|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
ponad 4 l wody dziennie - normalka?
dzień dobry
![]() wypijam dziennie ok 4 litrów płynów. czasem nawet więcej. zaraz po wstaniu duza filiżanka kawy i kubek herbaty (kubek to u mnie 350-380 ml ![]() Czy to normalne? ;-) Piję, bo chce mi się pić. Dużo sikam ;-), nie pocę się specjalnie mocno. Mam teraz sporo ruchu, ale zimą też piję sporo. choć może nie aż tyle. Wszyscy myślą, że mam wiecznego kaca ![]() Czy to może mieć jakieś negatywne konsekwencje? Może powinnam się zbadać, np. na cukrzycę?
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: ponad 4 l wody dziennie - normalka?
Cytat:
![]() cukrzycę możesz mieć,jeśli wiecznie Cię suszy i tracisz dużo na wadze. czy tak jest? to zbadaj sobie cukier na czczo.ale wątpliwe,bo przy cukrzycy można zemdleć z powodu hipoglikemii |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
to spoko.
![]() jest 12,30, jestem na nogach od 5 godzin, wypiłam 2 kawy, 6 dużych herbat i szklankę wody. nie ćwiczyłam ![]()
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
przy cukrzycy jest też wiele innych objawów,m.in. chudnięcie "z niczego", ja też kiedyś się bałam,że mam cukrzycę,bo dużo piję
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Jak do tych 4 litrów doliczysz jeszcze wodę z owoców, warzyw, zup które zjadasz w ciągu dnia to robi się niepokojąco.
Zbyt duży " przerób" płynów przez nerki wcale nie jest korzystny. Albo może być objawem jakiejś choroby, albo jeśli jest nawykowy, to może prowadzić do wypłukiwania mikroelementów a z czasem do uszkodzenia nerek. Mój znajomy, miał z tego powodu duże problemy, codziennie intensywnie trenuje więc bardzo dużo wypaca, więc dużo pije. Doszło do wypłukania z organizmu mikroelementów aż uzupełniali mu to kroplówkami. Teraz pija jakoś specjalnie skomponowane preparaty, musiał ograniczyć picie wody oraz co ciekawsze herbatek ziołowych które bardzo lubił ( bratek, pokrzywa)
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Znam się trochę na tym i uważam ze powinnas udac sie do lekarza sprawdzić czy nie masz cukrzycy:/ Duże ilości picia wody to jest jej pierwszy symptom:/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
On sam potem mówił, ze wydawało mu się, ze im więcej tym lepiej, a na dodatek miał korbę na te herbatki ziołowe bo mu się wydawało ze tym sposobem uzupełnia mikroelementy. A przedobrzył.
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
ja rano piję szklankę 250ml wody, w szkole (6-8h zajęć) wypijam 1,5l butelkę wody, po przyjściu do domu zwykle wypijam jeszcze pół tej butelki albo całą, NIE pijam kawy, herbaty.. baardzo często chodzę sikać, co mi w sumie utrudnia życie.
![]() ale po prostu nie mogę zrezygnować z takiej ilości wody, piję tak od roku i jest to mój niemalże nawyk, rzadko zdarza się dzień gdy nie wypiję tej 1,5l butelki czy jeszcze trochę. myślicie, że to dobrze? dodam, że dużo ćwiczę i praktycznie W OGÓLE się nie pocę. ![]() ![]() PS. cukier mam w normie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:36.