|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Kolczyki - problemy
Hej!
Słuchajcie, miesiąc temu zrobiłam sobie kolczyki w uszach, w płatku w profesjonalnym studio piercingu. Moim znajomym, którzy też sobie wtedy tam robili, wszystko się ładnie goi. Mi - w ogóle. Swędzi, piecze, od jakiegoś czasu schodzi skóra. Czy to może być alergia? Przemywam solą i octaniseptem. Nic to w sumie nie pomaga. Przez pierwsze 2 tyg. wydawało się wszystko ok, po prostu się powoli goiło, a potem jakby znowu się zepsuło, a nic w sumie nie zahaczyłam, ani nic. Mam już 2 dziurki regularne w uszach, robiłam je jak miałam z 7 lat i z nimi nie mam problemu. Mam jeszcze jedną dziurkę w uchu i ona mi się goiła baaardzo długo. 3 kolczyki wcześniej robione (w uszach) musiałam wyjąć po jakimś czasie, bo nie chciało się goić. Już nie wiem co robić. Jak myślicie, co to może być?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kolczyki - problemy
Jutro poszłabym do apteki po jakąś radę i coś do odkażenia. Zrobiłam tak kiedyś i dali mi taki antybiotyk do smarowania, pomogło właściwie od pierwszego użycia. Niestety nie pamiętam co to było, takie małe torebeczki, jednorazowa porcja maści.
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z czego masz kolczyk? Jeśli ze stali, to być może po prostu masz reakcję alergiczną. W studiu powinni Ci wymienić na tytan albo bioplast, przynajmniej na czas gojenia. Smutna prawda jest taka, że niektórym kolczyki w uszach, szczególnie te już w chrząstce (a niektórym się ta chrząstka nisko zaczyna) goją się beznadziejnie - przykład: ja. Miałam kolczyki w najróżniejszych miejscach na przestrzeni paru lat, na karku, anti-eyebrow, sternum, kilka standardowych typu pępek i praktycznie każdy udało mi się wygoić bez problemów - a w uszach tylko po dwa na samym dole, i to też nie za pierwszym razem |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Odbiegając od tematu- czemu ma nie kupować tribioticu? Nie można go używać, czy po prostu jest jakimś paskudztwem? Pytam bo używam go często na oparzenia różne i mnie wystraszyłaś.
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kosztował grosze w każdym razie.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
|
Tribiotic jest bardzo OK, pod warunkiem, że używa się go przy rzeczach bardzo powierzchownych - jakieś zadrapania, ranki itd. Wiadomo, że nie można przeginać, bo to jednak antybiotyk, ale bez obaw. Natomiast przy kolczykach się nie nadaje, bo zwykle przyczyna kiepskiego gojenia nie leży na powierzchni skóry, a tribiotic ją zalecza - wtedy wydaje się, że jest lepiej, bo zaczyna wyglądać ok i boom! Ropa się leje, syf niemiłosierny
.
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 |
|
królikoholiczka
|
To akurat prawda... Ja mialam dezynfekowac spirytusem salicylowym i pomogło... Ale mi ropieja uszy jak mam zwykle kolczyki a srebrne już nie bo mam uczulenie na nikiel dlatego często srebrze końcówki
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Napisałam do dziewczyny, co robiła mi kolczyk. Zobaczymy, co powie.
Przy poprzednich dziurkach w uszach, z którymi też miałam problem (ziarniny itp.) używała tribioticu własnie i jak widać nie pomógł ![]() W ogóle jeszcze niedawno, zanim te uszy mi tak zycie uprzykrzyly, mialam szalony pomysl zrobic sobie kolczyk w nosie. Jak myslicie, to chyba kiepski pomysl? Czy jesli dziurki w uszach goją mi się tak słabo, to oznacza, ze wszedzie raczej bede miec ten problem? |
|
|
|
|
#11 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na ziarninę jest aspiryna na przykład.Cytat:
Ja bym odpuściła, chrząstki goją się znacznie trudniej, niż płatki uszu.
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Oj miałam podobne problemy. Uchowały mi się po 3 dziurki w płatkach uszu...ale już dalej mam piękną kolekcję śladów po przekłuciach. Na początku się fajnie goiły a potem trach i trzeba było wyjąć
. Może to właśnie przez to, że były ze stali a potem zmieniane na srebro, jak już wydawało mi się, że się zagoiły. Głupia byłam, że odpuszczałam...albo nie wiedziałam, że mogę kupić z innych materiałów kolczyki, bo to było daaaaaawno temu. Za mną chodzi tragus i wiem, że jak w końcu go zrobię, to zażyczę sobie bioplast.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Wtajemniczenie
|
Autorko ja miałam pierwszy raz przebijane uszy jak miałam 12 lat. Pistoletem, w salonie. Uszy bardzo mi ropiały, nie chciały się goić, puchły i bardzo bolały. Po miesiącu męczarni wyciągnęłam kolczyki i stwierdziłam, że to nie ma sensu.
Po jakichś 3 latach znowu mnie wzięło na kolczyki, więc przekłułam sobie sama igłą i włożyłam zlote wkrętki. Wtedy wszystko już było w porządku, wystarczyło przemywać przez jakieś 2 tygodnie solą fizjologiczną i pięknie się zagoiło. |
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie się tak paprało przy normalnie przebitych uszach. Na początku było ok, ale potem, zanim się odpowiednio zagoiło musiałam zmienić kolczyki na nowe [były zdezynfekowane i wyjałowione] i zaczęło się paprać. W praktyce okazało się, że to właśnie one były przyczyną - do dziś kiedy je zakładam mogę je nosić maks dwa dni, bo zaczynają mnie boleć i swędzieć uszy. Wydawało mi się, że kupowałam je w pewnym miejscu - okazało się, że musiały być z domieszką metalu, którego nie toleruję. W żadnych innych kolczykach, złotych, srebrnych - to się nie pojawiło. Zdarza się, ze zaczynają mnie swędzieć uszy, gdy noszę tydzień bez przerwy [np. śpię we wkrętkach] metalowe, ale gdy je zdejmuję nie mam problemu z tym, że dziurki ropieją czy coś. Wszystko szybko wraca do normy.
Ja leczyłam się spirytusem salicylowym i naparami z rumianku. Pomogło, wyprowadziłam uszy na prostą. |
|
|
|
|
#15 | |
|
.
|
Cytat:
w jakim sensie kolczyk się nie goi? ropieje czy boli/jest zaczerwieniony?
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Szarri, dziękuję Ci za odpowiedź.
Jak oparzyłam sobie naprawdę porządnie rękę zieloną herbatą, to po jakimś czasie lekarz nakazał mi to smarować tribiotikiem właśnie. Czyli on się pomylił?
|
|
#17 |
|
.
|
odstaw actanisept, bo może on ci nadmiernie wysuszył skórę. przecieraj sobie dziurki np. rumiankiem. poza tym uszy się goją koło 3 miesięcy.
|
|
#18 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wiec nie uwazam wcale zeby byl lepszy.Ja tez mam wieczny problem z dziurkami w uszach. Niby wygojone, czasem zaloze kolczyki i mi wszystko puchnie i swedzi, musze wyjac. Wygoje to, zaloze te same kolczyki-jest okej i moge normalnie nosic. I tak wkolo. Nie wiem od czego to zalezy. Ja bym na twoim miejscu sprobowala nie wysuszac tych uszu zadnymi spirytusami, nie uczulac rumiankami i nie maltretowac antybiotykami. Kup kolczyki z tytanu, przemywaj wylacznie sola fizjologiczna. |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja Rodzicielka ma chyba uczulenie na nikiel. Ja mam problem z uszami tylko w wyjatkowych wypadkach - ona zakłada kolczyki i puchnie momentalnie. Z wkrętkami nic nie zrobię, ale jeśli tylko mogę to wymieniam jej na SREBRNE, nie posrebrzane, bigle. NIe rezygnuje z kolczyków, które się jej podobają i może je nosić
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#20 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
Fakt, trochę dziwne. Moja Mama nie ma aż takich problemów, żeby musiała zaszywać nawet guziki. Może uszy są wrażliwsze? Albo to inny metal w jej wypadku?
W każdym razie wymianę bigli polecam. Spokojnie można to zrobić w domu i nie trzeba dużych umiejętności i specjalnych sprzętów. Zanim kupiłam sobie zestaw małych szczypiec precyzyjnych to robiłam to... nożyczkami i kombinerkami ![]() Na szczęscie coraz wiecej sklepów oferuje też bezniklową biżuterię
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Raczkowanie
|
No właśnie też się zastanawiałam, że to może od tego octaniseptu sobie wysuszyłam.
Na rumianek alergii raczej nie mam ![]() No właśnie te uszy jakoś nie ropieją, nie krwiają, nie "paprają się", ale po prostu mam przesuszone płatki no i one bolą i czasem swędzą i pieką, jak coś poruszam... Sól też wysusza? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:46.

.