|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Konto usunięte
|
Ciążowe zabobony
Temat z przymrużeniem oka - ciążowe zabobony
Znacie jakieś? Wierzycie? A może Wasze mamy i babcie wierzą i motały wam na wózkach czerwone kokardki? Do założenia tematu zainspirowała mnie wczorajsza przegadywanka z moją ciocią i babcią, które za nic nie dawały się przekonać, że mocna zgaga w ciąży nie oznacza, że dziecku rosną włosy |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Ciążowe zabobony
Mi babcia mówiła, żeby nie nosić paska, bo dziecko się pępowiną owinie. Nie mam pojęcia skąd taki zabobon się wziął. Czerwona wstążeczka oczywiście była na łóżeczku i wózku, nie dało się przegadać
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Czerwona wstążeczka standardowo, ale było też masę innych, np żeby nie farbować włosów w ciąży, żeby nie szyć, żeby nie gotować itp itd. Mam nadzieje, że w końcu ludzie przestaną takimi bzdurami się podpierać, bo jeśli chodzi o dzieci... To bez przesady.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
U mojej koleżanki dzieci były zaplątane w pępowinę - nosiła na szyi łańcuszek i usłyszałam że jest taki przesąd że nie można - sprawdziło się u niej przy trzech ciążach! To jedyny przesąd kiedy ja też zrezygnowałam z łańcuszków. Czerwone kokardy w rozmiarach xxl stosowały moje koleżanki, a niektóre ograniczyły sie do czerwonych nitek na rączce urodzonego już dziecka.
|
|
#5 |
|
jestę wieszczę
|
Nie wolno wieszać firanek i zasłon - bo dziecko będzie owinięte pępowiną.
Gdy ciężarna się wystraszy i dotknie brzucha, to w tym miejscu dziecko będzie miało znamię, popularną "myszkę".ci Zapatrzenie się na coś/kogoś może spowodować u dziecko podobieństwo do czegoś/kogoś. Gdy ciężarna w ciąży robi coś trudnego, jakiś kurs, studia - dziecko będzie bardzo inteligentne.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładam, do tego co było:
Ciężarna się oparzy - dziecko będzie miało znamię w tym miejscu
|
|
|
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie wolno przechodzić pod sznurkami (np takimi na rozwieszanie ubrań) bo dziecko będzie owinięte pępowiną, to samo może stać się jak będziemy nosić korale albo apaszki albo cokolwiek na szyi
o farbowaniu włosów też słyszałam No i generalnie nie wolno odmawiać ciężarnym bo myszy zjedzą |
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
nie dość, że nie wierzę w zabobony to jeszcze ich nie znoszę - żadnych kokardek itp.
Cytat:
mistrz!
|
|
|
|
#9 | |
|
zielony stworek
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
U mnie póki co przyjaciółka kazała zdjąć natychmiast łańcuszek, żeby maluch się pępowiną nie owinął. I zdjęłam
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
W mojej rodzinie krąży zabobon, że jeśli jakaś kobieta spojrzy krzywo na brzuch ciężarnej albo niemowlaka oznacza to, że rzuciła zły urok.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#12 |
|
Zadomowienie
|
A skąd poznać, że ktoś spojrzał krzywo?
"W ciąży trzeba jeść wszystko, bo inaczej dziecko będzie niejadkiem". Ja w obu ciążach miałam cukrzycę ciążowa i byłam na diecie, więc wiadomo było, że jadłam tylko określone rzeczy. I jedno dziecko jest niejadkiem (co u dzieci często się zdarza przeciez), ale drugie je normalnie.
"Mówimy o Polsce. Tam nic i nigdy nie jest normalne" A. Sapkowski "Narrenturm" Edytowane przez pfffh Czas edycji: 2018-04-19 o 11:15 |
|
|
|
|
#13 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Słyszałam, że jak kobieta w ciąży spojrzy się na osobę, która jest brzydka to jej dziecko też będzie brzydkie
|
|
#16 |
|
Przyczajenie
|
Cześć,
ja ostatnio usłyszałam, że zgagę w ciąży powodują włosy maluszka w brzuszku
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:09.

Znacie jakieś? Wierzycie? A może Wasze mamy i babcie wierzą i motały wam na wózkach czerwone kokardki? Do założenia tematu zainspirowała mnie wczorajsza przegadywanka z moją ciocią i babcią, które za nic nie dawały się przekonać, że mocna zgaga w ciąży nie oznacza, że dziecku rosną włosy 

mistrz!