|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() jak nie zwarzyć zupy? :/
masz śmieszne pytanie, wiem. Ale zawsze jak robię zupę ze śmietany 18 % to mi się zwarzy. Jak robię z tłustej to nie, ale w końcu na tych śmietanach jest napisane - do zupy! Więc dlaczego zawsze coś mi tam pływa na zupie? Z jakiej wy robicie śmietany, nawet jakiej firmy. I czy robicie tak jak ja, że najpierw śmietane mieszam dobrze z mąką a później dodaje to do wrzącej zupy????????.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: jak nie zwarzyć zupy? :/
Myślę, że dobrym rozwiązaniem może być dodanie odrobiny gotującej się zupy to śmietany, wymieszanie i wlanie całości do garnka
![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
przepraszam, zapomniałam napisać że tak robię, tzn wlewam trochę tej zupy do śmietany i potem wlewam całość, i nic z tego
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
To rzeczywiście dziwne
![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze oprócz tego, że dolewam troszkę gorącej zupy do śmietany, to też dodaję do niej soli - tak mi babci aporadziła.
Nie ma grudek - a czy ta sól faktycznie pomaga- to nie wiem,musiałabym kiedys jej nie dodać i wtedy się przekonam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Często zupa się warzy jak śmietana jest zimna a zupa już gorąca - za duża różnica temperatury. Trzeba też powoli dolewać śmietany i cały czas mieszać.
Powinno być ok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
dzięki ,następnym razem spróbuje waszych rad
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Z tą solą to dobry pomysł. Nawet Makłowicz w swoim programie mówił, że kiedy osoli się śmietanę to się nie waży
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
ja robie ze słodkiej 30 % i ngidy sie nie zważyła a 18% to sie zawsze zważy
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Zawsze dodaje 18% do zupy i nigdy mi się nie zważyła.
Przekładam smietane do miski/miseczki, sole i dolewam po mału gorącej zupy mieszając.Tak, żeby smietana całkowicie sie rozprowadziła.Potem do zupy i już.A i smietana prawie zawsze jest z lodówki.Używam śmietany firmy piątnica chyba(nie jestem pewna takie opakowanie z domkiem). Może spróbuj zmienić śmietane? Zresztą nawet jak śmietana sie zważy to i tak wartość smakowa zupy sie nie zmienia.No tylko tak nieelegancko wygląda |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
z ta sola to swieta prawda
![]() a wogule to zup nie lubie i jak gotuje to dla rodziny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Śmietana, najlepiej Piątnica, powinna mieć temperaturę pokojową. Trzeba posolić , przełożyć śmietanę do miski, dodać trochę gorącej zupy, bardzo dobrze rozprowadzić i powoli dodawać do gorącej ( ale nie wrzącej, trzeba odczekać 5 min) i bardzo energicznie mieszać, najlepiej trzepaczką
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
ja nie solę i mi się nie warzy. Najlepiej jest zminimalizować możliwe różnicę temperatur, śmietanę wyjąć jakiś czas wcześniej z lodówki, a zupę ostudzić. Używam różnych śmietan, daję trochę zupy do kubka ze śmietaną i mąką, działa. Jedna z lepszych smietan, jakich lubię uzywać to ta z Zott
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja smietane wlewam do miseczki i odrobine zupy i powolutku wlewam , a druga reka mieszam, i tak stopniowo , co raz wiecej i wiecej zupy, az w koncu zrobi sie na tyle leista, ze moge smialo wlac to d garnka. Nie warzy sie
![]()
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=gothika;2140165]masz śmieszne pytanie, wiem. Ale zawsze jak robię zupę ze śmietany 18 % to mi się zwarzy. Jak robię z tłustej to nie, ale w końcu na tych śmietanach jest napisane - do zupy! Więc dlaczego zawsze coś mi tam pływa na zupie? Z jakiej wy robicie śmietany, nawet jakiej firmy. I czy robicie tak jak ja, że najpierw śmietane mieszam dobrze z mąką a później dodaje to do wrzącej zupy????????.[/QUOTE
Więc ja robie tak: wlewam do miseczki trochę zupki, dodaję pół łyżki mąki , troszeczkę soli - mieszam trzepaczką i na końcu śmietana. I jeszcze nigdy się nie zważyła . ![]() pozdr ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Ja używam piątnicy. Śmietanę wyjmuję wcześniej z lodówki, żeby nie była taka zimna, i tak jak tu wszyscy piszą hartuję ją w misce. Wyłączam gaz pod garnkiem z zupą i dopiero za chwile wlewam śmietanę, u mnie to pomogło.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Ja śmietanę z mąką rozrabiam w osobnym garnku, później dodaje wrzącej zupy i mieszam i znów dodaje itd. aż garnek będzie do połowy pełny. Później przelewam to przez sitko do głównego garnka do gotującej się zupy i tyle
![]()
W miłości mężczyzny i kobiety jest coś bezcennego i można tylko współczuć temu, kto nigdy nie kochał. Razem: 5.05.03 Żona: 28.08.2010 ![]() Będę Mamą ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/3jgxqqmzalc12ipp.png |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
ja jak robie wiekszosc zup to tez własnie do smietany daje zupy, wlewam i jest ok. ale do koperkowej zawsze mi sie wazy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:06.