Książka kulinarna - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-01-09, 11:25   #1
pinki428
Przyczajenie

Książka kulinarna

Witam wszystkie czytelniczki
jestem młodą mężatką, uwielbiam gotować i stwarzać nowe potrawy. mam bardzo dużo ciekawych przepisów i wpadłam na pomysł, aby napisać książkę kucharska ze wszystkimi moimi sprawdzonymi najlepszymi przepisami, które naprawdę cieszą się popularnością wśród moich znajomych oraz rodziny mam 2 pomysły na książkę:
1. to książka kucharska - taki niezbędnik młodej mężatki, aby pomóc młodym żonom w gotowaniu dla męża, aby był zadowolony czyli niezbędnik każdej żonki
2. to książka stworzona właśnie na podstawie mojego zeszytu z przepisami, czyli kartki w kratkę, takie jakby "ksero" mojego zeszytu
to na razie moje początkowe pomysły, bardzo chciałabym sie podzielić swoimi przepisami, bardzo proszę o opinie czy to dobry pomysł i która wersja się Wam bardziej podoba
pozdrawiam
pinki428 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-10, 02:04   #2
brzydotka
Rozeznanie

Dot.: Książka kulinarna

świetny pomysł! mi bardziej podoba się opcja nr 1, fajnie by było też, gdybyś dodawała do potraw np. swoje wspomnienia czy śmieszne historyjki z nimi związane, lub po prostu okoliczności, w których dane dania podawałaś mężowi, a może gotowaliście wspólnie, a może on robił zakupy i np. przez przypadek kupił coś innego niż chciałaś i dzięki temu powstawały kolejne wariacje nt potraw. na pewno masz głowę pełną pomysłów i stworzysz ciekawą książkę!
brzydotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-18, 18:43   #3
natetitka
Zadomowienie

a myślałaś może o książce w formie bloga? Czytałam kiedyś taką książkę, obyczajową co prawda i sposobem promocji było to, że autorka stworzyła bloga i kilka pierwszych wpisów było w internecie aby poznać ciąg dalszy historii trzeba było zajrzeć do książki

Co prawda w książce kucharskiej trudno o fabułę ale myślę, że kreatywnej osobie uda się coś wymyślić <sama już mam kilka pomysłów:P>

FB

_________________________ ___

moje nowe uzależnienie surówka
natetitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-31, 08:51   #4
pinki428
Przyczajenie

tak, natetitka myślałam o blogu, to na pewno wspaniała reklama i zachęta do kupienia książki, jak będę miała więcej czasu to biorę się za pracę nad blogiem
dla zachęty do mojego wątku i rozwiania moich wątpliwości załączę początkowe przepisy które prawdopodobnie wykorzystam do blogu i książki napiszcie co myślicie o przepisach i zdjęciach

a o to przepisy

Cytrynka do herbaty

1kg cytryny
1kg cukru
3 szklanki wody

Cytryny dokładnie umyć, włożyć do garnka, zaleć zimną wodą i wstawić do lodówki na 1 dzień. Po tym czasie zmienić wodę i gotować cytryny przez ok 30 minut. Odcedzić, znowu zalać zimną wodą i wstawić do lodówki na 4-5h. Następnie odcedzić owoce, wytrzeć ręcznikiem papierowym. Wszystkie cytryny wraz ze skórką pokroić w kostkę, usunąć pestki.

Zagotować wodę, dodać cukier i wymieszać. Wrzucić pokrojone cytryny, gotować na małym ogniu, aż skórki będą miękkie i cytryny zrobią się przezroczyste, od czasu do czasu mieszając.

http://img444.imageshack.us/img444/4...adoherbaty.jpg

Smalec

50dag słoniny
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 jabłko
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
3-4 łyżeczki majeranku

Słoninę pokroić w kosteczkę, wrzucić do garnka, smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Jabłko obrać, potrzeć na tarce na małych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Gdy smalec się wytopi wrzucić jabłko i cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

http://img38.imageshack.us/img38/4733/smaleco.jpg

pinki428 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-31, 14:12   #5
natetitka
Zadomowienie

Super przepis na te cytrynki! A smalec jak u mamy mojej
Zdjęcia ładne tylko troszkę ciemne!
Powodzenia z prowadzeniem bloga - to wspaniała zabawa my z TŻ mamy dużo radości przy tworzeniu naszego

FB

_________________________ ___

moje nowe uzależnienie surówka
natetitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-03, 12:17   #6
shiral
Zadomowienie

Pomysł bardzo fajny, życzę powodzenia w realizacji
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości