|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Porady co do studiów
Cześć
![]() ![]() Tak na prawdę nigdy nie mam i nie miałam jakichś tam zainteresowań, wiem , może to dziwne. Na początku chciałam być grafikiem komputerowym, ponieważ jestem kreatywną osobą. Z biegiem czasu ,zauważyłam, że może to nie jest praca dla mnie. Zdałam sobie sprawę, że dobre rysunki na tyle zeszytu nie czynią ze mnie artystki. Później chciałam rzucić się na medycynę, no i miałam ambicje na zdawanie biologii i chemii , ale jak szybko przyszła, tak szybko poszła. Tak ,wiem, brawo za mój słomiany zapał ![]() Pół roku przed maturą, zorientowałam się, że skoro nie mam zainteresowań, to muszę celować w dobre zarobki. Politechnika.. hmm? ![]() 'Ooo księgooowa? Całe życie w papierkach, taki nudny zawód, tyle jest księgowych, wszyscy teraz to studiują a to jest takie nudne.' Sama nie wiem co mam robić. Nie wymagam ,żeby za mnie wybierano studia, bo jestem już (chyba) dorosła i powinnam sama wiedzieć. Ale nie wiem, może jakieś pomysły pokierowałyby mnie i uratowały w jakiś sposób. Na pewno nie chciałabym pracować w domu i cały czas siedzieć, chciałabym sie trochę poruszać, trochę emocji w zawodzie, coś co zaciekawi, jeżeli się w to zgłębić. Może złożyć papiery na politechnikę i pouczyć się fizyki przez wakacje? A może te finanse nie są wcale takie nudne i ograniczone? A może wykorzystać swój artystyczny zapał, łącząc go z matematyką , informatyką i iść na grafika komputerowego? Jestem w kropce. ;( |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Porady co do studiów
Fizykę idzie nadrobić i to podczas roku akademickiego. Skoro jesteś tak dobra z matmy, to pewnie w mig lapiesz wszystkie ścisłe rzezy, więc z fizyką powinnas sobie poradzić(chociaz tez wiadomo, ze zależy od kierunku
![]() A jaki kierunek na polibudzie rozważasz? bo samo pojscie tam o niczm nie mowi. ![]() A moze matematyka finansowa na politechnice? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
maszyna, nie człowiek
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;33669252]Fizykę idzie nadrobić i to podczas roku akademickiego. Skoro jesteś tak dobra z matmy, to pewnie w mig lapiesz wszystkie ścisłe rzezy, więc z fizyką powinnas sobie poradzić(chociaz tez wiadomo, ze zależy od kierunku
![]() A jaki kierunek na polibudzie rozważasz? bo samo pojscie tam o niczm nie mowi. ![]() A moze matematyka finansowa na politechnice?[/QUOTE] Powodzenia z matma finansowa na polibudzie :P Ze swej strony polecam raczej uniwersytety, chyba ze to ma byc finansowa dla samego faktu skonczenia, to najlatwiej bedzie na jakims pedagogicznym. I, co wazne - zwykle ponad 60% osob odpada jeszcze przed skonczeniem licencjata. U.Wrocławski jest świetny - http://www.math.uni.wroc.pl/rekrutacja/
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Autorko, znam wiele osób, które wylądowały na politechnice nawet po wyłącznie podstawowej matmie i jakoś sobie radzą. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Co do finansów i rachunkowości, to nie będę obiektywna w tej materii, bo sama składałam na ten kierunek i miałam ogromny dylemat, czy przypadkiem tego nie studiować. ![]() ![]() ![]() Po prost musisz sobie zadać pytanie, jakie studia będą Ci najbardziej odpowiadały... A później... później to niemal wszystko się da! ![]() Edytowane przez willy_nilly Czas edycji: 2012-04-20 o 15:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
maszyna, nie człowiek
|
Polecam uniwersytet w kontekście polecania matematyki jako kierunku studiów.
![]() |
#8 |
Tibby Lockhart
|
Mogę się wypowiedzieć, jeśli chodzi o grafikę -niestety, nie jest to, jak pewnie myśli większość, rysowanie obrazków w Gimpie. Tutaj już dochodzi matematyka, i to nie całkiem tak błaha, jak w LO. (R-nia różniczkowe, itp) - więc jeśli z grafiką miałaś do czynienia jedynie tylko dlatego, że potrafisz ładnie rysować, to nie polecam.
Może rzeczywiście matematyka byłaby dobrym wyborem? Później możesz przecież wybrać specjalizację związaną z ekonomią/rachunkowością, a na niektórych uczelniach są to nawet kierunki zamawiane. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Fizyka jest zupełnie inna na studiach niż w liceum, u mnie niemal od postaw ją prowadzili (ale szybko).
W jakim sensie chcesz być grafikiem? Programistycznym (tworzenie grafiki do gier, animacji itp) czy mazania na tablecie? To pierwsze ma naprawdę mało artyzmu w sobie, raczej ciężki kod i ciekawe pomysły na wymodelowanie czegoś + matematyka, fizyka. Nie mówię, że niefajne to ![]() ![]() Jakie miasto, politechnikę czy ogólnie uczelnie bierzesz pod uwagę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() ![]() te opinie pochodziły od studentów matmy na polibudzie, którzy posmakowali przez moment matmy uniwersyteckiej ![]() autorko - ja bym się tak bardzo tą fizyką nie przejmowała. możesz wybrać kierunek gdzie jest jej niewiele, lub gdzie są jej wybrane - może łatwiejsze dla ciebie - działy. i to dobry pomysł z szybką powtórką materiału przez wakacje, może nie opanujesz go na 5 ale liczy się obeznanie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
maszyna, nie człowiek
|
Zalezy gdzie, u nas ludzie wylatuja na kilku killerach, ida na UP i potrafia tam ciągnąć naukowe. Co matma to matma ale przy matmie finansowej patrzą na uczelnię. Na UJ dostaja sie wszyscy, ktorzy złożą papiery na ten przyklad.
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja jestem już po studiach i co mogę Ci poradzić - to idź na to co NAPRAWDĘ Cię interesuje. Choćby jakiś kierunek dawał Ci cudowne możliwość zatrudnienia po jego ukończeniu, to jeśli ta praca ma być dla Ciebie katorgą do której będziesz musiała się każdego dnia zmuszać - to sama sobie stworzysz pętle na szyję. Ja skończyłam zarządzanie i ekonomię - właśnie z rozsądku i ... problem polega na tym, że praca w tej dziedzinie mnie po prostu nie interesuje. Nie bawi. Męczę się w tym. I teraz po zainwestowaniu 5 lat swojego życia w studia, rozwijam się dalej i szukam tego co daje mi radość - a mogłam to zacząć już 7 lat temu ![]() ![]() Tak więc zastanów się co NAPRAWDĘ uwielbiasz robić, co Cię pasjonuje, robienie czego sprawia, że chce Ci się wstawać rano - i zacznij się rozwijać w tym kierunku. Nie rób niczego dla Rodziców, kochają Cię i zrozumieją Twoje wybory (prędzej czy później). Zresztą sama wiesz, że to że "nie chce Ci się słuchać ich gadania jaka to jesteś niewdzięczna" jest naprawdę słabą wymówką ![]() Masz czas - moim zdaniem lepiej poświęcić rok na odkrywanie swoich pasji i świadome decydowanie o tym co chcesz w życiu robić, niż pospiesznie decydować się na jakiś kierunek bo da jakąś tam w miarę pewną prace no i Rodzice przestaną się czepiać. Pfff ale się rozpisałam :P Ale szczerze to żałuję, że nikt mi tak sprawy nie przedstawił jak sama wybierałam się na studia. Życzę Ci wszystkiego najlepszego, a przede wszystkim - dobrych przemyślanych decyzji ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Dziękuję Wam wszystkim ;D Po napisanych maturach przewiduję dość dobre wyniki.
Problem jest w tym ,że nie mam specjalnie żadnych zainteresowań i wydaje mi się ,że może, cokolwiek zacznę studiować , zaciekawi mnie. Myślę nad wydziałem chemicznym na politechnice wrocławskiej. Chemia wchodzi mi szybciej niż fizyka, a kierunki wydają mi się przyszłościowe i ciekawe ;D |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:45.