Ciążowe zabobony - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-04-15, 10:06   #1
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e
Konto usunięte

Wink

Ciążowe zabobony

Temat z przymrużeniem oka - ciążowe zabobony Znacie jakieś? Wierzycie? A może Wasze mamy i babcie wierzą i motały wam na wózkach czerwone kokardki? Do założenia tematu zainspirowała mnie wczorajsza przegadywanka z moją ciocią i babcią, które za nic nie dawały się przekonać, że mocna zgaga w ciąży nie oznacza, że dziecku rosną włosy
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-15, 11:45   #2
78kaja
Raczkowanie

Dot.: Ciążowe zabobony

Mi babcia mówiła, żeby nie nosić paska, bo dziecko się pępowiną owinie. Nie mam pojęcia skąd taki zabobon się wziął. Czerwona wstążeczka oczywiście była na łóżeczku i wózku, nie dało się przegadać
78kaja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-15, 13:35   #3
Seawitch
Raczkowanie

Czerwona wstążeczka standardowo, ale było też masę innych, np żeby nie farbować włosów w ciąży, żeby nie szyć, żeby nie gotować itp itd. Mam nadzieje, że w końcu ludzie przestaną takimi bzdurami się podpierać, bo jeśli chodzi o dzieci... To bez przesady.
Seawitch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-15, 14:02   #4
żurawinka
Zakorzenienie

U mojej koleżanki dzieci były zaplątane w pępowinę - nosiła na szyi łańcuszek i usłyszałam że jest taki przesąd że nie można - sprawdziło się u niej przy trzech ciążach! To jedyny przesąd kiedy ja też zrezygnowałam z łańcuszków. Czerwone kokardy w rozmiarach xxl stosowały moje koleżanki, a niektóre ograniczyły sie do czerwonych nitek na rączce urodzonego już dziecka.

żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-15, 17:49   #5
Bananalama
jestę wieszczę

Nie wolno wieszać firanek i zasłon - bo dziecko będzie owinięte pępowiną.
Gdy ciężarna się wystraszy i dotknie brzucha, to w tym miejscu dziecko będzie miało znamię, popularną "myszkę".ci
Zapatrzenie się na coś/kogoś może spowodować u dziecko podobieństwo do czegoś/kogoś.
Gdy ciężarna w ciąży robi coś trudnego, jakiś kurs, studia - dziecko będzie bardzo inteligentne.

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-15, 18:14   #6
figa84
Zakorzenienie

Dokładam, do tego co było:

Ciężarna się oparzy - dziecko będzie miało znamię w tym miejscu
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-15, 20:48   #7
monarika
Wtajemniczenie

Nie wolno przechodzić pod sznurkami (np takimi na rozwieszanie ubrań) bo dziecko będzie owinięte pępowiną, to samo może stać się jak będziemy nosić korale albo apaszki albo cokolwiek na szyi o farbowaniu włosów też słyszałam
No i generalnie nie wolno odmawiać ciężarnym bo myszy zjedzą
monarika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-15, 21:47   #8
eyo
Zakorzenienie

nie dość, że nie wierzę w zabobony to jeszcze ich nie znoszę - żadnych kokardek itp.

Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość
U mojej koleżanki dzieci były zaplątane w pępowinę - nosiła na szyi łańcuszek i usłyszałam że jest taki przesąd że nie można - sprawdziło się u niej przy trzech ciążach! To jedyny przesąd kiedy ja też zrezygnowałam z łańcuszków. Czerwone kokardy w rozmiarach xxl stosowały moje koleżanki, a niektóre ograniczyły sie do czerwonych nitek na rączce urodzonego już dziecka.
hm czyli dziewczyna znała ten zabobon, wierzyła w niego i jednocześnie przy trójce dzieci dalej zakładała łańcuszek mimo, że przy poprzednich jej się sprawdzało mistrz!

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-15, 22:20   #9
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez Seawitch Pokaż wiadomość
Czerwona wstążeczka standardowo, ale było też masę innych, np żeby nie farbować włosów w ciąży, żeby nie szyć, żeby nie gotować itp itd. Mam nadzieje, że w końcu ludzie przestaną takimi bzdurami się podpierać, bo jeśli chodzi o dzieci... To bez przesady.
tzn jeść też nie wolno
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-17, 12:11   #10
catarynca
Raczkowanie

U mnie póki co przyjaciółka kazała zdjąć natychmiast łańcuszek, żeby maluch się pępowiną nie owinął. I zdjęłam
Stary 2018-04-18, 22:33   #11
Imizael
Raczkowanie

W mojej rodzinie krąży zabobon, że jeśli jakaś kobieta spojrzy krzywo na brzuch ciężarnej albo niemowlaka oznacza to, że rzuciła zły urok.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Imizael jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-19, 11:10   #12
pfffh
Zadomowienie

A skąd poznać, że ktoś spojrzał krzywo?

"W ciąży trzeba jeść wszystko, bo inaczej dziecko będzie niejadkiem". Ja w obu ciążach miałam cukrzycę ciążowa i byłam na diecie, więc wiadomo było, że jadłam tylko określone rzeczy. I jedno dziecko jest niejadkiem (co u dzieci często się zdarza przeciez), ale drugie je normalnie.

Edytowane przez pfffh
Czas edycji: 2018-04-19 o 11:15
pfffh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-20, 00:22   #13
Imizael
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pfffh Pokaż wiadomość
A skąd poznać, że ktoś spojrzał krzywo?

"W ciąży trzeba jeść wszystko, bo inaczej dziecko będzie niejadkiem". Ja w obu ciążach miałam cukrzycę ciążowa i byłam na diecie, więc wiadomo było, że jadłam tylko określone rzeczy. I jedno dziecko jest niejadkiem (co u dzieci często się zdarza przeciez), ale drugie je normalnie.
Chodzi chyba o spojrzenie z odrazą / spod byka.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Imizael jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-21, 14:49   #14
SteveS
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez catarynca Pokaż wiadomość
U mnie póki co przyjaciółka kazała zdjąć natychmiast łańcuszek, żeby maluch się pępowiną nie owinął. I zdjęłam
Całą ciążę chodziłam z łańcuszkiem (żeby sobie wynagrodzić, że potem będzie z tym różnie :p) i dziecko nie było owiniete pępowiną.
SteveS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-01, 00:42   #15
drasunia
Raczkowanie

Słyszałam, że jak kobieta w ciąży spojrzy się na osobę, która jest brzydka to jej dziecko też będzie brzydkie
Of that I'm sure

https://www.youtube.com/watch?v=RtcOLN6Ley4
drasunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-09, 19:22   #16
dominique8891
Przyczajenie

Cześć,
ja ostatnio usłyszałam, że zgagę w ciąży powodują włosy maluszka w brzuszku Także moje dziecko chyba będzie łyse, bo zgagi ani widu ani słychu, ahahaha
dominique8891 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości