Leczenie kanałowe górnej 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-02-22, 20:41   #1
beciunia7
Przyczajenie

Leczenie kanałowe górnej 8

Witam wszystkich serdecznie .Mam problem i nie wiem co myśleć .O tuż jakieś 3 tygodnie tamu zabolała mnie moja górna 8 ,ból był potworny,jak najszybciej udałam się do dentysty.Pan stomatolog otworzył wszystkie kanały,wypłukał ,rzekomo wypełnił i założył plombę,stwierdzając że będzie wszystko ok.To był poniedziałek,do czwartku było dobrze ale w piątek było przerażająco,ból był okropny ,nie mogłam go zwalczyć .Tak się męczyłam do poniedziałku bo pan nie miał terminu.W poniedziałek zdjął plombe ,wyczyścił rzekomo kanały i stwierdził że umartwiamy .No to ja zadowolona że już będzie dobrze .Wizyta ta też była kosztowna no ale co się nie robi dla zdrowia.Następna wizyta ma się odbyć za 7dni czyli następny poniedziałek.W piątek myślałam że już koniec zemną ,znowu potworny ból ,nafaszerowałam się tabletkami,zadzwoniłam że nie mam siły,pan stwierdził że w poniedziałek zobaczy co i jak .Jakoś poskromiłam ból i pojechałam na wizytę.Pan stwierdził że trucizna się cofała i z dlatego czułam taki ból,wypłukał kanały wszystkie 3,usunął nerw i antybiotyki wpuścił w kanały stwierdzając że będzie dobrze.Ale zmierzam do tego że w jednym kanale była igła,która pękła rzekomo przy tej wizycie,ale wyciągał ją z tego bolesnego miejsca,proszę mi wierzyć dał znieczulenie a mimo tego ja myślałam że padnę .Poród dziecka to pikuś.Myślę że to zostało z poprzedniej wizyty i dlatego był tak silny ból.Przecież który lekarz przyzna się do błędu.Następna wizyta 1 marca rzekomo już plomba stała ale ja mam obawy czy będzie dobrze bo dziś mnie bolał ,fakt ból już nie był taki okropny ale bolało.Proszę mi pomóc ,ja już tyle kasy wtopiłam w tego zęba .Pozdrawiam

Edytowane przez beciunia7
Czas edycji: 2012-02-22 o 20:51
beciunia7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-23, 18:04   #2
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

Dot.: Leczenie kanałowe górnej 8

wyrwij
Stary 2012-02-23, 19:55   #3
stokrotka1404
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez beciunia7 Pokaż wiadomość
Witam wszystkich serdecznie .Mam problem i nie wiem co myśleć .O tuż jakieś 3 tygodnie tamu zabolała mnie moja górna 8 ,ból był potworny,jak najszybciej udałam się do dentysty.Pan stomatolog otworzył wszystkie kanały,wypłukał ,rzekomo wypełnił i założył plombę,stwierdzając że będzie wszystko ok.To był poniedziałek,do czwartku było dobrze ale w piątek było przerażająco,ból był okropny ,nie mogłam go zwalczyć .Tak się męczyłam do poniedziałku bo pan nie miał terminu.W poniedziałek zdjął plombe ,wyczyścił rzekomo kanały i stwierdził że umartwiamy .No to ja zadowolona że już będzie dobrze .Wizyta ta też była kosztowna no ale co się nie robi dla zdrowia.Następna wizyta ma się odbyć za 7dni czyli następny poniedziałek.W piątek myślałam że już koniec zemną ,znowu potworny ból ,nafaszerowałam się tabletkami,zadzwoniłam że nie mam siły,pan stwierdził że w poniedziałek zobaczy co i jak .Jakoś poskromiłam ból i pojechałam na wizytę.Pan stwierdził że trucizna się cofała i z dlatego czułam taki ból,wypłukał kanały wszystkie 3,usunął nerw i antybiotyki wpuścił w kanały stwierdzając że będzie dobrze.Ale zmierzam do tego że w jednym kanale była igła,która pękła rzekomo przy tej wizycie,ale wyciągał ją z tego bolesnego miejsca,proszę mi wierzyć dał znieczulenie a mimo tego ja myślałam że padnę .Poród dziecka to pikuś.Myślę że to zostało z poprzedniej wizyty i dlatego był tak silny ból.Przecież który lekarz przyzna się do błędu.Następna wizyta 1 marca rzekomo już plomba stała ale ja mam obawy czy będzie dobrze bo dziś mnie bolał ,fakt ból już nie był taki okropny ale bolało.Proszę mi pomóc ,ja już tyle kasy wtopiłam w tego zęba .Pozdrawiam
ojjj
stokrotka1404 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-24, 21:12   #4
beciunia7
Przyczajenie

Myślałam że ktoś mi podpowie co zrobić,wyrwać to nie problem ale wywaliłam sporo kasy w niego i trochę mi żal.
Stary 2012-02-24, 21:27   #5
ptysia
Raczkowanie

Może udaj się na konsultacje do innego dentysty? Chodzisz prywatnie, czy z refundacji? Wyrwanie zęba to ostateczność, póki się ma swoje trzeba je leczyć za każdą cenę.
ptysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-25, 07:09   #6
201704051255
Konto usunięte

Moj dentysta mowi, ze trucizna to przestarzaly sposob i nie stosuje sie jej od lat, bo zab potrafi potwornie boleć.

I to prawda, miałam raz truty i jechałam do usuniecia na ketonalu.

Moje leczenie kanałowe wyglądało tak:
Przyszłam, dostałam znieczulenie, dowiercil sie do nerwu, dostalam drugie znieczulenie prosto w nerw, usunal nerw, odczyscil kanaly, zalozyl lekarstwo. Koniec, do domu.

Kolejne wizyty - wypelnianie kanalow i plomba byly juz bez znieczulenia.
Ząb przestał boleć po pierwszej wizycie.
201704051255 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-26, 10:35   #7
beciunia7
Przyczajenie

Chciałam się pochwalić ząb nie daje mi popalić od czwartku mam spokój. Jak mnie to cieszy ,wizytę mam 1 marca .Napiszę potem jak było .Dzięki
Stary 2012-02-27, 15:46   #8
Ines3037200
Rozeznanie

Po dewitalizacji miazgi ząb ma prawo boleć jeszcze 1-2 dni, nie wiem dlaczego nie zostałaś o tym poinformowana
Ines3037200 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-27, 18:54   #9
sodie
Przyczajenie

Dziewczyny ja nie jestem za wyrywaniem zębów , ale 8 pozbyłam się i tyle. Konsultowałam to z kilkoma stomatologami i każdy przyznał ,że jest stratą pieniędzy leczenie tych zębów. Nie wyobrażam sobie wydać 500 zł na leczenie kanałowe 8 i po roku usunięcie jej. Prywatnie jak poszłam to tak, zachęcano mnie no bo nie oszukujmy się stomatologia to biznes. Lekarze , którzy na NFZ leczą inaczej widzą leczenie psujących się 8 , one są źródłem próchnicy (bynajmniej moje były) dlatego powiedziałam im GOODBYE ! Jednakże zgadzam się ,że ząb po leczeniu kanałowym i nie tylko 8 może pobolewać jakiś czas , w końcu to jest wielka zmiana w kanałach. Nie nazwałabym też tego bólem
sodie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-27, 19:08   #10
beciunia7
Przyczajenie

Droga sodie ja wtopiłam ponad 800 zł na ten ząbek a co do bólu nie należę do ludzi którzy użalają się nad swoim bólem,jeżeli piszę że bolało to wiesz mi tak było.Nie raz mi ząb dokuczał ale to było okropne.Pozdrawiam
Stary 2012-02-27, 19:28   #11
stokrotka1404
Zadomowienie

a mial ktos tutaj na bolący zab dawane lekarstwo???takie jakby lekarstwo z posmakiem gozdzikowym,na jakis czas,ktory moze być max do 6 tygodniu podobno.Ma się obserwować,czy boli dalej ząbek,przy nagryzaniu,przy rekacji na zimne itp itd.
Moje pytanie brzmi czy ktoś to miał kiedyś???Czy jednak to nic nie daje, i czeka tak czy siak leczenie kanałowe?????Na czym to generalnie polega????czy to jest tak-ze jak po tych 6 tyg.nic nie bedzie bolało,nic nie bedzie sie działo to poprostu zaleczy sie normalnie tego ząbka???
Czy to jest tak jakby ratowanie juz ostateczne zywego ząbka???Prosze o opinie i swoje dosw.
Bede wdzięczna

Edytowane przez stokrotka1404
Czas edycji: 2012-02-27 o 19:29 Powód: bład
Stary 2012-02-27, 19:52   #12
Ines3037200
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez stokrotka1404 Pokaż wiadomość
a mial ktos tutaj na bolący zab dawane lekarstwo???takie jakby lekarstwo z posmakiem gozdzikowym,na jakis czas,ktory moze być max do 6 tygodniu podobno.Ma się obserwować,czy boli dalej ząbek,przy nagryzaniu,przy rekacji na zimne itp itd.
Moje pytanie brzmi czy ktoś to miał kiedyś???Czy jednak to nic nie daje, i czeka tak czy siak leczenie kanałowe?????Na czym to generalnie polega????czy to jest tak-ze jak po tych 6 tyg.nic nie bedzie bolało,nic nie bedzie sie działo to poprostu zaleczy sie normalnie tego ząbka???
Czy to jest tak jakby ratowanie juz ostateczne zywego ząbka???Prosze o opinie i swoje dosw.
Bede wdzięczna
To zapewne tlenek cynku z eugenolem, jak będzie Cię ząb bolał to kanały, a jak nie, to za 6 tygodni zwykłe wypełnienie

A wracając do sprawy tamtej 8.
Jeżeli ktoś czuje się na siłach (lekarz), ząb uczestniczy w zgryzie, kanały proste, pacjentka szeroko otwiera buzię, a próchnica nie zniszczyła dużej części korony to czemu ma nie leczyć? A nuż kiedyś się przyda ząb do protezki

Edytowane przez Ines3037200
Czas edycji: 2012-02-27 o 19:56
Ines3037200 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-27, 20:16   #13
stokrotka1404
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ines3037200 Pokaż wiadomość
To zapewne tlenek cynku z eugenolem, jak będzie Cię ząb bolał to kanały, a jak nie, to za 6 tygodni zwykłe wypełnienie

A wracając do sprawy tamtej 8.
Jeżeli ktoś czuje się na siłach (lekarz), ząb uczestniczy w zgryzie, kanały proste, pacjentka szeroko otwiera buzię, a próchnica nie zniszczyła dużej części korony to czemu ma nie leczyć? A nuż kiedyś się przyda ząb do protezki
OK,dzięki

Ale tak sie jeszcze zastnawiam,czy to normalne jak teraz po tej dzisiejszej wizycie w jednym ząbku po załozeniu tego czegoś lekko boli.Nie jest to jakiś uporczyyw ból,ale tak jakbym obalała była.
Dodam,ze miałam dzis wiercenie bez znieczulenia-bolało bolało,ale sama chciałam hehe

Edytowane przez stokrotka1404
Czas edycji: 2012-02-27 o 20:28 Powód: ...
Stary 2012-03-06, 16:28   #14
beciunia7
Przyczajenie

Witam mam już wyleczony ząbek i stałą plombę myślę że będzie ok,pozdrawiam wszystkich.
Stary 2012-03-06, 16:46   #15
stokrotka1404
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez beciunia7 Pokaż wiadomość
Witam mam już wyleczony ząbek i stałą plombę myślę że będzie ok,pozdrawiam wszystkich.
Kanałowo?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości