|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
filmy z duchami
mam pytanie-ostatnio ogladalam film "noc na bagnach luizjany". To film obyczajowy, romans ale przy tym jest tam wątek duchów w strarym domu i tajemnicy sprzed lat. Nie znam innych filmów o podobnej tematyce. moze pomozecie? nie chce ogladac kolejnego horroru, tylko jakis przyjemny film obyczajowy z duchami w tle. znacie cos takiego?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: filmy z duchami
może sztandarowy "Uwierz w ducha"?
![]()
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Filmy o duchach / z duchami, o nawiedzeniach etc.:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ghost_films Moje ulubione to na starszno "Lśnienie" (1980), "Duch" (1982) oraz "The Ring - Krąg" (zarówno wersja japońska, jak i amerykańska - odpowiednio 1998 i 2002), na śmieszno "Ghostbusters" (1984) oraz "Przerażacze" (1996). Ostatnio zrobił na mnie wrażenie "Naznaczony" (2010). Pierwsza część "Paranormal Activity" również miała w sobie to "coś". Podobno "Kręgosłup diabła" (2001) jest świetny, ale przyznaję się bez bicia, że nie widziałam - zamierzam obejrzeć na dniach, bo aż wstyd. Jeżeli chodzi o bardziej ambitne kino to "Enter the Void" (2009), ale tam nie chodzi o typową ghost story. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2012-01-11 o 09:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
to ja się podłączę pod temat. Oglądałam film "Delikatna" - to horror ale w cudownym klimacie i straszny i płaczliwy znacie może coś w podobnym klimacie (poza wyżej wymienionymi pozycjami)?
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Autorko wątku, jeżeli lubisz lekko dramatyczne, nieco romantyczne klimaty z duchami w tle, to polecam Ci serial "Ghost Whisperer" (Zaklinacz dusz) - 2005 - 2010, wyszło 5 sezonów, czyli koło 100 odcinków - jest co oglądać. Z bardziej dramatycznych polecam Ci "Medium" (2005 - 2011) - tam to już w ogóle jest co oglądać, bo sezonów było 7 (zresztą zamierzam obejrzeć go od początku
![]() Z bardziej romantisz filmów w stylu "Uwierz w ducha" to przypominają mi się jeszcze "Jak w niebie" (z Reese Witherspoon), "Między niebem a ziemią" (lub ang. tytuł "Made in Heaven") z roku 1987 (jak ja się wtedy kochałam w Timothym Huttonie, heh ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Polecam "Klucz do koszmaru", "Szepty w mroku", jak mi się przypomni coś jeszcze dopiszę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Paranormal Activity
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Biała Dama
|
"Inni" z Nicole Kidman. Jeśli można to nazwać horrorem to bardzo, bardzo lajtowym. Robi wrażenie chyba zaskakującym zakończeniem. Bardzo fajnie mi się oglądało
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:05.