Nietoperze - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-07-10, 21:52   #1
Oleczka
Zakorzenienie

GG do Oleczka

Nietoperze

Mam otoż bardzo pilną sprawę.Moja koleżanka panicznie boi się nietoperzy.Ze znajomymi tłumaczyliśmy jej już, że one nic jej nie zrobią bo się jej boją ale ona dalej swoje.Najbardziej boi się kiedy nisko latają, jest taki mit że nietoperze "wplątują się we włosy czy gryzą" a chciałabym Was spytać co wy sądzicie na ten temat.Czy miałyście jakieś przykre lub miłe przygody z nietoperzami?Mam nadzieję że pomożecie jej zlikwidować tą fobię.Napewno podsunę jej ten wątek.Może jej coś uświadomicie...

Bardzo proszę...
Oleczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-10, 22:04   #2
mech
Zadomowienie

Dot.: Nietoperze

Chyba najlepiej by było, gdybyście zabrali koleżankę do jakiegoś psychologa specjalizującego sie w leczeniu fobii. Wygląda na to, że fobia Twojej koleżanki to tzw. fobia prosta (niech mnie ktoś poprawi, jeśli sie mylę) a one szczęśliwie są do wyleczenia, zwykle skutecznie i dość szybko (oczywiście jeśli terapeuta ma doświadczenie i to trzeba zawsze sprawdzić). Obawiam się, że zapewnienia znajomych mogą być mało skuteczne, gdyż w przypadku fobii lęk nie jest racjonalny. Pozdrawiam
mech jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-11, 10:21   #3
Lukrecja_Borgia
Killing me softly

Ha, nawet jeśli zgodnie powiemy, że nietoperze nie wplątują się we włosy, to czy koleżanka nam uwierzy? A gdyby się już taki wplątał- to takie miłe zwierzątko
Nietoperze mają zmysł echolokacji, więc raczej nie wpadną w ciemności na drzewo na przykład- jak w tym kawale z nietoperzem słuchającym walkmana
Lukrecja_Borgia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-11, 10:52   #4
k-n
Wtajemniczenie

Ja niemiłe doświadczenia z nietoperzami mam co roku, a to z tego względu że wlatują one na klatkę schodową przez okienka, które się tam znajdują. W zeszłym roku, we wakacje po spotkaniu ze znajomymi wróciłam do domu o 23, wchodzę na klatkę i idę na górę (mieszkam na IV p.) a tu na I-szym piętrze leci wprost na mnie nietoperz!! Latał wokół mnie jak szalony a ja odganiałam się torebką ale kiedy się od tej torebki odbił obleciał mnie podwójny strach i uciekłam na dwór, o mało nie łamiąc sobie nóg (w klapkach byłam ) I tak siedziałam na ławce do północy póki moja sąsiadka, wracająca z pracy w Tesco, nie weszła na klatkę a ja z nią. Jak głupia leciałam z maksymalną predkością na liczniku do domu a tam się wszyscy ze mnie śmiali
Poza tym wieczorem, we wakacje, często słychać wrzaski na klatce spowodowane obecnością tego nietoperka
Takie małe, niepozorne a ile emocji wzbudza w kobietach
k-n jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-11, 11:10   #5
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Nietoperze to całkiem sympatyczne stworzonka Polubiłam je w chorwacji, tam latało ich baaardzo dużo, zawsze krązyły nad ulicami a ja uwielbiałam na nie patrzec
To raczej mało prawdopodobne, żeby nietoperz "wkrecił sie we włosy", przecież one mają ten system echolokacji, więc wiedza, ze przed nimi jest przeszkoda... Patrzac na panike np na wycieczkach do jaskiń możnaby pomysleć, że te śpiace na suficie nietoperze tylko czają sie na jakąś długowłosą żeby jej się "wkręcic" A co one, gniazda maja sobie w tych włosach robić ?

Jedyna ytuacja, w której mogłabym się przestraszyc nietoperza, to pobyt z nim w małym zamknietym pomieszczeniu, bo wtedy on sam nie wie gdzie ma leceić, nie ma otwartej przestrzeni i kreci sie jak oszalały. Ale wiem, ze to nie jego wina

Mojej cioci do mieszkania wpadło kilka w zeszłe lato, jeden sie biedak zaplątałw firankę - wujek go uwalnial (jest weterynarzem )

Dodam, ze jesli nietoperz wpadnie do domu, to zwykle wystarczy szeroko otworzyc okno i odsłonic je, to wyleci
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-11, 11:24   #6
k-n
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lexie
To raczej mało prawdopodobne, żeby nietoperz "wkrecił sie we włosy", przecież one mają ten system echolokacji, więc wiedza, ze przed nimi jest przeszkoda...
Ale prawdopodobne jest to, że nietoperz nas ugryzie W zeszłym roku kilkakrotnie mówiono w tv żeby na to uważać bo takie ugryzienie może byc groźne... jakiś chłopak trafił przez to nawet do szpitala
Stary 2005-07-11, 11:49   #7
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Naprawde?? Nie słyszałam o tym, prawde mówiąc... A dlaczego nietoperz ma gryźć ludzi?
Moze to nietoperzach-wampirach było One faktycznie gryzą całkiem celowo, w nocy, jak człowiek śpi - lepiej nie wystawiać nóg z namiotu
Mają taki środek zniczulajacy, że nawet się nie czuje...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-07-11, 12:00   #8
k-n
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lexie
Naprawde?? Nie słyszałam o tym, prawde mówiąc... A dlaczego nietoperz ma gryźć ludzi?
Zupełnie serio A dlaczego mają gryźć? Tego nie wiem, nietoperzem nie jestem Ale może to jakaś reakcja obronna?

Cytat:
Napisane przez lexie
Moze to nietoperzach-wampirach było One faktycznie gryzą całkiem celowo, w nocy, jak człowiek śpi - lepiej nie wystawiać nóg z namiotu
Mają taki środek zniczulajacy, że nawet się nie czuje...
Wydaje mi się, że o tych zwykłych, niewampirowatych... A co do tych wampirowatych to mnie nastarszyłaś
Stary 2005-07-11, 12:09   #9
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez k-n
Zupełnie serio A dlaczego mają gryźć? Tego nie wiem, nietoperzem nie jestem Ale może to jakaś reakcja obronna?

Wydaje mi się, że o tych zwykłych, niewampirowatych... A co do tych wampirowatych to mnie nastarszyłaś
Zaciekawiło mnie no, może jakas reakcja obronna... z tym, że do mnie nigdy nietoperz nie zbliżył się na tyle, żeby czuc sie zagrożonym

A co do wampirów, to ja nawet nie wiem cvzy one żyją w polsce, a jeśli tak, to czy nie jest ich przypadkiem malutko Ale nóg za namiot bym sie chyba nie odważyła wystawić
Stary 2005-07-11, 12:10   #10
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Oleczka, moze nie pokazuj koleżance tego watku Bo chyba nie pomoże...
Stary 2005-07-11, 12:14   #11
Oleczka
Zakorzenienie

GG do Oleczka

Nie wiem,wczoraj mowiła żę jej przechodzi, ale boję się że jak znów zobaczy nietoperze to będzie to samo.Wczoraj ze strachu się popłakała.Kurczę my naprawdę nie wiedzieliśmy jak jej pomóc.Mi się wydaję że ona sobie wmówiła to że jej się wplącze we włosy itp. i to jest gdzieś w jej mózgu...
Oleczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-11, 12:36   #12
k-n
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lexie
Zaciekawiło mnie no, może jakas reakcja obronna... z tym, że do mnie nigdy nietoperz nie zbliżył się na tyle, żeby czuc sie zagrożonym
Do mnie się na tyle zbliżył, że siekłam go torebką To takie małe i szybkie, że jak lata to nie można dokładnie zobaczyć kształtu tylko widzi się taką małą, czarną kropkę, w ogóle nie można nadążyć wzrokiem za tym...

Cytat:
Napisane przez lexie
A co do wampirów, to ja nawet nie wiem cvzy one żyją w polsce, a jeśli tak, to czy nie jest ich przypadkiem malutko Ale nóg za namiot bym sie chyba nie odważyła wystawić
Ja też nie wiem czy żyją w Polsce... Wydaje mi się, że nie...
Nóg z namiotu nie wystawiłabym nawet gdybym wiedziała, że na 100% w Polsce nie ma "wampirów". Przecież są inne paskudztwa jak: wszelkie owady (bleeee), jaszczurki, myszy (moja koleżanka pod namiotem miała niemiłą przygodę z myszami) i inne "żyjątka" o których nawet nie mamy pojęcia
Stary 2005-07-11, 12:47   #13
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Własciwie to my żyjemy w niebezpiecznym klimacie, tyle tych wszystkich zwierzątek...
Stary 2005-07-11, 12:51   #14
k-n
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lexie
Własciwie to my żyjemy w niebezpiecznym klimacie, tyle tych wszystkich zwierzątek...
Niech sobie żyją te wszystkie zwierzątka, byle by po mnie nie chodziły
Stary 2005-07-11, 13:04   #15
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Nietoperz przecież po Tobie nie chodzil
Stary 2005-07-11, 13:05   #16
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

No dobrze, nie czepiam sie... gdyby latał wkoło mnie to pewnie tez bym sie oganiała, taki odruch...
Stary 2005-07-11, 15:07   #17
Gonia1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Oleczka
Mam otoż bardzo pilną sprawę.Moja koleżanka panicznie boi się nietoperzy.Ze znajomymi tłumaczyliśmy jej już, że one nic jej nie zrobią bo się jej boją ale ona dalej swoje.Najbardziej boi się kiedy nisko latają, jest taki mit że nietoperze "wplątują się we włosy czy gryzą" a chciałabym Was spytać co wy sądzicie na ten temat.Czy miałyście jakieś przykre lub miłe przygody z nietoperzami?Mam nadzieję że pomożecie jej zlikwidować tą fobię.Napewno podsunę jej ten wątek.Może jej coś uświadomicie...

Bardzo proszę...

U mnie na działce tuż przez zapadnięciem zmroku lata mnóóóóstwo nietoperzy, dość nisko, i jeszcze nigdy żaden z nich nie wplątał mi się we włosy. A włosy mam długie.
Gonia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-11, 18:37   #18
k-n
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lexie
Nietoperz przecież po Tobie nie chodzil
Lexie nie chodzi tutaj wyłącznie o nietoperze Chodzi ogólnie o wszelkie zwierzątka, które w człowieku nie wzbudzają pozytywnych uczuć a raczej strach i obrzydzenie....
Stary 2005-07-11, 18:48   #19
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez k-n
Lexie nie chodzi tutaj wyłącznie o nietoperze Chodzi ogólnie o wszelkie zwierzątka, które w człowieku nie wzbudzają pozytywnych uczuć a raczej strach i obrzydzenie....
Wiem, wiem zartowałam
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości