|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Jaka pokrywka do garnka?
Witam,
dojrzałam, by kupić sobie nowe gary. Po przestudiowaniu oferty, przeszpiegowaniu w czym gotuje bliższa i dalsza rodzina, uzgodnieniu z mężem budżetu, trafiło na garnki firmy na "B". I wszystko by poszło gładko, gdyby nie mały szczegół: pokrywka, a właściwie pokrywki. Poszczególne zestawy oprócz kształtów, rodzajów i wykonanie uchwytów, różnią się pokrywkami. Każda linia ma takie a nie inne pokrywki. Teraz pytanie, na które nie znajduję prostej odpowiedzi: - czy lepsza pokrywka metalowa, czy szklana? Mało tego, metalowe nie mają dziurki, a szklane mają. Czy ta dziurka jest bardzo istotna ? - teraz używam pokrywek szklanych z dziurkami i nigdy się nad tym nie zastanawiałam. Garnki w ulotce reklamowej są polecane do "zdrowego" gotowania, bez, lub z niewielką ilością wody. Nie zamierzam tej możliwości wykorzystywać, wiec może każda pokrywka będzie dobra? Z drugiej strony, z jakiegoś powodu robią w tych szklanych pokrywkach dziurki, a w metalowych nie ![]() Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc Weronika |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jaka pokrywka do garnka?
Nie przywiązuję wagi do dziurek, ważne jest dla mnie mozliwość chwycenia pokrywki bez rekawicy, czyli ten uchwyt nie może się nagrzewać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Mam komplet garnków ze szklanymi pokrywkami i dziurką, bardzo je lubię.Wizualnie super, widać co w środku, nie trzeba podnosić pokrywki. Ale najlepsze moje gary firmy Z to mają metalowe pokrywki (bez dziurek). Myślę, ze chodzi o jak najdłuższe utrzymywanie temperatury potrawy i w tym są naprawdę świetne. Zupy, kasze, ryż gotuję najczęściej właśnie w tych na Z.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Ja już stłukłam dwie szklane więc następnym razem na pewno będę szukała innej alternatywy. Całe szczęście udało mi się dokupić!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
dla mnie najlepsze są pokrywki szklane, bo zawsze wszystko widać w garnku (czy się już gotuje, itp.) bez konieczności ich podnoszenia. Najlepsze są z rantem wokół metalowego brzegu, tak że pokrywka wchodzi w garnek, wtedy jest ona bardziej szczelny i wszystko szybciej się gotuje.
Moje pokrywki mają dziurkę i uważam, że jest to dobre rozwiązanie, chociażby dlatego, że nie trzeba odchylać pokrywki, gdy się coś gotuje, aby nie wykipiało, tylko para ma swobodne ujście. Co do uchwytu pokrywki, to wszystkie mam metalowe i o dziwo nie nagrzewają się, podobnie z metalowymi uszami garnków, co bardzo mnie cieszy. Osobiście mam garnki firmy Florina, z warstwowym dnem (najlepsze, długo utrzymują ciepło, nic się w nich nie przypala), i nie ważne jaka firma (moje akurat były jedne z tańszych ![]() ![]() Ponadto do wszystkich moich starszych garnków, do których nie było pokrywek metalowych, dokupiłam takie, właśnie z firmy Florina ![]() Edytowane przez Ramona_85 Czas edycji: 2013-01-08 o 21:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
ja wole szklane bo widac jak sie gotuje i tak jest szybciej niz podnosic pokrywke i zagladac. Dziurki sa by para miala ujscie i potrawy nie kipialy. Teraz mam garnki z ikea. Sa ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Ja bym kupiła takie , które by mi pasowały do wyglądu kuchni, do pasujących garnków no i aby były funkcjonale do gotowania. Najlepsze są całe komplety garnków.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:37.