Zasiłek wychowawczy - jakie zasady? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-28, 14:01   #1
bianeczkaa
Zakorzenienie

Zasiłek wychowawczy - jakie zasady?

Witajcie. Od kilku miesięcy jestem na wychowawczym. Jak składałam dokumenty (na rok) pani mnie poinformowała, że jak będę chciała sobie przedłużyć to mam tylko donieść po tym roku RMUA. Przyszedł listopad, a pieniędzy nie ma. Zadzwoniłam do MOPR-u i co się okazało? Że skończył się jakiś okres rozliczeniowy i muszę ponownie składać dokumenty Pierwsze słyszę o czymś takim. Podczas pierwszej wizyty dostałam inne informacje. Niby powinnam składać wszystko od początku, ale, że już jestem w systemie to mam RMUA aktualne donieść i oświadczenie podpisać. Co jest na tym oświadczeniu? Czy oni sprawdzają w skarbowym dochody? Składając pierwszy raz dokumenty miałam papiery za 2010 rok, teraz powinnam za 2011 a tu by mi za nic nie wyszło :/ Kurde nie chce później mieć kłopotów. Jak jutro to załatwię to dostanę jeszcze pieniądze za listopad czy dopiero za grudzień?

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-28, 18:27   #2
mamad1
Zadomowienie

Dot.: Zasiłek wychowawczy - jakie zasady?

Cytat:
Napisane przez bianeczkaa Pokaż wiadomość
Witajcie. Od kilku miesięcy jestem na wychowawczym. Jak składałam dokumenty (na rok) pani mnie poinformowała, że jak będę chciała sobie przedłużyć to mam tylko donieść po tym roku RMUA. Przyszedł listopad, a pieniędzy nie ma. Zadzwoniłam do MOPR-u i co się okazało? Że skończył się jakiś okres rozliczeniowy i muszę ponownie składać dokumenty Pierwsze słyszę o czymś takim. Podczas pierwszej wizyty dostałam inne informacje. Niby powinnam składać wszystko od początku, ale, że już jestem w systemie to mam RMUA aktualne donieść i oświadczenie podpisać. Co jest na tym oświadczeniu? Czy oni sprawdzają w skarbowym dochody? Składając pierwszy raz dokumenty miałam papiery za 2010 rok, teraz powinnam za 2011 a tu by mi za nic nie wyszło :/ Kurde nie chce później mieć kłopotów. Jak jutro to załatwię to dostanę jeszcze pieniądze za listopad czy dopiero za grudzień?
Może zacznę od końca. Jeśli złożysz dokumenty w listopadzie jeszcze, to dostaniesz za listopad też pieniądze (mogą ewentualnie przyjść później). Ja składałam jeszcze raz wszystkie dokumenty oprócz ksero aktu urodzenia dziecka. Najlepiej zadzwoń do MOPR-u i poproś, żeby Ci podali, które dokumenty potrzebujesz. Zaświadczenie z Urzędu Skarbowego za 2011r, zaświadczenie z ZUS-u. Twój dochód liczy się jako utracony, więc się go nie wlicza, ale zaświadczenia zanosisz. Nie wiem, skąd jesteś, ale zwykle na stronie internetowej danego MOPR-u jest lista potrzebnych dokumentów (zresztą wszędzie chyba trzeba takie same, ewentualnie druki mogą być inne)
mamad1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-28, 19:16   #3
bianeczkaa
Zakorzenienie

Nawet jeśli brałam pieniądze z zus za zwolnienie a później macierzyński?

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-28, 23:07   #4
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bianeczkaa Pokaż wiadomość
Nawet jeśli brałam pieniądze z zus za zwolnienie a później macierzyński?
Nawet, bo przecież teraz ich nie dostajesz.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-29, 07:45   #5
AGAMARCIO
Zadomowienie

GG do AGAMARCIO

bianeczka Przecież na decyzji miałaś napisane do kiedy będziesz pobierać rodzinne i wychowawczy zawsze rok rozliczeniowy jest do 31.10 ja złożyłam o przedłużenie na początku października a dopiero we wtorek dostałam decyzję. Ja składałam dokumenty tego typu mimo iż składałam je wcześniej (tj.w lutym bo przedłużałam wychowawczy): zaświadczenie z urzędu skarbowego o dochodach za 2011 obojga rodziców,zaświadczenie z zus o opłacanych składkach społecznych na pewno dostałaś z mopr zaświadczenie aby wpisać z pit-u kwotę składek zdrowotnych(również obojga rodziców) a na oświadczenie pisałam od kiedy do kiedy przebywam na urlopie wychowawczym urlop wych.płatny jest przez 24m-c. pieniądze za listopad dostaniesz z wyrównaniem w grudniu (zawsze mają czas do 30-tego każdego m-c)
mam nadzieję że pomogłam

09.08.2010r.g.7.35 2490g 51cm -Karolinka Nasze szczęście
AGAMARCIO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-30, 14:58   #6
kotek81
Zakorzenienie

Co roku musisz złożyć zaświadczenie z urzędu skarbowego, zaświadczenie z ZUS-u o wysokości składki zdrowotnej + wypełnić papierki jakie dadzą ci w MOPS-ie.
Ja ponownie nie musiałam składać tylko zaświadczenia od pracodawcy, ze udzielił mi urlopu i aktu urodzenia.
Jeśli po skończonym wychowawczym będzie ci nadal przysługiwał zasiłek rodzinny na dziecko to również co roku (od 1 września wydają i przyjmują wnioski) musisz składać ten sam komplet dokumentów
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości