|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wypadanie włosów. :(
Wiem dziewczyny, że na pewno już takich wątków było mnóstwo, ale każdy przypadek jest inny... Może ja opiszę swój:
Chodzi o wypadanie włosów... Z czym się ostatnio borykam. Pytałam ginekologa czy to może od tabletek anty, ale powiedziała, że nie, że właśnie tabletki działają na plus... mimo, iż w mojej ulotce pisze, że mogą wypadać... Przestałam używać szamponów drogeryjnych, używam teraz naturalnych m.in. Radicala... W czym może tkwić przyczyna? W nieprawidłowym żywieniu? Czy tak jak gdzieś przeczytałam, od robienia często kucyka i koka...? Jeżeli chodzi o ciepło to codziennie jak myję włosy to je również suszę z (przyznam) dosyć bliska i prostuję... A może od farby do włosów, której używam raz w miesiącu mniej więcej... Ratujcie, bo już nie wiem co robić? ![]() Edytowane przez _Lena_ Czas edycji: 2011-07-17 o 18:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wypadanie włosów. :(
A jaką farbą farbujesz i jaki kolor?
Walka o włos-obecna długość 71cm Walczę z wypadaniem i o odrost-szampon i żel Dermena, lotion seboradin niger, wax, Falvit i Cynk, magnez z wit .B6/witaminki/, pije pokrzywę i skrzyp Olejowanie-olejki: kokos, rycynowy, czosnkowy, rozmarynowy + brahmi Rozpoczęłam przygodę z Jantarem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Czarną. Przeważnie czerń granatu. A jeśli chodzi o firmy to różnie, ale przeważnie... Palette intensive color, zdażyło mi się też 10 minut color.
Raz miałam z Loreala Casting..., Bywało też Schwarzkopf essential color. A zaczynałam od Garniera 100% color. Już je nawet podcięłam, ale czy to coś da...? ![]() Edytowane przez _Lena_ Czas edycji: 2011-07-17 o 19:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Myślę,że mogłoby się złożyć na to kilka przyczyn:
-dość częste farbowanie włosów,dość inwazyjna farba(palette) -tabletki antykoncepcyjne;jak działają na organizm to indywidualna sprawa,u niektórych owszem mogą powodować wypadanie włosów,a u innych poprawiają wygląd włosów.Zauważyłaś może związek wypadania włosów wraz z rozpoczęciem kuracji hormonalnej? -może jakieś niedobory witamin z grupy B,nie odchudzasz się,stosujesz jakąś dietę? -przyczyną może być też stresujący okres w życiu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Tabletki biorę od 2,5 roku, a wypadają dopiero teraz... więc czy to przez tabletki?
Jeśli chodzi o witaminy to zawsze miałam ich mało... łykam Belissę, ale to też jeszcze zbyt krótki okres, by coś powiedzieć... Natomiast diety żadnej nie stosowałam, jem w sumie wszystko... Tylko, że to wypadanie dopiero teraz się nasiliło... wcześniej miałam spokój, nawet przy używaniu zwykłych szamponów z drogerii... i suszarki... Kiedyś też miałam taki okres wypadania, ale daaaawno temu, nawet nie pamiętam kiedy... no i teraz znowu... Edytowane przez _Lena_ Czas edycji: 2011-07-17 o 20:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
na 100% winne jest farbowanie.
![]() Sama też mam z tym problem, bo po każdym farbowaniu wypadają mi włosy. Moja rada odstaw farbę i suszarkę. I łykaj bellisę. ![]()
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Przyczyną wypadania może być też jakaś choroba skalpu. W moim przypadku wykluczyła się grzybica, niestety mam jednak łojotokowe zapalenie skóry głowy co powoduję naprawdę ogromne straty w mojej czuprynie...
Jeśli chodzi o antykoncepcję, zależy jakie tabletki bierzesz, czy jedno- czy dwuskładnikowe, czy miałaś jakoś odpowiednio dobierane te tabletki? Przyczyna może tkwić właśnie w źle dobranym hormonie. W Twoim przypadku farbowanie może też być czynnikiem powodującym tracenie włosów. Najlepiej przestań farbować, postaraj się wrócić do naturalnego koloru włosów, poczytaj wizaż wątki o włosach wypadających i o kuracji pokrzywą a także suplementach i myślę, że stan się poprawi. I oczywiście staraj się suszyć w momentach kryzysowych (czyli kiedy zaśpisz do szkoły/pracy i musisz to zrobić) i to zimnym nawiewem, a z prostownicą dobrze jest się pożegnać na zawsze... Choć to strasznie trudne ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
A ja jeszcze dodam, że tez mam /miałam/ z tym problem i okazało sie, że od ciemnych farb-tez farbowałam na ciemne kolory-gorzka czekolada. Jak sie niedawno dowiedziałam, ciemne farby zawieraja jakis bardzo toksyczny składnik-chyba PPD, który uszkadza cebulki i włosy lecą. Jak odstawiłam-problemu nie ma. A nie farbowałam często-bo raz na pół roku.
Acha-mi pomogła dermena szampon i żel oraz ampułki z Joanny-czarna rzepa
Walka o włos-obecna długość 71cm Walczę z wypadaniem i o odrost-szampon i żel Dermena, lotion seboradin niger, wax, Falvit i Cynk, magnez z wit .B6/witaminki/, pije pokrzywę i skrzyp Olejowanie-olejki: kokos, rycynowy, czosnkowy, rozmarynowy + brahmi Rozpoczęłam przygodę z Jantarem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Ja od pół roku mam problem z wypadającymi włosami tak, że z burzy loków są mikre niby loczki, a najbardziej widać to na zdjęciach
![]() Też farbuję na ciemne kolory i naprawdę od wielu lat nie miałam tego problemu... jakieś 8 m-cy temu postanowiłam całkowicie przerzucić się na kosmetyki ekologiczne, w tym szampony. Zakupiłam własnie wchodzący na polski rynek, szampon Alterra. Do tego maseczki z olejku rycynowego i nafty, maseczki ekologiczne, a włosy jeszcze bardziej leciały. Ostatnio szukałam czegoś na necie i trafiłam na blog kosmetyczny. Dziewczyna pisała, że włosy poleciały jej po... produktach Alterry i ponoć nie tylko jej. Zbawieniem okazała się herbatka krzemionkowa z Daru Natury- dwa miesiące picia i problem zniknął. Do nabycia w zielarskich sklepach. Nie wiem, czy na Ciebie będzie działała, ale ja parę lat temu miałam podobny problem i namiętnie łykałam Skrzypmax. Pomogło. Oprócz tego kupiłam maseczkę Wax, bo dziewczyny tutaj pisały, że działa cuda... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ja też miałam problem z wypadającymi włosami, przy myciu wypadały mi ich całe garście
![]() ![]() ![]() btw. co do rady któreś z wizażanek z Belissą- odradzam ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Włosy Ci lecą, a Ty dodatkowo je farbujesz? I to farbą ze sklepu. Łykaj tą belissę, Capivit piękne włosy pewnie by był lepszy, ale jak już pijesz te to skończ opakowanie
![]() Mam ten sam problem, ale u mnie to skutek uboczny brania tabletek na trądzik i powoli to się uspokaja ![]() ![]()
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Nie wiem czemu tak się uparłyście na tą Belissę. Włosy, które wypadają w dużych ilościach świadczą o jakieś chorobie lub niedoborach, a Belissa to tylko suplement diety, a nie lek
![]() Belissa może poprawić kondycję włosów zniszczonych, ale nie sprawi, że przestaną wypadać, nawet czytając informacje na stronie producenta widać, że Belissa jest stworzona bardziej z myślą o skórze niż o włosach ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
mam ciankie, rzadkie, słabe, przetłuszczające się blond włosy
![]() ![]() Słyszałam coś o pokrzywie? Proszę podajcie mi jakieś sposoby (niedrogie) ale naprawdę dobre. Chciałabym mieć grube, gęste włosy....i długie. Mam bardzo jasny blond, nie farbowałam włosów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
jestem załamana... mam naturalnie bardzo cienkie, słabe włosy, a teraz zaczęły strasznie wypadac od ok. 3 miesięcy..... brałam przez jakis czas humavit na paznokcie i włosy , ale bylo jeszcze gorzej.. bo psuły mi wątrobę, a teraz zamówilam ampułki do wcierania w skórę głowy placenty, wyciąg z łożyska zwierzęcego, ciekawe czy pomoże..... a wy znacie jakis sposob na zatrzymanie wypadania? moja znajoma polecila mi jeszcze wcieranie soku z aloesu w skóre głowy po umyciu i zawinięcie włosów w ręcznik, podobno pomaga
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
A zamiast wydawać pieniążki na specyfiki, które nie wiadomo, czy pomogą nie lepiej iść do dermatologa?;>
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
nie wiem co doraźnie stosować, bo sama dopiero tydzień temu obkupiłam sie w różne specyfiki i nie umiem powiedziec jak na mnie podziałają, ale rok temu? dwa? gdy zaczęły mi wypadać włosy łykałam skrzypowite - po 2 miesiącach był efekt
inną jednak sprawą jest to, że ogólnie źle sie odżywiam i wtedy robiłam wiele rzeczy, które mogły spowodować posypanie sie włosów. a jak ktoś "bez powodu" zaczyna mieć problemy w stylu wypadanie garściami, to lepiej iśc do lekarza ![]()
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
myśle nad pójściem do lekarza, ale powiem Wam szczerze, że w tej chwili mam bardzo ograniczony czas
![]() Jakie szampony najbardziej polecacie? Co jest lepsze seria Neril Garniera czy seria Seboradinu? Czytałam też o liotonie Inter Fragrances i olejku rycynowym, wiecie coś? Które tabletki są lepsze Skrzypovita czy Humavit? Czy nafta nie przyciemnia włosów? Wiecie jak spowodować naturalnymi sposobami żeby jasny blond zaczął wpadać w rudy? a raczej mieć rudawą delikatną poświatę? Duuuuużo pytań, ale chce wiedzieć to od kobitek rzetelnych niż aptekarek ![]() Dzięki za wszystkie odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Marcelover ♥♥♥
|
Jak mi wypadaly wlosy- poszlam do lekarza.
Zadne wcierki z seboradinu, ampulki radical, mgielki radical, czy szampon alpecin c1 nie pomagaly- bo na poczatku chcialam sie leczyc na wlasna reke ![]() Dlatego pytalam ile wlosow Wam wypada, jak wiecie, problemem moze byc zla dieta, zmiany hormonalne, brak mikroelementow, stres... ale w ustaleniu przyczyny pomoze lekarz- skieruje na badania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
niestety też mam problem z wypadaniem włosów
z pięknych długich włosów, zostały mi 3 włosy na krzyć ![]() ![]() byłam z tym problemem u internisty, dermatologa i ginekologa wyniki badań dobre, dermatolog mnie całkiem olał i załamał ręce, internista przepisał preparat na łysienie androgenowe- zresztą nie pomaga mi to a ginekolog stwierdził że to może brak cynku na badania hormonow nigdzie nie ma pieniędzy więc postanowiłam je zrobić z własnej kieszeni, choć to bardzo dużywydatek, czekam teraz do 3 dnia cyklu i idę na badanie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Po pierwsze nie używaj Palette! One strasznie niszczą włosy i podrażniają skórę- od tego wypadają.
Przejdź na Joannę, ona jest tania i nie podrażnia. Sama używałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Marcelover ♥♥♥
|
Idz idz. Czekamy na wiesci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Może spróbuj wcierek wzmacniających, np. Joanna Rzepa, można je kupić w Naturze
![]()
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Hej!
Ja mam okropny problem z włosami od 2 lat, brałam Silicę, Skrzypowite, w tej chwili łykam talbletki Radical, stosowałam różne seboradiny i inne, wcierki nie wcierki..i co lipa, badanka mam w normie i wszystko inne też, tylko mam chyba lekką depreche i stresy i chyba to od tego..to możliwe? Obecnie jeszcze ratuje się czarną rzepą, jak to nie pomoże to się załamie. A miałam gęste długie włosy.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:07.