|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
prezentacja "Średniowieczna kultura śmiechu"
Czy macie może jakiś pomysł na temat literatury do wykorzystania do tematu : "Średniowieczna kultura śmiechu. Omów na wybranych przykładach"?
nie jest to jeszcze prezentacja maturalna, jestem w I klasie a to powiedzmy wprawka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: prezentacja "Średniowieczna kultura śmiechu"
Imię róży Umberto Eco - benedyktyn Jorge beszta jednego ze skrybów, gdy ten się zaśmiał - bo śmiech "upodabnia ludzi do małp", co daje początek obszernej dyskusji z franciszkaninem Wilhelmem z Baskerville. Jorge zarzuca franciszkanom jako zakonowi zbytnią wesołkowatość i niefrasobliwość - właśnie dlatego, ze uważają śmiech za dobry.
To nie jest główny wątek utworu rzecz jasna, ale w filmie scena też została przedstawiona. Polecam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Zainteresuj się goliardami (goliardzi). Byli to tacy średniowieczni błaźni. Są oni twórcami bardzo znanej pieśni .... której nazwa mi właśnie uciekła....
Już wiem ![]() ![]()
Moje skarby: Joasia, Janusz, Justynka ![]() Dukan, start 06. 01. 2012 (89 kg) już było 67,8 i się zmyło. Szukam siły... Mój pazurkowy wątek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=506863 Edytowane przez zlota jagoda Czas edycji: 2012-02-22 o 21:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Monachomachia...?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Dobrze że ktoś mówi, stąd znak zapytania bo nie byłam przekonana
![]() swoją drogą temat wg mnie ... straszny ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Można się rozgadać, bo goliardzi przeczyli całej filozofii epoki. Szerzyli śmiech i rozpustę, kiedy to inni się tylko modlili i umartwiali. Bardzo ładny kontrast.
Można też dodać św. Franciszka, który też radosny był. Ja bym temat rozwinęła na zasadzie kontrastu.
Moje skarby: Joasia, Janusz, Justynka ![]() Dukan, start 06. 01. 2012 (89 kg) już było 67,8 i się zmyło. Szukam siły... Mój pazurkowy wątek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=506863 Edytowane przez zlota jagoda Czas edycji: 2012-02-23 o 14:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
"Katedra Marii Panny " W.Hugo - jest tam motyw przedstawienia, na samym początku więc możesz przeczytać i sprawdzić, czy Ci pasuje.
![]() W pierwszej chwili pomyślałam o Jaskrze z Wiedźmina. ![]() Edytowane przez Kreskaaa Czas edycji: 2012-02-26 o 00:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:11.