|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
krótszy cykl
Czesc, chciałam zapytac czy jak wymiotowalam i wzielam od razu po wymiotach tabletke z tego samego blistra , ostatnią i jeszce pozostalo mi 6 tabletek, wiec je zazyłam czyli wychodzi na to ze pigulki brałam 20 dni. Pisałam juz wczesniej, ze tabletke zazylam o 22 a zwymiotwalam o 2 w nocy. (dziewczyny pisały ze nie potrzebnie ja brałam lecz wolalam byc spokojniejsza, byl to 14 dzien brania tab)Po wzieciu ostatniej tabletki zrobiłam 7 dniowa przerwe i wczoraj ponownie zaczelam nowe opakowanie, i tutaj mam pytanie. Czy musze zabezpeiczac sie dodatkowo przez 7 dni ? czy przez to ze wzielam ich "20" to jeestem niezabezpieczona w pelni ? i czy to przeszkadza jezeli tabeltka sie wchlonela a ja zazylam ta kolejna o 2 w nocy ? pytałam farmaceutow i juz jestem zzdezzorientowana.. dziekuje za odp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: krótszy cykl
Wszystko prawidłowo, jesteś zabezpieczona
![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
chciałam jeszcze dopytać, czy po mojej wyzej opisanej sytuacji dokonczylam opakowanie, zrobilam 7 dniowa przerwe, i wczoraj skonczylam kolejny blister, 21 tabletek czy jestem zabezpieczna podczas 7 dniowej przerwy??
na ulotce pisze: w czasie 7 dniowej przerwy niie trzeba stosowac dodatkowych metod zapobiegania ciazy pod warunkiem ze tabletki przyjmowano zgodnie z zalecanym schematem a przyjmowanie kolejnego opakowania rozpoczeto po 7 dniach. czy to nie przeszkadza ze w poprzednim cyklu mialam jakby 20 dniowy cykl? ze przez wymioty wziielam 2 tabletki w dniu. Edytowane przez zabka19 Czas edycji: 2012-03-06 o 12:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
brałaś tabletki 20 dni, zrobiłaś 7 dni przerwy (czyli kolejne opakowanie rozpoczęłaś jeden dzień wcześniej niż zwykle) i teraz skończyłaś kolejny blister- 21 tabletek. dobrze rozumiem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
bylo tak , ze chyba w 14 dniu wzielam normalnie tabletke o 22 lecz wymiotowalam i po 2 w nocy wzielam ostatnia tabeltke z blistra. (choc w sumie nie potrzebnie, wizazanki pisaly tutaj ze sie wchłoneła lecz wolalam wziąć)
czyli miałam tak jakby 20 dni cyklu. bo w jednym dniu przyjelam 2 tabletki, a nie mialam zastepczego opakowania wiec wzielam tabletke z ostatniego dnia. i jak skonzylam opakowanie dzien wczesniej zamiast w poneidzialek ostatnia tabletkę to wzięłam ostatnia w niedzielę(bez tej otatniej tab) zrobilam 7 dniowa przerwe, dalej bralam normlanie 21 dni i teraz jest 7 dniowa przerwa. i chcialam zpaytac czy stosunek w niej niesie jakies ryzyko. Edytowane przez zabka19 Czas edycji: 2012-03-06 o 12:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Teraz, jak już kolejne opakowanie brałaś prawidłowo, to nie masz się czym martwić, jesteś zabezpieczona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
tak, teraz brałam 21 dni prawidłowo bez zadnych wymiotow i niespodzianek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:12.