|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Miłośniczki Krakowa:)
Przeszukałam całe forum i nie znalazłam takiego wątku lub też go przeoczyłam.
Ciekawa jestem czy są tu miłośniczki tego pięknego miasta? I nie chodzi mi tu tylko o osoby,które w nim mieszkają ale także o tych wszystkich,którzy uwielbiają tu wracać o każdej porze roku! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Miłośniczki Krakowa:)
Zdecydowanie ja
![]() Moim zdaniem to magiczne miasto - ale ja jestem sentymentalna, więc to też ma wpływ. Mieszkałam tam jakiś czas i pokochałam. Teraz nie mieszkam i tęsknię ![]() Ale odwiedzam i zawsze mi smutno, gdy już pora wracać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja również się dopisuję
![]() Miasto uwielbiam, kocham ![]() ![]() Teraz niestety nie mam możliwości być tak często w Krakowie, ale latem obowiązkowo muszę tam jechać na parę dni ![]() Nawet serial "Julia" oglądam tylko ze względu że akcja dzieje się w tym pięknym mieście ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Cieszę się,że spotkałam się z czyimś odzewem ;D
Kraków kocham za jego niepowtarzalny urok i uwielbiam tam wracać zawsze! ![]() ![]() morenica z tego samego powodu oglądam ten serial ;D A macie jakieś swoje ulubione miejsca w Krakowie? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i również studiowałam w Krk ![]() A miejsc dużo lubię... np. Kazimierz, alchemię ![]() Edytowane przez Dzikun Czas edycji: 2012-01-29 o 16:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Lena
|
to i ja się przyłaczam! może jakąś wielką miłością do tego miasta nie pałam, ale lata studiowałam tam, trochę pomieszkiwałam i zaakceptowałam to miasto.
teraz mieszkam poza Krakowem ale czasami mi bardzo tęskno i muszę wpaść na Kazimierz, czy Rynek... dzisiaj w necie znalazłam fajny link.. wirtualny spacer po Krakowie.. polecam...
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
obecnie mieszkam w krk. Szczerze mowiac zdecydowanie wolę Wrocław, ale jak juz tu mieszkam, to sie przyzwyczaiłam do tego miasta. Nie powiem, ze jestem w nim zakochana, ze widze w nim magiczne miasto - po prostu jest ok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
I ja!
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() I jeszcze zaułek niewiernego Tomasza i ul. Gołębią, bo na tej ulicy był mój Instytut ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Też uwielbiam Kraków i mam z tego miasta wiele miłych wspomnień. Jestem tam przynajmniej parę razy w roku, niestety są to jedynie wizyty kilkugodzinne, chociaż zdarzają się też dłuższe.
i wbrew stereotypom jestem z Warszawy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Uwielbiam Kraków, mieszkam tu od kilku lat. I te kawiarenki na Rynku. To ma swój niepowtarzalny klimat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Lena
|
a proszę cie bardzo...
http://wirtualnyspacer.krakow.pl/#/52549/266,1
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
też jestem z Warszawy!
![]() ![]() Zawsze chciałam tam mieszkać i nawet składałam papiery na studia,ale koniec końców się nie dostałam z czego w gruncie rzeczy się cieszę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
W Krakowie magiczny jest rynek i jego okolice wraz z plantami, a oprocz tego, to miasto jak kazde inne. Jezeli mam byc szczera, to nie lubie Krakowa, ale rynek krakowski i jego klimat jest nie do zastapienia. Mozna tam siedziec i siedziec, obserwowac ludzi i wdychac ta atmosfere - cos wspanialego!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Wirtualny spacer po Krakowie genialny! <3
ostatnio znalazłam jeszcze zdjęcia,które mnie urzekły,przekazuje więc dalej ![]() a macie swoją ulubioną porę roku w Krakowie? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Urodziłam się w Krakowie i większość mojego życia w nim spędziłam. Kocham to miasto! Wawel z jego magicznym kamieniem czakramem, rynek i jego zaczarowaną wręcz atmosferę, kazimierz za moich bardzo młodych lat nie byl ani piekny, ani bezpieczny po zmroku. Tam byly slamsy krakowa, ale teraz nie powiem ma swoj urok. Bardzo rzadko odwiedzam Polske, ale mam co roku kalendarz z widokami Krakowa. Chętnie przyłacze sie do Miłośniczek Krakowa, gdyz jestem nią od zawsze.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Ja też! Ja też! Ja tez!
![]() Wracam w każdy weekend. Nie mogę żyć bez tego miasta... Jak śpiewał Turnau "i odmiennym jakby rytmem ludziom bije serce, choć dla serca nieszczególne tu powietrze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
I ja, i ja, i ja
![]() Miasto jest po prostu jedyne w swoim rodzaju. Miałam przyjemność mieszkać przez kilkanaście miesięcy - to był cudownie spędzony czas ![]() ![]() ![]() No i ludzie. To chyba kwestia spuścizny po zaborach, ale są zupełnie inni niż w pozostałych częściach kraju. Bardziej wyważeni, spokojni, uprzejmi, ciepli... no jednym słowem milsi. Czuć jednak różnicę między wschodnią Polską czy warszawskim zsowietyzowaniem. Pozdrawiam pozostałe miłośniczki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zgadzam się! całkiem inni ludzie,którzy traktują przyjezdnych z należytym szacunkiem i są dla innych życzliwi. Pomijając warszawiaków,których nie lubią :P i chyba nie jest to jednak stereotyp,bo sama kilka razy spotkałam się z taką sytuacją,gdzie warszawiak był traktowany inaczej niż "normalny" człowiek. Po swoich doświadczeniach z krakowiakami i z warszawiakami mogę w 100% stwierdzić,że ci pierwsi są o wiele bardziej życzliwsi i bije od nich sympatia i ciepło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Kiedyś nie wyobrażałam sobie wyjazdu do Krakowa bez wizyty na Rynku. Teraz, kiedy tu mieszkam. nie bywam tam częściej niż raz/ 3 miesiące.
Coś jest w tym mieście ![]() ![]() ![]()
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Też bardzo polubiłam Kraków odkąd 2 lata temu przez niemal całe wakacje przyszło mi jeździć tam średnio raz na tydzień. Od tego czasu tęsknię za tym miastem... Ma coś, czego nie umiem nazwać, ale bardzo to lubię... Dobrze mi się kojarzy. A może po prostu dzieje się tak dlatego, ze mam stamtąd dobre wspomnienia.
Miejsce, które bardzo lubię to Zwierzyniec i okolice cmentarza na Salwatorze (Aleja Waszyngtona prowadząca na Kopiec Kościuszki), przepięknie jest tam wiosną i latem ![]() ![]() Od dłuższego czasu wybieram się na samotny, kilkudniowy wypad, ale jakoś nie mogę się zebrać... (dziękuję za link z wirtualnym spacerem ![]()
Edytowane przez Inkarnatka Czas edycji: 2012-02-18 o 23:45 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Śmietanka kulturalno - intelektualno - towarzyska Warszawy została w większości wytłuczona w PW. Wcześniej, jak wspomniałam, zabory, potem PRL - ogólny trend niszczenia wolnomyślicielstwa i jakiegokolwiek wychylania się poza ustalona 50% (a gdzie polityka godzi najmocniej? no w stolicę.) Po wojnie miasto zostało zasiedlone przez ludzi nie zawsze wysokich lotów. Mam wrażenie, że to wszystko doprowadziło do rozpowszechnienia tych niezbyt przyjemnych cech, o jakich piszesz. Jest pewien typ mieszkańca stolicy, który tam po prostu występuje - osoba dość oschła, egocentryczna, chwilami zbyt pewna siebie... i nie zawsze życzliwa. Da się zauważyć pewne zbiurokratyzowanie, patrzenie na innych z góry, chęć udowodnienia, że jest się lepszym niż ktoś, nonszalancję, cwaniactwo i jakąś taką... gburowatość i przewrażliwienie na własnym punkcie. Może ten przykład dobrze przedstawi, o co mi chodzi: znajoma skrytykowała korki na Jerozolimskich (sama jest z Katowic). Reakcja kolegi - warszawiaka: zaczerwienienie, złość, machanie rękami i "... to po co tu pracujesz?! Nie podoba się to won!!!" No całkiem jak pewna strona na fejsbuku, o mało się chłopak nie zapowietrzył ![]() Żeby nie było nieporozumień, które często - gęsto w tym temacie wykwitają ![]() ![]() ![]() To tak OT generalnie, choć zauważyłam, że niemal wszędzie, gdzie jest poruszany temat jednego z tych dwóch miast, prawie zawsze tego typu rozkminy się pojawiają ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ta sytuacja o której mówisz z koleżanką z Katowic, to jakbym widziała siebie w rozmowie z kolegą-też rodowitym Warszawiakiem. Była mowa wtedy o studiach,że żałuję strasznie,że się do Krakowa nie dostałam,że chciałabym,i że w Warszawie są rzeczy,które bardzo lubię,ale też są takie, które mnie irytują. Reakcja jak dla mnie była zaskoczeniem,bo nie wiedziałam,że ktoś może się aż tak oburzyć,jeżeli mówi się mu w luźnej rozmowie swoje zdanie,oczywiście rezultat był taki sam 'jesteś tutaj to ma ci się podobać, a jak coś ci się nie podoba to wyp....' A prawda jest taka,że każde miasto czy to Warszawa,Kraków czy Wrocław ma swoje wady i zalety. Jedni się nim zachwycają,inni nienawidzą. A ludzie, no cóż są lepsi i gorsi, i na pewno wśród warszawiaków znajdą się tacy z cechami krakusów i na odwrót ![]() A żeby nie było,że tak na Warszawę gadam,a Kraków jest święty,to spotkałam się kilka razy w Krakowie z bardzo nieprzyjemnym traktowaniem warszawiaków. Byliśmy raz ze znajomymi na weekendzie w Krakowie i jak wiadomo do rejestracji w hotelu potrzebny jest dowód osobisty. Pani skrupulatnie spisywała wszystkie danie,a jak zobaczyła,że znajomi mają w dowodzie warszawski adres,a było to zaraz po katastrofie w Smoleńsku,to od razu zaczęła im mówić,że tak to warszawski był Prezydent a jak co do czego przyszło to Go na Wawelu pochowali itp. Jak dla mnie sytuacja pozostawia jednak wiele do życzenia... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:31.