Kto wybierze imię dla córeczki??? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-23, 12:11   #1
malutka145
Przyczajenie

Unhappy

Kto wybierze imię dla córeczki???

Witam Was Drogie Wizażanki,

mam mega wielki problem.. Jestem w ósmym miesiącu ciąży i na samym początku, wraz z chłopakiem, wybraliśmy imię dla naszej córki - Kasia. Teraz, gdy rodzice mojego chłopaka wiedzą już jakiś czas o dziecku, próbują narzucić nam swoje zdanie na temat imienia i twierdzą, że imię Kasia jest wieśniackie... Oni woleliby, żeby nazywała się Wiktoria. Dla mnie jest to paskudne imię kojarzące się z kimś wyniosłym, oschłym, zimnym itp. (bez obrazy dla dziewczyn, które mają takie imię ;-)). Mój chłopak (niejako pod ich wpływem) zaczął zastanawiać się, czy Kasia to dobre imię i teraz próbuje mi wcisnąć Julię.. To imię jest tak oklepane, że aż się płakać chce.. Co trzecia dziewczynka teraz to Julia, a ja nie chcę kolejnej. Co ja mam teraz zrobić? Chcę, aby nasza córka miała na imię Kasia, ale obawiam się, że rodzina mojego chłopaka mnie "zlinczuje" za to i będą (oby nie..) ją obrażać, mówić jakie to mama wybrała brzydkie imię.. Błagam, pomóżcie.. Jakich argumentów mogę użyć, żeby ich przekonać do Kasi?

P.S. Ewentualne drugie imię jakie wchodzi w grę to Amelia, ale jak wyczytałam w słowniku medycznym, że oznacza "bez kończyn", to jakoś zniechęciło mnie to..
malutka145 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-23, 12:19   #2
201703160948
Konto usunięte

Dot.: Kto wybierze imię dla córeczki???

To Twoje dziecko, więc Ty wybierasz imię, nie teściowie, czy reszta rodziny. Wybrałaś Kasię, niech będzie Kasia, a wszystkie komentarze skwituj sikiem prostym. W końcu im się znudzi.
201703160948 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-23, 12:21   #3
kotek81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malutka145 Pokaż wiadomość

mam mega wielki problem.. Jestem w ósmym miesiącu ciąży i na samym początku, wraz z chłopakiem, wybraliśmy imię dla naszej córki - Kasia. Teraz, gdy rodzice mojego chłopaka wiedzą już jakiś czas o dziecku, próbują narzucić nam swoje zdanie na temat imienia i twierdzą, że imię Kasia jest wieśniackie... Oni woleliby, żeby nazywała się Wiktoria. Dla mnie jest to paskudne imię kojarzące się z kimś wyniosłym, oschłym, zimnym itp. (bez obrazy dla dziewczyn, które mają takie imię ;-)). Mój chłopak (niejako pod ich wpływem) zaczął zastanawiać się, czy Kasia to dobre imię i teraz próbuje mi wcisnąć Julię.. To imię jest tak oklepane, że aż się płakać chce.. Co trzecia dziewczynka teraz to Julia, a ja nie chcę kolejnej. Co ja mam teraz zrobić? Chcę, aby nasza córka miała na imię Kasia, ale obawiam się, że rodzina mojego chłopaka mnie "zlinczuje" za to i będą (oby nie..) ją obrażać, mówić jakie to mama wybrała brzydkie imię.. Błagam, pomóżcie.. Jakich argumentów mogę użyć, żeby ich przekonać do Kasi?

P.S. Ewentualne drugie imię jakie wchodzi w grę to Amelia, ale jak wyczytałam w słowniku medycznym, że oznacza "bez kończyn", to jakoś zniechęciło mnie to..
żadnych - iść po porodzie do USC, zgłosic malutką jako Kasię i koniec a oni niech się delikatnie mówiąc "walą"

mnie teściowa też kręciła nosem przy obu córkach na imiona jakie wybrałam i próbowała przekonywać do zmiany, podgadywała tż-towi że inne imię byłoby lepsze itp. ale nie wdawałam się z nią w ogóle w dyskusje moje dziecko i będzie miało na imię tak jak ja chcę i koniec
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-23, 12:28   #4
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

Kasia piękne imię, sama je noszę)

powiedz Twojemu facetowi, aby miał jaja i pogadał z rodzicami i że będzie Kaśka i tyle!

To ma być Twoja i męża dezycja i nie przejmuj się!

Kaśki to super babki z charakterem i jestem pewna, że córka będzie zadowolona i nigdy nie będzie z tego powodu niezadowolona

domciatko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-23, 12:30   #5
Czcijmarchewe
Raczkowanie

To Ty przede wszystkim powinnaś decydować o imieniu. Rodzina musi to zaakceptować. Nie patrz na innych, tylko zrób jak sama uważasz, imię jest dość ważne i raczej byś nie chciała żałować do końca życia, że nazwałaś swoje dziecko imieniem,które Ci się nie podoba. Poza tym, teraz zaczynają być znowu modne imiona właśnie takie "staroświeckie", jak Kasia, Marysia, Ania, więc to bedzie na prawdę dobry wybór
Stary 2013-06-23, 12:43   #6
vyenna
Zadomowienie

To Ty musisz wybrać imię, to nie jest sprawa teściów, tylko Twoja. Drugie imię mogą jej wybrać - jeżeli Ty na to zezwolisz.
(ale szczerze mówiąc, to całe życie poznałam 2 julie, a kaś ponad 50, więc zastanów się, czy to na pewno takie 'inne-lepsze' imię :P)

szukam: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post33410649

zapuszczam włosy i okazjonalnie odchudzam
vyenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-23, 12:59   #7
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Gdybys znala tyle samo kilkulatek co rowniesniczek to znalabys moze jedna Kasie i 30 Julek to teraz najbardziej oklepane imie. Kasia jest ladne to zazwyczaj przebojowe babki
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-06-23, 13:12   #8
żurawinka
Zakorzenienie

To ja znam same dwulicowe Kaśki i same nieśmiałe
Autorko o ile wiem to Ty poniesiesz trudy porodu, jesteś dorosłą osobą i chyba juz nikt nie musi za Ciebie decydować jak dać na imię Twojemu dziecku.
Nie tłumacz się nikomu bo i po co, po za tym jak dziecko przyjdzie na świat może się okazać że wybrane imię jakoś nie leży i nadasz inne, dobrze mieć alternatywę.
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-23, 13:52   #9
gosia261282
Gang Iren

Ustaliliście,że córka ma być Kasia to dlaczego tż teraz się wymiguje? Nie przejmuj się opinią innych,to wasze dziecko i wy wybieracie imię.
Stary 2013-06-23, 13:55   #10
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez vyenna Pokaż wiadomość
(ale szczerze mówiąc, to całe życie poznałam 2 julie, a kaś ponad 50, więc zastanów się, czy to na pewno takie 'inne-lepsze' imię :P)
Ja wśród znajomych w podobnym do siebie wieku przez całe życie poznałam jedną Julię, jedną Maję i żadnej Oliwii ani Wiktorii, ale zdaję sobie sprawę z tego, że obecnie sytuacja jest odwrotna

A co do tematu - autorko, to Twoja i TŻ-ta decyzja i nikogo więcej.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-23, 15:51   #11
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Mnie się Kasia podoba obecnie mało popularne imię ,Julek,Amelek,Wiktorii jest od zatrzęsienia.

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-23, 16:07   #12
princess_of_agony
Zadomowienie

Malutka145 uważam tak jak Wszystkie Dziewczyny - Dzieciatko bedzie Twoje i Męża, wiec to Wy wybieracie imię . Ja na Twoim miejscu przemilczalabym do porodu z tym imieniem i jak Dziewczynka przyjdzie na swiat nazwała Ja Kasia i koniec . Zgadzam sie z Zurawinka ze jak zobaczysz Dziecine to moze sie okazać ze nadasz Jej jeszcze inne imię . Ale jak juz bedą w domu na Tobie wywierać presję powiedz tak: jak sie urodzi i spojrze na Nią to jako Matka będę wiedziała jak Jej dam naimie póki co to takie gdybanie. Tak wydaje mi sie najlepiej. Mogą mówić sobie co chcą a Ty możesz słuchać ale tak naprawdę to Ty nadasz Córeczce imię . Jak będziesz miała problem ze Swoim Partnerem to porozmawiaj z Nim jakie on ma propozycje i dlaczego np. Ania, bo kojarzy mu sie z ciepła osoba i dobra dusza , a nie dlatego ze Jego mamusia chce . Dojdziecie do porozumienia napewno. Zobaczysz jak sie urodzi to będziecie w takim szoku ze jak powiesz ze ma byc Kasia to bedzie Kasia

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn9vvjc072jfjm.png
princess_of_agony jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-23, 19:41   #13
paula78
Zakorzenienie

Dorosła jesteś i to twoje-wasze dziecko.
Zapewne wpadka a i chłopak dzieciuch skoro ulega rodzicom, rodzice też niezła rodzinka, pewnie to nie pierwsze problemy jakie będziesz znimi miała.

Ojciec uznał dziecko juz teraz? ustaliliście nazwisko dla dziecka?
iśc do USC po urodzeniu i podac imię jakie wybraliscie z chlopakiem.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-23, 22:47   #14
flammis
Raczkowanie

Moja teściowa też się wpierdzielała jeśli chodzi o imię, próbowała idiotycznymi komentarzami przeforsować swoje "typy", brzęczała mi stale nad uchem, że jej propozycja jest najlepsza, a ja i mąż postąpiliśmy po swojemu. On na szczęście potrafił sprzeciwić się matce, poszedł do USC i zgłosił synka po naszemu. I nie obchodziło nas, czy ktokolwiek oprócz nas będzie z naszego wyboru zadowolony.
Chcecie mieć Kasię? Niech będzie Kasia! Nie wybaczysz sobie, kiedy ktoś narzuci Ci swoją wolę.
flammis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-24, 11:46   #15
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84
Konto usunięte

Zgadzam się z dziewczynami. Poza tym Kaśki to takie wariatki - w pozytywnym słowa tego znaczeniu.
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-06-24, 13:12   #16
Akkma
Zadomowienie

Kasia to bardzo ładne imię Nie daj się teściowej i po porodzie leć do USC i zgłoś małą Kasię
Stary 2013-06-24, 13:14   #17
princess_of_agony
Zadomowienie

Ja tez trzymam kciuki za Kasie !

Stary 2013-06-24, 15:46   #18
kala__20
Wtajemniczenie

na nasz wybór też kręcili nosem i to nie tylko teściowie, ale wiekszosc ludzi Dalismy na imie Melania teraz wszyscy sie przyzwyczaili i im się zaczęło podobać. No i Mela skradła serca wszystkim ))
kala__20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-24, 19:08   #19
princess_of_agony
Zadomowienie

Melania Mela bardzo ładnie . U nas tez średnio sie podobało. My daliśmy córeczce Liliana i teraz tez każdy lubi . Lilius, Lulek to skarb wszystkich .

Edytowane przez princess_of_agony
Czas edycji: 2013-06-24 o 19:11
Stary 2013-06-24, 19:28   #20
kala__20
Wtajemniczenie

też myślałam nad Lilianą ale mi się skojarzyło z moją starą ciotką i to mnie zniechęciło
kala__20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-24, 23:13   #21
taszkin
Zakorzenienie

Kasia ma być i basta!

Nie chcę być czarnowidzem, ale coś mi się wydaje, że już możesz mieć wybrany sposób usypiania, karmienia, ubierania... nie daj się

Opinię mogą przecież mieć, niekoniecznie musi zgadzać się z Twoją. Nie musisz ich wcale do niczego przekonywać. Rób swoje, zacznij od imienia
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-25, 07:14   #22
princess_of_agony
Zadomowienie

Najważniejsze żebyś doszła do porozumienia z partnerem . Tu nie chodzi o to zeby sie umierać czy coś. Musicie pogadać poprostu bez przyszłych babć i dziadków tylko Wy i Dzidziunia Kasiunia .

Stary 2013-06-25, 09:01   #23
Vulcana
Raczkowanie

Tak jak pisały dziewczyny, nie słuchaj innych, to rodzice wybierają imię dziecka.
My z TŻ byliśmy twardzi Nasz synek ma na imię Staś, choć wiele osób było przeciwnych m.in. moja mama, siostra, teściowa, cześć znajomych. Od teściowej usłyszałam, że to imię alkoholików, od mamy i siostry że skrzywdzę dziecko takim imieniem. Teraz nikt nie wyobraża sobie, aby Staś miał inne imię. Pasuje do niego w 100%
Nie słuchaj innych. Jak teraz ulegniesz, to rodzina chłopaka cały czas będzie ingerować w wychowanie waszej córki.
Vulcana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-25, 18:46   #24
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Kto wybierze imię dla córeczki???

Cytat:
Napisane przez malutka145 Pokaż wiadomość

No weź, jakie wieśniackie znowuż, ja mam tak na imię

To już bardziej Wiktoria mi się kojarzy z wiejskimi aspiracjami do wielkopaństwa bo jest takie pompatyczne i świetnie brzmi w składance Wiktoria Burek albo innych

A jak to zrobić - normalnie, zgłosić w USC córkę pod imieniem Katarzyna i tyle.
A co do "dokuczania" - jeśli dziadkowie będą dokuczać wnuczce z powodu imienia to po co mieć z nimi kontakty? Z zasady z głupcami nie ma co przebywać bo głupota ponoć jest zaraźliwa
Stary 2013-06-25, 20:13   #25
izotropia
Rozeznanie

Powiedz, że oni już mieli szansę wybierania imienia dla swojego/swoich dzieci teraz wasza kolej. Nie daj sobie nic narzucić. Wiktorii, Julii, Amelii jest zatrzęsienie... choć to ostatnie imię jakoś wyjątkowo bardzo mi się nie podoba i nie rozumiem jak można tak nazwać dziecko, ale każdemu podoba się coś innego. To wasze dziecko i wasza decyzja.
izotropia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-26, 20:04   #26
Mystiquee
Zakorzenienie

GG do Mystiquee

W szpitalu po porodzie dostaniesz formularz gdzie wypełnisz wszystkie dane dziecka, imiona, nazwisko itd.
Wpiszesz co chcesz i jak już ze szpitala wyjdziesz to zaniesiesz i odbierzesz akty urodzenia.
A nawet jakby tż coś podmienił za namową teściowej to masz pół roku na zmiane imienia
Stary 2013-06-26, 20:18   #27
Nigella damascena
Raczkowanie

Kasia to śliczne imię. Czasy, w których "co druga" dziewczynka w szkole miała tak na imię raczej przeminęły. Kasia będzie się pozytywnie wyróżniać wśród Lenek, Julek, Amelek i innych modnych teraz imion. A inni ludzie... teraz mówią, że imię jest wieśniackie, ale jak już zobaczą małą Kasię to pewnie pokochają również jej imię
Nigella damascena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 12:45   #28
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mystiquee Pokaż wiadomość
W szpitalu po porodzie dostaniesz formularz gdzie wypełnisz wszystkie dane dziecka, imiona, nazwisko itd.
Wpiszesz co chcesz i jak już ze szpitala wyjdziesz to zaniesiesz i odbierzesz akty urodzenia.
A nawet jakby tż coś podmienił za namową teściowej to masz pół roku na zmiane imienia
W szpitalu nie wypełnia się żadnych formularzy. Szpital wysyła do najbliższej urzęduu stanu cywilnego informację o urodzeniu dziecka i dopiero w urzędzie imię jest nadawane.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 13:04   #29
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mystiquee Pokaż wiadomość
Chyba tylko dla darmowych próbek od różnych firm.
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 20:22   #30
justif79
Przyczajenie

Według mnie tylko rodzice wybierają imię, to w końcu ich dziecko. Denerwują mnie rodziny które się wtracają we wszystko. Trzeba twardo ustalić te zasady na początku, to rodzice decydują i wychowują swoje dziecko i koniec.

A jeszcze teksty rodziny żeby dać imię po jakiś zmarłym z rodziny. U mnie też było żeby dziecko chociaż na drugie miało imię po babci, ale my ustaliliśmy z mężem że dzieci mają 1 imię i tyle. Mnie denerwuje moje drugie imię Helena (po jakimś przodku) mam w dowodzie i wszędzie muszę je podawać.

Imię Kasia jest bardzo ładne i wg mnie normalne a nie jakieś udziwnione jak teraz wymyślają a potem dziecko musi z tym imieniem iść przez życie.

Edytowane przez justif79
Czas edycji: 2013-06-27 o 20:38
justif79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości