prezentacja maturalna na polski - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-02-12, 19:43   #1
majajaj
Raczkowanie

prezentacja maturalna na polski

Ciekawa jestem, kiedy zaczęłyście przygotowywac prezentację na ustną maturę z polskiego i jak długo Wam to zajęło? ja jak na razie mam zrobioną tylko bibliografię, a właśnie się dowiedziałam, że moja koleżanka ma już gotową ..
majajaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-12, 19:56   #2
lolli_pop
Zakorzenienie

Dot.: prezentacja maturalna na polski

Zrobiłam swoją wieczorem, dzien przed maturą. Jak sie wie o czym mowic i ma cos do powiedzenia to zaden kłopot.
lolli_pop jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-12, 20:04   #3
57c4259f21315203964a8ed20878b337431f4de9_625f3ef28e370
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez majajaj Pokaż wiadomość
Ciekawa jestem, kiedy zaczęłyście przygotowywac prezentację na ustną maturę z polskiego i jak długo Wam to zajęło? ja jak na razie mam zrobioną tylko bibliografię, a właśnie się dowiedziałam, że moja koleżanka ma już gotową ..
Mi to zajęło dwa tygodnie ferii, ale tylko i wyłącznie dlatego że mi się nie chciało. Jak ktoś chce to zrobi to szybko.
57c4259f21315203964a8ed20878b337431f4de9_625f3ef28e370 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-12, 20:17   #4
Seline16
Wtajemniczenie

Ja swoją robiłam w ferie- zajęło mi to 2 dni, ale ciągłego pisania jakieś 4-5h. Tylko wcześniej opracowałam sobie potrzebne książki, więc samo pisanie to była już przyjemność

Okaż serce i pomóż -->klik--> http://www.karmimypsiaki.pl/

Seline16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-12, 20:19   #5
zla panienka
Zadomowienie

dzień przed prezentacją

zla panienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-12, 20:44   #6
69d5782cb96c44b77f6e0ec22c8f79bc60c635f6_65a5448a32992
Konto usunięte

trzy dni przed. a koleżanka robiła w noc przed swoim terminem i też zdała.
69d5782cb96c44b77f6e0ec22c8f79bc60c635f6_65a5448a32992 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-12, 20:54   #7
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez majajaj Pokaż wiadomość
Ja jej nigdy nie napisałam. Zwyczajnie przeczytałam wczesniej odpowiednie książki, dzien przed po prostu zastanowiłam się, jak to wszystko chcę zaprezentowac i powiedzieć, po czym ruszyłam do akcji i dostałam dwudziestkę

I wyszłam na tym lepiej niż osoby, które pisały pracę a potem uczyły jej się słowo w słowo.

Generalnie uważam, że najgorszym możliwym sposobem na ustną prezentację jest jej spisanie a potem uczenie się na pamięć i wygłaszanie słowo w słowo, to zabija inwencje i sprawia, że jeśli zapomnimy jakichś słow czy fragmentów to stres nas zabija.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-02-12, 20:57   #8
lolli_pop
Zakorzenienie

Narr - święta racja. Ja właśnie po to spisałam, żeby uporządkować sobie kolejność - o czym kiedy mówić . Też wyszłam z dwudziestką.
lolli_pop jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-12, 21:29   #9
Skierka001
Rozeznanie

Najlepiej nie pisać tej prezentacji tak oficjalnie, dobierać trudne słowa itp. Ja popełniłam ten błąd... Tak się skupiłam na samej pracy, że zawaliłam wypowiedź i dostałam 14 pkt
Skierka001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-12, 21:45   #10
prokrastynacja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
Ja jej nigdy nie napisałam. Zwyczajnie przeczytałam wczesniej odpowiednie książki, dzien przed po prostu zastanowiłam się, jak to wszystko chcę zaprezentowac i powiedzieć, po czym ruszyłam do akcji i dostałam dwudziestkę

I wyszłam na tym lepiej niż osoby, które pisały pracę a potem uczyły jej się słowo w słowo.
o to to czytałam lektury kilka dni przed 18/20 pkt
prokrastynacja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-12, 22:25   #11
willy_nilly
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
Mnie by zabił stres. Chociaż też była u nas jedna dziewczyna, która po prostu dzień przed sobie przemyślała i wyszła z 20... Ja bym trzy noce nie spała, bo bym się zadręczała "a co, jeśli nagle skończy mi się temat"

Napisałam. Uczyłam się tak, jak radziła nam polonistka. Przeczytałam ze trzy razy i starałam się powtórzyć to, co pamiętam, nawet jeśli było to jedno zdanie na temat lektury. Potem znów czytałam i znów mówiłam. Z czasem zapamiętałam wszystko. Też wyszłam z dwudziestką.

Napisałam ją też stosunkowo szybko, bo zajęło mi to może kilka godzin, ale tutaj warto zaznaczyć, że ciekawił mnie temat. Do tego nie lubię, kiedy mam w wypowiedzi powtórzenia, więc często szukałam w słowniku synonimów. Ale moje koleżanki, które wybrały sobie nudne tematy, pisały to wiele godzin... ech.

Nie stresuj się, poradzisz sobie. Chociaż im szybciej napiszesz, tym lepiej dla Ciebie, bo będziesz się mogła skupić na nauce na pisemne.

Edytowane przez willy_nilly
Czas edycji: 2012-02-12 o 22:26
willy_nilly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-02-12, 22:44   #12
Seline16
Wtajemniczenie

ja swoją spisałam, ale tylko dlatego, że jestem strasznym nerwusem i nie umiem występować publicznie, więc nie wymyśliłabym ze stresu niczego sensownego. Na szczęście miałam świetny temat, o którym z przyjemnością mówiłam, a poza tym dzięki napisaniu nauczyłam się też mniej więcej tego co mówić. Skończyło się na tym, że dzień przed przeczytałam raz, a potem z 3x sobie powiedziałam, żeby zobaczyć czy zdążę w 15 min- dostałam 20pkt

Okaż serce i pomóż -->klik--> http://www.karmimypsiaki.pl/

Seline16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-12, 23:17   #13
karolca
Zakorzenienie

u mnie warunkiem przystapienia do ustnej matury było oddanie jej na piśmie w okreslonym terminie.
Sama prezentację przygotowałam w weekend, "nauczyłam" sie jej w dwa wieczory - łącznie z wierszami, które wzbogacały wypowiedź.
Stres mnie nie zjadł, wyszlam z kompletem punktów

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-13, 00:41   #14
monius9
Zakorzenienie

2-3 dni przed [już nie pamiętam], z tym że wszystko miałam przeczytane i obejrzane dużo wcześniej

koleżanka zaczęła o północy tego dnia którego miała prezentację i zdobyła 20/20
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-13, 08:26   #15
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-13, 08:31   #16
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Jak zdawałam ustną maturę, nie było żadnych wytycznych jeszcze
Nauczyciele nawet nie wiedzieli jak to wszystko będzie wyglądało. Byłam tym pierwszym rocznikiem, który przecierał szlaki dla następnych

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-13, 08:51   #17
plywok
Zakorzenienie

trzy dni.
jeden napisanie jako taki prezentacji,
drugi zrobienie prezntacji multimedialnej
trzeci powiedzenie sobie raz prezentacji i sprawdzenie czy trzyma się kupy razem z multimedialną.

wyszlam z 18 punktami.

(;
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-13, 08:52   #18
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2012-02-13, 11:27   #19
AgaGiraffe
Rozeznanie

Dziewczyny, a czy do tej prezentacji musi być dołączona prezentacja multimedialna?? Czy to bardziej pomaga czy tylko wzmaga stres ("o Boooze a jak się nie włączy, a program, a sterowniki, o maaaatko")??
Czy chodzi o to że multimedialna sprawia że prezentacja ma że tak powiem, fajerwerki?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-02-13, 12:08   #20
pitahaya
Zakorzenienie

Przygotowywałam się dzień przed i dało radę. Co do prezentacji multimedialnej - chciałam mieć, ale nie miałam. Skończyło się na wydrukowanych obrazach - temat z korespondencji sztuk. W przypadku tematów literackich nie wiem czy jest sens robienia czegoś takiego...
Stary 2012-02-13, 13:04   #21
plywok
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AgaGiraffe Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a czy do tej prezentacji musi być dołączona prezentacja multimedialna?? Czy to bardziej pomaga czy tylko wzmaga stres ("o Boooze a jak się nie włączy, a program, a sterowniki, o maaaatko")??
Czy chodzi o to że multimedialna sprawia że prezentacja ma że tak powiem, fajerwerki?
dlatego my musieliśmy co prawda przynieść jak ktos miał prezentację dzień wcześniej i sprawdzić czy sie otwiera. a najlepiej mieć na dwoch nośnikach (np. płyta i pendrajw).

i ja akurat w swojej prezentacji o ile pamietam to miałam jedynie chyba ilustrację ksiązek czy tam zdjęcie z przedstawienia. ale w efekcie podczas mowienia, zapomniałam klikac myszką i obrazki dawałam z opóźnieniem.
więc na drugi raz bym już sobie tej prezentacji nie robila.

(;
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-13, 15:27   #22
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2012-02-13, 17:36   #23
AgaGiraffe
Rozeznanie

Dzięki Dziewczyny właśnie tak mnie to zastanawiało, a wiadomo, że lepiej zapytać tych, którzy mają to już za sobą.... Co prawda mam literacki temat, dlatego multimedia raczej nie będą mi potrzebne, choć może wymyślę coś co będzie do tego odpowiednie i interesujące.
Stary 2012-02-13, 18:19   #24
201604181004
Konto usunięte

Zrobiłam już w marcu i nie wiem po jaką cholerę - jakbym zrobiła tydzień przed lepiej bym na tym wyszła, bo tak to zapomniałam o tym że cokolwiek robiłam
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-13, 18:22   #25
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2012-02-13, 18:24   #26
201604181004
Konto usunięte

Acha i teraz co dodam - do 30 marca w szkole mieli wymóg złożenia tych prezentacji - jako jedna z niewielu się skusiłam i oddałam. Wykułam się. Miałam BAAAAAARDZO mało punktów. Więcej niż 8 mniej niż 13 . Osoby które robiły na kilka dni przed zdobyły 20. Ja bardzo chciałam się trzymać terminów w szkole które narzuciła dyrekcja (moim zdaniem: debilizm).
Nie przejmuj się zrób gdy poczujesz że jesteś gotowa. Naprawdę. Czasu masz dużo, mi robienie prezentacji zajęło... no jeden dzień. Polonistka sprawdzała mi kilka dni. Więc nie stresuj się koleżanką, pewnie sama odwaliła byle jak i teraz się czuje hej do przodu, a to nie o to chodzi żeby zrobić jak najszybciej i jak najdłużej uczyć się na pamięć.

Miałam temat językowy, miałam prezentacje - żeby egzaminatorki miały dokładnie przed oczami te zdania i fragmenty które dokładnie omawiam, żebym mogła swobodnie na nie wskazywać.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-13, 20:06   #27
agamaa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez willy_nilly Pokaż wiadomość
Napisałam. Uczyłam się tak, jak radziła nam polonistka. Przeczytałam ze trzy razy i starałam się powtórzyć to, co pamiętam, nawet jeśli było to jedno zdanie na temat lektury. Potem znów czytałam i znów mówiłam. Z czasem zapamiętałam wszystko. Też wyszłam z dwudziestką.
Ja mam taki właśnie plan tak zrobiłam przed ustną próbną w zeszłym roku i poszło mi b. dobrze
agamaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-16, 21:40   #28
Paat
Rozeznanie

Całą pracę zaczęłam pisać jakoś w ferie, ale później mi się nie chciało i kończyłam dzień przed prezentacją. Zdałam i to wcale nieźle, więc nie ma co narzekać. Wszystko jest kwestią tego, kto jak lubi się uczyć. Jeden musi mieć wszystko napisane, a komuś innemu wystarczy poukładanie sobie "w głowie" jak to ma wyglądać.

Bo optymista to taki wariat, który ma weselsze życie
!

Zapraszam do siebie:
http://atelier-mamy.blogspot.com/

Paat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-17, 15:36   #29
Leii
Przyczajenie

Pisałam pracę na 5 dni przed maturą. Zajęło mi to około 4 godziny. Kolejne dni poświęciłam na to, co dziewczyny tu ci odradzają- uczenie się jej słowo w słowo. Poszłam, wyklepałam 4 kartki a4 z pamięci i dostałam 20/20.

Edytowane przez Leii
Czas edycji: 2012-02-17 o 15:37
Leii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-19, 13:39   #30
beata_s2509
Przyczajenie

Witam mam pytanie odnośnie samego tematu. Mój temat brzmi: W wybranych utworach literackich przeanalizuj różne ujęcia motywu miłości. Tak wiem mało ambitny ale trudno Jak sądzicie czy jeśli skupię się tylko na relacjach damsko-męskich to będzie źle? Może powinnam opisać miłość do ojczyzny, do rodziców, do dzieci itd?

beata_s2509 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości