|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
problem plecakowy
Witam, mam ogromny problem, wierzę, że na tym forum znajdzie się ktoś kto może mi pomóc. Mój kierunek studiów kompletnie nie wiąże się z informatyką, baa, on nawet niewiele ma wspólnego z naukami ścisłymi, ale los chciał, że dostałam do zrobienia zadanie, które dla mnie wydaje się być nierozwiązywalne. Mniejsza o to. Jak w temacie pisze chodzi mi o problem plecakowy: plecak ma pojemność 12kg. Mam do wyboru przedmioty:
1- o wadze 3 kg i wartości 25, 2- 3kg/wartość- 46 3- 6kg/wartość- 54 4- 6kg/wartość- 89. I muszę zapakować ten plecak tak, aby miał maksymalną wartość, nie przekraczając pojemności 12kg. Odpowiedź jest prosta- 4 przedmioty o wadze 46kg, ale jak mam to przedstawić za pomocą excela? Proszę o jakąkolwiek pomoc, przewertowałam już wszystko w internecie, ale chyba jestem za mało informatyczna, by zrozumieć wskazówki tam umieszczone. Potrzebuje jakiegoś wytłumaczenia krok po kroku. Naprawdę potrzebuję pomocy i mam nadzieję, że znajdzie się na tym forum ktoś kto umie sobie z tym poradzić! Z góry dziękuje
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: problem plecakowy
Cytat:
mi się wydaje ze tu chodzi po prostu o zrobienie tabelki porównującej wartości przedmiotów przy jednakowej wadze w tym wypadku 6 kg. Chyba nic wiecej nie da się tu wymyslec. Jesli to ma być oddane w formie pliku to proponuję potem wpisanie nie samej wartosci tylko funkcji wyszukującej max wartosc
|
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
|
a masz jakieś zajęcia z excela? może najłatwiej byłoby jakbyś powiedziała jaką jego funkcję ostatnio ćwiczyliscie, to moze domysliłabyś się czego oczekuje prowadzący? Excel ma masę róznych ciekawych zastosowań do obliczania róznych rzeczy np kiedyś była opcja Szukaj Wyniku (nie pamietam jak to sie nazywa w nowszych wersjach) albo tabele przestawne, albo rózne inne opcje.
nie trzeba być do tego informatykiem |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
[1=fe414c2710b8060c6dec850 6e8442112fb575cc4;3153888 3]a masz jakieś zajęcia z excela? może najłatwiej byłoby jakbyś powiedziała jaką jego funkcję ostatnio ćwiczyliscie, to moze domysliłabyś się czego oczekuje prowadzący? Excel ma masę róznych ciekawych zastosowań do obliczania róznych rzeczy np kiedyś była opcja Szukaj Wyniku (nie pamietam jak to sie nazywa w nowszych wersjach) albo tabele przestawne, albo rózne inne opcje.
nie trzeba być do tego informatykiem[/QUOTE] zdecydowanie wtedy byłoby łatwiej okreslic jak to zapisac w excelu. Roznych funkcji jest tam mnostwo, a to zadanie napewno ma na celu przecwiczenie tych które poznałas
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Człowiek to się jednak całe życie uczy...
Funkcje w Exelu? ;o Dla mnie program służył do uporządkowywania danych ewentualnie
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
na wiki problem jest obszernie omówiony
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tobą chcę oglądać rzeki, co samotnie płyną Gwiazdy nad łąkami w środku lasu i jagód czarnych... Tyranozaury Edytowane przez PaulinciaKWC Czas edycji: 2012-01-14 o 09:57 Powód: literówka |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Konto usunięte
|
A co to są macierze?
![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:28.