|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Przez pomyłkę połknęłam Lactovaginal
Jak w temacie. Jestem po kuracji antybiotykowej i biorę probiotyki doustnie, a od wczoraj również dołączyłam dopochwowo Lactovaginal. Dziś chciałam wziąć tę tabletkę doustną (Nutrilac) i przez pomyłkę połknęłam Lactovaginal - są podobne w wyglądzie i leżały obok siebie, jakoś tak bezmyślnie sięgnęłam. Czy czymś to może grozić (uszkodzenie wątroby np.)? Substancja czynna jest taka sama, ale nie wiem, jak z dawką.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Przez pomyłkę połknęłam Lactovaginal
Nic ci nie będzie. Jedno i drugie to probiotyk, więc po prostu miejscowo w pochwie nie zadziala. Ot co. Żadne uszkodzenie wątroby ci nie grozi, bo i nie ma z czego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
amor vincit omnia
|
nic się nie stanie, to nie trucizna. poza tym nie zjadłaś tego całe opakowanie, tylko jednorazowo zażyłaś więc bez obaw. nie powinno być nawet żadnych chwilowych dolegliwości żołądkowych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Dzięki, dziewczyny. Zastanawiałam się, czy w substancjach pomocniczych zawartych w Lactovaginalu nie ma czegoś niebezpiecznego dla żołądka/wątroby. Tzn. tylko D-mannitol mnie niepokoi, bo nie mam pojęcia, co to jest, a pozostałe składniki chyba do leków często dodają. Ale skoro na ulotce nic nie piszą, co robić w razie przypadkowego połknięcia, to pewnie, jak piszecie - niczym to nie grozi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
amor vincit omnia
|
w przypadku zażycia większej ilości trzeba by było się skonsultować z lekarzem. ale na zdrowy rozsądek- nikt nie połyka przez przypadek całego opakowania leku dopochwowego
![]() co do mannitolu -bez obaw, to niegroźna substancja. ma wiele zastosowań, w tym np moczopędne. ale to dopiero przy regularnym zażywaniu i to w formie tabletek doustnych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Dzięki, już jestem spokojna w takim razie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Anka, ale każdy lek, niezależnie od sposobu podania przechodzi przez wątrobę. Droga podania : dopochwowa, doobytnicza czy w iniekcji tak samo obciąża wątroba, oszczędza jedynie przewód pokarmowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
amor vincit omnia
|
długotrwałe branie każdych tabletek w mniejszy lub większy sposób obciąża wątrobę, to normalne. ale jednorazowa 'pomyłka' jaką tu mamy nie zmieni niczego, nie przyspieszy, nie pogorszy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
probiotyki nie obciażają wątroby.
a co do doustnego lacto, to nie powinno nic być, otoczka jest chyba żelatynowa z dwutlenkiem tytanu, któru też jest używany do polew gum do żucia, do lukrów, dżemów, galaretek itd. (btw, dlatego nie lubię dopochwowych bo od razu sobie wyobrażam, że to wszystko zostaje na ściankach pochwy i jest pożywką dla patogenów). w każdym razie nic Ci nie powinno być tylko trochę zmarnowana globulka, bo probiotyki też się różnią tym, że doustne przeważnie mają taką otoczkę, żeby bakterie dopiero się uwolniły w jelitach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
połknięcie lactovaginalu niczym nie grozi, poprostu bakterie nie zadziałają bo pewnie nie dotrą do pochwy. Ja tez wolę probiotyki doustne, bo są łatwiejsze w użyciu. Ale są sytuacje w których chce żeby probiotyk zadziałał szybko, wtedy wystarczy wsadzić lactovaginal. Na codzień biorę provag-tzn raz na jakiś czas, ale lacto mam zawsze w lodówce w razie czego.pozdr
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Mam podobny problem tylko w drugą stronę... poprosiłam w aptece o globulki dopochwowe, - pani aptekarka poleciła provag... A ja zamiast przczytać ulotkę zastosowałam.
Więc: zastosowałam doustny provag dopochwowo... Było to z 3 dni temu. nie czuję żadnych dolegliwości ale nie wiem czy nie powinnam czasem pójść do lekarza. Wiecie coś na ten temat? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
BAN stały
|
nic się nie dzieje, a nawet probiotyk normalnie zadziała tak samo jak lactovaginal. Tyle że provag działa też w jelitach a w tym wypadku "ominęłaś" mu jelita i tyle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Dziękuję bardzo.
No i mam nauczkę na przyszłość: faktycznie trzeba czytać zawsze ulotkę a nie słuchać pani w aptece... Swoją drogą dobrze że to taki łagodny środek... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:06.