Miłośniczki Krakowa:) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-01-29, 14:38   #1
imagine21
Raczkowanie

Miłośniczki Krakowa:)

Przeszukałam całe forum i nie znalazłam takiego wątku lub też go przeoczyłam.
Ciekawa jestem czy są tu miłośniczki tego pięknego miasta?
I nie chodzi mi tu tylko o osoby,które w nim mieszkają ale także o tych wszystkich,którzy uwielbiają tu wracać o każdej porze roku!
imagine21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-29, 15:07   #2
Dzikun
Zakorzenienie

Dot.: Miłośniczki Krakowa:)

Zdecydowanie ja
Moim zdaniem to magiczne miasto - ale ja jestem sentymentalna, więc to też ma wpływ. Mieszkałam tam jakiś czas i pokochałam. Teraz nie mieszkam i tęsknię
Ale odwiedzam i zawsze mi smutno, gdy już pora wracać
Dzikun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-29, 16:00   #3
morenica
Zakorzenienie

Ja również się dopisuję
Miasto uwielbiam, kocham studiowałam tam 3 lata i to był mój najpiękniejszy okres w życiu. Tak to miło wspominam
Teraz niestety nie mam możliwości być tak często w Krakowie, ale latem obowiązkowo muszę tam jechać na parę dni
Nawet serial "Julia" oglądam tylko ze względu że akcja dzieje się w tym pięknym mieście
morenica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-29, 16:24   #4
imagine21
Raczkowanie

Cieszę się,że spotkałam się z czyimś odzewem ;D
Kraków kocham za jego niepowtarzalny urok i uwielbiam tam wracać zawsze! Bywam tam średnio raz na 2miesiące niestety tylko przejazdem,ale zawsze jest to jakaś okazja do przynajmniej dwugodzinnych odwiedzin
morenica z tego samego powodu oglądam ten serial ;D
A macie jakieś swoje ulubione miejsca w Krakowie? ja będąc tam zakochałam się w parku Jordanowskim i urokliwych uliczkach Kazimierza
Stary 2012-01-29, 16:52   #5
Dzikun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez morenica Pokaż wiadomość
Ja również się dopisuję
Miasto uwielbiam, kocham studiowałam tam 3 lata i to był mój najpiękniejszy okres w życiu. Tak to miło wspominam
Teraz niestety nie mam możliwości być tak często w Krakowie, ale latem obowiązkowo muszę tam jechać na parę dni
Nawet serial "Julia" oglądam tylko ze względu że akcja dzieje się w tym pięknym mieście
Ja z tego powodu oglądałam Majkę a teraz Julię
i również studiowałam w Krk
A miejsc dużo lubię... np. Kazimierz, alchemię

Edytowane przez Dzikun
Czas edycji: 2012-01-29 o 16:53
Stary 2012-01-29, 17:05   #6
gwiazdka93
Zakorzenienie

Witam Przyłączam się i ja Mieszkam 2 h od Krakowa, jestem w tym mieście kilka razy do roku. Od października mam zamiar tam studiować. Uwielbiam to miasto, rynek jak dla mnie piękny, no i Kraków bogaty jest też kulturowo
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-30, 07:44   #7
Mustique
Lena

to i ja się przyłaczam! może jakąś wielką miłością do tego miasta nie pałam, ale lata studiowałam tam, trochę pomieszkiwałam i zaakceptowałam to miasto.

teraz mieszkam poza Krakowem ale czasami mi bardzo tęskno i muszę wpaść na Kazimierz, czy Rynek...

dzisiaj w necie znalazłam fajny link.. wirtualny spacer po Krakowie.. polecam...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-01-30, 09:05   #8
ellish
Zakorzenienie

obecnie mieszkam w krk. Szczerze mowiac zdecydowanie wolę Wrocław, ale jak juz tu mieszkam, to sie przyzwyczaiłam do tego miasta. Nie powiem, ze jestem w nim zakochana, ze widze w nim magiczne miasto - po prostu jest ok
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-30, 09:57   #9
Dzikun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mustique Pokaż wiadomość
to i ja się przyłaczam! może jakąś wielką miłością do tego miasta nie pałam, ale lata studiowałam tam, trochę pomieszkiwałam i zaakceptowałam to miasto.

teraz mieszkam poza Krakowem ale czasami mi bardzo tęskno i muszę wpaść na Kazimierz, czy Rynek...

dzisiaj w necie znalazłam fajny link.. wirtualny spacer po Krakowie.. polecam...
podziel się
Stary 2012-01-30, 10:32   #10
sensualangel
Wtajemniczenie

I ja! lubię to miasto to za mało! ja je uwielbiam!!!! Kraków to moje miasto marzeń, tak jak zostało już napisane jest magiczne
sensualangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-30, 11:12   #11
morenica
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dzikun Pokaż wiadomość
Ja z tego powodu oglądałam Majkę a teraz Julię
i również studiowałam w Krk
A miejsc dużo lubię... np. Kazimierz, alchemię
Ulubione miejsca: Kazmierz cały... Tak jak wyżej Alchemia Rynek, ale tak rano bez tego tłumu ludzi
I jeszcze zaułek niewiernego Tomasza i ul. Gołębią, bo na tej ulicy był mój Instytut
morenica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-30, 11:14   #12
cochonnetta
Wtajemniczenie

Też uwielbiam Kraków i mam z tego miasta wiele miłych wspomnień. Jestem tam przynajmniej parę razy w roku, niestety są to jedynie wizyty kilkugodzinne, chociaż zdarzają się też dłuższe.

i wbrew stereotypom jestem z Warszawy
cochonnetta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-30, 11:24   #13
201706190936
Konto usunięte

Uwielbiam Kraków, mieszkam tu od kilku lat. I te kawiarenki na Rynku. To ma swój niepowtarzalny klimat.
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-30, 11:39   #14
Mustique
Lena

Cytat:
Napisane przez Dzikun Pokaż wiadomość
podziel się
a proszę cie bardzo...

http://wirtualnyspacer.krakow.pl/#/52549/266,1
Stary 2012-01-30, 12:26   #15
imagine21
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cochonnetta Pokaż wiadomość
i wbrew stereotypom jestem z Warszawy
też jestem z Warszawy! i powiem szczerze znam bardzo wielu rodowitych Warszawiaków,którzy Kraków uwielbiają właśnie za jego magiczną atmosferę!
Zawsze chciałam tam mieszkać i nawet składałam papiery na studia,ale koniec końców się nie dostałam z czego w gruncie rzeczy się cieszę

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-01-30, 13:13   #16
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Konto usunięte

W Krakowie magiczny jest rynek i jego okolice wraz z plantami, a oprocz tego, to miasto jak kazde inne. Jezeli mam byc szczera, to nie lubie Krakowa, ale rynek krakowski i jego klimat jest nie do zastapienia. Mozna tam siedziec i siedziec, obserwowac ludzi i wdychac ta atmosfere - cos wspanialego!
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-31, 14:33   #17
imagine21
Raczkowanie

Wirtualny spacer po Krakowie genialny! <3
ostatnio znalazłam jeszcze zdjęcia,które mnie urzekły,przekazuje więc dalej http://www.krakow4u.pl/krakow_zdjecia.html

a macie swoją ulubioną porę roku w Krakowie? ja uwielbiam wiosnę i lato wtedy szczególnie lubię chodzić na długie spacery bulwarami wiślanymi najchętniej o poranku i oczywiście kafejki na rynku i jak już Ktoś tu napisał alchemię
Stary 2012-02-08, 14:14   #18
Wolzik
Przyczajenie

Urodziłam się w Krakowie i większość mojego życia w nim spędziłam. Kocham to miasto! Wawel z jego magicznym kamieniem czakramem, rynek i jego zaczarowaną wręcz atmosferę, kazimierz za moich bardzo młodych lat nie byl ani piekny, ani bezpieczny po zmroku. Tam byly slamsy krakowa, ale teraz nie powiem ma swoj urok. Bardzo rzadko odwiedzam Polske, ale mam co roku kalendarz z widokami Krakowa. Chętnie przyłacze sie do Miłośniczek Krakowa, gdyz jestem nią od zawsze.
Wolzik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-11, 00:14   #19
mairi
Wtajemniczenie

Ja też! Ja też! Ja tez!

Wracam w każdy weekend. Nie mogę żyć bez tego miasta... Jak śpiewał Turnau "i odmiennym jakby rytmem ludziom bije serce, choć dla serca nieszczególne tu powietrze " ...
mairi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-02-15, 14:48   #20
Mileva_
Zakorzenienie

I ja, i ja, i ja

Miasto jest po prostu jedyne w swoim rodzaju. Miałam przyjemność mieszkać przez kilkanaście miesięcy - to był cudownie spędzony czas Lubię w Krakowie dosłownie wszystko - od tych najbardziej znanych miejsc jak Rynek, Kazimierz czy Kościół Mariacki (fascynacja ołtarzem Wita Stwosza datuje się jeszcze na czasy mojego pierwszego kontaktu z Historią żółtej ciżemki - wczesna podstawówka), po nieco bardziej zakamuflowany Massolit, czy Bronowice. Kiedy jeżdżę tam teraz, nawet spacer koło Biprostalu, a wcześniej szkieletora (no właśnie, ciekawe czy już zaczęli coś tam robić) sprawiają mi przyjemność. A w lecie jogging na Plantach o 6 rano to było coś cudownego

No i ludzie. To chyba kwestia spuścizny po zaborach, ale są zupełnie inni niż w pozostałych częściach kraju. Bardziej wyważeni, spokojni, uprzejmi, ciepli... no jednym słowem milsi. Czuć jednak różnicę między wschodnią Polską czy warszawskim zsowietyzowaniem.

Pozdrawiam pozostałe miłośniczki Do anonimowego zobaczenia na krakowskich ulicach!
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-18, 22:10   #21
imagine21
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
I ja, i ja, i ja

No i ludzie. To chyba kwestia spuścizny po zaborach, ale są zupełnie inni niż w pozostałych częściach kraju. Bardziej wyważeni, spokojni, uprzejmi, ciepli... no jednym słowem milsi. Czuć jednak różnicę między wschodnią Polską czy warszawskim zsowietyzowaniem.

Pozdrawiam pozostałe miłośniczki

Zgadzam się! całkiem inni ludzie,którzy traktują przyjezdnych z należytym szacunkiem i są dla innych życzliwi. Pomijając warszawiaków,których nie lubią :P i chyba nie jest to jednak stereotyp,bo sama kilka razy spotkałam się z taką sytuacją,gdzie warszawiak był traktowany inaczej niż "normalny" człowiek.
Po swoich doświadczeniach z krakowiakami i z warszawiakami mogę w 100% stwierdzić,że ci pierwsi są o wiele bardziej życzliwsi i bije od nich sympatia i ciepło natomiast warszawiacy są oschli i niesympatyczni w kontaktach międzyludzkich.
Stary 2012-02-18, 23:06   #22
midusia86
Zakorzenienie

Kiedyś nie wyobrażałam sobie wyjazdu do Krakowa bez wizyty na Rynku. Teraz, kiedy tu mieszkam. nie bywam tam częściej niż raz/ 3 miesiące.
Coś jest w tym mieście
Stary 2012-02-18, 23:43   #23
Inkarnatka
Wtajemniczenie

Też bardzo polubiłam Kraków odkąd 2 lata temu przez niemal całe wakacje przyszło mi jeździć tam średnio raz na tydzień. Od tego czasu tęsknię za tym miastem... Ma coś, czego nie umiem nazwać, ale bardzo to lubię... Dobrze mi się kojarzy. A może po prostu dzieje się tak dlatego, ze mam stamtąd dobre wspomnienia.
Miejsce, które bardzo lubię to Zwierzyniec i okolice cmentarza na Salwatorze (Aleja Waszyngtona prowadząca na Kopiec Kościuszki), przepięknie jest tam wiosną i latem No i ulica nad Wisłą między mostami Dębnickim i Zwierzynieckim (chyba Tyniecka? )

Od dłuższego czasu wybieram się na samotny, kilkudniowy wypad, ale jakoś nie mogę się zebrać... (dziękuję za link z wirtualnym spacerem )

Edytowane przez Inkarnatka
Czas edycji: 2012-02-18 o 23:45
Inkarnatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-02-19, 00:22   #24
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez imagine21 Pokaż wiadomość
Zgadzam się! całkiem inni ludzie,którzy traktują przyjezdnych z należytym szacunkiem i są dla innych życzliwi. Pomijając warszawiaków,których nie lubią :P i chyba nie jest to jednak stereotyp,bo sama kilka razy spotkałam się z taką sytuacją,gdzie warszawiak był traktowany inaczej niż "normalny" człowiek.
Po swoich doświadczeniach z krakowiakami i z warszawiakami mogę w 100% stwierdzić,że ci pierwsi są o wiele bardziej życzliwsi i bije od nich sympatia i ciepło natomiast warszawiacy są oschli i niesympatyczni w kontaktach międzyludzkich.
Jako że spędziłam kilka lat i w Warszawie, myślę że mogę poczuć się uprawniona do porównań Oczywiście mocno generalizując i bez urazy dla mieszkańców Warszawy, to...

Śmietanka kulturalno - intelektualno - towarzyska Warszawy została w większości wytłuczona w PW. Wcześniej, jak wspomniałam, zabory, potem PRL - ogólny trend niszczenia wolnomyślicielstwa i jakiegokolwiek wychylania się poza ustalona 50% (a gdzie polityka godzi najmocniej? no w stolicę.) Po wojnie miasto zostało zasiedlone przez ludzi nie zawsze wysokich lotów. Mam wrażenie, że to wszystko doprowadziło do rozpowszechnienia tych niezbyt przyjemnych cech, o jakich piszesz. Jest pewien typ mieszkańca stolicy, który tam po prostu występuje - osoba dość oschła, egocentryczna, chwilami zbyt pewna siebie... i nie zawsze życzliwa. Da się zauważyć pewne zbiurokratyzowanie, patrzenie na innych z góry, chęć udowodnienia, że jest się lepszym niż ktoś, nonszalancję, cwaniactwo i jakąś taką... gburowatość i przewrażliwienie na własnym punkcie. Może ten przykład dobrze przedstawi, o co mi chodzi: znajoma skrytykowała korki na Jerozolimskich (sama jest z Katowic). Reakcja kolegi - warszawiaka: zaczerwienienie, złość, machanie rękami i "... to po co tu pracujesz?! Nie podoba się to won!!!" No całkiem jak pewna strona na fejsbuku, o mało się chłopak nie zapowietrzył To jest tylko część ludzi oczywiście i jest wielu zupelnie innych, ale tych pierwszych jednak po prostu widać i nadają pewien... "koloryt", niekoniecznie pozytywny. Podejrzewam, ze stąd właśnie biorą się uprzedzenia reszty kraju wobec mieszkańców stolicy.

Żeby nie było nieporozumień, które często - gęsto w tym temacie wykwitają - ani jedno, ani drugie miasto nie jest lepsze ani gorsze. Są po prostu zupełnie od siebie różne. Tak samo jak nie każdy Krakus to miły i wrażliwy intelektualista, zaledwie mała część przeciwnej strony barykady to takie osoby jak powyżej.

To tak OT generalnie, choć zauważyłam, że niemal wszędzie, gdzie jest poruszany temat jednego z tych dwóch miast, prawie zawsze tego typu rozkminy się pojawiają
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-19, 13:11   #25
imagine21
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
Jako że spędziłam kilka lat i w Warszawie, myślę że mogę poczuć się uprawniona do porównań Oczywiście mocno generalizując i bez urazy dla mieszkańców Warszawy, to...

Śmietanka kulturalno - intelektualno - towarzyska Warszawy została w większości wytłuczona w PW. Wcześniej, jak wspomniałam, zabory, potem PRL - ogólny trend niszczenia wolnomyślicielstwa i jakiegokolwiek wychylania się poza ustalona 50% (a gdzie polityka godzi najmocniej? no w stolicę.) Po wojnie miasto zostało zasiedlone przez ludzi nie zawsze wysokich lotów. Mam wrażenie, że to wszystko doprowadziło do rozpowszechnienia tych niezbyt przyjemnych cech, o jakich piszesz. Jest pewien typ mieszkańca stolicy, który tam po prostu występuje - osoba dość oschła, egocentryczna, chwilami zbyt pewna siebie... i nie zawsze życzliwa. Da się zauważyć pewne zbiurokratyzowanie, patrzenie na innych z góry, chęć udowodnienia, że jest się lepszym niż ktoś, nonszalancję, cwaniactwo i jakąś taką... gburowatość i przewrażliwienie na własnym punkcie. Może ten przykład dobrze przedstawi, o co mi chodzi: znajoma skrytykowała korki na Jerozolimskich (sama jest z Katowic). Reakcja kolegi - warszawiaka: zaczerwienienie, złość, machanie rękami i "... to po co tu pracujesz?! Nie podoba się to won!!!" No całkiem jak pewna strona na fejsbuku, o mało się chłopak nie zapowietrzył To jest tylko część ludzi oczywiście i jest wielu zupelnie innych, ale tych pierwszych jednak po prostu widać i nadają pewien... "koloryt", niekoniecznie pozytywny. Podejrzewam, ze stąd właśnie biorą się uprzedzenia reszty kraju wobec mieszkańców stolicy.

Żeby nie było nieporozumień, które często - gęsto w tym temacie wykwitają - ani jedno, ani drugie miasto nie jest lepsze ani gorsze. Są po prostu zupełnie od siebie różne. Tak samo jak nie każdy Krakus to miły i wrażliwy intelektualista, zaledwie mała część przeciwnej strony barykady to takie osoby jak powyżej.

To tak OT generalnie, choć zauważyłam, że niemal wszędzie, gdzie jest poruszany temat jednego z tych dwóch miast, prawie zawsze tego typu rozkminy się pojawiają
W Krakowie nigdy nie miałam możliwości być dłużej niż kilka dni,jednak często bywam bliżej Nowego Sącza i ludzie są bardzo podobni mentalnie W Warszawie mieszkam i teraz pewnie wszyscy warszawiacy się oburzą jak to przeczytają,ale mimo,że mieszkam tu od ładnych kilkunastu lat to nigdy nie przywiązałam się do tego miasta i jakoś zawsze czułam się bliżej z małopolską niż Warszawą.
Ta sytuacja o której mówisz z koleżanką z Katowic, to jakbym widziała siebie w rozmowie z kolegą-też rodowitym Warszawiakiem. Była mowa wtedy o studiach,że żałuję strasznie,że się do Krakowa nie dostałam,że chciałabym,i że w Warszawie są rzeczy,które bardzo lubię,ale też są takie, które mnie irytują. Reakcja jak dla mnie była zaskoczeniem,bo nie wiedziałam,że ktoś może się aż tak oburzyć,jeżeli mówi się mu w luźnej rozmowie swoje zdanie,oczywiście rezultat był taki sam 'jesteś tutaj to ma ci się podobać, a jak coś ci się nie podoba to wyp....' A prawda jest taka,że każde miasto czy to Warszawa,Kraków czy Wrocław ma swoje wady i zalety. Jedni się nim zachwycają,inni nienawidzą.
A ludzie, no cóż są lepsi i gorsi, i na pewno wśród warszawiaków znajdą się tacy z cechami krakusów i na odwrót
A żeby nie było,że tak na Warszawę gadam,a Kraków jest święty,to spotkałam się kilka razy w Krakowie z bardzo nieprzyjemnym traktowaniem warszawiaków. Byliśmy raz ze znajomymi na weekendzie w Krakowie i jak wiadomo do rejestracji w hotelu potrzebny jest dowód osobisty. Pani skrupulatnie spisywała wszystkie danie,a jak zobaczyła,że znajomi mają w dowodzie warszawski adres,a było to zaraz po katastrofie w Smoleńsku,to od razu zaczęła im mówić,że tak to warszawski był Prezydent a jak co do czego przyszło to Go na Wawelu pochowali itp. Jak dla mnie sytuacja pozostawia jednak wiele do życzenia...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości