|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() PROSZE o rade obeznanych... - dyskopatia kregoslupa a fitness i silownia.
Namawiam kumpele na fitness i siłownie, zamierzamy wziasc sie ostro za nasze boczki i tyłeczki i cala reszte
![]() -siłownia -rowery stacjonarne -aerobic pod postacia tbc, dance, streching, abt, i chyba jeszcze latino -cardio Prosze was o rade ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: PROSZE o rade obeznanych... - dyskopatia kregoslupa a fitness i silownia.
Właściwie to lekarz powinien zdecydować, w jakim stopniu i co można ćwiczyć przy takim schorzeniu. Albo przynajmniej fizjoterapeuta lub trener z prawdziwego zdarzenia.
Aerobiku bym nie stosowała ze względu na ryzyko urazów przy podskokach. Ostrożny stretching mógłby być, chociaż też nie jest do końca bezpieczny. Najbradziej by pasował pilates pod okiem dobrego fachowca. Pływanie też na 100%. Z siłownią - ostrożnie. Można wykonywać tylko ćwiczenia zupełnie nieobciążające odcinka lędźwiowego kręgosłupa, czyli z niektórych partii mięśni trzeba by zrezygnować (grzbiet, brzuch, niektóre ćw. na nogi). Najlepiej wykonywać tam tylko te ćwiczenia, które robi się w pozycji siedzącej (niektóre na biceps, triceps, nogi). z raczej nie za dużym obciążeniem. Ale taka ograniczona siłownia to raczej nie za dobry pomysł, bo jakiś fachowiec musiałby nadzorować, co koleżanka robi, no i ćwiczyłaby tylko niektóre mięśnie, a to raczej nie ma sensu. Jednak najlepiej pływanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
to za duzo nie poszleje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
To są tylko moje opinie, ale - jak mówiłam - powinien to ocenić lekarz. Na pewno pływanie by się jej bardzo przydało, bo przy takim schorzeniu trzeba wzmacniać mięśnie, podtrzymujące kręgosłup.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
silownia odpada zasada przy dyskopatii unikac dzwigania ciezarow
basen jak najbardziej dawka ogromna aerobic nie bardzo ze wzgledu na podskoki i intensywne cwiczenia streching jasne ze tak gdyz rozluznia napiete miesnie a pilates najlpesze rozwiazanie
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
![]()
Hello !!!
Oj jak dyskopatia to napewno NIE aerobik !!!! może to pogorszyć jej stan ---> tak stało się mojej koleżance z pracy !!! pozostaje basen i delikatne ćwiczenia ale nie aerobik !!! pozdrawiam !!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
ja mam dyskopatie, ale jako ze postanowilam sie za siebie wziac zapisalam sie na cwiczenia ABS Back (wzmacniajace kregoslup i miesnie brzucha) i na pilates
prawde mowiac 'na czuja' mam nadzieje ze mi nie zaszkodzi a pomoze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
jako przyszła fizjoterapeutka poleciłabym udac sie po porade do doswiadczonego fizjoterapeuty.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:12.