|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Czy brakuje mi jakichś witamin?
Hej, kochane
![]() Do tego dostałam uczulenia na pasek, który również nosze kilka lat i nigdy, przenigdy nie zaszkodził mi (chodzi o klamrę). Pasek przestałam nosić, ale zmiana się nasila, jest czerwona. Smaruję łagodzącymi maściami, ale pomaga tylko doraźnie.Wizytę u dermatologa mam dopiero za 3 tygodnie. Pomyślałam , że może to wszystko wynikać z niedoboru czegoś w pokarmie. W dodatku od kilku dni zaczęły swędzieć mnie powieki. Czy któraś z Was miała podobne objawy i wynikało to z jakichś niedoborów? Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy brakuje mi jakichś witamin?
Być może to niedobór kwasów tłuszczowych omega 3, kwasu gamma-linolenowego i witaminy D. Proponuję kupić tran (np. firmy Gal czy Oleofarm, najlepiej taki w płynie bo jest tańszy i się lepiej wchłania) oraz witaminę D - preparat D-vitum (jest to preparat specjalnego przeznaczenia medycznego, a nie suplement, więc lepiej przebadany) i olej z wiesiołka. Łyżeczka tranu dziennie, jedna tabletka D-vitum i łyżeczka oleju z wiesiołka. Do tego więcej witaminy C. W ogóle staraj się dobrze odżywiać - owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty, pestki, mięso. Co do smarowania to doraźnie możesz wypróbować maść tranową lub maść linoeparol. Jeśli brałaś antybiotyk w ostatnich miesiącach to zaopatrz się też w jakiś probiotyk, np. Prolactiv - który też nie jest suplementem, tylko preparatem specjalnego przeznaczenia medycznego. Zawiera gatunek ramhonus który jest istotny przy autoagresji organizmu (a wygląda na to, że właśnie z tym masz problem).
Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2014-11-16 o 14:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Dot.: Czy brakuje mi jakichś witamin?
brzmi jak jakas wysypka, uczulenie... dermatolog powinien rozwiac Twoje watpliwosci, a jesli wynika to z niedoboru to da Ci skierowanie na badanie krwi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:32.