|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Nerwica lękowa - reakcja na leki
Cześć dziewczyny
![]() Od dawna zmagam się z typowymi dolegliwościami nerwicy lękowej (strach przed przebywaniem w miejscach publicznych, przed jedzeniem w restauracjach, przed kompromitacją, ciągle czuję na sobie wzrok innych itd.) Jeszcze jakiś czas temu myślałam, że to "normalne". W moim mniemaniu w obliczu stresu reagowałam jak każdy inny człowiek: drżenie dłoni, problemy z wysłowieniem się, kołatanie serca, nadmierna potliwość. Po sytuacji stresowej dolegliwości mijały, niestety od jakiegoś czasu jest ze mną gorzej. Do wypisanych wyżej dolegliwości doszły: problemy z pamięcią krótkotrwałą, problemy z koncentracją, drżenie całego ciała, zawroty głowy i tak mam do dzisiaj. Nawet gdy nie występuje realnie zagrożenie czuję lęki. Wreszcie wybrałam się do specjalisty. Pani psychiatra rozpoznała nerwicę lękową. Zapisała mi Citabax 20, Propranolol 10mg i Hydroxyzinum 10mg. Citabax miałam brać raz dziennie 1 tabletkę, a Propranolol ( na drżenie ciała) po 1 tabletce 3 razy dziennie, natomiast te ostatnie w razie kłopotów ze snem doraźnie. Problem w tym, że drżenie ciała zamiast ustąpić nasiliło się i jest mi bardzo niedobrze, zwłaszcza rano (zamiast 3 tabletek biorę jedną, ponieważ się boję. Ulotka Propranolu wygląda groźnie). Może któraś z was ma podobny problem, zażywa lub zażywała te tabletki. Po jakim czasie skutki uboczne mijają ? Ile trzeba czekać na poprawę ? Czasem mam wielką ochotę porozmawiać o tym z kimś dotkniętym tą przypadłością ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nerwica lękowa - reakcja na leki
jak długo je bierzesz? ja miałam leki mniej więcej podobne i do 2 tygodni byly nawet takie moje zachowania jakbym naćpana była bo organizm musi się przyzwyczaić a potem wszystko przeszlo. bo mimo wszystko to naprawde mocne leki.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Miałam do czynienia z osobą o takich objawach, która również leczyła się farmakologicznie... tak jak pisze koleżanka wyżej organizm musi się przyzwyczaić... dobrze by było dodatkowo pójść do psychologa, na efekty niestety trzeba trochę poczekać, ale myślę, że przyjdą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Dzięki dziewczyny za odpowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Drżenie nasiliło sie po Citabax-ie i trochę z czasem ustąpi ale może zostac więc bierz śmiało ten propranolol bo zalecona Ci dawka jest śmiesznie mała.Możliwe że Ci po nim trochę to drżenie ustąpi a jak nie to zgłoś się do lekarza i niech zdecyduje o zwiększeniu dawki - propranolol jest stosowany do niwelowania właśnie takich działań niepożądanych po SSRI (czyli np po Citabaxie)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Mój tato brał 20 lat propranolol, dostal go na nadciśnienie i brał 2 razy dziennie większą dawkę niż Ty, ale nie pamiętam ile.
Zadnych skutków ubocznych
![]() |
#7 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Copyraptor
|
Stosuj leki tak, jak nakazał lekarz, nie modyfikuj nic sama
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Dzięki, już mi nieco lepiej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Copyraptor
|
Hm...spróbuj zadzwonić do swojego lekarza (psychiatry) i skonsultować to z nim. Propranol ma takie działanie faktycznie, więc jeżeli za silnie na Ciebie działa powinnaś to powiedzieć lekarzowi. Ale wiesz, mówisz, że ulotka wygląda Ci strasznie, więc nie wiem, czy to nie kwestia trochę Twojego nastawienia. Pamiętaj, że placebo to poważna broń, lek może na Ciebie działać dużo bardziej hipotensyjnie jeżeli tego oczekujesz i się obawiasz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
tak pomogło a teraz juz dawno odstawione
![]() ![]()
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Brałam Citabax aż 2 dni
![]() ![]() ![]() A bałam się brać leki. Odstawiłam sama. Byłam u psychiatry ale olałam to; taki kretyn mnie przyjmował, że zjawie się tam chyba dopiero jak się zacznę swojego cienia bać ![]()
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Olivvek nie pogorszyło się się od tamtej pory ?
Dzięki wielkie za odpowiedzi ![]() Edytowane przez Dajla Czas edycji: 2012-02-12 o 08:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Myszunia19 to dobrze, czyli jest nadzieja
![]() ![]() Edytowane przez Dajla Czas edycji: 2012-02-12 o 09:24 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
ja też biorę propranolol, nie martw się
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Od razu poczułam się zdrowa ![]() Postawiłam sobie rozpoznanie sama i tego się póki co trzymam ![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ---------- Właśnie dlatego go biorę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Ekspertem nie jestem ,ale prawdopodobnie cierpisz na fobie społeczną. Powinnaś pójść również do psychologa, ponieważ takie zaburzenia nie leczy się samymi lekami, ale również terapią.
I nie czuj się inna, na takie objawy cierpi około 10% całej populacji. ![]()
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mój miał podobnie, ale już się połapał, że umiem sama ![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- Hehe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Ja tez juz od 3, a moze i 4 lat, juz nie liczę, zmagam sie z nerwicą.
Co mogę Ci doradzić to zacznij od najmniejszej dawki leku jaką mozesz przyjąć, sprawdź w ulotce. Co 3 dni zwiększaj dawkę, az dojdziesz do terapeutycznej, wtedy musisz wytrzymać jakieś 3 tygodnie, aby sprawdzić czy lek działa. Jesli nadal nie będziesz czuła poprawy to znaczy, że w lek nie trafiłaś i trzeba go bedzie zmienić. Jadnak daj czas swojemu organizmowi, aby sie do leku przyzwyczaił i w surowicy wytworzył odpowiedni dla siebie poziom leku. ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#23 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:41.