Nerwica lękowa - reakcja na leki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-02-10, 19:21   #1
Dajla
Przyczajenie

Nerwica lękowa - reakcja na leki

Cześć dziewczyny

Od dawna zmagam się z typowymi dolegliwościami nerwicy lękowej (strach przed przebywaniem w miejscach publicznych, przed jedzeniem w restauracjach, przed kompromitacją, ciągle czuję na sobie wzrok innych itd.) Jeszcze jakiś czas temu myślałam, że to "normalne". W moim mniemaniu w obliczu stresu reagowałam jak każdy inny człowiek: drżenie dłoni, problemy z wysłowieniem się, kołatanie serca, nadmierna potliwość. Po sytuacji stresowej dolegliwości mijały, niestety od jakiegoś czasu jest ze mną gorzej. Do wypisanych wyżej dolegliwości doszły: problemy z pamięcią krótkotrwałą, problemy z koncentracją, drżenie całego ciała, zawroty głowy i tak mam do dzisiaj. Nawet gdy nie występuje realnie zagrożenie czuję lęki. Wreszcie wybrałam się do specjalisty. Pani psychiatra rozpoznała nerwicę lękową. Zapisała mi Citabax 20, Propranolol 10mg i Hydroxyzinum 10mg. Citabax miałam brać raz dziennie 1 tabletkę, a Propranolol ( na drżenie ciała) po 1 tabletce 3 razy dziennie, natomiast te ostatnie w razie kłopotów ze snem doraźnie. Problem w tym, że drżenie ciała zamiast ustąpić nasiliło się i jest mi bardzo niedobrze, zwłaszcza rano (zamiast 3 tabletek biorę jedną, ponieważ się boję. Ulotka Propranolu wygląda groźnie).

Może któraś z was ma podobny problem, zażywa lub zażywała te tabletki. Po jakim czasie skutki uboczne mijają ? Ile trzeba czekać na poprawę ?

Czasem mam wielką ochotę porozmawiać o tym z kimś dotkniętym tą przypadłością
Dajla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-11, 11:30   #2
Myszunia19
Zakorzenienie

Dot.: Nerwica lękowa - reakcja na leki

jak długo je bierzesz? ja miałam leki mniej więcej podobne i do 2 tygodni byly nawet takie moje zachowania jakbym naćpana była bo organizm musi się przyzwyczaić a potem wszystko przeszlo. bo mimo wszystko to naprawde mocne leki.
Myszunia19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-11, 11:44   #3
Malgos_12
Zakorzenienie

Miałam do czynienia z osobą o takich objawach, która również leczyła się farmakologicznie... tak jak pisze koleżanka wyżej organizm musi się przyzwyczaić... dobrze by było dodatkowo pójść do psychologa, na efekty niestety trzeba trochę poczekać, ale myślę, że przyjdą
Malgos_12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-11, 12:02   #4
Dajla
Przyczajenie

Dzięki dziewczyny za odpowiedź Biorę tydzień, tak wiem to krótko. Zdaję sobie sprawę, że organizm musi się przyzwyczaić. Czuję się troszkę jakby naćpana, "otępiona", mam nadzieję że tak nie zostanie. Myszunia19 a jak dzisiaj się czujesz ? Leki pomogły ?
Stary 2012-02-11, 12:35   #5
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

Drżenie nasiliło sie po Citabax-ie i trochę z czasem ustąpi ale może zostac więc bierz śmiało ten propranolol bo zalecona Ci dawka jest śmiesznie mała.Możliwe że Ci po nim trochę to drżenie ustąpi a jak nie to zgłoś się do lekarza i niech zdecyduje o zwiększeniu dawki - propranolol jest stosowany do niwelowania właśnie takich działań niepożądanych po SSRI (czyli np po Citabaxie)
fankapsychiatrii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-11, 15:27   #6
marrellic
Zakorzenienie

Mój tato brał 20 lat propranolol, dostal go na nadciśnienie i brał 2 razy dziennie większą dawkę niż Ty, ale nie pamiętam ile.

Zadnych skutków ubocznych

"jeśli chcesz mieć ciało jak kocica, najpierw musisz się spocić jak świnia".
marrellic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-11, 15:42   #7
Dajla
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez fankapsychiatrii Pokaż wiadomość
Drżenie nasiliło sie po Citabax-ie i trochę z czasem ustąpi ale może zostac więc bierz śmiało ten propranolol bo zalecona Ci dawka jest śmiesznie mała.Możliwe że Ci po nim trochę to drżenie ustąpi a jak nie to zgłoś się do lekarza i niech zdecyduje o zwiększeniu dawki - propranolol jest stosowany do niwelowania właśnie takich działań niepożądanych po SSRI (czyli np po Citabaxie)
Dzięki za odpowiedź. Mam nadzieję, że ustąpi. Naprawdę myślisz, że 3 tabletki dziennie to mało ? Ja po jednej jestem żywym trupem
Stary 2012-02-11, 15:47   #8
cholernarejestracja
Copyraptor

Stosuj leki tak, jak nakazał lekarz, nie modyfikuj nic sama na początku efekty mogą się nasilić, ale to przejdzie, spokojnie
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-11, 15:56   #9
Dajla
Przyczajenie

Dzięki, już mi nieco lepiej Myślę, że niedługo dojdę to zapisanej dawki, póki co nie mogę po niej normalnie funkcjonować. Ciśnienie mam tak niskie, że najchętniej nie podnosiłabym się z łóżka. Najwyżej pójdę do lakarza rodzinnego, zrobię jakieś badania.
Stary 2012-02-11, 16:08   #10
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez Dajla Pokaż wiadomość
Dzięki, już mi nieco lepiej Myślę, że niedługo dojdę to zapisanej dawki, póki co nie mogę po niej normalnie funkcjonować. Ciśnienie mam tak niskie, że najchętniej nie podnosiłabym się z łóżka. Najwyżej pójdę do lakarza rodzinnego, zrobię jakieś badania.
Hm...spróbuj zadzwonić do swojego lekarza (psychiatry) i skonsultować to z nim. Propranol ma takie działanie faktycznie, więc jeżeli za silnie na Ciebie działa powinnaś to powiedzieć lekarzowi. Ale wiesz, mówisz, że ulotka wygląda Ci strasznie, więc nie wiem, czy to nie kwestia trochę Twojego nastawienia. Pamiętaj, że placebo to poważna broń, lek może na Ciebie działać dużo bardziej hipotensyjnie jeżeli tego oczekujesz i się obawiasz.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-11, 16:29   #11
Dajla
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Hm...spróbuj zadzwonić do swojego lekarza (psychiatry) i skonsultować to z nim. Propranol ma takie działanie faktycznie, więc jeżeli za silnie na Ciebie działa powinnaś to powiedzieć lekarzowi. Ale wiesz, mówisz, że ulotka wygląda Ci strasznie, więc nie wiem, czy to nie kwestia trochę Twojego nastawienia. Pamiętaj, że placebo to poważna broń, lek może na Ciebie działać dużo bardziej hipotensyjnie jeżeli tego oczekujesz i się obawiasz.
Może masz rację, po prostu nigdy wcześniej nie brałam tak silnych leków i troszkę się boję. Poczekam z 2 tyg. jeśli się nie poprawi, pójdę to lekarza, tak będzie najlepiej

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-02-11, 16:55   #12
Myszunia19
Zakorzenienie

tak pomogło a teraz juz dawno odstawione więc cierpliwości
Myszunia19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-11, 19:21   #13
Olivvek
Zadomowienie

Brałam Citabax aż 2 dni a miałam dawkę- uwaga- 10mg i czułam się jak naćpana, nie rozumiałam w ogóle, co ludzie do mnie mówią, nie mogłam usiedzieć w ławce w szkole... Taak, nasz umysł to potężne narzędzie
A bałam się brać leki. Odstawiłam sama. Byłam u psychiatry ale olałam to; taki kretyn mnie przyjmował, że zjawie się tam chyba dopiero jak się zacznę swojego cienia bać
Stary 2012-02-11, 20:06   #14
Dajla
Przyczajenie

Olivvek nie pogorszyło się się od tamtej pory ?

Dzięki wielkie za odpowiedzi

Edytowane przez Dajla
Czas edycji: 2012-02-12 o 08:33
Stary 2012-02-12, 09:23   #15
Dajla
Przyczajenie

Myszunia19 to dobrze, czyli jest nadzieja

Edytowane przez Dajla
Czas edycji: 2012-02-12 o 09:24

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-02-12, 11:56   #16
kwiatek101
Zadomowienie

ja też biorę propranolol, nie martw się Bierzesz na prawdę małą dawkę, także nie masz się czego bać, wydaje mi się, że Twoje skutki uboczne są od Citabaxu, chociaż mogę się mylić. Propranolol jest na prawdę świetny, działa na różne problemy; od nadciśnienia i arytmii serca, po drżenie i działanie przeciwlękowe. Chociaż w takiej dawce to przeciwlękowo raczej nie działa...ale na pewno uspokaja serce, żeby az tak nie reagowało w stresie. Lepiej idź do lekarza, powiedz o problemie i na pewno rozwiążecie razem sprawę drżenia.
kwiatek101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-12, 14:46   #17
Olivvek
Zadomowienie

Cytat:
Olivvek nie pogorszyło się się od tamtej pory ?

Dzięki wielkie za odpowiedzi
Hmm. W sumie nie... Co prawda ja tam szłam z podejrzeniem chad, więc jeśli wstępna diagnoza była dobra, to mogę być w fazie remisji, ale póki czuję się względnie dobrze, to podziękowałam za psychiatre (do psychologa pierwszy termin na kwiecień- od 4 stycznia ). Do dziś nie mogę przeżyć co za pajac mnie przyjmował ta atmosfera wokół... Personel zwracający się do Ciebie jak do potencjalnego czubka o IQ 50...
Od razu poczułam się zdrowa
Postawiłam sobie rozpoznanie sama i tego się póki co trzymam
Stary 2012-02-12, 22:15   #18
Dajla
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Olivvek Pokaż wiadomość
Do dziś nie mogę przeżyć co za pajac mnie przyjmował ta atmosfera wokół... Personel zwracający się do Ciebie jak do potencjalnego czubka o IQ 50...
Ja to mam wrażenie jakby wszyscy mieli mnie za czubka Siostra patrzy na mnie z politowaniem, a chłopak we wszystkim mnie wyręcza, nawet ziemniaków mi obrać nie pozwala

---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ----------

Cytat:
Napisane przez kwiatek101 Pokaż wiadomość
ale na pewno uspokaja serce, żeby az tak nie reagowało w stresie.
Właśnie dlatego go biorę Mam nadzieję, że pomoże
Stary 2012-02-12, 22:20   #19
karuzel_a
Raczkowanie

Ekspertem nie jestem ,ale prawdopodobnie cierpisz na fobie społeczną. Powinnaś pójść również do psychologa, ponieważ takie zaburzenia nie leczy się samymi lekami, ale również terapią.

I nie czuj się inna, na takie objawy cierpi około 10% całej populacji.

blog o codziennych rzeczach w niecodziennym stylu...
karuzel_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-02-12, 22:29   #20
Olivvek
Zadomowienie

Cytat:
Ja to mam wrażenie jakby wszyscy mieli mnie za czubka Siostra patrzy na mnie z politowaniem, a chłopak we wszystkim mnie wyręcza, nawet ziemniaków mi obrać nie pozwala [COLOR="Silver"]
(...)
łachacha
Mój miał podobnie, ale już się połapał, że umiem sama
Stary 2012-02-13, 09:27   #21
Dajla
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez karuzel_a Pokaż wiadomość
Powinnaś pójść również do psychologa, ponieważ takie zaburzenia nie leczy się samymi lekami, ale również terapią.
Właśnie jestem na etapie szukania. U mnie w przychodni przyjmuje młoda dziewczyna, zaraz po studiach. Nie wiem czemu, ale nie wzbudziła we mnie zaufania

---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ----------

Cytat:
Napisane przez Olivvek Pokaż wiadomość
łachacha
Mój miał podobnie, ale już się połapał, że umiem sama
Hehe Najwyżej poproszę go o kilka lekcji
Stary 2012-02-13, 10:16   #22
mysza007
Zakorzenienie

Ja tez juz od 3, a moze i 4 lat, juz nie liczę, zmagam sie z nerwicą.
Co mogę Ci doradzić to zacznij od najmniejszej dawki leku jaką mozesz przyjąć, sprawdź w ulotce. Co 3 dni zwiększaj dawkę, az dojdziesz do terapeutycznej, wtedy musisz wytrzymać jakieś 3 tygodnie, aby sprawdzić czy lek działa. Jesli nadal nie będziesz czuła poprawy to znaczy, że w lek nie trafiłaś i trzeba go bedzie zmienić. Jadnak daj czas swojemu organizmowi, aby sie do leku przyzwyczaił i w surowicy wytworzył odpowiedni dla siebie poziom leku.
Pozdrawiam

mysza007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-14, 08:46   #23
Dajla
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez mysza007 Pokaż wiadomość
Ja tez juz od 3, a moze i 4 lat, juz nie liczę, zmagam sie z nerwicą.
Co mogę Ci doradzić to zacznij od najmniejszej dawki leku jaką mozesz przyjąć, sprawdź w ulotce. Co 3 dni zwiększaj dawkę, az dojdziesz do terapeutycznej, wtedy musisz wytrzymać jakieś 3 tygodnie, aby sprawdzić czy lek działa. Jesli nadal nie będziesz czuła poprawy to znaczy, że w lek nie trafiłaś i trzeba go bedzie zmienić. Jadnak daj czas swojemu organizmowi, aby sie do leku przyzwyczaił i w surowicy wytworzył odpowiedni dla siebie poziom leku.
Pozdrawiam
Dzięki za odpowiedź Pozdrawiam
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości