Jakie mam soczewki kontaktowe? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-16, 18:42   #1
Wenress
Zakorzenienie

Jakie mam soczewki kontaktowe?

Dostałam dziś próbne soczewki od okulisty, są zdecydowanie drogie u nich i chciałabym sprawdzić, ile kosztują w internecie ale nie potrafię odczytać mocy, krzywizny itp Pomożecie? Wstawiam w załączniku pudełko z soczewką. Wada to na pewno nie jest -4,5 bo okulary mam -8
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg soczewka.jpg (104,0 KB, 132 załadowań)

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-16, 19:11   #2
darkdot
Zakorzenienie

GG do darkdot
Dot.: Jakie mam soczewki kontaktowe?

Moc: -4,5
Oś: 180
Średnica: 14,4
Krzywizna: 8,8

a -3,25 to wychodzi, że to cylinder, tylko chyba nie ma takich cylindrów, też mam soczewki toryczne i one mają max -2,25 Ale może niech wypowie się ktoś bardziej zorientowany

Wadę możesz mieć -4,5, ja w okularach mam -3,5 a w soczewce -1 i widzę dobrze, soczewki trochę inaczej się dobiera.

EDIT: już widzę, że Proclear Toric XR ma większe cylindry Czyli -3,25 to cylinder

Edytowane przez darkdot
Czas edycji: 2012-10-16 o 19:16
darkdot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-17, 21:38   #3
Wenress
Zakorzenienie

Dziękuję
Rzeczywiście dobrze widzę w tym -4,5 dziiiwne ale podoba mi się wszystko jest większe i nawet wyraźniejsze niż w okularach, fajna sprawa

Ćwiczę!
Stary 2012-10-17, 22:47   #4
patika098
Wtajemniczenie

A czy to prawda, że noszenie zbyt często soczewek jeszcze bardziej pogarsza wzrsok ? Tak słyszałam, a tez chciałabym nosić chociaż od czasu do czasu, ale nie chcę wzroku pogorszyć ...

I będę szczęśliwa choćbym kur** miała sobie to szczęście narysować.

RAZEM - MAJ 2007 r. 7 LAT
ZARĘCZYNY 31 MAJA 2013 !!!
patika098 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-17, 23:13   #5
Wenress
Zakorzenienie

Ja słyszałam coś takiego o okularach, że oko się rozleniwia... ciężko stwierdzić czy wada się sama pogłębia, czy od komputera/stresu/czegokolwiek czy to od szkieł... jak masz dużą wadę to nie masz wyboru, a jak małą to na Twoim miejscu nosiłabym tylko do szkoły/pracy.
Bardziej się zastanawiam czy nie zaszkodzę oczom raz nosząc soczewki, raz okulary a raz nic (po domu) bo różnica jest naprawdę duża, nawet między okularami i soczewkami, inaczej się skupia ostrość i w ogóle bardzo ostro w nich widzę a bez niczego to wszystko taaakie rozmazane mam....

Ćwiczę!
Stary 2012-10-18, 09:11   #6
darkdot
Zakorzenienie

GG do darkdot

Na uczelnię idę w soczewkach, w domu w okularach chodzę, i tak od kilku lat, nie widzę jakiś skutków ubocznych.
darkdot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-18, 10:52   #7
patika098
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Wenress Pokaż wiadomość
Bardziej się zastanawiam czy nie zaszkodzę oczom raz nosząc soczewki, raz okulary a raz nic (po domu) bo różnica jest naprawdę duża, nawet między okularami i soczewkami, inaczej się skupia ostrość i w ogóle bardzo ostro w nich widzę a bez niczego to wszystko taaakie rozmazane mam....
Też jestem tego ciekawa, może ktoś zna temat ?

I będę szczęśliwa choćbym kur** miała sobie to szczęście narysować.

RAZEM - MAJ 2007 r. 7 LAT
ZARĘCZYNY 31 MAJA 2013 !!!
patika098 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-10-18, 11:39   #8
crippled
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez patika098 Pokaż wiadomość
A czy to prawda, że noszenie zbyt często soczewek jeszcze bardziej pogarsza wzrsok ? Tak słyszałam, a tez chciałabym nosić chociaż od czasu do czasu, ale nie chcę wzroku pogorszyć ...
Nosiłam soczewki kilka lat bez przerwy i nic się z moim oczami nie działo
Stary 2012-10-18, 12:30   #9
Precious things
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez crippled Pokaż wiadomość
Nosiłam soczewki kilka lat bez przerwy i nic się z moim oczami nie działo
Też noszę już kilka lat - tryb miesięczny dzień i noc. I nie mam żadnych sensacji. Tak, że polecam

Precious things jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-23, 08:29   #10
kasienka_malenka
Przyczajenie

Hej Wenres, spójrz tutaj - http://www.kontaktowe.pl/index.php?p...ct&prod_id=299 . Jak zauważyła Darkdot, jednak jest taki cylinder, ten typ soczewek akurat taki ma.

Soczewki bardzo często dobiera się w mniejszych mocach niż jest wada i dobrane okulary, ale ta różnica (-8 a -4,5) jest faktycznie duża. Najczęściej różnica jest do jednej dioptrii. Może lepiej wybrać się jeszcze raz do okulisty i dopytać o różnicę?

Co do zmiany między sposobem widzenia w okularach i w soczewkach, to chyba każdy z wadą wzroku, kto zdecydował się na soczewki, ma też okulary Są one w niektórych przypadkach po prostu wygodniejsze. Zatem nie powinno mieć żadnych negatywnych skutków na wzrok. Znaczenie dla dobrego widzenia ma np. higieniczny tryb życia, dieta i częste przerwy przy lekturach książkowych czy też przy przebywaniu przed komputerem. Oko ponoć właśnie wtedy się rozleniwia najbardziej, gdy skupia długo wzrok na jednym punkcie.

Ach, rozpisałam się, ale mam nadzieję, że trochę pomogłam Temat ciekawy.
kasienka_malenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-23, 08:38   #11
madzia2306
Zakorzenienie

co do rozleniwiania się oczu podczas noszenia okularów to w pełni się zgadzam, sama noszę okulary od jakiś 2 lat nie mam dużej wady -1 na obu oczach a jednak jak zdejmę okulary to nie widzę nic praktycznie co do soczewek to sprawiłam sobie takowe na ślub i stwierdzam fakt że są baaardzo wygodne, co prawda na samym początku umęczyłam się jak je zdejmowałam ale potem było rach ciach i soczewka zdjęta, ale wiecie jak byłam w soczewkach cały dzień i całą noc(wesele ) to na koniec czułam że oczy mam takie jakby zmęczone i dziwne uczucie suchości w oku , to normalne ? może za długo nosiłam soczewki?

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

27.12.2011 Egzamin na prawo jazdy zdany za pierwszym podejściem
madzia2306 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-23, 17:53   #12
Wenress
Zakorzenienie

Dziękuję Wam W soczewkach dobrze widzę, wszystko jest ogólnie w porządku (poza ich ceną ) tylko faktycznie oko jakby szybciej się męczy- ale teraz jest ciemnawo, sporo czytam no i dopiero zaczęłam je nosić.
madzia mojej siostrze okulistka powiedziała, że soczewki powinno się nosić tylko 8 godzin... w opisie tych, które ja mam jest, że zapewniają komfort noszenia do 12 godzin więc jeśli nie masz takich na dzień i na noc to pewnie było za długo

Ćwiczę!
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości