|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Pulsowanie ucha
Witam. Moja córka (12 lat) od dłuższego czasu ma problemy z uszami. Rok temu laryngolog przeczyścił jej uszy i od tam tej pory często jej się zatykało lewe ucho. Nie wiem czy to ma coś z tym wspólnego, ale pojawiły się też częstsze bóle głowy. Tydzień temu (Środa) dostała temperatury, byliśmy u lekarza, mówił iż ta choroba (kaszel, gorączka) jest wirusowa. Temperatura wcale nie ulegała zmianie, tzn że wcale się nie polepszało, po 2 dniach (Piątek) poszliśmy znów do lekarza, gdyż jak wspomniałam wcześniej nie było poprawy, córka coraz gorzej się czuła (brak apetytu, większy kaszel, ból gardła). Lekarz po zbadaniu jej przepisał nam antybiotyk (Zinoxx). W Sobotę córka skarżyła się, iż czuję puls w uchu, jakby bicie serca. Myślę, że trzeba zaznaczyć, iż dalej gorączkowała. W niedziele zaniepokojona pojechałam na izbę przyjęć. Laryngolog po zbadaniu jej stwierdził, że uszy są zdrowe. Gorączkowanie było wciąż, nie było żadnych popraw + ten suchy, przeraźliwy kaszel. W Poniedziałek rano zbudziła się mając zakrwawione ucho (krwi nie było mało, przy czym nawet pościel była czerwona). Więc znów wybraliśmy się do laryngologa (ŻADEN NIE CHCIAŁ PRZYJĄĆ DZIECKA Z ZAKRWAWIONYM UCHEM), udało się i doktor stwierdził, iż jest to środkowe zapalenie ucha, przeczyszczając je, gdzie było dużo skrzepów oraz ropy. Wczoraj (Środa) znów byliśmy u lekarza, który przypisał nowy antybiotyk Klacid. Gorączka ustąpiła, przy czym jest dalej suchy kaszel, dziecko skarży się, iż gorzej słyszy na to ucho. Jest bardzo biedna oraz wycieńczona przez chorobę i leki. Dalej ma pulsowanie w uchu (jak ujęłam to wcześniej). czy to na prawdę może być zapalenie ucha ? Co dalej mogę z tym robić ? Dziękuje za wysłuchanie i proszę o pomoc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pulsowanie ucha
![]() |
![]() |
#3 |
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Hmmm jak mi się wydaje: ból/zapalenie ucha często jest powikłaniem powirusowym.
Jeśli dziecko ma już taką skłonność, trzeba bardzo ostrożnie oczyszczać nos w przypadku kataru - niech dmucha nosek delikatnie, jedną dziurkę na raz!! drugą zatyka w tym czasie palcem!!! Potem zmiana dziurek ![]() Lekarze czasem lekceważą ból ucha, gdyż przy infekcji ucho może boleć nie z powodu wtórnego zakażenia,a tzw. wciągnięcia, zassania błony (z pow. różnicy ciśnień, która zdarza się przy nieumiejętnym, zbyt gwałtownym oczyszczaniu nosa).. no ale jak już błona pękła, to oczywiście przesada, to już nie przelewki ![]() Skoro gorączka już ustąpiła, znaczy, że choroba się cofa - trzeba tylko kontynuować podawanie antybiotyku, wg. wskazań lekarza. Suchy kaszel ma prawo długo się jeszcze utrzymywać, musicie podawać jej coś łagodzącego Ucho też może jeszcze boleć przez jakiś czas (sądzę, że doszło do pęknięcia błony ![]() Tak czy siak trzeba się konsultować z lekarzem; poantybiotykowo warto podawać bakterie kwasu mlekowego (Laccid, Trilac, Dicoflor) Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
któregoś dnia obudziłam się rano nie słysząc na jedno ucho. Miałam robione różne badania, przeszłam leczenie w szpitalu, później zrobiłam sobie też rezonans i wyszło, ze mam naczynie krwionośne gdzieś koło nerwu słuchowego. dokładnie to oba się dotykają, przez to też, kiedy zmienia się przepływ krwi przez naczynie to słyszę pulsowanie, czasem przy gorszych dniach niedosłyszę. Dlatego też takie pulsowanie nie zawsze musi być objawem stanu zapalnego. (takie rzeczy mozna operować, ale narazie nie przeszkadza to na tyle, by pozwolić sobie gmerać w okolicach ucha i mózgu ![]() co do wypowiedzi autorki, to ja jednak zaufałabym lekarzowi, a jak nie ufam, to zasięgnęłabym opinii innego, choćby prywatnie. Na własną rękę leczenia bym nie zmieniała
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dziękuje za rady. Dzisiaj idę prywatnie do innego laryngologa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:07.