|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Czy ja mam obsesje?
Witajcie dziewczyny. Mam pewien problem i chciałabym wiedzieć jak widzicie moją sytuację "patrząc z boku". Jestem ponad pół roku po ślubie. Mieszkam z mężem u teściów, w zasadzie ze względu na pracę teść jest ok. tygodnia w domu na miesiąc/2m-ce. Sprawa wygląda tak, że chwilowo nie stać nas na mieszkanie w wynajmowanym mieszkaniu, a oprócz nas w tym domu mieszka siostra męża z mężem i córką i 2 siostry, których prawe nie ma w domu. Każdy ma swój pokój. Ja i jedna z sióstr oraz teściowa niestety nie pracujemy. Jak zamieszkałam z mężem 2 razy ugotowałam obiad, potem gotowała szwagierka, może ze 2 razy teściowa. Robiłam zakupy do wspólnej lodówki, ale zdarzało się, że nawet nie skorzystałam z nich, bo już nie było tych zakupów. Po 2 tygodniach teściowa zaczęła gadać, że ona strajkuje, żeby każdy na swoją kuchnie przeszedł, tzn. chodziło o mnie i męża oraz szwagierkę z rodzina. Na co mój mąż, że przecież ona obiady też będzie musiała gotować, więc ona mu odpowiedziała, że ona sobie poradzi a to raz do nas się podłączy raz do córki, ona obiadów jeść nie musi. W całej tej sytuacji tylko my przeszliśmy na oddzielną kuchnię. Nie powiem z korzyścią dlanas, bo przynamniej jak zrobie zakupy to wiem, że nie znikną po paru godz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Uzależnienie
|
Dot.: Czy ja mam obsesje?
Hm nie wiem co Ci poradzić, bo moja teściowa wypytywała raz tż kto robi lepszą szarlotkę, ona czy ja - tż jej powiedział, że takie pytania są nie na miejscu jego zdaniem. Ona odpowiedziała sama sobie, że przecież jej szarlotka lepsza
![]() No cóż nie jesteś przewrażliwiona, no chyba, że obie jesteśmy ![]() ![]() Jak jej zwrócisz uwage czy coś to będzie tylko gorzej, przeczekaj, odpuść nerwy i się wyprowadź - potem będziesz jeździć do niej w odwiedziny i chwalić to co ugotuje i miło się uśmiechać - to mój przepis na udane relacje w rodzinie ![]()
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za radę. Już od dawna postanowione, że jak tylko znajdę pracę to się wyprowadzamy
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Młode małżeństwo powinno mieszkać osobno. Choćbym nie wiem jacy wspaniali byli teście.
Cokolwiek teściowej powiesz, będzie źle, bo to Ty mieszkasz u niej, nic chyba nie da się zrobić, dopóki tam mieszkacie. Powodzenia. Trzymam kciuki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Oj,oj.Ty naprawdę uwierzyłaś że teściowa testuje Twoją kuchnię?Ona po prostu Cię objada i tyle.Żeby nie było ze prosi Cię o kawałek mięsa lub czegoś tam innego to woli żeby to wyglądało jak próbowanie.Co do ryb,pewnie sama ryb nie lubi dlatego powiedziała że Twój mąż ich nie lubi.Twój mąż wie dobrze co robi jego mama,że sobie podjada,to co ma nie dać kawałeczek pachnącego mięska.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Fakt ryb nie lubi, ale mąż mówił kiedyś że sam nie przepadał za rybami, jak np. jego siostry smażyły, a moja jest inna i mu smakuje. W sumie ryba w cieście czyli zalewana na patelni ciastem jak na naleśnik czy obtaczana w bułce tartej, potem w mące potem też by mi nie smakowała ( za dużo tego do tej rybki), ja robię rybkę tak: mrożoną pangę obsypuję delikatnie solą czosnkową, potem jak już całkowicie się rozmrozi to jeszcze raz troszkę soli czosnkowej i soli zwykłej (ale żeby nie przesolić), oprószam troszkę ziołami prowansalskimi zostawiam na 10-30min, potem obtaczam w mące i na patelnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Girl600 moim zdaniem, to teściowa jest nie fair, Ty nie masz obsesji. Jesteście z mężem rodziną, prowadzicie oddzielne gospodarstow domowe (dotyczy kuchni, gotowania, wydatków itp.) więc teściowa nie powinna ani podjadać (nawe łyzeczki, ani kropli) bez Waszej zgody, powinna uszanować, że to Wasze i ewentualnie zapytać się czy może. Wiadomo, że Twojemu meżowi moze to mniej przeszkadzać, bo to jego mama, ale Ty masz prawo się wkurzyć. Ja bynajmniej bym na maksa się zdenerwowała! Nie przesadzasz, a może warto zwrócić delikatnie uwagę teściowej? Życzę powodzenia, i żeby niesnaski na lini teściowa (wspólne mieszkanie) i Ty nie odbiły się na Waszym małżeństwie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
No cóż, ja jeśli mi ktoś nie powie poczęstuj się to nie ruszę, bo może ktoś ugotował sobie na obiad i np. na następny dzień chce zostawić, albo może do pracy weźmie (jak w przypadku szwagra). Dziś zrobiłam rogaliki, poczęstowałam szwagierkę i teściową. Szwagierka zachwalała, powiedziała, że powinnam cukiernikiem zostać, teściowa powiedziała że owszem dobre ale za słodkie, zawsze jest "dobre ale"
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hmm jest jeszcze coś, w swoim domu rodzinnym nie gotowałam, kuchnią zajmowała się moja mama, czasem mi coś pokazała, ale ogółem nie garnęłam się do gotowania. Jakieś spaghetti czy "pomysł na" tylko robiłam. Zaczęłam gotować mieszkając u teściowej, jak tylko musieliśmy przejść na własną kuchnię. Też zaczynałam od pomysł na... W sumie gotuje łącznie 4 m-ce (3 m-ce miałam przerwy bo wyjechałam do pracy, a tam też nie musiałam się brać za kuchnię). Dzięki mojej mamie mam dobre przepisy i każde danie mi dobrze wychodzi (oczywiście nie tak jak u mamy, ale zbliżony smak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Oj znam ten ból... Ja mieszkam z teściami (choć z TŻem nie mamy jeszcze ślubu) prawie od roku. Mamy duży domek jednorodzinny w którym mamy 2 pokoje dla siebie. Nie gotujemy osobno, jak sprzątamy to całość a nie każdy sobie. I wszytsko jest ok, dopóki kobita nie przekracza pewnych drobnych granic (np. dyryguje jak mam tę czy tamtą potrawę przygotować, albo przestawia mi kwiaty nie wiem jakim prawem w moich pokojach). Oczywiście ona decyduje kiedy myjemy okna, pierzemy dywany, zmieniamy pościele etc. Bywa to drażniące. Moja szwagierka się wyprowadziła zaraz po urodzeniu dziecka i cały czas mi powtarza, że powinniśmy też się zabierać
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
ja również jestem za tym, ze młode małżeństwo powinno zamieszkać samemu a jeśli nie ma na to warunków to trochę sie przemęczyć i jak najszybciej sie wyprowadzić bo na dłuższa metę tak się żyć nie da
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
Masz racje.popieram a jak nie ma warunków to z drugim małżeństwem na spółkę wynająć mieszkanie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Girl600 nie przesadzasz
![]() ![]() ![]() ![]() może założymy wątek o mieszkaniu z teściami ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
chyba jest mało takich małżeństw które sa zadowolone z mieszkania z teściami
![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja myślę że jesteś przewrażliwiona ![]() Życie w takim "molochu" z tyloma ludźmi "na głowie" wiąże się z takimi zachowaniami... Objadaniem bym nazwała sytuację, kiedy macie oddzielną kuchnie, a Teściowa tam przychodzi i zjada. We wspólnym domu, wspólnie się żyje, nic sie na to nie poradzi. Jeszcze tym bardziej, że w razie zwady, jesteście w Jej domu, więc ma przewagę ![]() A to że mąż daje Jej próbować? Może po prostu się cieszy jak mu żonka ugotowała i chce się pochwalić przed mamą, co żonka potrafi ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:19.