|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
obiadki dla 1,5 rocznego dziecka
dziewczyny,
co dajecie swoim dzieciom na 2 danie? Mój synek powoli wychodzi na prostą z alergii pokarmowych, więc lista okrojona jest o kilka produktów, ale mimo wszystko chciałabym wiedzieć co dzieci, mniej więcej, w jego wieku jedzą ?
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: obiadki dla 1,5 rocznego dziecka
Cytat:
mieso z kurczaka, warzywa (bardzo lubi ostatnimi czasy brokuly), makaron z sosem lub bez; ryz...
|
|
|
|
#3 |
|
kobieta za ladą
|
mam już 3,5 latkę w domu i na palcach jednej no oki 2 rąk mogę zliczyć kiedy jadła 2 daniowe obiady
u mnie albo zupa albo 2 nie da rady w nia wmusić było 2 dań w wieku 18 miesięcy kiedyś w pewnym klubie zapiswałyśmy co nasze dzieci jadły tu masz wpis z września 2009 młoda miała wtedy 14 miesięcy ![]() wczoraj mleko kanapka z białym serkiem i szczypiorkiem herbatka spaghetti bolonese serek homo mleko dziś mleko kanapka z rybką w pomidorach herbatka żurek z białą kiełbaską jogurt kaszka mleczny start a tu ze stycznia 2010 więc 18 miesięcy mleko 3 bananowe chleb z masłęm pasta rybna zalewajka plus jajko jogurt mleko plus kaszka to dziś ![]() wczoraj mleko chleb z pieczonym schabem fasolka po bretońsku jogurt mleko z kaszką to wczoraj
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Super, zawsze to już kilka pomysłów więcej na obiad
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
młodszy jest nieco mój maluch, ale napiszę doświadczenia z 2 dzieci je najczęściej to co my czyli potrawki lub zupy z warzywami + kurczak lub indyk lub ryba lub wołowina po prostu nie przyprawiam mocno do tego ryż, kasza jaglana gryczana, makarony
wczoraj potrawka ryba mintaj z ziemniaczkami koperkiem i selerem oraz czosnkiem, tymiankiem, zielem ang, liściem laurowym dziś rosół z 3 mięs z marchewką selerem pietruszką i makaronem jutro warzywna - mrożonka zupa jesienna z ryżem dzikim tak na szybko
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
No moja ma niecale 15 miesiecy i daje jej rozne obiadki np.spagetti,zupy (ogorkowa,pomidorowa,szcz awiowa,warzywna),ziemniac zki ze sosem lub smietanka..makaron ze sosem,kopytka ze sosem..pierogi ruskie lub z owocami..klopsiki miesne...hm i nie wiem co jeszcze.Ogolnie robie jej na 2 dni...
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
moje dziecko nigdy nie jadło 2 dań
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
|
Mój ma dopiero 14 miesięcy, je w zasadzie to co my w mniejszych ilościach, ale jak mam dwa dania to przeważnie daje mu przed spaniem w południe zupę, a jak wstanie to drugie...
Z bardziej ulubionych dań które przeważnie znika z talerza bardzo szybko to - ziemniaki polane potrawką z kurczaka (groszek, marchewka, kurczak) - makaron z brokułami i kurczakiem tez przeważnie z w jakimś sosie... - no i ryba czasami mam wrażenie że zjadłby każdą jej ilość ![]() - zupa kalafiorowa
|
|
#9 |
|
kobieta za ladą
|
baobabek a dlaczego dajesz jeszcze słoikowe dania? ciekawa jestem nie że sie czepiam
w sumie to spaghetti to najprostsze danie a z rybą też nie powinno być problemu
|
|
#10 |
|
Wtajemniczenie
|
Córa je to co my (dostosowałam menu do jej wieku). Jemy zawsze dwa dania (to też ze względu na nią). Tak więc jest:
rano kaszka, zupa (po niej drzemka), potem deserek, drugie danie (czasem zamienione miejscaami z deserkiem, np. w weekendy). Dziś na obiad mamy burritos Wczoraj były omlety z pomidorami. Co jeszcze jemy: ziemniaki z kotletem z jajek, ziemniaki z warzywami w sosie, lasagnie ze szpinakiem, naleśniki itp. Najbardziej lubi makaron z sosem i rybę w każdej postaci. |
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dziecko 2 letnie je to co my
2 dan nigdy nie robie
|
|
#12 |
|
Wtajemniczenie
|
U nas to samo.
A obiady, których jeszcze Dziewczyny nie napisały, a wpadły mi na szybko do glowy to: kurczak w cieście, klopsy, jajeczko w sosie koperkowym lub serowym, naleśniki z owocami albo serem białym W zasadzie możesz dawać wszystko to co jesz Ty, tylko nie super ostre i nie na początku wielką porcję ciężkostrawnego jedzenia. |
|
|
|
|
#13 |
|
Rozeznanie
|
Moje dziecko w tym wieku je razem z nami, gotuje jedno danie przeważnie.
Najcześciej jemy z zup : rosół z warzywami, pomidorową, buraczkową, kalafiarową, brokułową. Później gotuje czesto : potrawkę, spagetti, pulpety w sosie pomidorowym, ryba, szpinak, schab z rękawa - to wszytko łacze z ryżem, kaszą lub ziemniaki |
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a spaghetti lubi i jak nie zdaze ugotowac zupy to czasem własnie spaghetti daje generalnie jestem za gotowanymi daniami, nie słoikami
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
no to faktycznie urozmaicone menu macie
u nas przez te alergie jest klops, bo sporo rzeczy odpada, ale generalnie część pomysłów podłapałam. Nasz synek jest bardzo plackowy, naleśniczkowy, makaronowy, więc robię mu placki i kluseczki z czego tylko się da, a mięsko wrzucam do zupek. zupki ostatnio polubił rzadziutkie z drobno pokrojonymi warzywkami, więc za bardzo się nie najada dlatego muszę mu dawać coś na drugie danie i tu pojawia się problem. Szczególnie z tymi mięsnymi dzięki jeszcze raz za wszystkie pomysły.
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
ja robię tak, że gotuję wielki gar rosołu 6 l i potem mrożę mniejsze porcje tak na dwa razy, czyli na 1 dzień.
jak mam gotowy rosół, to wtedy mogę go zaprawić czymkolwiek. np. dodać tartej marchewki i pietruszki, podgotować i wrzucić do tego taki drobniusieńki makaron. mam też dużo mrożonych warzyw i wtedy coś wygrzebuję i dorzucam. do niedawna moja córka nie jadła nic poza słoikami, absolutnie odrzucała gotowane. teraz na szczęście rosół z kluskami zje. brokułów - nie. a o jakich pastach rybnych Wy piszecie? takich z puszki? makrela w pomidorach? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:48.

a spaghetti lubi i jak nie zdaze ugotowac zupy to czasem własnie spaghetti daje
dzięki jeszcze raz za wszystkie pomysły.