problemy z oczami u psa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-29, 22:51   #1
werg7
Zakorzenienie

GG do werg7

problemy z oczami u psa

mam pewien problem: otóż mojemu pieskowi od pewnego czasu z oczu wylatuje przezroczysta a czasem szara, glutowata wydzielina i ma je zaczerwienione na dole. Byłam z tym u weterynarza ale on zbagatelizował sprawę i powiedział że to nic groźnego. Myślałam że w takim razie problem sam się rozwiąże ale oczka ma takie jakie miała tzn. ciągle chore. Wyczytałam na pewnym forum żeby wkraplać jej krople ze świetlika ale nie jestem co do tego przekonana. Może Was pies ma lub miał podobny problem. Jak mi się uda to jutro wstawie zdjęcie tych oczek.

werg7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-02, 16:54   #2
weronka9888
Przyczajenie

Unhappy Dot.: problemy z oczami u psa

Cóż,nie mam psa,ale jak znajde jakieś kontakty do specjalistów to ci je dam...Współczuje...
weronka9888 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-02, 16:59   #3
nel_a
Zakorzenienie

Dot.: problemy z oczami u psa

Wet moze i racje mial ze to nic takiego.
Wiesz co, moj pies mial kiedys cos takiego jak opisujesz. Przecierałam mu oczy wacikiem nasączonym mocna herbatą (1/3 szkl.wody)

Mam nadzieje ze pomoże.

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-02, 17:26   #4
werg7
Zakorzenienie

GG do werg7

dziękuje za odpowiedź spróbuje tak zrobić. Wyczytałam gdzies że krople ze świetlikiem mogą pomóc ale na opakowaniu było że nie można w kraplać w przypadku infekcji a 100"% pewności że to nie jest infekcja nie mam więc wole nie ryzykować

werg7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-02, 17:30   #5
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez werg7 Pokaż wiadomość
dziękuje za odpowiedź spróbuje tak zrobić. Wyczytałam gdzies że krople ze świetlikiem mogą pomóc ale na opakowaniu było że nie można w kraplać w przypadku infekcji a 100"% pewności że to nie jest infekcja nie mam więc wole nie ryzykować
Przecieraz piesiowi oczka kilka razy dziennie- tak zeby az mial pokre w okol oka
Na pewno nie zaszkodzi a moze pomoze ))

Pozdrawiam

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-04, 18:17   #6
Paola
Raczkowanie

Jakiej rasy jest piesek i w jakim wieku? Jest wiele chorób oczu (czasami o podłożu genetycznych), które rozwijają się w wieku późniejszym i zaczynają "płaczącymi" oczkami.
Nie straszę, ale wiem trochę o entropii i distichiasis, które zdecydowanie utrudniają psom życie i... są wyjątkowo bolesne.
Świetlik, herbata na początek są ok, być może to tylko podrażnienie, które zniknie. Na wszelki wypadek radziłabym przyjrzeć się oczkom, obejrzeć czy nic mu do środka nie wpadło, czy powieki się nie wywijają. Jeśli problem nie zniknie, na Twoim miejscu, poszłabym do psiego okulisty.
Paola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-26, 16:18   #7
AguchaG
Raczkowanie

Nie przemywa sie ropiejacych oczu psa herbata..........

Najlepsze są krople ze świetlikiem. Najlepiej isc do weterynarza by zbadał oczy, wzial wymaz itp..
AguchaG jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-26, 23:11   #8
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez AguchaG Pokaż wiadomość
Nie przemywa sie ropiejacych oczu psa herbata..........

Najlepsze są krople ze świetlikiem. Najlepiej isc do weterynarza by zbadał oczy, wzial wymaz itp..
Mnie weci odradzili świetlika do przemywania oczu persa. Polecili BORASOL, ale to do okolic oczu.

Najlepiej to niczym nie przemywać i od razu iść do weta
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-27, 02:10   #9
carolinascotties
Zakorzenienie

Ani świetlik, ani herbata, ani Borasol nie mogą być stosowane długo i BEZ konsultacji z wetem - lub ZAMIAST konsultacji.

Co wet to opinia - mój zabraniał stosować świetlika - jest to zioło - nie daj Bóg, żeby pies akurat miał na nie uczulenie Ja przemywałam psu oczy herbatą - ale tylko da dni - w oczekiwaniu na wizytę u weta

W jakim mieście jesteś? Spróbuję znaleźć namiary na specjalistę

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-03, 16:31   #10
optymistka_
Raczkowanie

najlepiej myć solą fizjologiczną taką w ampułkach można kupić w aptece.
jedna ampułka może być otwarta tylko 24 godz i trzymać ampułkę najlepiej w małym słoiczku wyparzonym w lodówce.
weterynarze jak najbardziej polecają wszelkie rzeczy ze świetlikiem i też można je stosować u psa ale najlepiej parzony świetlik bo krople mogą mieć jakieś dodatkowe składniki króre mogą uczulić psa.

Oczywiście wet polecają różne preparaty od siebie które są drogie. Ostatnio sąsiadka za 45 zł kupiła od wet sól fizjologiczną w malutkiej buteleczce wielkości kropli do oczu! a 1 ampułka w aptece koszt ok. 75 gr do 2 zł.wiec trzeba przeczytać skład zanim się kupi u wet jakieś preparaty.

mój pies i sąsiadki ma chroniczne zapalenie spojówek wiec trzeba im non stop myć. Psy mają czerwone oczy (białka) na dole i trochę im łzawią i niestety tak już bedzie
optymistka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości