Studia Medyczne - o co w nich chodzi? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-03-09, 15:45   #1
blackcherryx94
Rozeznanie

Studia Medyczne - o co w nich chodzi?

Hej dziewczyny. Mam do was dreczące mnie pytanie . Otóż niw wiem jak teraz działą system z tą całą maturą i studiami . Chciałabym kształcić się na lekarza ( mieszkam na śląsku ) i znalazłam ostatnio na internecie uczelnie w katowicach na kierunku jednolitym magisterskim na lekarza. Jednak nie rozumiem na czym polegają te studia magisterskie, stopnia pierwszego i stopnia drugiego.
Chciałabym się dowiedzieć co trzeba zrobić ,żeby mieć szansę się dostać na studa medyczne. Musiałabym zdawać jakieś rozszerzenia na maturze? Ile miej wiecej trzeba punktów ,aby dostać się na uczelnie medyczną a ile punktów na inne kierunki (np. geografia turystyka ewentualnie, jeżeli neimiałąbym szans na medycyne) Kończę 2 klase technikum turystycznego i bardzo mnie interesuje co miałabym teraz zrobić ,żeby dostać się na emdycyne.. Pomożecie ?
blackcherryx94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-09, 15:47   #2
visionAM
Zakorzenienie

Dot.: Studia Medyczne - o co w nich chodzi?

Musisz zdawać rozszerzoną biologię, chemię i fizykę (ale musisz sprawdzić co wymagają na tą uczelnię, którą wybrałaś...). Medycyna to jednolite 6cio letnie studia magisterskie, po których robi się przez 2 lata praktyki w szpitalu i po takich praktykach zdaje się egzamin lekarski.

Obiektywnie patrząc nie sądzę abyś po takiej klasie w technikum miała jakiekolwiek szanse na medycynę.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-09, 16:14   #3
Majka1503
EDUkator

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Obiektywnie patrząc nie sądzę abyś po takiej klasie w technikum miała jakiekolwiek szanse na medycynę.
Nie rozumiem dlaczego. Jest dopiero w drugiej klasie, jeśli weźmie się do nauki sama lub jeśli chce jakieś dodatkowe to śmiało

Drożdże: 10 III -10 VI; 09 VII-26 IX; 29 X - 26 XII 2012; 01 II-01 IV 2013; 12 IV - 12 VII 2014.
Dbam o włosy: od III 2012.
CG: od 5 VII 2012.

Majka1503 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-09, 16:14   #4
blackcherryx94
Rozeznanie

właśnie nie wiem zabardzo jak mam to sprawdzić. A w szkole bedąsie moze pytać o jakieś rozszerzenia na mature czy trzeba zawiadamiać nauczyciela?
Stary 2012-03-09, 16:15   #5
visionAM
Zakorzenienie

Oceniam po napisanym poście i nieumiejętności korzystania z Google
Stary 2012-03-09, 16:15   #6
blackcherryx94
Rozeznanie

Bo jednak po tej mojej szkole to nic praktycznie nie ma..
Stary 2012-03-09, 16:17   #7
visionAM
Zakorzenienie

A dlaczego chcesz być lekarzem?
Nie każdy się do tego nadaje. To są BARDZO ciężkie studia i dostają się na nie najlepsi. Nie każdy sobie radzi z takim nawałem nauki.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-03-09, 16:18   #8
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Edytowane przez mm444
Czas edycji: 2012-03-09 o 16:21
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-09, 16:20   #9
blackcherryx94
Rozeznanie

Ponieważ radzę sobie własnie najlepiej z materiałem z biologi i chemii ..a kierunek wybrałąm niestety tylko ze wzgledu na kolezanki ( szkoly medyczne sa dopeiro w katowicach i bytomiu )
Stary 2012-03-09, 16:28   #10
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
.a kierunek wybrałąm niestety tylko ze wzgledu na kolezanki
nie mam więcej pytań
Stary 2012-03-09, 16:28   #11
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-09, 16:31   #12
blackcherryx94
Rozeznanie

nie akurat teraz juz nie kieruje sie kolezankami. To był poważny błąd bo teraz jestem na kierunku który jest do niczego. . Wątpie ,że sama sobie dam teraz radę i chyba musze pomyśleć co dalej po tym technikum zrobić , jednak ardzo zależało mi na medycynie
Stary 2012-03-09, 16:33   #13
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2012-03-09, 16:40   #14
blackcherryx94
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Muszę się nad tym zastanowić co teraz zrobić .. Naprawdę nie wiem o co biega z tą maturą itd. W szkole o niczym nie informują . Jak to jest ? Kolezanka mi mówiła ,że ponoć się wybiera przedmiot dodatkowy do zdawania zaś inne mówią ,że nie wybiera sie nic
Stary 2012-03-09, 16:51   #15
visionAM
Zakorzenienie

wiesz, że Google nie gryzą?
Stary 2012-03-09, 16:52   #16
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2012-03-09, 16:55   #17
blackcherryx94
Rozeznanie

Cytat:
wiesz, że Google nie gryzą?
Już sprawdzałam google. Nie musisz dodawać wrednych komentarzy , jeśli nie chcesz pomóc

---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ----------

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Dobrze sprawdzę sobie wszystko i jeszcze się poważnie zastanowię. Dziękuje za wszystkie porady dziewczyny , jestem bardzo wdzięczna
Stary 2012-03-09, 17:05   #18
visionAM
Zakorzenienie

jakbyś sprawdzała to byś nie zadawała durnych pytań. z takim poziomem to nie wiem czy Ty się na medycynę dostaniesz... chyba, że rzeczywiście jeśli chodzi i biologie i chemię jesteś jakaś wybitna
Stary 2012-03-09, 17:46   #19
201604181004
Konto usunięte

Ale studia medyczne to nie tylko lekarskie!
To także pielęgniarstwo, farmacja, ratownictwo, położnictwo (na to byś mogła się dostać!)
Więc jak dla mnie nic straconego, na medycynę się dostaniesz, może nie na kierunek lekarski bo nie oszukujmy się tam są niesamowicie wysokie progi natomiast są kierunki na które możesz się dostać, konkretnie ratownictwo czy położnictwo musisz patrzeć pod konkretną uczelnie bo o progach ja ci nic nie powiem bo nie wiem
Więc moje propozycje; ratownictwo i położnictwo na wyższej uczelni, albo policealna szkoła medyczna tam też jest ratownictwo oraz farmacja, kosmetologia i opiekun medyczny.
Przed tobą kupa nauki jeśli chcesz iść na studia medyczne, biologia i chemia czasem też fizyka, do szkoły policealnej nie biorą pod uwagę wyników z matury - zazwyczaj chętnych jest tak mało że wystarczy wykształcenie średnie i tyle, znaczy się mówię o jednej konkretnej szkole medycznej z którą miałam styczność (otrzymujesz po niej tytuł technika i możliwość wykonywania zawodu, egzamin normalny państwowy itp)

Edytowane przez 201604181004
Czas edycji: 2012-03-09 o 17:47
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-09, 17:49   #20
gosica90
Raczkowanie

lepiej się weź do nauki, moja przyjaciółka zdała maturę z biologii(92%), chemii(86%) i fizyki(79%) , oczywiście rozszerzoną i się nie dostała na medycynę, rok później poprawiała fizykę na maturze (w tym samym czasie studiowała rok biotechnologii) i dopiero za drugim podejściem się dostała na studia.
Także zainteresuj się wymaganiami uczelni i do nauki
gosica90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-09, 18:11   #21
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2012-03-09, 18:16   #22
201604181004
Konto usunięte

Zgadzam się dlatego co by nie było musi spiąć tyłek i brać się do roboty bo na niektóre kierunki medyczne ma szanse się dostać.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-09, 18:54   #23
Ekstazaa
Rozeznanie

O boże, 2 klasa technikum i zero wiedzy o maturze. Jak tak można, jak gimnazjaliści mają już jakiekolwiek pojęcie? Wiesz nie chcę być niemiła, ale zejdź na ziemie. Wiesz jak ciężko się dostać na medycynę? To jest wyższy pułap. Na turystycznym masz podstawową biologię i chemię, i niezależnie jakie masz z nich oceny- z takim czymś możesz pozostać w sferze marzeń. Może znajdź sobie bardziej realny dla Ciebie kierunek. Ewentualnie idź na korepetycje i kuj, nadrabiaj, jeśli rzeczywiście myślisz o tym poważnie i byś była systematyczna oraz konsekwentna.
Ekstazaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-03-09, 19:10   #24
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
A dlaczego chcesz być lekarzem?
Nie każdy się do tego nadaje. To są BARDZO ciężkie studia i dostają się na nie najlepsi. Nie każdy sobie radzi z takim nawałem nauki.
Już bez przesady, na medycynę dostają się przede wszystkim ludzie pracowici, a nie ci z samymi piątkami w szkole czy po profilu biol-chem w liceum. Wystarczy być ogarniętym i trzeba się uczyć.

Edytowane przez agniesikk
Czas edycji: 2012-03-09 o 19:12
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-09, 19:19   #25
afrodyta77
Raczkowanie

Sorry, ale z takim stylem pisania to lekarzem raczej nie będziesz. Nie oszukujmy się, to są studia dla wybranych, wybitnie uzdolnionych. visionAM - podzielam Twoje zdanie

afrodyta77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-09, 19:22   #26
madana
Zakorzenienie

Jeśli jesteś w stanie zdać rozszerzenia z biologii, chemii powyżej 80, a nawet 90%- to tak , masz szansę się dostać; ale to wymaga duuuuużo pracy własnej + często dobre korki; w studiowanie medycyny po technikum nie wierzę.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-09, 19:33   #27
sarajoanna
Raczkowanie

Serdecznie gratuluję! Wyboru kierunku studiów ze względu na koleżanki, nieumiejętności korzystania z wyszukiwarki internetowej (czy to może lenistwo?). Tak na marginesie, pomijając temat studiów - twój styl wypowiedzi, a w zasadzie jego brak. To jak mówisz i piszesz, świadczy o Tobie. To co ty wypisujesz świadczy o Tobie bardzo źle. Wypowiedź pełną błędów czyta się źle. Osoba wykazująca się takim niedbalstwem, chyba dobrym lekarzem by nie była.
Nie będę oceniać czy po technikum jesteś w stanie dostać się na medycynę. Skoro weźmiesz się do nauki to może Ci się udać. Tylko przywiąż do tej nauki większą wagę (nie taką jak do pisania).
sarajoanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-03-09, 19:39   #28
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sarajoanna Pokaż wiadomość
Serdecznie gratuluję! Wyboru kierunku studiów ze względu na koleżanki, nieumiejętności korzystania z wyszukiwarki internetowej (czy to może lenistwo?). Tak na marginesie, pomijając temat studiów - twój styl wypowiedzi, a w zasadzie jego brak. To jak mówisz i piszesz, świadczy o Tobie. To co ty wypisujesz świadczy o Tobie bardzo źle. Wypowiedź pełną błędów czyta się źle. Osoba wykazująca się takim niedbalstwem, chyba dobrym lekarzem by nie była.
Nie będę oceniać czy po technikum jesteś w stanie dostać się na medycynę. Skoro weźmiesz się do nauki to może Ci się udać. Tylko przywiąż do tej nauki większą wagę (nie taką jak do pisania).
- samo przyłożenie się do nauki na tym etapie kształcenia, przy takim poziomie pisania już nic nie da; niech dziewczyna skupi się na zdaniu matury i realniejszym kierunku albo zobaczy, jak pójdzie jej matura próbna z tych przedmiotów.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-09, 19:43   #29
Eroll
Wtajemniczenie

Cytat:
nie mam więcej pytań
To się nie udzielaj Nie rozumiem Twojego sarkazmu. Mało kto wie co chce robić w życiu mając 16 lat i duża część absolwentów szkół średnich wybiera studia w ogóle nie związane z wcześniejszym profilem. A aspekt przy wyborze szkoły "bo tam idą znajomi" przeważa. Także, jeżeli autorka czuje, że podoła takiemu materiałowi nauki, to co stoi na przeszkodzie? Na pewno nie to, że wybrała szkołę, z którą nie wiąże swojej przyszłości.

Inna sprawa jest taka, że autorko, jak będąc już w 2 klasie możesz nie wiedzieć o co chodzi w tej całej maturze? Nauczyciele naprawdę nic na ten temat nie mówią, czy Ty nie chcesz tego słuchać? Medycyna wymaga nie tylko dobrze zdanej matury, ale też pewnych predyspozycji człowieka.

Przestańcie z tymi wybitnymi, wspaniałymi i jedynymi w swoim rodzaju ludźmi studiującymi na lekarskim
Eroll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-09, 19:44   #30
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości