|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Dezynfekcja ran
Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak to jest dokładnie z dezynfekcją ran po wyciśnięciu krosty(pryszcza). Najbardziej interesuję mnie czego używacie do ewentualnej dezynfekcji rany. Może nawet ktoś się orientuje czego używają w salonach kosmetycznych do dezynfekcji po oczyszczaniu twarzy. Bo ja czytam i dalej nie wiem czego używać. Jest chwalony Octenisept, ale bardzo drogi. Natomiast o wodzie utlenionej i spirytusie salicylowym piszą że zostawia blizny, przebarwienia idp. Jak to w końcu z nimi jest. Może są tu jakieś kosmetyczki lub dermatolodzy, którzy mi to dokładnie wyjaśnią co i jak.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Dezynfekcja ran
Podbijam, też jestem zainteresowana tematem, u mnie nawet najdrobniejsze krostki "paprają się" i nie chcą zagoić, mimo, że przecieram wodą utlenioną lub spirytusem...
![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Właśnie u mnie jest podobnie. Najgorsze jest, że po wyciśnięciu krosty wypływa limfa, którą tamuje ręcznikiem papirowym chyba 30 min, a później i tak krosta znowu wypełnia się ropą i znowu muszę majstrować, przez co rany w ogóle się nie goją.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Jak przeczytalam tytul od razu mi przyszedl do glowy octenisept
![]() - uzywalam go na oparzenia na calym ciele i nie mam ani jednej blizny, -teraz psikam twarz(jak tonikiem) i tradzik bye bye -jak bylam w ciazy do okolic intymnych uzywalam zeby sie nic wrednego nie przyczepilo -jak boli mnie gardlo albo zab to plucze jame ustna i gardlo i na prawde uwazam ze nie kosztuje tak duzo biorac pod uwage jego zastosowania. spirytusu salicylowego nie polecam;/ Jak cchcesz uzywaqc tylko do dezynfekcji ranek na buzi to mozesz z kolezanka na pol kupic, duzo nie potrzebyjesz a koszty mniejsze. albo jak znasz kogos kto pracuje w szpitalu popros moze ci zalatwi buteleczke ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Nie, właśnie tylko mi tak się robi... nawet z małej.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Naprawdę żadna wizażanka nie korzysta z usług kosmetyczek i nie wicie czego używa się do dezynfekcji ran po oczyszczaniu twarzy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Co do kosmetyczki to niestety nie pomogę, bo mnie samą nurtuje to pytanie. Natomiast ja używam roztworu kwasu borowego. Do kupienia w aptece za grosze. Ma działanie odkażające, także z tymi ranami po wyciśnięciu nie ma aż takiego problemu i myślę, że ogólnie poprawił mi kondycję cery. Oczywiście nie są to spektakularne efekty, jednak widać pewną różnicę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Do dezynfekcji skóry polecam Leko - to są gaziki z alkoholem izopropylowym w saszetkach. Świetnie nadaje się do odkażenia rany, ale nie radzę przesadzać z użyciem: może wysuszać skórę przy nadmiernym stosowaniu.
Edytowane przez 21martaaa Czas edycji: 2012-03-13 o 12:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Kupiłem ten Octenisept i co nadal mi się nie goją rany. Po wyciśnięciu i przetarciu płatkiem kosmetycznym z tym płynem dalej po kilku godzinach w ranie znowu się zbiera ropa. Dobrze, że kupiłem tylko ten mały pojemnik, bo jakiś super efektów nie widzę. Ktoś ma jeszcze jakąś wskazówkę lub poradę co robić
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Byłem z tym problemem u dermatologa, niestety nic konkretnego się nie dowiedziałem. Pani na pytanie dlaczego wypływa mi limfa z rany i problemami z ich gojeniem, powiedziała, że to normalne i jedne zalecenie to nie wyciskać krost. Czyli nic odkrywczego. Powiem, że Pani nie bardzo zagłębiała się w ten problem, tylko od razu przepisała antybiotyk i żel na trądzik. Wizyta trwała tylko 2 min., ledwo siadłem, a już wychodziłem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Cały sekret to wycisnąć dobrze tę krostę.. Jak nic tam już nie ma, to wystarczy zwykłym spirytusem przetrzeć i się nie powinno zbierać. Dodatkowo można użyć maści z antybiotykiem (np. Maxibiotic - bez recepty).
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Chciałbym, żeby to było takie proste. Ale mi po wyciśnięciu wypływa z krosty limfa (przezroczysty płyn) i to chyba przez to się mi nie goją rany. Dodatkowo po wyciśnięciu krosty muszę ją tamować ok. 20 min. bo ciągle wypływa ta limfa. Co do maści to mam Tribiotic i jest jeszcze gorzej jak się nią posmaruję, bo po ok 30 min. znowu krosta wypełnia się ropą. Ale to chyba przez wazelinę w tej maści. Próbowałem chyba już wszystkiego i dalej nic mi nie pomaga.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Niestety to nie jest tylko jedna krosta, tylko każda którą wyciskam. Te 20 min. to koszmar tak dzień w dzień, bo każdego dnia mam jakąś biała diodę i tamuję tę limfę ręcznikiem papierowym, bo inaczej robi się taki cypel z tej limfy jak wyschnie, albo sobie spływa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Możesz też próbować dezynfekować nie tylko po, ale przed, tak żeby czegoś tam nie wprowadzać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Akurat nie mam problemów z pryszczami, ale mogę Ci polecić środki do dezynfekcji (również skóry!) xxx. Są używane w miejscach o przeznaczeniu medycznym, wiec możesz liczyć na doskonałą jakość i skuteczność.
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2017-08-04 o 20:13 Powód: Link. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
ja na rany mam Linoseptic - moim zdaniem dobry spray, odkażający..a Octanisept porzuciłam bo był droższy a skład ten sam. ale ogolnie to taki specyfik warto mieć w domowej apteczce!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
no ja wolę kupić jednak raz a porządnie, czyli większa butlę. Wtedy to się bardziej opłaca. no i widziałam w aptece że Linoseptik występuje w takiej formie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:05.