|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
problemy z oczami u psa
mam pewien problem: otóż mojemu pieskowi od pewnego czasu z oczu wylatuje przezroczysta a czasem szara, glutowata wydzielina i ma je zaczerwienione na dole. Byłam z tym u weterynarza ale on zbagatelizował sprawę i powiedział że to nic groźnego. Myślałam że w takim razie problem sam się rozwiąże ale oczka ma takie jakie miała tzn. ciągle chore. Wyczytałam na pewnym forum żeby wkraplać jej krople ze świetlika ale nie jestem co do tego przekonana. Może Was pies ma lub miał podobny problem. Jak mi się uda to jutro wstawie zdjęcie tych oczek.
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
![]()
Cóż,nie mam psa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: problemy z oczami u psa
Wet moze i racje mial ze to nic takiego.
Wiesz co, moj pies mial kiedys cos takiego jak opisujesz. Przecierałam mu oczy wacikiem nasączonym mocna herbatą (1/3 szkl.wody) Mam nadzieje ze pomoże.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
dziękuje za odpowiedź
![]() ![]()
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na pewno nie zaszkodzi a moze pomoze ![]() Pozdrawiam
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Jakiej rasy jest piesek i w jakim wieku? Jest wiele chorób oczu (czasami o podłożu genetycznych), które rozwijają się w wieku późniejszym i zaczynają "płaczącymi" oczkami.
Nie straszę, ale wiem trochę o entropii i distichiasis, które zdecydowanie utrudniają psom życie i... są wyjątkowo bolesne. Świetlik, herbata na początek są ok, być może to tylko podrażnienie, które zniknie. Na wszelki wypadek radziłabym przyjrzeć się oczkom, obejrzeć czy nic mu do środka nie wpadło, czy powieki się nie wywijają. Jeśli problem nie zniknie, na Twoim miejscu, poszłabym do psiego okulisty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Nie przemywa sie ropiejacych oczu psa herbata..........
Najlepsze są krople ze świetlikiem. Najlepiej isc do weterynarza by zbadał oczy, wzial wymaz itp.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Najlepiej to niczym nie przemywać i od razu iść do weta ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ani świetlik, ani herbata, ani Borasol nie mogą być stosowane długo i BEZ konsultacji z wetem - lub ZAMIAST konsultacji.
Co wet to opinia - mój zabraniał stosować świetlika - jest to zioło - nie daj Bóg, żeby pies akurat miał na nie uczulenie ![]() ![]() W jakim mieście jesteś? Spróbuję znaleźć namiary na specjalistę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
najlepiej myć solą fizjologiczną taką w ampułkach można kupić w aptece.
jedna ampułka może być otwarta tylko 24 godz i trzymać ampułkę najlepiej w małym słoiczku wyparzonym w lodówce. weterynarze jak najbardziej polecają wszelkie rzeczy ze świetlikiem i też można je stosować u psa ale najlepiej parzony świetlik bo krople mogą mieć jakieś dodatkowe składniki króre mogą uczulić psa. Oczywiście wet polecają różne preparaty od siebie które są drogie. Ostatnio sąsiadka za 45 zł kupiła od wet sól fizjologiczną w malutkiej buteleczce wielkości kropli do oczu! a 1 ampułka w aptece koszt ok. 75 gr do 2 zł.wiec trzeba przeczytać skład zanim się kupi u wet jakieś preparaty. mój pies i sąsiadki ma chroniczne zapalenie spojówek wiec trzeba im non stop myć. Psy mają czerwone oczy (białka) na dole i trochę im łzawią i niestety tak już bedzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:48.