|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Krew od honorowych krwiodawcow dla koncernow farmaceutycznych
"Chcesz honorowo oddać krew? W kwestionariuszu, który wcześniej wypełniasz, musisz podpisać zgodę, że twoja krew może zostać odpłatnie przekazana koncernom farmaceutycznym, które wyprodukują z niej leki. Bez takiego podpisu nie ma mowy o "honorowej" donacji. Wszystko zgodnie z ustawą o publicznej służbie krwi.
Dodatkowy zapis w ankietach dla krwiodawców pojawił się w połowie lutego. Jego umieszczenie zalecił Regionalnym Centrom Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa Instytut Hematologii i Transfuzjologii, który nadzoruje ośrodki pobierania krwi. Zapis od razu wywołał burzę wśród krwiodawców - na jednym z internetowych forów rozgorzała dyskusja o zasadności podpisywania dokumentu. Część wpisów podważała legalność - inna obligatoryjność zgody. Nie ma jednak wątpliwości - wyrażenie zgody jest obowiązkowe, bez niej w ogóle nie można oddać krwi" Gazeta.pl |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
.
|
Dot.: Krew od honorowych krwiodawcow dla koncernow farmaceutycznych
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Pierwsze słyszę, od kiedy to weszło? Wejdzie? :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
nie no, jak chcą mojej krwi to niech ładnie poproszą i najlepiej zapłacą do tego, a nie tak... nie po to ludziom chcę pomóc, żeby na tym koncerny zarabiały (bo te leki swoje pewnie kosztować będą...)
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
A ja myślałam, że krwi brakuje ludziom potrzebującym transfuzji, a z tego wynika, że będą ją jeszcze odsprzedawać, tak? Nie rozumiem...
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale moim zdaniem to po prostu nieetyczny zapis. Bo honorowy krwiodawca oddaje krew za darmo, by ratować życie, a nie po to by koncerny testowały sobie lekarstwa, na których potem będą zarabiać. Z drugiej strony punkty poboru krwi potrzebują pieniędzy i muszą je skądś pozyskać, bo inaczej brakowałoby im na ich działalność (tak słyszałam). Tyle że w tym wszystkim krwiodawca czuje się oszukany i ma do tego pełne prawo. Skończy się tym, że ludzie przestaną oddawać honorowo krew i dopiero będzie dramat. W połowie lutego (według tekstu). Więcej tu http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,1...wiodawcow.html Edytowane przez lucciola Czas edycji: 2012-04-02 o 17:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
A nie jest tak, że punkty krwiodastwa odsprzedają krew szpitalom i z tego się utrzymują?
Poprawcie mnie, jeśli się mylę. Ja niestety musiałam zaprzestać oddawania ze względów zdrowotnych i bardzo nad tym ubolewam, jednak taki zapis baaardzo by mnie zniesmaczył ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
.
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=128 http://rckik.wroclaw.pl/userimages/cennik2008.pdf https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=129 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:42.