Kolczyki - problemy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-21, 00:14   #1
seedofwonder
Raczkowanie

Kolczyki - problemy

Hej!

Słuchajcie, miesiąc temu zrobiłam sobie kolczyki w uszach, w płatku w profesjonalnym studio piercingu. Moim znajomym, którzy też sobie wtedy tam robili, wszystko się ładnie goi.
Mi - w ogóle.
Swędzi, piecze, od jakiegoś czasu schodzi skóra. Czy to może być alergia?
Przemywam solą i octaniseptem. Nic to w sumie nie pomaga.
Przez pierwsze 2 tyg. wydawało się wszystko ok, po prostu się powoli goiło, a potem jakby znowu się zepsuło, a nic w sumie nie zahaczyłam, ani nic.

Mam już 2 dziurki regularne w uszach, robiłam je jak miałam z 7 lat i z nimi nie mam problemu.
Mam jeszcze jedną dziurkę w uchu i ona mi się goiła baaardzo długo.
3 kolczyki wcześniej robione (w uszach) musiałam wyjąć po jakimś czasie, bo nie chciało się goić.

Już nie wiem co robić.
Jak myślicie, co to może być?
seedofwonder jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 00:27   #2
laisla
Zakorzenienie

Dot.: Kolczyki - problemy

Jutro poszłabym do apteki po jakąś radę i coś do odkażenia. Zrobiłam tak kiedyś i dali mi taki antybiotyk do smarowania, pomogło właściwie od pierwszego użycia. Niestety nie pamiętam co to było, takie małe torebeczki, jednorazowa porcja maści.
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 00:57   #3
szarri
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Jutro poszłabym do apteki po jakąś radę i coś do odkażenia. Zrobiłam tak kiedyś i dali mi taki antybiotyk do smarowania, pomogło właściwie od pierwszego użycia. Niestety nie pamiętam co to było, takie małe torebeczki, jednorazowa porcja maści.
To jest tribiotic, ale nie kupuj tego!
Z czego masz kolczyk? Jeśli ze stali, to być może po prostu masz reakcję alergiczną. W studiu powinni Ci wymienić na tytan albo bioplast, przynajmniej na czas gojenia.
Smutna prawda jest taka, że niektórym kolczyki w uszach, szczególnie te już w chrząstce (a niektórym się ta chrząstka nisko zaczyna) goją się beznadziejnie - przykład: ja. Miałam kolczyki w najróżniejszych miejscach na przestrzeni paru lat, na karku, anti-eyebrow, sternum, kilka standardowych typu pępek i praktycznie każdy udało mi się wygoić bez problemów - a w uszach tylko po dwa na samym dole, i to też nie za pierwszym razem
szarri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 01:38   #4
SOCKI
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szarri Pokaż wiadomość
To jest tribiotic, ale nie kupuj tego!

Odbiegając od tematu- czemu ma nie kupować tribioticu? Nie można go używać, czy po prostu jest jakimś paskudztwem? Pytam bo używam go często na oparzenia różne i mnie wystraszyłaś.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post44413363
SOCKI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 01:46   #5
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SOCKI Pokaż wiadomość

Odbiegając od tematu- czemu ma nie kupować tribioticu? Nie można go używać, czy po prostu jest jakimś paskudztwem? Pytam bo używam go często na oparzenia różne i mnie wystraszyłaś.
Też chciałabym wiedzieć. U mnie się sprawdziło, toteż zasugerowałam, choć naprawdę nie pamiętam czy to był akurat ten specyfik Kosztował grosze w każdym razie.
Stary 2013-02-21, 03:11   #6
szarri
Wtajemniczenie

Tribiotic jest bardzo OK, pod warunkiem, że używa się go przy rzeczach bardzo powierzchownych - jakieś zadrapania, ranki itd. Wiadomo, że nie można przeginać, bo to jednak antybiotyk, ale bez obaw. Natomiast przy kolczykach się nie nadaje, bo zwykle przyczyna kiepskiego gojenia nie leży na powierzchni skóry, a tribiotic ją zalecza - wtedy wydaje się, że jest lepiej, bo zaczyna wyglądać ok i boom! Ropa się leje, syf niemiłosierny .
szarri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 03:29   #7
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Tribiotic jest bardzo OK, pod warunkiem, że używa się go przy rzeczach bardzo powierzchownych - jakieś zadrapania, ranki itd. Wiadomo, że nie można przeginać, bo to jednak antybiotyk, ale bez obaw. Natomiast przy kolczykach się nie nadaje, bo zwykle przyczyna kiepskiego gojenia nie leży na powierzchni skóry, a tribiotic ją zalecza - wtedy wydaje się, że jest lepiej, bo zaczyna wyglądać ok i boom! Ropa się leje, syf niemiłosierny .
Nic takiego u mnie nie wystąpiło, a kilka razy po to sięgałam właśnie ze względu na kolczyki.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-21, 05:13   #8
emilia0508
królikoholiczka

To akurat prawda... Ja mialam dezynfekowac spirytusem salicylowym i pomogło... Ale mi ropieja uszy jak mam zwykle kolczyki a srebrne już nie bo mam uczulenie na nikiel dlatego często srebrze końcówki

Reading gives us someplace to go when we have to stay where we are
emilia0508 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 07:51   #9
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
No nie wiem, antybiotyk to antybiotyk. Jak dla mnie to właśnie wymiana kolczyka na sterylny tytan w studio, przy okazji przemycie dziurek i właśnie tribiotic. Nawet lekarz na dziurki w uszach nie przepisałby antybiotyku do łykania, tylko właśnie miejscowy.
Stary 2013-02-21, 08:15   #10
seedofwonder
Raczkowanie

Napisałam do dziewczyny, co robiła mi kolczyk. Zobaczymy, co powie.

Przy poprzednich dziurkach w uszach, z którymi też miałam problem (ziarniny itp.) używała tribioticu własnie i jak widać nie pomógł

W ogóle jeszcze niedawno, zanim te uszy mi tak zycie uprzykrzyly, mialam szalony pomysl zrobic sobie kolczyk w nosie.
Jak myslicie, to chyba kiepski pomysl?
Czy jesli dziurki w uszach goją mi się tak słabo, to oznacza, ze wszedzie raczej bede miec ten problem?
Stary 2013-02-21, 09:07   #11
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez seedofwonder Pokaż wiadomość
Napisałam do dziewczyny, co robiła mi kolczyk. Zobaczymy, co powie.

Przy poprzednich dziurkach w uszach, z którymi też miałam problem (ziarniny itp.) używała tribioticu własnie i jak widać nie pomógł
Bo tribiotic nie jest na ziarniny Na ziarninę jest aspiryna na przykład.
Cytat:
W ogóle jeszcze niedawno, zanim te uszy mi tak zycie uprzykrzyly, mialam szalony pomysl zrobic sobie kolczyk w nosie.
Jak myslicie, to chyba kiepski pomysl?
Czy jesli dziurki w uszach goją mi się tak słabo, to oznacza, ze wszedzie raczej bede miec ten problem?
A chcesz mieć ziarninę na nosie?
Ja bym odpuściła, chrząstki goją się znacznie trudniej, niż płatki uszu.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-21, 09:42   #12
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Oj miałam podobne problemy. Uchowały mi się po 3 dziurki w płatkach uszu...ale już dalej mam piękną kolekcję śladów po przekłuciach. Na początku się fajnie goiły a potem trach i trzeba było wyjąć . Może to właśnie przez to, że były ze stali a potem zmieniane na srebro, jak już wydawało mi się, że się zagoiły. Głupia byłam, że odpuszczałam...albo nie wiedziałam, że mogę kupić z innych materiałów kolczyki, bo to było daaaaaawno temu. Za mną chodzi tragus i wiem, że jak w końcu go zrobię, to zażyczę sobie bioplast.
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 11:41   #13
taka_sobie_jedna
Wtajemniczenie

Autorko ja miałam pierwszy raz przebijane uszy jak miałam 12 lat. Pistoletem, w salonie. Uszy bardzo mi ropiały, nie chciały się goić, puchły i bardzo bolały. Po miesiącu męczarni wyciągnęłam kolczyki i stwierdziłam, że to nie ma sensu.
Po jakichś 3 latach znowu mnie wzięło na kolczyki, więc przekłułam sobie sama igłą i włożyłam zlote wkrętki. Wtedy wszystko już było w porządku, wystarczyło przemywać przez jakieś 2 tygodnie solą fizjologiczną i pięknie się zagoiło.
taka_sobie_jedna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 17:59   #14
Aimee_J
Zakorzenienie

Mnie się tak paprało przy normalnie przebitych uszach. Na początku było ok, ale potem, zanim się odpowiednio zagoiło musiałam zmienić kolczyki na nowe [były zdezynfekowane i wyjałowione] i zaczęło się paprać. W praktyce okazało się, że to właśnie one były przyczyną - do dziś kiedy je zakładam mogę je nosić maks dwa dni, bo zaczynają mnie boleć i swędzieć uszy. Wydawało mi się, że kupowałam je w pewnym miejscu - okazało się, że musiały być z domieszką metalu, którego nie toleruję. W żadnych innych kolczykach, złotych, srebrnych - to się nie pojawiło. Zdarza się, ze zaczynają mnie swędzieć uszy, gdy noszę tydzień bez przerwy [np. śpię we wkrętkach] metalowe, ale gdy je zdejmuję nie mam problemu z tym, że dziurki ropieją czy coś. Wszystko szybko wraca do normy.

Ja leczyłam się spirytusem salicylowym i naparami z rumianku. Pomogło, wyprowadziłam uszy na prostą.
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 21:28   #15
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez SOCKI Pokaż wiadomość

bo nie stosuje się antybiotyku z byle powodu!!! a już na pewno nie stosuje się go przy oparzeniach!

w jakim sensie kolczyk się nie goi? ropieje czy boli/jest zaczerwieniony?

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-21, 21:38   #16
SOCKI
Zakorzenienie

Szarri, dziękuję Ci za odpowiedź.

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
bo nie stosuje się antybiotyku z byle powodu!!! a już na pewno nie stosuje się go przy oparzeniach!
Jak oparzyłam sobie naprawdę porządnie rękę zieloną herbatą, to po jakimś czasie lekarz nakazał mi to smarować tribiotikiem właśnie. Czyli on się pomylił?

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post44413363
SOCKI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 21:41   #17
skazana_na_bluesa
.

odstaw actanisept, bo może on ci nadmiernie wysuszył skórę. przecieraj sobie dziurki np. rumiankiem. poza tym uszy się goją koło 3 miesięcy.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 23:06   #18
czarna_maciejka
Wtajemniczenie

GG do czarna_maciejka

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
odstaw actanisept, bo może on ci nadmiernie wysuszył skórę. przecieraj sobie dziurki np. rumiankiem. poza tym uszy się goją koło 3 miesięcy.
Na rumianek moze miec uczulenie wiec nie uwazam wcale zeby byl lepszy.
Ja tez mam wieczny problem z dziurkami w uszach. Niby wygojone, czasem zaloze kolczyki i mi wszystko puchnie i swedzi, musze wyjac. Wygoje to, zaloze te same kolczyki-jest okej i moge normalnie nosic. I tak wkolo. Nie wiem od czego to zalezy.
Ja bym na twoim miejscu sprobowala nie wysuszac tych uszu zadnymi spirytusami, nie uczulac rumiankami i nie maltretowac antybiotykami. Kup kolczyki z tytanu, przemywaj wylacznie sola fizjologiczna.
czarna_maciejka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 23:34   #19
Aimee_J
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarna_maciejka Pokaż wiadomość
Na rumianek moze miec uczulenie wiec nie uwazam wcale zeby byl lepszy.
Ja tez mam wieczny problem z dziurkami w uszach. Niby wygojone, czasem zaloze kolczyki i mi wszystko puchnie i swedzi, musze wyjac. Wygoje to, zaloze te same kolczyki-jest okej i moge normalnie nosic. I tak wkolo. Nie wiem od czego to zalezy.
Ze wszystkimi tak masz czy tylko z tymi z nieszlachetnych materiałów?
Moja Rodzicielka ma chyba uczulenie na nikiel. Ja mam problem z uszami tylko w wyjatkowych wypadkach - ona zakłada kolczyki i puchnie momentalnie. Z wkrętkami nic nie zrobię, ale jeśli tylko mogę to wymieniam jej na SREBRNE, nie posrebrzane, bigle. NIe rezygnuje z kolczyków, które się jej podobają i może je nosić
Stary 2013-02-22, 00:44   #20
czarna_maciejka
Wtajemniczenie

GG do czarna_maciejka

Cytat:
Napisane przez Aimee_J Pokaż wiadomość
Ze wszystkimi tak masz czy tylko z tymi z nieszlachetnych materiałów?
Moja Rodzicielka ma chyba uczulenie na nikiel. Ja mam problem z uszami tylko w wyjatkowych wypadkach - ona zakłada kolczyki i puchnie momentalnie. Z wkrętkami nic nie zrobię, ale jeśli tylko mogę to wymieniam jej na SREBRNE, nie posrebrzane, bigle. NIe rezygnuje z kolczyków, które się jej podobają i może je nosić
Ja na pewno tez mam uczulenie na nikiel, kiedys byl taki czas, ze na wszystkie guziki przy spodniach musialam od srodka naszywac kawalek materialu, bo mi sie robily rany na brzuchu. Teraz nosze spodnice i nie wiem jak by to w tym momencie wygladalo. Ale dziwi mnie to, ze raz wkladam jakies kolczyki i mi uszy puchna, a innym razem smialo moge nosic te same kolczyki pare dni i nic...
Stary 2013-02-22, 00:56   #21
Aimee_J
Zakorzenienie

Fakt, trochę dziwne. Moja Mama nie ma aż takich problemów, żeby musiała zaszywać nawet guziki. Może uszy są wrażliwsze? Albo to inny metal w jej wypadku?
W każdym razie wymianę bigli polecam. Spokojnie można to zrobić w domu i nie trzeba dużych umiejętności i specjalnych sprzętów. Zanim kupiłam sobie zestaw małych szczypiec precyzyjnych to robiłam to... nożyczkami i kombinerkami

Na szczęscie coraz wiecej sklepów oferuje też bezniklową biżuterię
Stary 2013-02-22, 01:11   #22
czarna_maciejka
Wtajemniczenie

GG do czarna_maciejka

Cytat:
Napisane przez Aimee_J Pokaż wiadomość
Fakt, trochę dziwne. Moja Mama nie ma aż takich problemów, żeby musiała zaszywać nawet guziki. Może uszy są wrażliwsze? Albo to inny metal w jej wypadku?
W każdym razie wymianę bigli polecam. Spokojnie można to zrobić w domu i nie trzeba dużych umiejętności i specjalnych sprzętów. Zanim kupiłam sobie zestaw małych szczypiec precyzyjnych to robiłam to... nożyczkami i kombinerkami

Na szczęscie coraz wiecej sklepów oferuje też bezniklową biżuterię
I bardzo dobrze, ze mozna tak zrobic, mysle, ze wielu osobom ktore lubia nosic wiszace kolczyki ten sposob moze pomoc
Stary 2013-02-22, 09:31   #23
seedofwonder
Raczkowanie

No właśnie też się zastanawiałam, że to może od tego octaniseptu sobie wysuszyłam.
Na rumianek alergii raczej nie mam

No właśnie te uszy jakoś nie ropieją, nie krwiają, nie "paprają się", ale po prostu mam przesuszone płatki no i one bolą i czasem swędzą i pieką, jak coś poruszam...

Sól też wysusza?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości