![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jak zrozumieć faceta.
Witam wszystkie Panie
![]() Mam takie pytanie jak rozumiecie facetów?.. Przejdę do sedna sprawy: A mianowicie niektóre pary są ze sobą rok i facet się oświadcza bo wie czego chce , oraz że to na pewno TA jedyna. A inne pary są ze sobą 5-8 lat i nic.. zero oświadczyn.. Wiadomo ,że nie chodzi tutaj o pierścionek.. Tylko wydaje mi się, że jeżeli się jest w związku dłużej to czegoś się wymaga od faceta.. deklaracji.. ale często jest tak, że niestety pary "długodystansowe" kończą się po prostu rozstaniem , gdyż kobieta ma dosyć czekania i życia w niepewności. Od czego to zależy ,że jedni faceci wiedzą od razu a inni nie? Wydaje mi się, że od dojrzałości mężczyzny ale skoro nic nie planuje z daną kobieta to czemu żyję w długim związku..? Jak to rozumiecie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak zrozumieć faceta.
Nie każdy po roku związku jest gotowy na ślub. Jakby nie było, to poważna decyzja. Poza tym nie każdy moment w życiu jest dobry na ślub i zakładanie rodziny, czasami trzeba po prostu poczekać. Ja znam mnóstwo par , które biorą ślub po kilku latach związku. Nie widzę w tym nic dziwnego.
![]() W związku powinno się rozmawiać na takie tematy, myślę że dość łatwo wywnioskować po jakimś czasie, jakie facet ma poglądy na temat ślubu. Poza tym uważam, że trzeba pobyć trochę razem, żeby wspólne plany na przyszłość się wyklarowały. Dla mnie podjęta z pełną świadomością, poważna decyzja to właśnie oznaka dojrzałości, a nie szalone oświadczyny po paru miesiącach związku. No, ale oczywiście są wyjątki. ![]() Mój mąż twierdzi, że od naszego pierwszego spotkania wiedział, że zostanę jego żoną, a pobraliśmy się po 5 latach związku. ![]() Ja nic złego nie widzę w tym, kiedy ludzie pobierają się po dobrych kilku latach, nawet jeżeli tylko z tego powodu, że facet dopiero wtedy do tego dojrzał... To właśnie ma być dojrzała decyzja, bo myślę że nie ma co wywierać presji ani na siłę ciągnąć do ołtarza. Natomiast jeżeli facet w ogóle nie chce ślubu, a kobieta tego chce to wtedy te wizje przyszłości się rozjeżdżają i taki związek i tak się rozpadnie. Ale jak już mówiłam, sądzę, że nie jest trudno to wyczuć jakie facet ma poglądy na ten temat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
to zależy czy facet dojrzał już do tego żeby założyć rodzinę czy dalej chce się wyszumieć i uważa że to nie jest jego czas na "zaobrączkowanie", nie ma reguły na to ile powinno się ze sobą chodzić żeby były oświadczyny, ja ze swoim TŻ nie byłam nawet roku a jesteśmy zaręczeni i w lipcu mamy ślub, ale są i takie pary, które żyją w związkach i po 15-20 lat i się rozstają.
od czego zależy czy wiedzą czy nie? na pewno od nastawienia na małżeństwo i widocznie czują że to ta kobieta, z którą chcą spędzić reszte życia
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Cały czas mam wrażenie, że chodzi o finanse ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ja myślę,że jest wiele możliwości tak jak dziewczyny już pisały często może wynikać to z niedojrzałości faceta, ale niektórzy są dojrzali i po prostu mają na życie inny pomysł i chociaż bardzo kochają swoje kobiety i chcą spędzić z nimi całe życie to nie chcą się oświadczać, bo chcą żyć na tzw "kocią łapę". A sama znam też takie przypadki,że faceci są dojrzali, nawet bardzo i mają to wszystko w planach, ale ponieważ czują się w obowiązku utrzymania rodziny pod względem finansowym to zwyczajnie muszą poczekać, aż będą mieli stabilną sytuację. Można gdybać i gdybać, najlepiej szczerze porozmawiać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Nie mam na myśli zaciągania faceta na chama do ołtarza czy naleganie na zaręczyny bo wydaje mi się to bardzo głupie. Tylko czasem takie właśnie nachodzą mnie myśli
![]() ![]() a widzę ,że mądre osoby tutaj są i nie udzielają wrednych odpowiedzi jak na niektórych forach...;/ Jeszcze mam takie pytanie co znaczy TŻ ? jestem tu nowa i z stąd ta niewiedza |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Hm... ciężko stwierdzić, co jeśli facet się boi... chyba nic ![]() ![]() Jeśli facet boi się w negatywny sposób, tzn. nie jest pewny swoich uczuć, nie wie czy chce być z daną osobą całe życie lub co gorsze, nie wie czy kocha, nie wróżę dobrze takiemu związkowi. Z czasem powstanie zbyt wiele napięć, które rozerwą to co dobre. Żeby dowiedzieć się co to za strach - trzeba rozmawiać. PS. Forum jest fajne, ale jest również sporo złośliwców ![]() ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem z TŻ już 7 lat w związku. Poznaliśmy się w liceum i od tego czasu jesteśmy nierozłączni
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
z własnego doświadczenia powiem Ci że w życiu różnie bywa mój TŻ był z dziewczyną przez 6 czy 7 lat i związek się rozpadł, natomiast mi oświadczył się po 17 DNIACH ale z ustaleniami ślubnymi czekał 1,5 roku. Mój brat stryjeczny był z dziewczyna przez 9 lat cała rodzina była nią zachwycona planowała już ślub a on zrobił psikusa i musiał sie żenić ale z całkiem inną panną bo była w ciąży rodzina nie była zadowolona ale cóż trzeba ponosić odpowiedzialność swoich czynów. więc nie ma na to reguły, znajomi byli ze sobą 20 lat i ostatnio postanowili wsiąść ślub bo wcześniej nie był im potrzebny papierek.
Niby we wszystkich poradnikach piszą że to mężczyźni są prości jak budowa cepa ale jak dochodzi co do czego to i tak nie wiadomo o co im chodzi i jak ich zrozumieć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
To opowiem Ci jak było u nas: Ja 25 lat, TŻ 27 (w momencie poznania), oboje po ciężkich związkach, oboje wiedzieliśmy, czego chcemy. Po niecałym roku wiedzieliśmy, że chcemy być razem już zawsze, ale ja miałam kiepską pracę, nieobronioną magisterkę. TŻ powiedział mi, że do niczego nie podejdziemy poważnie (czyt. nie da mi pierścionka
![]() ![]() ![]() Edytowane przez maxwelka Czas edycji: 2011-12-19 o 08:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Dziękuje bardzo za odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Mi się wydaje, że nie ma czego oceniać, bo są różne sytuacje, różne związki no i różni ludzie.
Poza tym: związek 6letni rozpoczęty w wieku 14tu lat różni się moim zdaniem od związku 6letniego rozpoczętego powiedzmy w wieku 21lat. I tu i tu jest 6 lat związku, a jednak to zupełnie inne związki. Poza tym różni są też ludzie: jeden musi sprawdzić swoją partnerkę we wszelkich sytuacjach, musi się upewnić, czy to na pewno ta, musi dojrzeć do decyzji o ślubie. Inny jest pewny dużo wcześniej, jest gotowy na ślub = kwestia partnerki, dojrzałości psychicznej. Poza tym jest też kwestia nastawienia do małżeństwa: jeżeli facetowi małżeństwo kojarzy się tylko z obowiązkami, ograniczeniami, końcem życia towarzyskiego i przyjemności, to nie ma co się dziwić, że mu nie spieszno do oświadczyn. Poza tym wzorce w otoczeniu: rodzice, dziadkowie, znajomi, rodzina też mają znaczenie: mając w otoczeniu dużo rozwiedzionych małżeństw facet też może nie być pozytywnie do małżeństwa nastawiony, może się bać, że i u niego się tak skończy itd. Ale ja nie bardzo rozumiem to opisane tutaj 'chcę ale się boję co będzie PO' - to po to facet wybiera sobie kobietę, po to z nią jest, że ma wiedzieć i być pewnym, że po ślubie będzie tak samo cudownie jak przed. A jeżeli nie jest tego pewien, to może trzeba partnerkę zmienić ![]() ---------- Dopisano o 18:21 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ---------- Hahaha, świetne wyrażenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
No tak, ale tak jak napisałam: sam sobie wybrał swoją kobietę. To on ją zna, a nie jego kumple, którzy mu mówią 'staary, po ślubie to koniec życia towarzyskiego'.
I to właśnie ten facet powinien być pewny tej swojej wybranki, że taką ją wziął, taką pokochał, kocha i z taką kobietą chce spędzić życie. Ja sobie nie wyobrażam żeby TŻ mi powiedział: boję się tego, co będzie po ślubie z Tobą. Zrobiłoby mi się bardzo przykro, że mężczyzna, z którym jestem, którego kocham, któremu ufam, tak mnie ocenia. Ale u nas tego problemu raczej nie będzie, bo TŻ wie, że ja mu niczego nie zabraniam, więc jego życie towarzyskie nie ulegnie zmianom po ślubie ![]() Edytowane przez Dotka90 Czas edycji: 2011-12-20 o 18:15 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Ja też niczego nie zabraniam mojemu TŻ
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ---------- Cytat:
"chce.. ale boje się co będzie PO" - hmmm. A co ma być? Koniec świata? Jeśli się para kocha i podejmuje decyzję o wspólnym życiu, to co może się stać? Przecież obrączki nie zejdą z palca i nas nie uduszą ![]() ![]() Edytowane przez be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 Czas edycji: 2011-12-21 o 15:36 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
No właśnie dla mnie to co bedzie PO takie dziwne troche.. bo nie rozumiem co by miało się zmienic.. tzn sie oczywiscie pewnie sie zmieni ale to chyba na lepsze a nie na gorsze.. no ale moj TŻ uwaza chyba inaczej i mysli ze bym go trzymala pod kluczem i bog wie co jeszcze... ;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ja po 5 latach bycia w związku, różnych podszeptach z mojej strony, sugestiach obu rodzin, usłyszałam od ówczesnego partnera, że on nie wie, nie jest zdecydowany, nie uważa że jestem kobieta jego marzeń, i nie wie czy wogóle kiedykolwiek się zdecyduje. Po takiej deklaracji się rozstaliśmy a on bardzo szybko trafil na kobietę z kóra równie szybko sie ożenil. Widocznie trafił na taka o jakiej marzył.
Natomist mój obecny mąż od początku wiedział że ja jestem tą jedyną i po roku od poznania się oświadczył. Ze ślubem troszkę czekalismy ale to już z innych powodów.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem, nie chcę nic sugerować, bo nie znam całej sytuacji, ale może po prostu nie jest pewien, czy to Ty jesteś tą jedyną? Zobacz, co napisała Ifwka - gość po 5 latach nie wiedział co i jak. A poznał kolejną i od razu wiedział - widać był pewny. Jej mąż też był pewny. Nie bardzo rozumiem Twojego faceta, może brakuje mu właśnie tej pewności, że to Ty jesteś tą JEDYNĄ? Nigdy nie będziesz wiedzieć, co mu siedzi w głowie i co ma w sercu.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Odpowiadajac na twoje pytanie: "skoro nic nie planuje z daną kobieta to czemu żyje w długim związku..?": bo moze - zwiazek to juz jest to całe "zycie", partnerstwo, bycie ze soba, to sie nie zaczyna PO slubie. Ja nie dziele zycia na przed i po, moze Twoj TZ rowniez? Moim zdaniem podjecie decyzji o slubie to nie jest jeszcze ten najwazniejszy etap. wg mnie najwazniejszy etap to: chce miec dziecko z ta druga osoba. Slub zawsze latwo mozesz wziac i rowniez latwo rozwiazac, nie mozna natomiast "cofnac" posiadania dziecka z drugą osobą. Dopiero tu zaczynają sie prawdziwe zobowiazania - wg mnie. Wiem, ze moge miec niepopularne wizje zycia we dwoje, ale coz - moze warto wysluchac tez innych opinii ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Ex peze te 5 lat mnie zwodził, jak wspominałam o ślubie to nigdy nie powiedział"nie", ale zawsze było coś przeciw. Z obecną żona ma juz dziecko, i najwidoczniej nie miał żadnych obiekcji.
Dla mojego męża jestem drugą żoną ( ma rozwod cywilny i kościelne uniewaznienie), i mimo całej jego przeszłości i niezbyt miłych przejść w pierwszym małżeństwie, zawsze mi mówi że od początku wiedział że jestem jego wymarzoną ![]() Odnośnie tego co pisze czarna.noc oczywiście że nie należy dzielic związku na prze di po ślubie, ale np ja po tych 5 latach bez jakichkolwiek zmian w naszym związku (gdzie nawet nie kupilismy sobie jakiejś większej, droższej rzeczy żeby była nasza - teraz wiem że to podświadomie Ex bał się że to nas zwiąże) czułam że stoimy w miejscu, nic się nie dzieje w naszym związku i zaczęłam myśleć że taki marazm czeka mne do końca życia.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziecko mówi ,że chce i nawet imiona ma wybrane dla chłopca i dziewczynki ale to tak za 2 lata. wiec może i o ślubie poźniej pomysli kto wie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Wiesz, dziwne, że wybiera imiona dzieci, a o ślubie jakoś nie wspomina konkretnie.
A mówienie, że dzieci za dwa lata to może się skończyć wiesz jak - dzieci za dwa lata. A potem za dwa lata powie, ze teraz nie, bo pracę zmienia, potem nie, bo mieszkanie za małe, potem nie, bo samochód trzeba by większy kupić, potem nie, bo pogoda nie taka itd.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
facet, który chce ślubu (ogólnie w przyszłości) sam o tym Ci powie i będzie pokazywał na każdym kroku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Dziękuje za odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Witajcie,
Dobre pytanie zadała autorka wątku ![]() Sama się nad tym zastanawiam, jak to z tymi facetami jest. W poprzednim związku byłam 10 lat i mój były TŻ niby chciał się żenić, mówił o tym, ale wszystko było jakoś dla niego problemem. Nie czekałam na oświadczyny, bo zostawiłam to losowi. Niestety, rozstaliśmy się. Od dwóch tygodni jestem w związku nowym. Mój obecny TŻ po kilku spotkaniach powiedział mi, że to na mnie czekał całe życie i to ze mną chce spędzić resztę swoich dni. Przyznam, że zaimponowało mi to, bo na tak konkretną postawę w poprzednim związku nie miałam co liczyć. Jednak przyznam, że nie wiem co sądzić o tym wyznaniu. Z jednej strony się cieszę, a z drugiej mam wrażenie, że TŻ się bardzo spieszy. Może to takie wrażenie po długoletnim związku? Oboje mamy po 28 lat. Z jednej stony wiem, że jestesmy ze sobą, króciutko i może powinniśmy się lepiej poznać, a z drugiej strony jakbym miala czekać kolejne 10 lat na oświadczyny, to raczej przeszłabym na "panieńską emeryturę" ![]() Przyznam, że mam taki dylemat - bo z jednej strony nie chciałabym czekać tyle na zaręczyny, ale jakby miał mi się on oświadczyć nawet po roku czy dwóch latach, to miałabym wrażenie, że to za szybko. A latka lecą... ![]() ![]() ![]()
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() co do niebieskiego: Skoro tak powiedział to być może naprawde czuje, że spotkał kogoś na kogo czekał całe życie.. Pozwól na samoistny rozwój sytuacji, bo bycie z kimś przez 10 lat, a bycie z kimś w związku przez te 10 lat to jednak znaczna różnica i po kilku miesiącach może się totalnie zmienić Twoje podejście co do tego "to miałabym wrażenie, że to za szybko" ![]() Edytowane przez blubellina Czas edycji: 2011-12-25 o 21:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym, rozbawiło mnie to, co piszesz - że chyba powinniście się LEPIEJ poznać. Wybacz, ale Wy powinniście się w ogóle poznać, bo 2 tygodnie to żaden związek i żadna znajomość. Po co się tak spieszyć?Wiadomo, że na początku wszystko jest super, ale poznaj tego faceta, pobądź z nim, pomieszkaj i dopiero się zastanawiaj kiedy może Ci się oświadczyć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:03.