![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Liceum, zmiana klasy.. czy warto?
Pisałam na innym wątku, ale tam nie było odezwu, a potrzebuję odpowiedzi..
Pomóżcie mi dziewczyny, bo nie wiem, co robić! Aktualnie chodzę do 2 klasy liceum o profilu polski - historia - wiedza o kulturze. Nie wiem, dlaczego, ale do tej pory, jakoś ciężko jest mi się zaklimatyzować w tej klasie.. Jednakże mam w klasie równoległej o profilu historia - wos - angielski (lepszy profil dla mnie, bo chcę iść na prawo) kilka koleżanek, z którymi się dogaduję, miałabym z kim siedzieć w ławce, ogólnie te dziewczyny namawiają mnie, żebym się przepisała do nich w tym tygodniu. Jednak mam kilka obaw, a mianowicie : - musiałabym nadrobić materiał z całego roku z wosu (na moim profilu jeszcze go nie ma, dopiero w 3 klasie będziemy mieć ten przedmiot) - w mojej klasie uczy dobra nauczycielka matematyki, choć nie planuję z matą żadnej przyszłości, to chciałabym dobrze zdać maturę - boję się, że nowa klasa mnie nie zaakceptuje, że głupio jest przenosić się w drugim roku.. Zaryzykować? Pomóżcie, bo jestem rozbita, a na jutro musiałabym napisać podanie z prośbą o przeniesienie mnie.
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Liceum, zmiana klasy.. czy warto?
ja bym zaryzykowala
![]() lepszy profil, lepsi znajomi, lepiej sie skupic na przedmiotach, ktore ci sie przydadza niz na matmie
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
na pewno nie byłby dla mnie argumentem fakt, że miałabym z kim siedzieć w ławce. koleżankom łatwo mówić, są w kupie, to nie one będą musiały nadrabiać zaległości.
polski-historia-wok to też dobry profil w kierunku studiów prawniczych. zresztą, profil klasy nie decyduje o poziomie na jakim będziesz pisać maturę. WOK możesz zacząć przerabiać sama już teraz. to żadna filozofia, nauczyciela do tego nie potrzeba, zdecydowanie. matematyka jets ważna, bo już chyba obowiązkowa na maturze, prawda? i na pewno będzie się lizyć na studiach prawniczych. sama piszesz o 'ryzyku', więc nie wydaje mi się, że warto. Edytowane przez 2016070150903 Czas edycji: 2009-09-01 o 12:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
ja nie patrzyłabym na koleżanki i ogólnie na relacje międzyludzkie, tylko warunki do nauki. zostałabym na Twoim miejscu. sama jestem ostatni rok w klasie matematycznej a idę na dziennikarstwo
![]() za parę lat koleżanek może już nie być a możesz żałować tych przenosin ... no i co, jeśli matura z matmy nie wypadnie najlepiej i zniszczy wszystkie plany ? przepraszam za pesymistyczne podejście, po prostu staram się obiektywnie rozpatrywać argumenty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Mother of Cat
|
Myślę, że ze względu na koleżanki nie powinnaś rezygnować.
Ja z kolei jestem w kropce. Klasa mi odpowiada, tylko nauczyciele... Z tym trochę gorzej. Chciałabym się przepisać do innego bio-chema, bo tam mają fajnych (czyt. dobrze uczących) nauczycieli, ale poziom o 50 pkt niższy i towarzystwo także jest nieciekawe... ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Znaczy, u mnie nauczycielka od maty przerabia z nami program rozszerzony (mimo, że powinniśmy mieć podstawy), dlatego wydaje mi się, że to lepiej przygotuje mnie do matury. Niestety nie mam dokładniej pojęcia, jak wygląda program z matematyki w tej klasie, do której chciałabym się przenieść.
Z drugiej strony w mojej klasie nie mam praktycznie znajomych, potworzyło się mnóstwo grupek, że czasem czuję się "samotna wśród ludzi".
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
ja zmieniłam klasę (a nawet szkołę!) w ostatnich miesiącach 2 klasy LO. najlepsza decyzja jaką mogłam podjąć
![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
a jak wyglada sprawa z nadrabianiem, czy któraś już takie coś przerabiała?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
... choć nie Westwood
|
Ja w połowie drugiej klasy zmieniłam szkołę. Niby ten sam profil, ale inne tempo prowadzenia zajęć i inny poziom angielskiego. Z więksozścią przedmiotów nie było problemów, najbardziej właśnie bałam się tego angielskiego, bo ja tego języka dopiero zaczęłam się uczyć w LO i w pierwszej szkole miałam poziom od podstaw, w nastepnej już średniozaawansowany. Ale udało się, po prostu musiałam trochę bardziej przysiąść...
Ja bym się przeniosła, dobre towarzystwo w LO wiele daje, w końcu szkoła średnia to nie tylko nauka, ale także znajomi, wypady z klasą itp. No, ale ten WOS... może mogłabyś nadrobić go w innej klasie, tzn. dołączyć się do innej grupy?
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie w szkole nie ma innych profili (ciekawych lub z dobrymi nauczycielami), na które mogłabym pójść. Musiałabym jedynie pomyśleć nad zmianą szkoły - czyli musiałabym iść do jakiegoś słabszego liceum, bo moje jest jedno z najlepszych w mieście, a nawet województwie.
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
przepisz się
![]()
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
z matmy uczyć się tyle, żeby zdać na to minimum
po co więcej? zawalić potrzebny przedmiot żeby mieć satysfakcję z dobrego wyniku z matmy? ![]() zdecydowanie przepisz się ![]() ![]() jeśli chodzi o nadrabianie, to albo każe ci zaliczyć materiał, albo poprostu sama dla siebie (na swoją maturę), będziesz musiała nauczyć się tego co było w pierwszej klasie jeśli masz w tej klasie koleżanki, to napewno pomogą ci z wosem i innymi przedmiotami z których masz zaległości (dadzą swoje notatki, wytłumaczą jeśli czegoś nie zrozumiesz) a jeśli trafi ci się fajna nauczycielka, to może i ona ci pomoże (u nas historyk na okienkach i przed pracą robił nam darmowe kółko dla 3 osób, które musiały nadrobić materiał z poprzednich lat ![]() o ludzi się nie martw - każdy zrozumie to, że plany mogły ci się zmienić i teraz ten profil bardziej ci odpowiada. a jeśli jeszcze masz tam koleżanki to napewno szybko zaaklimatyzujesz się w nowej klasie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
ja chciałam sie przepisać teraz do 3 klasy lo
![]() ![]()
![]() |
#18 | |||
Zakorzenienie
|
Fakt, nie można patrzeć tylko na towarzystwo, ale chyba lepiej jest się uczyć w miłej atmosferze, wśród dobrych znajomych, no nie?
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
warto !
będziesz się lepiej czuła, będziesz promienna, radosna, będziesz się cieszyła że przebywasz więcej z koleżankami. Noi twierdzisz, że profil lepszy - więc uważam, że możesz zaryzykować ! powodzenia !!! ![]()
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Wychowawczyni drugiej klasy powiedziała , że nie ma żadnych przeszkód z jej strony, ona chętnie przyjmie mnie do swojej grupy
![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
potem napisz jak bylo z nadrabianiem WOSu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
ok, napiszę.
Mam tylko nadzieję, że sobie poradzę ![]()
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Pewnie ze sobie poradzisz w koncu masz tam kolezanki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
A jaki napisać powód zmiany klasy?
![]()
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Ja bym zmieniła, profil bardzo podobny, a naprawdę otoczenie jest bardzo ważne, nie ma nic gorszego niż męczyć się po 8 godz z ludźmi, którzy Cie irytują. Wos to nie jakaś fizyka czy chemia, poradzisz sobie
![]() W podaniu możesz napisać, że chcesz np zrealizować wos na rozsz. czy coś w ten deseń...
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
napisz, że jego przedmioty kierunkowe bardziej Cię interesują i Ci się przydadza
![]() powodzenia ![]() jak ja uwielbiam "klasowe grupki ";] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Na Twoim miejscu zmieniłabym klasę
![]() Napisz, że chcesz studiować prawo i w związku z tym bardzo chciałabyś chodzić do klasy ze zwiększonym wymiarem godzin historii i WOSu. Możesz dodać, że np. bardzo lubisz język angielski i chcesz go zdawać na maturze na poziomie rozszerzonym ![]() EDIT: Matematyką bym się nie przejmowała - nie biorą jej pod uwagę w rekrutacji na prawo (?).
podpis zawierał niedozwolone treści - usunięty przez administrację forum Edytowane przez Nija_ Czas edycji: 2009-09-01 o 16:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
moja klezanka z liceum przeniosla sie w drugiej klasie do zupelnie innej szkoly z profilu matematycznego na biol - fizy
teraz studiuje medycyne ![]() wiec - powiem tyle, rob tak zeby bylo dobrze i zebys skonczyla w zyciu tam gdzie chcesz
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Twoja decyzja,pogadaj z rodzicami.
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Życzę powodzenia przy przenoszeniu się
![]() ![]() Wiadomo, że nie będzie tak, że wszyscy w klasie będą Ci się rzucać na szyję z radości ![]() ![]() I oczywiście zazdroszczę, że w ogóle masz jakąś alternatywę, ale w sumie liceum to nie gimnazjum ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:22.