![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Bezdomny kuzyn
Witam, mam bezdomnego kuzyna. Chcę mu jakoś pomóc. Pochodzi on z małej miejscowości gdzie nie ma żadnego schroniska dla bezdomnych. Myślę żeby przenieść go do Łodzi do schroniska towarzystwa barata św, Alberta. Jak sie tam dostać, jakie są ogólne warunki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Bezdomny kuzyn
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Niestety nie. wszyscy sie od niego odwrócili. Jest po rozwodzie z żoną. Chce mu jakoś pomóc wyjśc na prostą. Ale nie mogę go wziąć do siebie. W tej miejscowości skąd pochodzi nie ma nawet mozliwości znalezienia pacy. Dlatego myślę że w wiekszym mieście jest też wieksze prawdopodobieństwo
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Niestety nie wszyscy sie od niego odwrócili. Jest po rozwodzie z żoną. W miejscowości z której pochodzi nie ma nawet pracy. Dlatego myslę ze w większym mieście będzie miał większe szanse. Tylko kłopot z zakwaterowaniem niestety nie mogę wziąć go do siebie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
U brata Alberta nie można pić, to chyba jedyny warunek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Chyba jest dużym chłopcem i nieźle sobie nagrabił, uważaj abyś problemów sobie nie narobiła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Hmm, a próbowałaś wyszukać to schronisko w necie? Często można znaleźć opinie o różnych przybytkach, może to dałoby Ci jakiś pogląd na sprawę? Co się z nim dzieje teraz w ogóle, gdzie się podziewa?
![]()
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
No tak jest dorosły ale to jednak rodzina. Szkoda żeby chłopak się zmarnował bo załamał się po odejście żony. Mając 25 lat ułoży sobie na nowo zycie tylko trzeba mu trochę pomóc. A obecnie o czasem przebywa u kumpli ale większość czasu niestety w lesie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Obecnie to pomieszkuje u kumpli albo w lesie. Wiem że jest dorosły ale to rodzina i szkoda żeby zmarnował sobie życie bo sie załamał po odejściu żony. Ma 25lat to ułoży sobie życie na nowo tylko trzeba mu troche pomóc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
pytanie mysle podstawowe-czy kuzyn jest alkocholikiem? jesli tak to najpeirw sam musi sobie pomoc i osoby trzecie nieweile moga.
az ciezko mi sobie wyobrazic by w pelni zdrowy i samodzielny 25latek wyladowalna ulicy tak ot bez powodu i winy wlasnej, pewnie cos preskrobal skoro rodzina sie odwrocila
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Nie wiem jak to dokładnie było u nich w rodzinie. Każda rodzina ma swoje sprawy i tajemnice. Wiem tylko że chcę pomóc chłopakowi dlatego pomyślałam o schronisko dla bezdomnych. A w jaki sposób sie tam dostać?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Też nie jestem w stanie wyobraznić sobie sytuacji w której cała rodzina(matka,ojciec itp)odwracają się od dziecka... Na Twoim miejscu uważałabym na to co robisz,bo zamiast pomóc mozesz sobie bardzo zaszkodzic...Według mnie 99% bezdomnych to ludzie ktorzy tylko i wyłącznie na własne życzenie zmarnowali swoje życie ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
biegam dla Zabawy
|
Dziwnie mi się zrobiło po przeczytaniu odpowiedzi. Dziewczyna chce pomóc bezdomnej osobie, a wy mówicie, żeby tego nie robiła. A w dodatku tu chodzi tylko o znalezienie mu miejsca w schronisku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Mamy trochę więcej lat i trochę już widziałyśmy, ostrzegamy po prostu. Niech sobie sam znajdzie miejsce, jest pełnoletni, w czym problem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Jak czytam niektóre odpowiedzi to ręce opadają
![]() Autorko bardzo dobrze że chcesz mu pomóc albo chociaż spróbować! Niekiedy życie może w jednej sekundzie zmienić sie o 180 stopni, ludzie słabsi potrzebują naszej pomocy i wsparcia. Jeśli twoj kuzyn jest alkoholikiem możesz go umieścić w szpitalu psychiatrycznym na przymusowe leczenie . Poźniej ze szpitala mogą go pokierować do innych ośrodków ![]() Jeśli nie jest alkoholikiem (co chyba mało prawdopodobne) możesz własnie sie popytac w tych schroniskach jakie są warunki przyjęcia itd. Art. 29. 1.Do szpitala psychiatrycznego może być również przyjęta, bez zgody wymaganej w art. 22, osoba chora psychicznie: 1) której dotychczasowe zachowanie wskazuje na to, że nieprzyjęcie do szpitala spowoduje znaczne pogorszenie stanu jej zdrowia psychicznego, bądź 2) która jest niezdolna do samodzielnego zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych, a uzasadnione jest przewidywanie, że leczenie w szpitalu psychiatrycznym przyniesie poprawę jej stanu zdrowia. 2. O potrzebie przyjęcia do szpitala psychiatrycznego osoby, o której mowa w ust. 1, bez jej zgody, orzeka sąd opiekuńczy miejsca zamieszkania tej osoby — na wniosek jej małżonka, krewnych w linii prostej, rodzeństwa, jej przedstawiciela ustawowego lub osoby sprawującej nad nią faktyczną opiekę. http://prawo.legeo.pl/prawo/ustawa-z...-psychicznego/ polecam Ci przeczytać ustawe o ochronie zdrowia psychicznego, zwłaszcza rodział 3 i 4 Edytowane przez Keithlyn Czas edycji: 2012-06-24 o 16:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Dzięki wszystkim za udzielone odpowiedzi. Wiecie... wina zawsze leży po obu stronach, więc nie mówię że mój kuzyn jest święty i nic nie zrobił w kierunku tego że rodzina się od niego odwróciła.Natomiast wiem że jest naprawdę porządnym człowiekiem i wiele w życiu osiągnął chociaż teraz straciła(wychowywał się w patologicznej rodzinie). mam nadzieję że uda mi się chociaż w małym stopniu mu pomóc.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeśli ktoś jest bezdomny to najlepiej mieć go w d. Pewnie sam sobie nagrabił, kogoś okradł, ćpa i co tam jeszcze zaraz ktoś napisze... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Brawo za postawę,a osoby które Cie przestrzegają przed udzieleniem pomocy niech się nad soba zastanowią
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wina nie zawsze leży po środku, niestety. Edytowane przez laisla Czas edycji: 2012-06-24 o 19:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
chodzi mi o twój komentarz że "jesteśmy starsze"przepraszam ale wiek nie ma tu żadnego znaczenia ![]() I jeszcze "jest dorosły niech sobie sam szuka miejsca w ośrodku" - Może ten człowiek już jest w takim dole życiowym, jest zrezygnowany i nie widzi swojej przyszłości , że SAM nie potrafi sobie pomóc? BTW jeśli ktoś komuś nie potrafił odpowiednio pomóc nie znaczy że druga osoba też odpowiedniej pomocy nie udzieli ---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez Keithlyn Czas edycji: 2012-06-24 o 19:40 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No i nie ja jedna przestrzegam przed kuzynem w końcu ![]() Edytowane przez laisla Czas edycji: 2012-06-24 o 19:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Skąd od razu założenie że dwa razy więcej przeżyłaś ? ![]() Oj kiepska obserwacja ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
a skąd Ty możesz wiedzieć co ktoś przeżył ?! Normalnie jak mentorka wizażu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez laisla Czas edycji: 2012-06-24 o 19:47 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Także nie mów że zdrowi ludzie są wyrzucani poza nawias ze swojej winy bo tak nie jest. Gdyby nie mój upór i ojca to dzisiaj nie byłby w tym miejscu w którym się znajduje, nie żył by w spokoju (również materialnym). Niektóre kobiety są tak przebiegłe że to aż się nie mieści w głowie, jak potrafią 'ustawić' życie drugiego człowieka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:08.