|
Notka |
|
Forum eksperta Therm Line Zapraszamy na forum Eksperta Therm Line. Na Wasze pytania czekają specjaliści z zakresu biochemii, technologii żywności i żywienia oraz dietetyki i zdrowego stylu życia. |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
TL a choroby tarczycy
Witam!
Zgłosiłam się do testowania TL, ale jeśli nie zostanę wybrana, to i tak planuję je kupić. Przedtem jednak mam 2 ważne pytania: 1. Czy TL może być stosowane u osób z niedoczynnością tarczycy? 2. Wyczytałam że w składzie jest kofeina. Lekarz kazał mi pić minimum 2 L płynów dziennie, bo jestem odwodniona, powiedział że kofeina odwadnia i po każdej kawie muszę uzupełnić bilans wodny szklanką wody. Czy w tym wypadku oznaczałoby, że muszę pić zwiększone ilości wody przy stosowaniu TL? Zależy mi na zbiciu wagi, jako osobie ze schorzeniem metabolicznym, idzie mi bardzo ciężko ![]() Z góry dziękuję za odpowiedź! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: TL a choroby tarczycy
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Przyczajenie
|
Nie ma przeciwwskazań do stosowania preparatów TL u osób z niedoczynnością tarczycy.
TL, dzięki odpowiednio dobranym naturalnym składnikom, wykazuje działanie nasilające przemianę materii, prowadząc do wzrostu wydatku energetycznego, co jest efektem pożądanym u osób z niedoczynnością tarczycy. Chorobie tej, na skutek niedostatecznego wytwarzaniu przez gruczoł tarczowy hormonu -tyroksyny, towarzyszy spowolnienie metabolizmu, a w konsekwencji spowolnienie przemian metabolicznych prowadzące do otyłości. Stąd też te dodatkowe kilogramy. Cytat:
Aby przeliczyć ilu filiżankom kawy odpowiada TL, proszę uwzględnić: 1 filiżanka kawy parzonej - zawartość kofeiny 120 – 200 mg w zależności od gatunku kawy 1 filiżanka kawy przygotowanej z kawy rozpuszczalnej - ok. 65 mg kofeiny 1 filiżanka kawy espresso 40 – 62 mg kofeiny 1 kapsułka TL II/TL forte - 60 mg kofeiny 1 kapsułka TL S – 6,75 mg kofeiny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Przyczajenie
|
Nie ma przeciwwskazań do stosowania preparatów TL u osób z niedoczynnością tarczycy.
TL wykazuje działanie nasilające przemianę materii, prowadząc do wzrostu wydatku energetycznego, co jest efektem pożądanym u osób z niedoczynnością tarczycy. Chorobie tej, na skutek niedostatecznego wytwarzania przez gruczoł tarczowy hormonu -tyroksyny, towarzyszy spowolnienie metabolizmu, a w konsekwencji spowolnienie przemian metabolicznych prowadzące do otyłości. Stąd właśnie te dodatkowe kilogramy. Cytat:
Aby przeliczyć ilu filiżankom kawy odpowiada TL, proszę uwzględnić: 1 filiżanka kawy parzonej - zawartość kofeiny 120 – 200 mg w zależności od gatunku kawy 1 filiżanka kawy przygotowanej z kawy rozpuszczalnej - ok. 65 mg kofeiny 1 filiżanka kawy espresso 40 – 62 mg kofeiny 1 kapsułka TL II/TL forte - 60 mg kofeiny 1 kapsułka TL S – 6,75 mg kofeiny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Dziękuję
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
espresso ma dużo kofeiny, jakos jej nie lubię. kawke jedna dziennie wypije ale jak juz to wole ja w formie tabletek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
o dziękuję za kofeinowy przelicznik (: ja się musze domagnezowywac po kawie
|
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Kupiłam kiedyś Thermę na odchudzanie ale po 2 tabletkach odstawiłam ze strachu
![]() Mój lekarz powiedział bym nie ruszała wagi żadnymi wspomagaczami w postaci tabletek, że po samym Euthyrox powinnam coś chudnąć. Sama nie wiem co o tym myśleć ![]() A większość tabletek na odchudzanie zawiera jod. Zresztą na niektórych lekach na odchudzanie z jodem pisze by skonsultować z endokrynologiem jeśli ktoś ma schorzenia tarczycy. |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ok, było sprostowanie, a teraz ostrzeżenie. Dziewczyny, nie korzystajcie z preparatów wspomagających odchudzanie niewiadomego pochodzenia ! Jeśli dany preparat dostępny jest jedynie w sprzedarzy internetowej na stronie z mnóstwem obietnic o błyskawiczej stracie wagi zastanówicie się dwa razy przed jego zakupem. Preparaty sprzedawane bez odpowiednich zezwoleń, mogą poważnie zaszkodzić Waszemu zdrowiu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Okej, wybaczcie, że jeszcze raz pytam, ale muszę być pewna, a jestem dopiero co po wizycie u lekarza i następna nieprędko, a nie dowiedziałam się jak to jest z Therm Line.
Rozumiem, że jeśli biorę leki na niedoczynność, to TL też spokojnie mogę zażywać? To mój jedyny ratunek, a kiedyś usłyszałam opinię, że przy tarczycy i lekach nie mogę używać nic, co podkręci mój metabolizm..nie było to sprawdzone źródło informacji, a ja głupia uwierzyłam i zrezygnowałam z TL ! ![]()
#13 |
Raczkowanie
|
Feniksa, nie ma przeciwwskazań do stosowania preparatów TL u osób z niedoczynnością tarczycy.
Jedyny, ewentualny kłopot jaki nam przychodzi do głowy to jakieś niestandardowe leki, jeśli takie przyjmujesz.. Możesz oczywiście skonsultować to z lekarzem przy okazji następnej wizyty. |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Super dzięki ! od dziś zaczynam kurację.
![]()
#15 |
Zadomowienie
|
no muszę się wtrącić
![]() ![]() Musisz mieć świadomość, że jeżeli jesteś w niedoczynności, to jego branie nie ma najmniejszego sensu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Wypowiem się w tym temacie, bo mnie również ten problem dotyczy
![]() Mam niedoczynność (zdiagnozowana ponad 3 lata temu). Hormony miałam powyżej normy, brałam Letrox i jednocześnie endokrynolog zezwolił mi na zażywanie Therm Line. Było to co prawda Therm Line II, a nie forte, ale brałam regularnie przez 2 miesiące 4 tabletki TL dziennie ![]() ![]() ![]() ![]() Co prawda katowałam się ćwiczeniami (1,5-2h aerobów dziennie + 0,5h siłowych, 5 razy w tygodniu) i stosowałam dietę 1200kcal, ale jak widać było warto ![]() ![]() Mój organizm jakoś nie bronił się przed utratą wagi, a w dniu, w którym zaczynałam dietę moje TSH wynosiło 4,6 przy normie "do 4,2"... W trakcie stosowania TL moje TSH wróciło do normy. Od ponad roku nie zażywam żadnych leków na niedoczynność, mierzę TSH co 3 miesiące i jest po środku normy, więc... ![]() Jedyne z czym miałam problem, to problemy z zaśnięciem przez pierwsze kilka dni. Ale dla kogoś, kto kawę pija raz do roku, nawet taka dawka kofeiny jaką zawiera TL, stawia na nogi ![]() Ps To nie jest żadna reklama ani próba zabiegania o czyjeś głosy. Fakt autentyczny, który może potwierdzić mój lekarz rodzinny ![]()
Edytowane przez Robaczywka Czas edycji: 2012-04-21 o 13:11 |
![]() ![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:37.