przekonanie siê, ¿e to jest to.

Je¶li chodzi o Twoje relacje ze wspóllokatorkami to bardzo nie fair swoj± drog±, ¿e Twój ch³opak tyle przesiadywa³, tygodniami u was... Umowa by³a ¿e mieszkanie we 3, ja bym interweniowa³a u w³a¶ciciela i wykopa³a takiego lokatora na gapê. To jest nie w porz±dku w stosunku do wspó³lokatorek, które nie tylko maj± zaburzony spokój w mieszkaniu, chodzi kto¶ obcy, to jeszcze musz± zapewne p³aciæ jego rachunki roz³o¿one miêdzy was 3.

Edytowane przez januszpolak
Czas edycji: 2016-06-15 o 18:54
januszpolak jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-06-15, 19:02   #3
201610130935
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 590

Ja tam siê wspó³lokatorkom nie dziwiê, ¿e mia³y do¶æ - i tak ³agodnie Ciê potraktowa³y, ja dawno zwiadomi³abym w³a¶ciciela.
201610130935 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-06-15, 19:19   #4
ajah
wañka wstañka

Wiadomo¶ci: 12 467

Strasznie jeste¶ niedojrza³a. Chcesz mieæ ciastko i zje¶æ ciastko, a tak siê nie da.
Wspó³lokatorkom siê nie dziwiê, rodzicom równie¿ skoro wyznaj± inne warto¶ci ni¿ ty i inaczej na kwestie patrz±.

Nie s±dzê, by rozmowa wiele da³a. Twoi rodzice nie tylko nie uznaj± wspólnego mieszkania, ale równiez nie akceptuj± twojego ch³opaka.
Stary 2016-06-15, 19:36   #5
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 1 641

Cytat:
Napisane przez LadrynaA_ Poka¿ wiadomo¶æ

Mam 22 lata. Jestem studentk± dzienn± (2 rok) , w³a¶ciwie zale¿n± finansowo od rodziców. Czasem pracuje, czasem nie - zale¿y od tego ile mam nauki. W wakacje pracuje zawsze. Od pó³ roku jestem w zwi±zku z facetem. Pomimo wlotów i upadków, dziêki którym wzajemnie siê poznajemy, jeste¶my szczê¶liwi i oboje, pomimo tego jak ¶miesznie to mo¿e dla niektórych zabrzmieæ - czujemy, ¿e chcemy byæ ze sob± ju¿ zawsze.
Jak widzê tekst o wzlotach i upadkach po pó³ roku zwi±zku, to padam i nie mam si³y siê podnie¶æ.

Cytat:
Z perspektywy rodziców wygl±da to tak, ¿e ani my¶l± o tym, ¿e ch³opak móg³by u mnie nocowaæ, czy to w wynajmowanym przeze mnie mieszkaniu, a bój siê BOGA u mnie w domu, czy te¿ ja u niego - to¿ to zbrodnia! Wiecie takie nocowanie przecie¿ = SEX, a do ich ¶wiadomo¶ci nie dociera, ¿e ja w tym wieku mogê ju¿ go uprawiaæ, jako ¿e moja mama by³a dziewic± do ¶lubu, to chyba uwa¿aj±, ¿e ja te¿ taka bêdê... Có¿ prawda mog³aby ich zabiæ.
Tutaj kompromisem mog³oby byæ nocowanie ch³opaka w oddzielnym pokoju.

Cytat:
Czêsto te¿ on siedzi u mnie po kilkana¶cie dni - tak naprzemiennie (po 2-3 tygodnie siê nie widujemy bo je¼dzi po Europie). I to, ¿e tak czêsto u mnie siedzia³, spowodowa³o k³ótnie z moimi kole¿ankami (mieszkamy we 3 - 2 w jednym pokoju i jedna sama - zmiana co 3 miesi±ce) mia³y pretensje o brak czasu, o to ¿e mój ch³opak siedzi po ponad tydzieñ u mnie, ¿e im to przeszkadza.... Straci³y¶my trochê kontakt i teraz zamiast pogaduch, rzucamy zdawkowe cze¶æ.
Kompletnie siê nie dziwiê, postaw siê na ich miejscu. Chcia³aby¶ mieszkaæ w pokoju z cudzym ch³opakiem?

Cytat:
Ja jestem z ma³ego miasta, mój ch³opak ze wsi, przez to moja mama ¶rednio go akceptuje. W³a¶ciwie bez oporów powiedzia³a, ¿e nie powinnam siê zbytnio anga¿owaæ, raczej wrêcz powinnam po prostu poznawaæ ch³opaków, a nie byæ zapatrzona w mojego T¯. No có¿ ona nie rozumie, ¿e go kocham i nie chce nikogo innego. Dla niej to ch³opak bez wykszta³cenia (skoñczy³ zawodówkê), raczej ograniczony, bez ambicji, do tego jak us³ysza³a, ¿e on chcia³by zostaæ na gospodarstwie, czyli po ¶lubie zamieszkaliby¶my u niego, to by³a afera, ¿e jeszcze zagoni mnie do pracy w polu, a ¶wistkiem z wykszta³cenia, bêdê krow± ty³ki podcieraæ I jak mówiê, ¿e czy tak czy tak, bêdê normalnie pracowaæ, to ona swoje...
A tobie odpowiada taka wizja ¿ycia? Przemy¶la³a¶ to w ogóle? ¯ycie na wsi, z te¶ciami i utrzymywanie siê z roli? Nie jest to nic z³ego, ale jednak wi±¿e siê z pewnymi ograniczeniami i generuje okre¶lone problemy.

Cytat:
Mniejsza... Powiedzcie mi jak przy takim nastawieniu moich rodziców przekonaæ ich do tego, ¿e chcia³abym zamieszkaæ z T¯? Jakie¶ konkretne argumenty? Moja mama wie o tym ¿e ¶redni kontakt mam z kole¿ankami, ale nie wie o co posz³o. Pewnie zak³ada, ¿e ostatni rok studiów bêdê normalnie z nimi mieszka³a... Najgorszy problem jest chyba taki, ¿e no dostaje od nich pieni±dze na mieszkanie, przejazdy, jedzenie (chocia¿ je¿eli o t± kwestie chodzi, to wed³ug mojej mamy 10 z³ spokojnie na dzieñ wystarcza, a tak nie jest i i tak dok³adam na to ze swoich).Jak co¶ sobie zarobi³am, to kosmetyki i pierdo³y tylko dla mnie czy jakie¶ wyj¶cia- to sz³o z mojej kieszeni. Na urania i tak w wiêkszo¶ci dostajê kasê, bo jak to moja mama powtarza jeszcze sama siê nie utrzymuje. Nie chcia³abym siê z nimi k³óciæ, tylko na spokojnie wyt³umaczyæ, ¿e chce zamieszkaæ z moim ch³opakiem, zarówno ze wzglêdu na sytuacje z dziewczynami, ale te¿ dlatego, ¿e nie uwa¿am, ¿e to zwi±zek tylko na chwilê. Bojê siê ¿e padnie kwestia, ¿e jestem na ich utrzymaniu i oni czego¶ takiego finansowaæ nie bêd±. Do tej pory mia³am 700 z³ stypendium, wiêc i tak nie byli w 100% obci±¿eni, a w tym roku zapewne go nie dostanê, nie wiem jak bêdzie z prac±, wiêc ¶rednio mogê powiedzieæ - bêdê siê utrzymywaæ sama, a wam nic do tego...
Ty znasz swoich rodziców i wiesz jak zareaguj± na wie¶æ o wspólnym mieszkaniu. Je¶li po prostu wyra¿± swoje zdanie i trochê siê poz³oszcz±, ale ostatecznie to zaakceptuj±, to zrób jak uwa¿asz i tyle. Jeste¶ doros³a.
Ale je¶li wiesz ¿e dla nich bêdzie to nie do przeskoczenia i bêdzie siê wi±za³o np. z zaprzestaniem finansowania ci nauki, albo jakim¶ otwartym konfliktem - musisz siê albo usamodzielniæ, albo zrezygnowaæ z pomys³u mieszkania z ch³opakiem.

Edytowane przez bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47
Czas edycji: 2016-06-15 o 19:37
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-06-15, 19:45   #6
Kendra66
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 868

oj chyba troszke za szybko to wszystko. dokoñcz studia, znajdz prace i wtedy wroc do tematu wspólnego mieszkania. po³ roku z "wzlotami i upadkami" nie brzmi za ciekawie.

ja sama dopiero po 2 latach zwiazku zdecydowa³am sie zamieszkac z ukochanym.
Kendra66 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-06-15, 19:46   #7
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 22 549

Nie rozumiem problemu.
Rozwi±zanie jest oczywiste: albo samodzielne utrzymywanie siê i ¿ycie na w³asnych zasadach, albo ci±gniêcie kasy od rodziców ze wszystkimi konsekwencjami ich pogl±dów. Jako¶ nie widzê tu opcji, ¿e doros³a kobieta przekonuje rodziców do swoich w³asnych wyborów ¿yviowych.

Z drugiej strony jak widzê te wielkie mi³o¶ci po pó³ roku zwi±zku ze wzlotami u upadkami, twoj± pewno¶æ co do zatrudnienia na wsi inaczej ni¿ przy krowach oraz zmuszanie wspó³lokatorek do mieszkania z twoim facetem, to ja siê nie dziwiê, ¿e rodzice maj± obiekcje.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-06-15, 20:10   #8
thirky
on tired little feet

Wiadomo¶ci: 6 200

Cytat:
Napisane przez Kendra66 Poka¿ wiadomo¶æ
ja sama dopiero po 2 latach zwiazku zdecydowa³am sie zamieszkac z ukochanym.
No i co z tego? Niektórzy zamieszkuj± razem po miesi±cu. Maj± prawo.

---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ----------

Ja tu szczerze mówi±c nie widzê opcji pokojowego rozwi±zania tego konfliktu z jakiego móg³aby¶ byæ zadowolona. Rodzice raczej nie zgodz± siê na wasze wspolne mieszkanie wiêc albo k³ótnia z nimi i rozpoczêcie pracy albo poczekasz z tym.

Jakie to "wzloty i upadki"?

I saw it first!’ squeaked Sniff, ‘I must choose a name for it.
Wouldn’t it be fun to call it Sniff? That’s so short and sweet.
thirky jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-06-15, 20:15   #9
lubiekielbase
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 582

Czyli:
- kupili¶cie sobie obr±czki, 'bo mi³o¶æ'
- nie masz nic do mieszkania na wsi, mozliwych problemów ze znalezieniem pracy, 'bo mi³o¶æ'
-misiaczek kochany i siedzi tydzien, nie doklada sie, wspo³lokatorki czuj± siê troche oszukane, wasze relacje sie psuj±, 'bo mi³o¶c'
- wzloty i upadki, ale bêdziemy razem foreva, 'bo mi³o¶æ'
- ok³amuje rodziców, ¿e mam du¿o nauki i dlatego nie przyjadê 'bo mi³o¶æ'

Ale jak ju¿ mo¿na razem zamieszkaæ, to nie praca, 'tylko jakby tu wymy¶liæ, by dali pieni±¿ki i móc sobie mieszkaæ z misiaczkiem'.

Dla mnie to s³abe.
Stary 2016-06-15, 20:47   #10
Konto usuniête

Tak siê jeszcze zastanawiam jak to jest, ¿e mo¿na oszukaæ rodziców je¶li chodzi o terminy zajêæ na uczelni, a nie da siê wynaj±æ mieszkania z facetem bez spowiadania siê?
Ile ty w³a¶ciwie dostajesz miesiêcznie pieniêdzy?
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-06-15, 20:55   #11
201607110952
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 407

Cytat:
Najgorszy problem jest chyba taki, ¿e no dostaje od nich pieni±dze na mieszkanie, przejazdy, jedzenie (chocia¿ je¿eli o t± kwestie chodzi, to wed³ug mojej mamy 10 z³ spokojnie na dzieñ wystarcza, a tak nie jest i i tak dok³adam na to ze swoich) .Jak co¶ sobie zarobi³am, to kosmetyki i pierdo³y tylko dla mnie czy jakie¶ wyj¶cia- to sz³o z mojej kieszeni. Na urania i tak w wiêkszo¶ci dostajê kasê, bo jak to moja mama powtarza jeszcze sama siê nie utrzymuje.

lol, no straszne, ze musia³as za rzeczy dla siebie p³acic sama

ale dziecinada, omatko

wspó³lokatorkom sie nie dziwie ani troche

idz do pracy, zacznij sie sama utrzymywac, przestan od nich cignac hajs i rób co chcesz wtedy

Edytowane przez 201607110952
Czas edycji: 2016-06-15 o 20:57
201607110952 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2016-06-15, 21:00   #12
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 9 831

KrowOM.

S³uchaj matki, dobrze mówi w kwestii mieszkania na wsi, obrabiania gospodarki i ¿ycia na kupie z te¶ciami.

Wstrzymaj siê z takimi decyzjami, jeste¶ jeszcze bardzo m³oda, a zwi±zek ¶wie¿y. Nie spiesz siê tak, bo nie ma do czego. Korzystaj z wieku i sytuacji w jakiej jeste¶, to najlepszy czas, nie ma sensu siê ³adowaæ w dom z ledwo co poznanym facetem. Nie psuj sobie relacji z rodzicami skoro Ci zale¿y na ich opinii.
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-06-15, 21:07   #13
Adrianna_8
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 612

Równie¿ uwa¿am, ¿e to wszystko jest cholernie dziecinne.

Jakie wzloty i upadki po 6 miesi±cach bycia razem? Pierwsze pó³ roku to spijanie sobie z dzióbków i weso³e randkowanie, a nie darcie kotów. To kupowanie obr±czek to te¿ dziecinada...

Wed³ug mnie nie ma siê, co dziwiæ, ¿e mama nie akceptuje tego zwi±zku. Tobie siê wydaje, ¿e mieszkanie na wsi i praca na gospodarstwie to nic strasznego, ale nie wyobra¿aj sobie, ¿e Ty pani w szpileczkach bêdziesz je¼dzi³a do miasta do pracy, a on bêdzie zasuwa³ na roli. Zazwyczaj wtedy wszyscy siê anga¿uj± w to gospodarstwo i ka¿dy haruje od dnia do nocy. Mama po prostu widzi, ¿e to dziecinne i ¿e mo¿e siê ¼le skoñczyæ.

Jak chcesz ¿yæ po swojemu, to siê usamodzielnij. Wtedy bêdziesz mog³a mieszkaæ z kim chcesz.
Adrianna_8 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-06-15, 21:09   #14
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 50 575

Ja trochê z innej paki walnê. Rodzice maj± obowi±zek utrzymywaæ Ciê do 25 czy 26 roku ¿ycia o ile siê uczysz. Alimenty s± odpowiedzi± na Twój problem skoro nie chcesz przenie¶æ siê na zaoczne i pój¶æ do pracy
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-06-15, 21:10   #15
ajah
wañka wstañka

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;61805961]Ja trochê z innej paki walnê. Rodzice maj± obowi±zek utrzymywaæ Ciê do 25 czy 26 roku ¿ycia o ile siê uczysz. Alimenty s± odpowiedzi± na Twój problem skoro nie chcesz przenie¶æ siê na zaoczne i pój¶æ do pracy [/QUOTE]

Nie maj±.
Stary 2016-06-15, 21:12   #16
Konto usuniête

Ej no dziewczyny a mo¿e ona chce mieszkaæ na wsi? Co Wam do tego?

---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ----------

Cytat:
Napisane przez ajah Poka¿ wiadomo¶æ
Nie maj±.
Maj± Alimenty siê nale¿± jak krowie na rowie o ile uczy siê i podejmuje dzia³ania w zwi±zku ze znalezieniem pracy i usamodzielnienia siê. A studia s± takimi dzia³aniami.
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-06-15, 21:14   #17
LadrynaA_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez januszpolak Poka¿ wiadomo¶æ
My¶lê ¿e to chyba nie jest najlepszy pomys³ ¿eby zamieszkaæ z tym ch³opakiem, to po pierwsze. Idziesz dopiero na 3 rok studiów i masz naukê, on ju¿ naukê skoñczy³ i (chyba?) utrzymuje siê sam. To jeszcze nie czas na zabawê w dom - ja bym poczeka³a, a¿ staniesz finansowo na w³asne nogi i wtedy ¶wiadomie podejmiesz decyzjê o mieszkaniu z ch³opakiem.

Druga sprawa to niepokoje Twojej mamy odno¶nie ch³opaka wcale nie s± takie nietrafione. Je¶li chce wróciæ na gospodarkê to faktycznie mo¿esz mieæ problem z prac± zawodow±, na wsiach ma³o jest prac etatowych poza gospodarstwem i wszystko zale¿y od tego, jak daleki mia³aby¶ dojazd do miasta. Przemy¶la³a¶ to sobie wszystko?

Jeste¶cie razem dopiero pó³ roku, to nie czas na decyzjê, my¶lê, ¿e zbyt pochopnie uzna³a¶ ¿e to ju¿ na ca³e ¿ycie a mama dobrze Ci radzi. Nie chodzi o to ¿eby¶ rzuca³a swojego ch³opaka ale ¿eby¶ da³a wam obojgu czas na zbudowanie solidnych podstaw zwi±zku i przekonanie siê, ¿e to jest to.

Je¶li chodzi o Twoje relacje ze wspóllokatorkami to bardzo nie fair swoj± drog±, ¿e Twój ch³opak tyle przesiadywa³, tygodniami u was... Umowa by³a ¿e mieszkanie we 3, ja bym interweniowa³a u w³a¶ciciela i wykopa³a takiego lokatora na gapê. To jest nie w porz±dku w stosunku do wspó³lokatorek, które nie tylko maj± zaburzony spokój w mieszkaniu, chodzi kto¶ obcy, to jeszcze musz± zapewne p³aciæ jego rachunki roz³o¿one miêdzy was 3.
Z mieszkaniem, to chodzi o to, ¿e nie widzê mo¿liwo¶ci dalszego mieszkania z nimi. Tzn. otwarcie powiedzia³y, ¿e to ¿e tak czêsto mój ch³opak siedzia³ jest problemem. Od tego czasu starali¶my siê czê¶ciej bywaæ u niego, st±d niejednokrotnie w mieszkaniu nie by³o mnie po 1,2 lub 3 tygodnie, bo siedzieli¶my tam, on mnie przywozi³ na zajêcia i jechali¶my do niego. Tak¿e je¿eli jakie¶ "koszty" siê wytworzy³y, to mo¿na by rzec, ¿e siê wyrówna³o xD zreszt±, ¶wiat³o i tak bym zu¿y³a jakbym siedzia³a sama, woda to samo...
Co do mieszkania na wsi, to mniejsze miasto(ale te¿ spore)- 10 minut samochodem, wiêksze - 40 km, czyli te¿ jakie¶ 30-40 minut, wiêc z prac± my¶lê, ¿e wiêkszych problemów bym nie mia³a.

Mieszkania i tak szuka³abym dopiero pod koniec sierpnia, wiêc to daje trochê czasu. Kto¶ powie, ¿e pó³ roku to ma³o, ale mimo wszystko ja wiem, ¿e mu zale¿y i to mieszkanie trochê u mnie, trochê u niego da³o pewne ¶wiat³o na mieszkanie razem - i tak spêdzali¶my ze sob± 24/h nieraz i jako¶ siê nie po¿arli¶my. Tak¿e my¶lê, ¿e daliby¶my radê, wiem, ¿e ³atwo siê mówi, ale czasem warto zaryzykowaæ...

z idealn± fryzur±
i z odrobionymi lekcjami
Stary 2016-06-15, 21:15   #18
Konto usuniête

Cytat:
Nie maj±.
Nie wiem jak to wygl±da od strony prawnej, ale znam jeden przypadek, gdzie facet dostawa³ alimenty od matki, tylko musia³ 1. studiowaæ, 2. oficjalnie nie mieæ dochodów.
Stary 2016-06-15, 21:16   #19
LadrynaA_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez CzerwonaArcyksiezniczka Poka¿ wiadomo¶æ
Ja tam siê wspó³lokatorkom nie dziwiê, ¿e mia³y do¶æ - i tak ³agodnie Ciê potraktowa³y, ja dawno zwiadomi³abym w³a¶ciciela.
Ze wspó³lokatorkami znam siê od technikum, wiêc wystarczy³a rozmowa.

z idealn± fryzur±
i z odrobionymi lekcjami

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2016-06-15, 21:16   #20
Konto usuniête

Cytat:
Z mieszkaniem, to chodzi o to, ¿e nie widzê mo¿liwo¶ci dalszego mieszkania z nimi. Tzn. otwarcie powiedzia³y, ¿e to ¿e tak czêsto mój ch³opak siedzia³ jest problemem. Od tego czasu starali¶my siê czê¶ciej bywaæ u niego, st±d niejednokrotnie w mieszkaniu nie by³o mnie po 1,2 lub 3 tygodnie, bo siedzieli¶my tam, on mnie przywozi³ na zajêcia i jechali¶my do niego. Tak¿e je¿eli jakie¶ "koszty" siê wytworzy³y, to mo¿na by rzec, ¿e siê wyrówna³o xD zreszt±, ¶wiat³o i tak bym zu¿y³a jakbym siedzia³a sama, woda to samo...
Co do mieszkania na wsi, to mniejsze miasto(ale te¿ spore)- 10 minut samochodem, wiêksze - 40 km, czyli te¿ jakie¶ 30-40 minut, wiêc z prac± my¶lê, ¿e wiêkszych problemów bym nie mia³a.

Mieszkania i tak szuka³abym dopiero pod koniec sierpnia, wiêc to daje trochê czasu. Kto¶ powie, ¿e pó³ roku to ma³o, ale mimo wszystko ja wiem, ¿e mu zale¿y i to mieszkanie trochê u mnie, trochê u niego da³o pewne ¶wiat³o na mieszkanie razem - i tak spêdzali¶my ze sob± 24/h nieraz i jako¶ siê nie po¿arli¶my. Tak¿e my¶lê, ¿e daliby¶my radê, wiem, ¿e ³atwo siê mówi, ale czasem warto zaryzykowaæ...
O co chcesz toczyæ tê guanoburzê z matk±, skoro z twojego opisu wynika, ¿e i tak mieszkasz z tym facetem?
Stary 2016-06-15, 21:17   #21
Konto usuniête

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;61806261]Nie wiem jak to wygl±da od strony prawnej, ale znam jeden przypadek, gdzie facet dostawa³ alimenty od matki, tylko musia³ 1. studiowaæ, 2. oficjalnie nie mieæ dochodów.[/QUOTE]
Móg³ mieæ dochody o ile nie przekracza³y one 725z³ miesiêcznie na osobê w rodzinie. Musia³ siê uczyæ.
Stary 2016-06-15, 21:18   #22
LadrynaA_
Przyczajenie

Wiem, ¿e pó³ roku to ma³o, ale czasem ludzie s± w stanie wiêcej prze¿yæ i o sobie dowiedzieæ przez pó³ roku, ni¿ inni przez rok...

z idealn± fryzur±
i z odrobionymi lekcjami
Stary 2016-06-15, 21:19   #23
ajah
wañka wstañka

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;61806066]Ej no dziewczyny a mo¿e ona chce mieszkaæ na wsi? Co Wam do tego?

---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ----------

Maj± Alimenty siê nale¿± jak krowie na rowie o ile uczy siê i podejmuje dzia³ania w zwi±zku ze znalezieniem pracy i usamodzielnienia siê. A studia s± takimi dzia³aniami.[/QUOTE]W kodeksie nie ma granicy wieku. Tak samo rodzic mo¿e byæ pozwany przez dziecko jak i dziecko przez rodzica.

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;61806261]Nie wiem jak to wygl±da od strony prawnej, ale znam jeden przypadek, gdzie facet dostawa³ alimenty od matki, tylko musia³ 1. studiowaæ, 2. oficjalnie nie mieæ dochodów.[/QUOTE]

wobec dziecka wygl±da to nastêpuj±co
Cytat:
Art. 133. Obowi±zek alimentacyjny rodziców wobec dziecka
§ 1. Rodzice obowi±zani s± do ¶wiadczeñ alimentacyjnych wzglêdem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymaæ siê samodzielnie, chyba ¿e dochody z maj±tku dziecka wystarczaj± na pokrycie kosztów jego utrzymania i wychowania.
§ 2. Poza powy¿szym wypadkiem uprawniony do ¶wiadczeñ alimentacyjnych jest tylko ten, kto znajduje siê w niedostatku.
§ 3. Rodzice mog± uchyliæ siê od ¶wiadczeñ alimentacyjnych wzglêdem dziecka pe³noletniego, je¿eli s± one po³±czone z nadmiernym dla nich uszczerbkiem lub je¿eli dziecko nie dok³ada starañ w celu uzyskania mo¿no¶ci samodzielnego utrzymania siê.
Stary 2016-06-15, 21:20   #24
Konto usuniête

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;61806386]Móg³ mieæ dochody o ile nie przekracza³y one 725z³ miesiêcznie na osobê w rodzinie. Musia³ siê uczyæ.[/QUOTE]Co to znaczy na osobê "w rodzinie"? Chodzi rodzinê, któr± ewentualnie za³o¿y³?
Stary 2016-06-15, 21:26   #25
Konto usuniête

Cytat:
W kodeksie nie ma granicy wieku. Tak samo rodzic mo¿e byæ pozwany przez dziecko jak i dziecko przez rodzica.

wobec dziecka wygl±da to nastêpuj±co
faktycznie - by³am przekonana, ¿e do 25 czy tam 26 r.¿.
aczkolwiek w tej sytuacji nale¿± jej siê alimenty mimo wszystko. Dziewczyna ma 22 lata, studiuje, nie pracuje. Jedynym jej dochodem jest stypendium i prace dorywcze co nie pozwala jej siê utrzymaæ samej. no chyba, ¿e akademiki s± w stanie j± uratowaæ (nie wiem bo nie orientujê siê w cenach akademików). ¯y³aby w niedostatku jak to okre¶la prawo. Rodzice maj± obowi±zek p³aciæ jej alimenty, poniewa¿ nie jest w stanie siê jeszcze usamodzielniæ.
Stary 2016-06-15, 21:26   #26
201607110952
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 407

Cytat:
zreszt±, ¶wiat³o i tak bym zu¿y³a jakbym siedzia³a sama, woda to samo...
serio nie widzisz problemu w tym, ze obcy dla ciebie koles przebywa W TWOIM DOMU kilka tygodni? SERIO?!
troche mniej egoizmu i zapatrzenia we w³asn± mi³o¶æ, troche zrozumienia dla innych, polecam
201607110952 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-06-15, 21:26   #27
LadrynaA_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez lubiekielbase Poka¿ wiadomo¶æ
Czyli:
- kupili¶cie sobie obr±czki, 'bo mi³o¶æ'
- nie masz nic do mieszkania na wsi, mozliwych problemów ze znalezieniem pracy, 'bo mi³o¶æ'
-misiaczek kochany i siedzi tydzien, nie doklada sie, wspo³lokatorki czuj± siê troche oszukane, wasze relacje sie psuj±, 'bo mi³o¶c'
- wzloty i upadki, ale bêdziemy razem foreva, 'bo mi³o¶æ'
- ok³amuje rodziców, ¿e mam du¿o nauki i dlatego nie przyjadê 'bo mi³o¶æ'

Ale jak ju¿ mo¿na razem zamieszkaæ, to nie praca, 'tylko jakby tu wymy¶liæ, by dali pieni±¿ki i móc sobie mieszkaæ z misiaczkiem'.

Dla mnie to s³abe.
Nie powiedzia³am, ¿e praca=nie. To dla mnie ¿aden problem, je¿eli mia³abym i¶æ do pracy, zreszt± zamierzam, bo na pewno bêdê mia³a mniej zajêæ, a wiêcej czasu. Stawiasz sprawê tak, jakbym doi³a ze swoich rodziców ile wlezie i bóg wie co jeszcze. Zarabia³am na siebie, to stara³am siê, co mog³am kupowaæ sama i jak najmniej wo³aæ, mimo ¿e mama powtarza³a, ¿e i tak mi na to czy na tamto da. Ja po prostu nie wiem, jak do nich dotrzeæ, ¿eby zrozumieli, ¿e jestem ju¿ "du¿a" i nie mam 16 lat. ¯e mogê czasem zostaæ u ch³opaka na noc, czy on u mnie. Chcia³am, ¿eby kto¶ pomóg³ mi w tym, jakich argumentów u¿yæ, jak ich przekonaæ mo¿e jako¶ delikatniej, bo wiem, ¿e oni w stosunku do mnie s± bardzo dobrzy, a ja nie chce wpa¶æ do domu, rzuciæ, bêdê mieszkaæ z moim ch³opakiem i tyle, czy wam siê to podoba czy nie...

z idealn± fryzur±
i z odrobionymi lekcjami
Stary 2016-06-15, 21:28   #28
ajah
wañka wstañka

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;61806936]faktycznie - by³am przekonana, ¿e do 25 czy tam 26 r.¿.
aczkolwiek w tej sytuacji nale¿± jej siê alimenty mimo wszystko. Dziewczyna ma 22 lata, studiuje, nie pracuje. Jedynym jej dochodem jest stypendium i prace dorywcze co nie pozwala jej siê utrzymaæ samej. no chyba, ¿e akademiki s± w stanie j± uratowaæ (nie wiem bo nie orientujê siê w cenach akademików). ¯y³aby w niedostatku jak to okre¶la prawo. Rodzice maj± obowi±zek p³aciæ jej alimenty, poniewa¿ nie jest w stanie siê jeszcze usamodzielniæ.[/QUOTE]

to czy by jej siê nale¿a³y- zdecydowa³by s±d.
Inna sprawa, podanie cz³onka rodziny o alimenty to powa¿na sprawa, która mo¿e mieæ bardzo negatywny wp³yw na relacje rodzinne.
Stary 2016-06-15, 21:28   #29
Konto usuniête

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;61806576]Co to znaczy na osobê "w rodzinie"? Chodzi rodzinê, któr± ewentualnie za³o¿y³?[/QUOTE]
W zale¿no¶ci. Ja np. mam alimenty od matki, mieszkam z tat± i siostr± i to jest moja rodzina (tata i siostra >siostry dziecko ju¿ nie jest moj± rodzin± mimo, ¿e mieszka razem z nami < ). Jakbym mieszka³a sama i czerpa³a alimenty od ojca i matki to tylko ja bym siê wlicza³a w swoj± rodzinê. Jakbym mieszka³a z mê¿em to m±¿ by by³ moj± rodzin± (alimenty wtedy nie przys³uguj± chyba).
Stary 2016-06-15, 21:37   #30
LadrynaA_
Przyczajenie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;61804556]Tak siê jeszcze zastanawiam jak to jest, ¿e mo¿na oszukaæ rodziców je¶li chodzi o terminy zajêæ na uczelni, a nie da siê wynaj±æ mieszkania z facetem bez spowiadania siê?
Ile ty w³a¶ciwie dostajesz miesiêcznie pieniêdzy?[/QUOTE]

Po prostu, mówi³am, ¿e od poniedzia³ku do pi±tku mam roz³o¿one zajêcia, a przyk³adowo w jednym tygodniu uk³ada³o siê tak, ¿e mia³am je tylko do ¶rody... Ile dostaje pieniêdzy? W³a¶ciwie to zale¿y jak siedzê od pon.-pt, to ¶rednio 60-70 z³ w tym 20 na przyjazdy i powroty...

---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ----------

Cytat:
Napisane przez Czocherro Poka¿ wiadomo¶æ
lol, no straszne, ze musia³as za rzeczy dla siebie p³acic sama
Mówisz tak, jakbym widzia³a w tym problem. Nie - mia³am swoj± kasê, to stara³am siê kupowaæ sobie wszystko sama. ¯eby ich bardziej nie obci±¿aæ.

---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ----------

Cytat:
Napisane przez Adrianna_8 Poka¿ wiadomo¶æ
Równie¿ uwa¿am, ¿e to wszystko jest cholernie dziecinne.

Jakie wzloty i upadki po 6 miesi±cach bycia razem? Pierwsze pó³ roku to spijanie sobie z dzióbków i weso³e randkowanie, a nie darcie kotów. To kupowanie obr±czek to te¿ dziecinada...

Wed³ug mnie nie ma siê, co dziwiæ, ¿e mama nie akceptuje tego zwi±zku. Tobie siê wydaje, ¿e mieszkanie na wsi i praca na gospodarstwie to nic strasznego, ale nie wyobra¿aj sobie, ¿e Ty pani w szpileczkach bêdziesz je¼dzi³a do miasta do pracy, a on bêdzie zasuwa³ na roli. Zazwyczaj wtedy wszyscy siê anga¿uj± w to gospodarstwo i ka¿dy haruje od dnia do nocy. Mama po prostu widzi, ¿e to dziecinne i ¿e mo¿e siê ¼le skoñczyæ.

Jak chcesz ¿yæ po swojemu, to siê usamodzielnij. Wtedy bêdziesz mog³a mieszkaæ z kim chcesz.
Co do ¿ycia na wsi, on ma ziemie i tam ewentualnie co¶ jest do roboty, zasiaæ i wgle, a to wiadomo raczej mêska robota. On to lubi i jak ma czas to pomaga. Ja nie jestem "pani± w szpileczkach", przez 6 lat sama mieszka³am na wsi, co prawda nie mia³am gospodarstwa, ale jako, ¿e rodzice buduj± dom, to tam te¿ jest sporo roboty, a ja nie siedzia³am na trawce i nie ba³am siê, ¿e paznokieæ mi siê z³amie - z tych dziewczyn nie jestem. Co innego, ¿e zapowiedzia³am mu, ¿e dla mnie na pierwszym miejscu bêdzie normalna praca i tyle.

z idealn± fryzur±
i z odrobionymi lekcjami
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2016-06-18 19:41:19

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:07.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.