|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
badania genetyczne
http://www.genetyka.hg.pl/
to link do strony z opisami badań, co kiedy i jaka cena. Myśle, ze każdej mamie się to przyda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: badania genetyczne
ja wybieram sie na test pappa 27.05.
Elu ty tez robisz ktores badanie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
trzymam kciuki za zdrowy wynik a jednoczesnie podziwiam za odwage a jednoczesnie mam mieszane uczucia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
dziekuje
![]() a czemu mieszane? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Mojej siostrze w 11 tc ginekolog zrobił badanie przezierności karkowej i dziewczyna ma spokój
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do badania przeziernosci karkowej to chyba ,mam nadzieje kazdy lekarz je robi i wynik jest pomocny przy tescie Pappa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
dodam, ze zle wyniki PAPP-a nie musza oznaczac realnej choroby. Znam dziewczyne, ktorej na tescie wyszla szansa 1:5 na dziecko z zespolem Downa. Zrobiono punkcje, ktora potwierdzila diagnoze. Dziewczyna przeplakala reszte ciazy. Dziecko urodzilo sie zdrowe.
Mam rowniez strasznie mieszane uczucia wobec tych badan. Decyzje, czy robie, musze podjac w ciagu najblizszych dwoch tygodni. I nie wiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem lepiej wiedzieć - gdyż teraz medycyna prenatalna jest coraz bardziej rozwinięta i wiele chorób można leczyć już w łonie matki -co zwiększa szanse dziecka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Zespołu Downa się nie leczy. Ja się zastanawiam tylko, czy w Polsce wynik negatywny badań prenatalnych może prowadzić do aborcji, czy służy jedynie psychicznemu nastawieniu się rodziców na możliwość posiadania chorego dziecka?
Pomijam w tej chwili moralne aspekty, to pytanie czysto techniczne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
hmm no wlasnie ciekawe czy jest to powod do aborcji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A do czego posłuży rodzicom wynik badania - to już chyba zależy indywidualnie od każdej pary... |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Nie mieszkam w Polsce, dlatego pytam. Z nieoficjalnych informacji wiem, ze w Posce nie ma pojecia aborcji generalnie, a istnieje tylko jeden lekarz ( na Śląsku), ktory dokonuje przerwania ciazy z powodu wykrytego zespolu Downa.
Osobiscie chyba nie przerwalabym ciazy nawet przy zlej diagnozie. Najbardziej niepokoi mnie, ze wyniki bywaja przeklamane. Nie wyobrazam sobie stresu, jaki musialabym przezyc po takiej diagnozie. To chyba gorsze niz niewiedza... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Aborcja w Polsce może być przeprowadzona w przypadku:
Ustawa z dnia 7 stycznia 1993 r. o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży wprowadziła znaczne ograniczenie tego prawa. Odtąd można dokonywać legalnej aborcji w trzech przypadkach: * ciąża powstała w wyniku przestępstwa * ciąża stanowi zagrożenie dla życia lub poważne zagrożenie dla zdrowia kobiety * płód jest ciężko i nieodwracalnie uszkodzony Aczkolwiek z tego,co się słyszy- wynika iż praktycznie nie przeprowadza się aborcji legalnie ( z ww powodów), kwitnie za to podziemie aborcyjne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
ciekawe czy zespol Downa zalicza sie do grupy ciezko uszkodzony .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
kasia191273 skutecznosc badan tez zalezy kiedy badania sie wykona. "Test PAPP-A jest najczulszy spośród badań nieinwazyjnych. (Czułość testu PAPP-A w zakresie wykrywania np. zespołu Downa wynosi ok. 90% - to znaczy, że wykrywanych jest 9 na 10 płodów chorych. Dla porównania ogólna czułość testu potrójnego wynosi ok. 60%)." pozniej wykonane badania daja mniejsza skutecznosc. mysle, ze to jest bardzo indywidualna sprawa kazdej pary. w niektorych krajach test pappa jest wykonywany rutynowo jak np. normalne usg. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
cytat:
A do czego posłuży rodzicom wynik badania - to już chyba zależy indywidualnie od każdej pary...[/QUOTE] w Polsce nie ma innej opcji, jak tylko taka, że wynik może posłużyć w przygotowaniu się psychicznym... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
* płód jest ciężko i nieodwracalnie uszkodzony |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Lekarka robiła mi i PAPPa i potem jeszcze kolejne, chyba na rozszczepienie podniebienia? (ach te francusko-angielskie terminy ![]() Ale dla odmiany morfologie zrobila raz na poczatku ciazy (wyszla slaba) a na cukier w ogole sie nie zanosi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Mam pytanie .w zwiazku z tym że mam wodoglowie ,czy moglabym zrobic sobie badanie genetyczne aby sprawdzic czy choroba jest wywolana genami (czu choroba jest zapisana w genach)czy jest czynnikiem zewnetrznychm czy jest to mozliwe???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.money.pl/archiwum/wiadomo...,0,158190.html http://wyborcza.pl/1,81388,3751317.html "Siedem na 65 pacjentek, u których badanie wykazało zespół Downa, postanowiło kontynuować ciążę." http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,4000745.html "Zespół Downa w świetle polskiego prawa dopuszcza aborcję." Prawo sobie, lekarze sobie. Tu ciekawy art. na ten temat: http://www.polityka.pl/archive/do/re...rticle?id=1280 ---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ---------- Cytat:
Z tego co mnie wiadomo, wodogłowie to wynik wad anatomicznych, nie genetycznych. Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2009-12-29 o 12:39 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
takie badania robią wyspecjalizowani lekarze (ginekolodzy ultrasonografisci) do tego trzeba posiadać certyfikaty! Z Wawy z lekarzy których znam i wiem że się tym zajmują to np. dr kucińska-chachwan
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:37.