|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Czy podać hasło do ftp?
Hej
![]() Chciałabym się was poradzić. prowadzę serwis internetowy. Chciałam wynajmować na nim powierzchnię reklamową. Dlatego zwróciłam się do takiego faceta z pewnej firmy programistycznej (który kiedyś miał być sponsorem strony) o pomoc w sprzedaży powierzchni. No i on twierdzi, że potrafi wynegocjować stawki nawet 2 tyś przy 90 tyś odsłon miesięcznie. Dla mnie byłoby 50%. Chodzi jednak o to, że najpierw chcą wstawić reklamy testowe. No i ja miałam problem z wstawieniem kodu w html szablonu, więc podałam dane na zaplecze - login i hasło. Miałam opory, ale podałam. No ale on teraz chce hasło do ftp, bo tam podobno na zapleczu jest problem z przesłaniem specjalnego modułu. Ja sama mam problem ze znalezieniem mojej domeny na serwerze. Napisałam już do tego hostingu maila z prośbą o wyjaśnienie. Ten facet jednak prosi abym podała im dane do ftp, to sami prześlą. Tylko... że te dane podaje się zaufanym osobom. Właściwie gdyby mieli te dane to mogą zabrać mi mój serwis, domenę, sprzedać na przykład. Dlatego trochę się boję. Jesli ktoś się w tym orientuję, to proszę o radę. Co byście zrobiły? Same próbowałybyście wszystko przesłać, czy podałybyście hasło do swojego konta na serwerze? Ta firma oferuje mi też pomoc w zbudowaniu różnych aplikacji na stronie, założenie forum, nowy cms... Sama nie wiem co robić. Gdyby to był oszust to właściwie mogłabym wszystko stracić w jednej chwili... Chociaż z drugiej strony już na wczoraj było zaplanowane wzdrożenie tych reklam. I oni teraz czekają. Edytowane przez Dosiaczek 7 Czas edycji: 2012-02-26 o 15:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy podać hasło do ftp?
Nie, nie podałabym, jakoś dziwnie to wszystko brzmi.
Masz z nimi jakaś spisaną umowę, co dajesz, co udostępniasz itp.? czy dałaś już te hasła "na wiarę"? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
-a wiesz co to za firma? nie jakaś szemrana? Bo jak dla mnie bardzo podejrzanie to wygląda. Nie wiem, spytaj może jakiegoś informatyka, jak to wygląda wg niego. Bo jeśli strona należy do ciebie, NICZEGO nie udostępniłabym bez podpisania umowy, zgody itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
zgadzam się, to wygląda bardzo dziwnie...
masz udokumentowane kontakty z tym facetem? przechowuj kopie koniecznie i zażądaj czegoś w rodzaju umowy przedwstępnej (jak przy sprzedaży np.mieszkania - niezobowiązującą do podpisania pełnej umowy dot. sprzedaży powierzchni pod reklamy, tylko uprawniającą ich do testów.), żebyś miała podstawę prawną do ewentualnych (tfu tfu) późniejszych batalii z oszustem. A hasło do logowania najlepiej zmień do czasu podpisania papierów! tylko go nie ostrzegaj, że zmienisz bo jak to oszust, to jeszcze sam coś pozmienia. po konsultacji z informatykiem: informatyk twierdzi, że ftp-em nie da się zabrać domeny, jedyne co mogą zrobić to wyczyścić stronę i zabrać dane dla siebie. Cokolwiek to znaczy, mam nadzieję że pomogłam ![]()
Edytowane przez andune Czas edycji: 2012-02-26 o 16:38 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
zwariowałaś, nie podawaj; weź sobie jakiegoś zaufanego informatyka od siebie, na miejscu, nie wirtualnego gościa, niech on Ci pomoże przez to przejść (to znaczy niech on odwali Twoją działkę bez konieczności przekazywania wszystkiego komuś kompletnie obcemu).
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2012-02-26 o 16:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
ciąg dalszy konsultacji informatycznych:
robi backup danych i jest bezpieczna no chyba ze ma tam jakies super tajne dane których nikt nie moze miec ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | ||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:46 ---------- ---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Nie no, bez przesady, nie panikuj
![]() Mój TŻ robi strony internetowe i do każdej z nich zna takie hasła i dane - bo niby jak inaczej? Gorzej, że nie podpisałaś umowy...
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
to samo mam na myśli, nie wiem, jak możesz tak na gębę totalnie dawać wszystko komuś, kogo w ogóle nie znasz, no chyba jeszcze, że przez kogoś i masz zaufanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Mój specjalista mówi, żeby nie podawać niczego bez dobrej umowy.
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
niekoniecznie musi byc podejrzane, niektorzy w branzy sa nonszalancy, zeby nie powiedziec ze 80-90% specow od www takich wlasnie jest i tak sobie traktuje klientow. Im tak po prostu najwygodniej (nie musza do Ciebie jechac a maja caly dostep zdalnie) i maja w 4 literach to co by bylo gdyby to haslo gdzies wyplynelo i w ogole. Ten typ tak ma, ja bym nie podawala na Twoim miejscu niech sobie zrobia wycieczke do Ciebie, albo zamow usluge u kogos innego.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:42.