|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Własna działalność gosp. i ciąża
Czy są wśród nas kobietki prowadzące jednoosobową działalność gospodarczą, które są bądź były w ciąży?
Próbuję zrozumieć coś z gąszczu przepisów dotyczących takiej sytuacji, ale może ktoś mi łopatologicznie wyjaśni. Jak to jest z wszelkimi urlopami, ulgami, ZUSem itd, itp. ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Własna działalność gosp. i ciąża
Najlepiej chyba wyjaśni Ci wszystko sam ZUS.
Jeśli zgłosiłaś się do ub. chorobowego i nic się po drodze nie wydarzyło (brak wpłat, opóźnienia przelewów itp.) przysługuje Ci w ciąży zasiłek chorobowy w wysokości 100%. Jeśli złożysz wniosek, przysługuje Ci też zasiłek macierzyński. Warunek taki sam - wszystko musi grać w ubezp. chorobowym. Wychowawczego dla prowadzących działalność nie ma. Składek w czasie zasiłku i macierzyńskiego nie płacisz, ale o sposób rozliczania warto spytać ZUS, wszystko dokładnie wyłuszczą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Kropka, dzięki za odzew. W ubezp. chorobowym mam zachowaną ciągłość na 100%.
A pytam o to wszystko na forum, bo jak mam iść do ZUSu i o cokolwiek pytać to jestem chora na tydzień przed ![]() Chociaż muszę przyznać, że jak zawieszałam działalność niedawno na chwilę to wszystko mi porządnie wyjaśnili i potem sama bezbłędnie deklarację wypełniłam z tymi pomniejszonym składkami-aż mnie duma rozpierała ![]()
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja muszę jako tako lubić, bo jako kadrowiec kontakt z ZUS mam ciągle. Ale muszę powiedzieć z ręką na sercu, że tam zawsze choć próbują pomóc i z reguły są mili, dużo milsi niż w US. No i można przez tel. Z wydziałem zasiłków poprosić. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edytowane przez Pepus Czas edycji: 2009-09-14 o 09:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo jak kobieta na etacie dostaję 100% swojej pensji a kobieta prowadząca własną działalność to ile?
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Witam.
Z końcem roku tracę pracę w związku z końcem umowy o pracę. ( tzn zwalniają wszystkich, ale kilka osób jak i ja mieliśmy umowy do końca roku- przetargi :/) Niestety umowy nikomu nie przedłużą. Planowałam zajść w ciążę, od stycznia zaczynamy się starać o bobaska. Firma, w której mamy teraz pracować podyktowała wszystkim nowe warunki, albo pracują na umowę zlecenie albo zakładają własną działalność gospodarczą. Mam pytanie jak to się ma do tego, że jeśli założę własną działalność i już w styczniu, lutym np. zajdę w ciążę, a praca jest ciężka fizycznie i w zmianach dziennych oraz nocnych i pójdę na zwolnienie lekarskie. Czy będę miała wtedy wypłacane chorobowe przez okres ciąży?, ile będzie ono wynosiło i jak jest z tym zwolnieniem macierzyńskim 20 tygodniowym, kiedy mogę na nie iść. i co dalej po urodzeniu dziecka? Zostanę bez pieniędzy do życia?, Co z działanością. Co z opłatami składek w ciąży na zwolnieniu i później? Może ktoś pomoże ![]() ![]() Edytowane przez Karlain Czas edycji: 2011-12-14 o 13:04 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Ponawiam prośbę, może jest ktoś w stanie odpowiedzieć na pytania?
Jak to jest z opłacaniem składek w czasie zwolnienia lekarskiego w ciąży i na macierzyńskim po porodzie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Przy DG placisz na chorobowym i macierzynskim tylko skladke zdrowotna. Mozna sobie podniesc chorobowe i otrzymywac wysokie zasilki. Kobieta w ciazy nie ma okrsu wyczekiwaniana wiec macierzynski przysluguje od 1dnia zgloszenia do ubezpieczenia. Chorobowe jednak po 90dniach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:14.