![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Ważne !!! Dylemat!!! Proszę o wasze zdanie!
Witajcie!
Dziewczyny mam taki problem. Ślub mam na początku października, o godz. 15. A tego samego dnia chcieliśmy zrobić sobie sesję, nie jakąś wymyślną, kilka fotek w ładnym miejscu. Ale obawiam się, że przez wzgląd na to, że to październik to czy zdążymy przed ściemnieniem się ? Ślub o 15, przyjazd na sale około 16.30, obiad i pierwszy taniec - do 18. Więc o 18 moglibyśmy wyjechać??? Czy to nie późno. Bardzo nam zależało, (mi bardziej - bo tylko w ten dzień będę wyglądała tak ładnie) na tym by zrobić to tego dnia, a nie np. we wtorek po weselu? Nie wiem czy umawiać się na sesję innego dnia - co mi nie bardzo odpowiada, czy ryzykować i jechać na sesję tego dnia po 18? Może macie jakieś doświadczenie w kwestii wesel w październiku i sesji tego dnia? Będę wdzięczna za każdą informację. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Ważne !!! Dylemat!!! Proszę o wasze zdanie!
Cytat:
albo innego dnia. to nie problem przecież. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyjaciółka KWC
|
A nie prościej zmienić plan wesela? Jeżeli pierwszy taniec odsuniecie w czasie na po powrocie ze zdjęć zyskacie więcej czasu. Możecie szybko zjeść obiad i wyjść, zrobić sesję powiedzmy koło 17.20-30 i wrócić i zatańczyć pierwszy taniec. W tym czasie goście się najedzą, napiją i będą gotowi do zabawy.
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
My mielismy sesje w srode po slubie i mysle ze to najlepsze rozwiazanie
![]() ![]() I powiem Ci ze juz wiele razy zauwazylam ze PMka o wiele ladniej wyglada na takich sesjach w innym dniu bardziej naturalnie no i mlodzi sa skupieni na tym zeby sie dobrze bawic i miec swietna zdjecia a nie myslec co robia goscie. A po drugie wesele tak szybko mija ... Jesli jednak bardzo zalezy Ci na zdjeciach w dniu slubu to mysle ze warto pierwszy taniec przesunac i wczesniej jechac na sesje ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Wg mnie sesja następnego dnia lub przed dniem zaślubin to dodatkowy koszt: majkijaż, fryzura etc.
Możesz po prostu tak jak moja znajoma zrobić, fryzura i makijaż był zrobiony rano, pojechali do hotelu, w którym zamówiony był ślub. Na miejscu byli ze dwie godziny przed mszą. Porobili wszystkie zdjęcia, potem Kościół, wesele... Najłatwiej było zorganizować po prostu wszystko o dwie godziny wcześniej ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Pewnie w październiku o tej porze będzie już ciemno, ale jeśli macie dobrego fotografa to i wieczorem zrobi Wam wyjątkowe zdjęcia
![]() Osobiście uważam, że sesja przed ślubem nie ma sensu-mija się całkowicie z celem. My z mężem zdecydowaliśmy się na sesję po ślubie-fryzurę zrobiła mi siostra cioteczna męża, a makijaż zrobiłam sobie sama i uważam, że lepszej decyzji nie mogliśmy podjąć, czuliśmy się swobodnie, nie musieliśmy się spieszyć, a zdjęcia wyszły naprawdę ładnie ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
ja osobiście bym nie chciała tracić wesela na robienie zdjęć ani też robić ich przed ślubem.... najlepsze rozwiązanie to sesja po ślubie. Już na spokojnie. Wiadomo są to dodatkowe koszta ale nikt nei mówi że trzeba być tak samo uczesanym umalowanym itp ale to zależy jak kto chce. Ja np w październiku bylam na ślubie o 16,30 i było przepiękne słońce gdzieś do 19 więc w sumie po mszy można sięwyrobić
![]() |
#8 |
Uzależnienie
|
Tak jak pozostałe dziewczyny myślę, że najlepiej zrobić sesje przed ślubem, koło południa
![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ja też myślę że przed ślubem, np o 12.
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Albo jesli rzeczywiście nie chcecie żadnej "wymyślnej" sesji która zajmie dużo czasu, to może najlepszym rozwiązaniem będzie w dniu ślubu rano..? Chociaż zdecydowana większość moich znajomych robi jednak sesję po ślubie, na spokojnie ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
My zrobiliśmy sobie sesję zdjęciową tydzień po weselu - na spokojnie i wtedy zrobiliśmy sobie za dnia i w nocy - bo tak umowilismy sie z fotografem - i wyszły nas te zdjecia super(przy pięknym słońcu, w czasie pięknego zachodu i już w nocy).
Rok przed naszym weselem byliśmy na weselu krewnych i para młoda pojechała sobie na zdjęcia w czasie wesela i bardzo dziwne wesele było. Gdy młodzi pojechali ok 20:00, to wrocili ok 23:00 - wesele było nudne, młodych brak......pomijajac fakt,że wesele było 1-dniowe, więc i młodzi nie odczuli tej wspaniałej chwili.....a goście czuli sie też nie za bardzo miło...bo wyszlo na to że młodzi sobie gości olali...
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Komplikatorka
|
Przed ślubem nigdy bym nie zrobiła z prostej przyczyny:
- nie wiesz jaka będzie pogoda -deszcz czyli fryzura oklapnięta, makijaż spływa - ubrudzisz suknie, a godzinę przed ślubem raczej nie wyczyścisz - stres przed ślubny = mało wyluzowane zdjęcia W czasie wesela też nie, bo szkoda by mi było tracić czasu. Jedyna opcja to po weselu gdzie jesteś spokojna, szczęśliwa, masz dużo czasu, możesz się turlać po ziemi po suknia i tak idzie do czyszczenia, a dodatkowy koszt? Czymże jest dodatkowe 200 czy 300 zł za fryzjera i makijaż w porównaniu do pięknej pamiątki na całe życie ? ![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Jejciu jak ja nie lubię jak w cze=asie ślubu para młoda jedzie na zdjęcia...szlag mnie trafił jak pojechaliśmy prawie 400km na ślub zaraz wesele a młoda para zaginęła zaraz po kościele i czekaliśmy na nich bite 2 godziny. Błąkaliśmy się po sali bez obiadu normalnie krew zalała wszystkich gości. Teraz zdjęcia robi się po ślubie np 2-3 dni po. Na spokojnie itp, Wiadomo trzeba iść do fryzjera ale makijaż można zrobić samemu. Przed ślubem bym nie chciała sukni pobrudzić ani mejka pomazać.
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
czytając Wasze wypowiedzi wiem, że zdecydowanie macie rację pisząc, że sesja w czasie wesele to nie najlepszy pomysł. Ale ja właśnie nie mam nikogo znajomego kto mógłby mnie uczesać, więc albo bym musiała sama coś zrobić ( wątpię w swoje umiejętności ;/) albo znów umawiać się z fryzjerką, co też mi za bardzo nie odpowiada. Przed ślubem nie ma mowy. Za duży stres, a poza tym nie jestem jeszcze wtedy żoną
![]() Więc chyba zostaje mi porozmawiać z TŻ i chyba zaplanować to zaraz po ślubie. Tylko do krótkiej sesji znów trzeba się szykować, ubierać, jak ja przekonam do tego mojego TŻ ![]() Będę musiała to jeszcze przeanalizować. W sumie to nie o gości nam chodzi, bo nie byłoby nas max 1-1,5 h. Więc goście by sobie dali radę bez nas, a o to czy nie będzie zbyt ciemno? A przełożenie ślubu np na 14 ? myślałam o tym, ale wtedy znów wesele będzie bardzo długo trwało, zastanawiam się czy nie za długo dla gości? Co myślicie ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do przesunięcia godziny ślubu-też jakieś wyjście, ale ja osobiście nie robiłabym tego tylko dlatego, że chcę sobie zrobić zdjęcia. A co do gości to większość i tak wyjdzie kiedy będzie chciała i poczuje zmęczenie ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
A gdzieś bardzo blisko sali nie da się tej sesji zrobić? Moja siostra cioteczna jak brała ślub, to taki krótki plener zorganizowała między kościołem a przyjazdem do restauracji. Zdjęcia robili dwie ulice dalej, więc czekaliśmy na nich ok. pół godziny (w tym czasie akurat goście z obu stron się ze sobą pozapoznawali i w sumie nie było widać, zeby ktoś jakoś bardzo odczuł brak państwa młodych
![]() I mimo, że sesja taka na szybko, to zdjęcia bardzo fajne mieli ![]() Edit: doczytałam, że jednak o nieco dłuższą sesją Wam chodzi.
![]() Edytowane przez Lea_ny Czas edycji: 2012-01-27 o 22:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Justyna ja brałam ślub 9 października i podobnie jak Wy nie mieliśmy sesji innego dnia, tylko tez chcieliśmy kilka zdjęć w ładnym miejscu akurat w tym dniu.
I dokładnie tak jak u Was ślub był o 15.00 ![]() 15.00 - kościół, ok 16.30 byliśmy na sali, tam było składanie życzeń, zjedliśmy obiad i wyszliśmy na sesję. nie byla nas raptem 30min. w międzyczasie goście na spokojnie zjedli obiad i deser + wodzirej zabawial gosci obgrywkami (tak to się chyba nazywa?), wróciliśmy, zatanczylismy I taniec i impreza ruszyła ![]() Podczas zdjęć było jeszcze jasno ![]() Bałam się tylko że suknia sie pobrudzi ale nie było źle ![]() ---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:09 ---------- Poza tym nawet nocna sesja w świetle ulicznych latarni mogłaby być nawet fajna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Jak większość wizażanek tu napisała ja też wybrałabym na Twoim miejscu sesje innego dnia. Sam fakt że możesz sobie wybrać porę dnia i miejsce gdzie będą fajne ujęcia a nie koniecznie blisko sali, możesz mieć kilka zdjęć w jakiejś knajpce a kilka w parku obok, a nie wierze w to że fajne zdjęcia wyjdą w godzine- no chyba że chcesz pięć na krzyż(to jest oczywiście moje zdanie, nie chce tu nikogo urazić). A co do fryzury to coraz częściej widuje zdjęcia z sesji z prostymi rozpuszczonymi włosami lub tylko delikatnie "zmodyfikowane" więc możesz sie obyć bez fryzjerki. Moim zdaniem teraz sesja ślubna zaczyna być traktowana jakoś luźniej niż jakieś ustawiane, przymusowe zdjęcia. Sama mam ślub w czerwcu i nie chciała bym tracić nawet chwili z wesela ani denerwować się w takim najpiękniejszym dniu swojego życia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Podobnie jak jedna z dziewczyn już napisała ja też nie lubię, jako gość, kiedy para młoda znika w trakcie wesela, dlatego ja nie zrobiłabym tego swoim gościom. Moja siostra miała ślub w październik, dokładnie 9. O 17.00 był ślub, i przed 19.00 byliśmy na sali to była już naprawdę ciemna noc.
Sesję mieli kilka dni po ślubie, siostra wyprostowała sobie włosy, pomimo że nasza następna siostra jest fryzjerką, makijaż taki jak na co dzień, podkład i podkreślone lekko oczy tuszem, pomimo że ja jestem fryzjerką. Chciała wyglądać naturalnie i lekko, zdjęcia wyszły naprawdę super i my z moim TŻ planujemy tak samo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#23 | |
Przyjaciółka KWC
|
Cytat:
Wiadomo że to może być niezręczne dla gości jak para młoda wychodzi, ale moim zdaniem dużo tu zależy od tego jak zorganizowane jest wesele i od tego czy goście wiedzą, dokąd się państwo młodzi udają. Ja byłam na weselu gdzie para młoda wyszła na prawie godzinę do pokoju, nikt nie wiedział gdzie są, kelnerzy nie podali w tym czasie ani obiadu ani alkoholu i to było okropne. Ale jak wszyscy wiedzą czemu pary młodej nie ma i rozumieją powód, a wesele toczy się swoim trybem to jest zupełnie inaczej.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
my mieliśmy gigantyczny problem.
Ślub mamy na 14 a fotografa tylko i wyłącznie w tym dniu (sesja innego dnia nie wchodzi w gre) sesja miała być przed albo w trakcie - i tak źle i tak niedobrze. przed mało czasu a wtrakcie nie chcieliśmy wychodzić. no i zrobimy tak że ja sie zaczne wcześniej szykować i teoretycznie bedziemy mieli 1,5h na sesje gdzieś w okolicy gdzie mieszkamy ale jednoczśnie ten czas traktujemy jako rezerwe jakby sie coś obsuneło (dłużej fryzje czy takie tam) i nawet jak zostanie 30 min to jakieś tam zdjęcia na skraju lasu zrobimy. i potem w parku przy sali zrobimy troche zdjęć, nie bedziemy jechać w plener, wiec nie zostawimy gości a do parku przecież każda para młoda może iść :-P a w inny dzień poprosimy znajomą amatorke żeby nam zrobiła sesje w plenerze, jak wyjdzie tak wyjdzie ale będzie zabawnie i na luzie myślałam żeby zmienić kościół i ustawić późniejszą godzine ale znajoma mnie do porządku ustawiła, że zdjęcia to ma być pamiątka a nie cel więc nie powinnam poświęcać kościołu w którym chce wziąć ślub tylko po to żeby 50zdjęć więcej zrobić. i myśle że to jest zdrowe podejście do tematu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze należy tylko poinformować o tym fakcie fotografa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
ja nie lubie pospiechu i ja bym robila sesje po slubie- nawet pare dni pozniej
fryzjer makijaz- odlozylabym na to pieniadze wczesniej... a skoro robi sie wesele cale to chyba na fryzjera i makijaz moze odlozyc troche pieniedzy i bez stresu wziac udzial w sesji slubnej |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Mój mąż zarzekał sie ze chce sesje w dniu ślubu ale ja twardo stałam przy swoim i sesje zrobiliśmy w poniedziałek.
Po sesji przyznał mi racje i powiedział ze wziął sobie za żone mądrą kobiete ![]()
![]() |
#28 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Problem ze zdjeciami parę dni po ślubie jest taki że ja chcę mieć też zdjęcie ze świadkami a świadkowie nie zawsze mogą i chcą stawić się parę dni poźniej w weselnych strojach, fryzurze i makijażu (świadkowa). Poza tym znowu makijaż i fryzura - szkoda trochę kasy. I dziwnie by to wyglądało gdybym na ślubie miała misterny kok a na zdjęciach kucyk albo rozpuszczone włosy (bo takiego koka ani ja sobie nie zrobie ani moja mama mi nie pomoże ![]() ![]() Mamy juz umowionego fotografa- znajomego ktory bedzie tez robil zdjecia "z przygotowan" (to juz tylko prywatnie dla nas), blogoslawieństwa, drogi do kościoła. I po prostu chciałabym żeby te zdjęcia i potem sesja układały się w jedną całość. I jeszcze jedno - kto powiedział że sesja to wielki stres? Przecież nie trwa 10 godzin, wiele osób robi sesję przed ślubem np o 11 rano i nie trzeba zaraz biec do kościoła. My sobei wcześniej ustaliliśmy jakie zdjęcia i gdzie chcemy mie, mamy do fotografa zaufanie więc myślę że bedzie spoko. JJJustynAAA przemyśl wszystkie za i przeciw sesji przed i po, bo ja myślę że nie ma jednej pory idealnej dla wszystkich. Edytowane przez lalika Czas edycji: 2012-02-09 o 07:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nasza sesja miała trwać 2 godziny, a przeciągnęła się...Wiesz każdy ma inne pomysły na zdjęcia i oczywiście swoją rację. Wy skoro macie wszystko ustalone itp. to możecie spokojnie robić te zdjęcia przed ślubem ( chociaż ja sobie nie wyobrażam sesji ślubnej przed ślubem, bo to mi się wyklucza ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ja myśle że z tym stresem to bardziej chodzi nie o to że sesja jest stresująca ale to że jeszcze sie jest "przed" wiele osób czuje napięcie aż do pierwszego tańca. a stres niestety może być widac na zdjęciach... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:56.