|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
O czym pamiętać po śmierci człowieka?
Tytuł taki nie tego, ale nie mam pomysłu.
Nigdy nie byłam w takiej sytuacji, stąd wątek. Zmarł brat mamy, jako, że mieszkał z nią, to wszystkie sprawy do zakończenia są na naszych barkach. I tu właśnie liczę na podpowiedzi - o czym pamiętać? Zamykanie rachunków bankowych, odcinanie telefonu, zgłoszenie do pzu (zus załatwia firma pogrzebowa), co jeszcze? Co z kartą chipową - kartami lekarskimi, zgłaszać to też? Jak załatwiać sprawy spadkowe - i czy w ogóle trzeba, jeśli to brat? Wiem, że te wszystkie rzeczy to raczej mama będzie musiała osobiście robić, ale muszę jej konkretnie podpowiedzieć, co to ma być. Dziękuję za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: O czym pamiętać po śmierci człowieka?
Cytat:
Tak na prawdę to nie ma dużo roboty bo większość rzeczy "załatwia" się sama po dostarczeniu do urzędu stanu cywilnego aktu zgonu.
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
No właśnie po bracie nie ma podatku spadkowego, z tego co wiem. To najbliższa rodzina.
A inna rzecz jeszcze - wujek i mama byli współwłaścicielami kamienicy, czy teraz należy nowe umowy podpisać? Albo aneks jakiś? Orientuje się ktoś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;32286344]No właśnie po bracie nie ma podatku spadkowego, z tego co wiem. To najbliższa rodzina.
A inna rzecz jeszcze - wujek i mama byli współwłaścicielami kamienicy, czy teraz należy nowe umowy podpisać? Albo aneks jakiś? Orientuje się ktoś ![]() Masę spadkową a w tym połowę kamienicy wujka dziedziczą spadkobiercy ustawowi/testamentowi.
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Tak, to wiem. Czyli mama, stąd pytanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;32285701]Tytuł taki nie tego, ale nie mam pomysłu.
Nigdy nie byłam w takiej sytuacji, stąd wątek. Zmarł brat mamy, jako, że mieszkał z nią, to wszystkie sprawy do zakończenia są na naszych barkach. I tu właśnie liczę na podpowiedzi - o czym pamiętać? Zamykanie rachunków bankowych, odcinanie telefonu, zgłoszenie do pzu (zus załatwia firma pogrzebowa), co jeszcze? Co z kartą chipową - kartami lekarskimi, zgłaszać to też? Jak załatwiać sprawy spadkowe - i czy w ogóle trzeba, jeśli to brat? Wiem, że te wszystkie rzeczy to raczej mama będzie musiała osobiście robić, ale muszę jej konkretnie podpowiedzieć, co to ma być. Dziękuję za pomoc ![]() Przejrzyjcie dokumenty czy nie miał kredytów - jeśli tak pisma do banków z aktem zgonu, przyjęcie lub odrzucenie spadku można załatwić u notariusza, jeśli miał prawa własności mieszkania tez trzeba to uregulować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
.
|
jesli jakis prad/woda/media byly na wujka - przepisac tylko na mame.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
No to albo do notariusza albo do sądu, do notariusza potrzebny jest odpis skrócony aktu zgonu z nr pesel zmarłego, akt małżeństwa Twojej mamy (jeśli jest mężatką, jeśli nie to akt urodzenia), ew. testament + dokumenty dotyczące nieruchomości wchodzących w skład spadku tj. księgi wieczyste
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
O, prąd na wujka był częściowo (w mieszkaniu 2 liczniki, to kiedyś osobne mieszkania były).
A jak sprawa z kredytem wygląda? Wujek jakiś miał, nie była to wielka kwota, z tego co wiem to do końca 2012r. miał spłacać. Kredyt raczej nie był ubezpieczony - mama spłaca czy umorzenie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
kredyt wchodzi w skład masy spadkowej więc mama przyjmując spadek wprost przyjmuje zarówno pasywa jak i aktywa, natomiast przyjmując spadek z dobrodziejstwem inwentarza odpowiada za długi tylko do wysokości aktywów spadku, ma 6 msc na złożenie takiego oświadczenia
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;32285701]Tytuł taki nie tego, ale nie mam pomysłu.
Nigdy nie byłam w takiej sytuacji, stąd wątek. Zmarł brat mamy, jako, że mieszkał z nią, to wszystkie sprawy do zakończenia są na naszych barkach. I tu właśnie liczę na podpowiedzi - o czym pamiętać? Zamykanie rachunków bankowych, odcinanie telefonu, zgłoszenie do pzu (zus załatwia firma pogrzebowa), co jeszcze? Co z kartą chipową - kartami lekarskimi, zgłaszać to też? Jak załatwiać sprawy spadkowe - i czy w ogóle trzeba, jeśli to brat? Wiem, że te wszystkie rzeczy to raczej mama będzie musiała osobiście robić, ale muszę jej konkretnie podpowiedzieć, co to ma być. Dziękuję za pomoc ![]() co do spadku to nic nie piszesz czy wujek mial dzieci/zone oraz czy jest jeszcze jakies rodzenstwo. Jezeli mama jest wspolwlascicielka kamienicy, to chyba adres notariusza zna tak czy owak lepiej poradzic sie w tej sprawie prawnika. co do zgloszen to szczerze nie wiem - ale nie slyszalam, zeby ktos narzekal ze duzo zachodow z tym poza tym zawsze mozesz zapytac w urzedzie czy w banku, w ktorym mial konto. Tam co jakis czas im zglaszaja taka sprawe, wiec na pewno maja rozwiazanie gotowe. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
W ośrodku zdrowia, w którym wujek się leczył też powinniście zgłosić zgon. Przynajmniej u nas tak było.
Rena, autorka wątku pisze, że jej Mama jest spadkobiercą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Rena, nie piszę, bo tylko mama jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
o ile wiem to w banku trzeba zgłosić zgon zamknąć konta i unieważnić karty bankomatowe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Nie, nie dostała. Tu jest jasna sytuacja
![]() Dziękuję dziewczyny za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
dla lokatorów nie zmieniają się chyba umowy tylko najemca
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;32286976]O, prąd na wujka był częściowo (w mieszkaniu 2 liczniki, to kiedyś osobne mieszkania były).
A jak sprawa z kredytem wygląda? Wujek jakiś miał, nie była to wielka kwota, z tego co wiem to do końca 2012r. miał spłacać. Kredyt raczej nie był ubezpieczony - mama spłaca czy umorzenie?[/QUOTE] Jesli mama dziedziczy po wujku wszystko ( a ja myślę,że postępowanie spadkowe powinno być i tak przeprowadzone), to kredyt musi spłacić.
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu ![]() Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Szaja - kiedy zmarła moja mama to karta chipowa robi sie nieaktywna , ale ja ja chyba oddawałam w okienku przychodni jak odbierała dokumenty
jesli chodzi o sprawy spadkowe jesli wuj nie miał zony ani rodzenstwa to wszystko dziedziczą (jesli zyja jego rodzice badz rodzenstwo (czyli twoja mama ) tzw grupa druga do dziedziczenia ustawodawczego (takiego bez pozostawienia testamentu) prad i takie pierduły trzeba osobiscie z aktem zgonu załatwiac , z bankiem hmm jesli wuj miał karte a miał na koncie kase to najlepiej wpłacic ja na konto pozyczki to po 1 potem isc zamknac konto no i najwazniejsze jesli wuj otrzmymywal emeryture to w zaleznosci kiedy mu przypada mozecie ja albo zatrzymać, badz zus sie o nia upomni jak chcesz to sprawdze jak to tam jest tzn wiem ale troche to zagmatwane ![]() co do pozyczki trzeba bedzie płacic , bo przyjmujecie spadek z całym inwentarzem a co idzie i z długami a nie chce chyba mama połowe kamienicy stracic zrzekajac sie spadku , sprawdzcie czy wuj nie miał wypozyczonego sprzetu rehabilitacyjnego (trzeba oddać ) najpierw musisz miec mapki badz dokumenty stwierdzajace ze wuj jest włascicielem badz współwłascicielem jesli tego nie masz załatwicie w urzedzie miasta, nalezy tez wpisac tam długi jakie miał wuj tez musisz miec akt zgonu wuja i jego zony i nalezy złozyc wniosek do sadu (50 dych kosztuje) o stwierdzenie nabycia spadku najlepiej w miare szybko tu masz wzór : http://www.prawnie.pl/files/b03c48eb...58d8a2adac.pdf (mozesz napisac odrecznie ) czeka sie ms na postanowienie z tym postanowieniem do us i ksieg wieczystych (od dostania pisma macie ms na załatwienie tego ) w ksiegach sie płaci nie wiem ile i jak bo my płacilismy 60 zł (uzaleznione to od ilosci stron)
Amelcia ![]() http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014 Edytowane przez Edzia400 Czas edycji: 2012-02-14 o 15:36 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d Czas edycji: 2012-02-14 o 17:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
dam Ci najważniejszą radę - żeby skorzystać ze zwolnienia podatkowego od masy spadkowej, trzeba zgłosić to do US w ciągu 6 mcy. po tym czasie US nalicza podatek. /szczegóły w ustawie jak dobrze pamiętam o podatku dochodowym/.
druga sprawa-należy niezwłocznie zrobić blokadę rachunku bankowego i zdać karty do zniszczenia włącznie z protokołem. kopię dla siebie za zgodność z oryginałem. trzecia sprawa - niezwłocznie zawiadomić kredytodawcę o śmierci wujka. jeżeli przyjdzie jakakolwiek korespondencja na nazwisko wujka, poczta nie ma prawa wydać tego listu zgodnie z prawem pocztowym. niepodjęty list jest traktowany jako podjęty. /pózniej obalenie domniemania itd, ale ogólnie problemy/, pismo jest uznane za doręczone. a często są terminy odwołań. nalezy ustalić listę zobowiązań wujka, jeżeli pasywa przekraczają aktywa, należy przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza, tj. z ograniczeniem odpowiedzialności do wysokości masy spadkowej. 6 mcy na złożenie oświadczenia. dużo jest spraw do załatwienia i czasem taniej wychodzi zatrudnić prawnika, niż potem spłata podatków , które były nienależne. pamiętaj, że us wyliczy od wartości kamienicy, więc sporo. stwierdzenie nabycia spadku /wydanie aktu poświadczenia dziedziczenia/ może nastąpić u notariusza. trwa to kilka dni, w sądzie pół roku. a umowy owszem trzeba zmienić. Edytowane przez Layla79 Czas edycji: 2012-02-14 o 18:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Nie, tu z us będzie o tyle jasno, że oni oboje co miesiąc ów przybytek wizytowali z podatkami
![]() Dziękuję raz jeszcze, pospisywałam na kartce wsio o czym trzeba pamiętać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;32304713]Niekoniecznie do sądu. Można to też załatwić u notariusza, który wyda akt poświadczenia dziedziczenia.[/QUOTE]
ale drozej jest u notariusza :d ---------- Dopisano o 23:49 ---------- Poprzedni post napisano o 23:44 ---------- Cytat:
nieprawda swieżo po załatwieniu jestem z oddanym wnioskiem czekałam + decyzja około 2 ms , tylko ze u nas wiecej niz jedna rozprawa bo wiecej zainteresowanych :d, i swieta w miedzyczasie były teraz us mi przedłuzył ze dostarczy mi dokumenty w pozniejszym terminie bo sa zawaleni robota (pity) od chwili kiedy bedziesz miała wniosek na rece o nabycie masz 30 dni zeby oddac do us ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Jeżeli wujek miał samochód, powinniście go przepisać na twoją mamę, bo później przy ewentualnej sprzedaży może być z tym problem.
Niestety taki problem był gdy zmarł mój dziadek, a on był właścicielem. Skutkiem niedopatrzenia jest fakt że samochód stoi u mojego wujka, w ogóle nie używany, a oc za niego trzeba płacić. Nie można go ani sprzedać, ani zezłomować ![]() ![]()
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w tym przypadku dziedziczy sie wszystkie dobra i długi a w waszej sprawie poprostu jedna z osób(synowie córki, zona dziadka) musi złozyc wniosek do sadu , o przyjeciu spadku a reszta rodziny musi sie go zrzec jesli nie bedzie chciała wtedy wsztgcy stajecie sie w jakims % włascicielami samochodu i bedzie trzeba go sprzedac zeby sie podzielić , mozna tez go rozebrac heheheh wtedy ktos dostanie kierownice i drzwi a drugi klape z bagaznika ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:49.