![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Problem z łaciną-ratunku,
Nie zdałam łaciny bo głupia baba oczywiście na UŚ-iu zrobila egzamin nie tłumacząc tego materialu.
Chodzi mi o tworzenie form osobowych z bezokolicznika , którego ona podaje np.amō, amāre, amāvi, amātum - kochać i każe np. utworzyc 1.os l poj czasu plusquamperfekt strony czynnej za pomocą tego co podala,... nie mam pojecia jak to sie tworzy nie chce znow oblac... ratunku niech mi to ktos wytlumaczy.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Problem z łaciną-ratunku,
Musisz mieć podręcznik, znaleźć odmianę przykładową i wykuć końcówki! Cała łacina
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
slowka podaje sie np. amo, amare(pierwsza forma jest dla 1.os.l.poj, a w drugiej formie samogloska pokazuje nam jaka to jest deklinacja tutaj mamy dekl. 1 zakonczona na a)
czyli temat mamy: ama i dodajemy do niego koncowki
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Patrzeć masz na oba słowa i po nich masz dopasować do odpowiedniej koniugacji, a utworzenie innego czasu to kwestia dopasowania wedle zasad z książki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
amo, amare - ama to twój temat i to jest I koniugacja lego, legere - temat to lege - II koniugacja dico, dicere - temat dic - (czyli kończący się spółgłoską) - III koniugacja audio, audire - temat audi- IV koniugacja Do tych tematów musisz dodać końcówki, pamiętając, że przy koniugacji trzeciej pomiędzy temat a końcówkę wstawiasz jeszcze "i", a w 3 osobie plularis zamiast "i" dajesz "u". Końcówki osobowe masz takie: Liczba pojedyncza (numerus singularis): 1. -o 2. -s 3. -t Liczba mnoga (pluralis) 1. - mus 2. - tis 3. - nt Najpierw napiszę dla czasu teraźniejszego: ![]() 1. amo, moneo, dico, audio, 1. amamus, monemus, dicimus, audimus 2. amas, mones, dicis, audis 2. amatis, monetis, dicitis, auditis 3. amat, monet, dicit, audit 3. amant, monent, dicunt, audiznt Plusquamperfecti to czas przeszły i tworzysz go wstawiając między temat SUPINUM (amo, amare, amavi, amatum) i te końcówki osobowe wstawkę -era-. np: 1. amav-era-m 2. amav-era-s 3. amav-era-t 1. amav-era-mus 2. amav-era-tis 3. amav-era-nt (w pierwszej osobie singularis akurat w tym czasie zamiast -o masz -m). Tu nie ma zbyt wiele do rozumienia, musisz wykuć niestety ![]() ---------- Dopisano o 00:01 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:58 ---------- Cytat:
Natomiast przy czasach: futuri II, plusquamperfecti i perfecti patrzysz na formę supinum i od niej tworzysz temat odcinając -i (amo, amare, amavi, amatum).
Starzejący się mężczyźni zaczynają wyglądać jak Sean Connery. Problem starzejących się kobiet jest taki... że też zaczynają wyglądać jak Sean Connery. ![]() Edytowane przez n a d i a Czas edycji: 2011-01-13 o 23:03 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Podpisuję się pod tym. Na końcu są tabelki wszystko wyjaśniające.
Gdybyś miała jakieś problemy z łaciną to pisz do mnie na PW.
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Czy może babka z łaciny to Prus?? jeżeli tak to współczuję
![]() ---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ---------- możesz podać maila na privie to Ci notatki prześlę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
ja miałam kiedyś książkę Lectio Latina, pewnie w antykwariacie byś znalazła... ale sama już nie bardzo pamiętam czasy licealne łaciny i te wszystkie odmiany
![]()
![]() |
![]() |
#12 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
gada i gada ale wytlumaczyc nie umie.. gdyby umiala to by zaliczyli wszyscy a tak to tylko jedna osoba na 30 osob xddd na notatki to juz chyba za pozno;d ---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ---------- Cytat:
moja kolezanka wyjasnila mi to inaczej , że sa trzy formy np mergo3, meris i mersum mergo3 jest do czasu praesens imperfekti futuri 1 acitv i passiv mersi do plusguam, perefek i futuri 2 activi tylko a mersum do plusquam perfekt i futuri 2 ale juz passiv czy to prawda? a co z koniugacjami? bo sa 4 i musze wybrac jakos by zas to dobrze zrobic... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Są trzy tematy- preasens, perfectum i supinum. Od tematu preasentis tworzymy czasy praesentis, imperfecti, futuri I. Od tematu perfecti tworzymy czasy perfectum, plusquamperfectum i futuri II AKTYWNE. Od tematu supinum tworzymy czasy perfectum, plusquamperfectum i futuri II PASYWNE. Koniugację rozpoznajesz po dwóch pierwszych formach czasownika. Jeśli w słowniku masz podane "amo 1" to znaczy że czasownik ten brzmi amo amare amavi amatum i należy do koniugacji I (ponieważ 2 forma czasownika zakończona jest na -are). Jeśli w słowniku podane masz "doceo, docui, doctum 2" to znaczy że formy tego czasownika brzmią doceo, docere, docui, doctum i należy on do koniugacji II (ponieważ kiedy odetniesz końcówkę -re w 2 formie i końcówkę -o w 1 formie masz temat zakończony na -e). Itd. K III kończy się spółgłoską (ze spójką -i- czasem), a K IV kończy się na -i. Co do twojego przykładu to masz podane, że mergo, mergere, meris, mersum należy do K III (ta trójka po mergo to oznacza).
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
to np jak mam mergo3 , mersi, mersum to jest 3 koniugacja? i mam z niej brac koncówki? ale do jakiego tematu mam jej przykleić? znam ko ncowki znam koniugacje tylko moim problemem jest to ze jestem zbyt ciemna i nie wiem jakie tematy wybrac i jak je rozpoznawac i w ogole...\ ale dzieki pomimo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Tak, to jest 3 koniugacja. Wskazuje na to ta "3" wpisana po mergo.
Temat, do którego masz dołączać końcówki zależy od tego, jaki czas chcesz utworzyć- wg. mojego podziału wyżej. Nie ma za co ![]() ![]() Mergo mergere mersi mersum: Ind.praes.act 1.Mergo 1.Mergimus 2.Mergis 2.Mergitis 3.Mergit 3.Mergunt Ind.imperf.act 1. Mergebam 1.Mergebamus 2.Mergebas 2.Mergebatis 3.Mergebat 3.Mergebant Ind.fut I.act 1.Mergam 1.Mergemus 2.Merges 2.Mergetis 3.Merget 3.Mergent Ind. perf.act 1.Mersi 1.Mersimus 2.Mersisti 2.Mersistis 3.Mersit 3.Merserunt Ind.plusperf act. 1.Merseram 1.Merseramus 2.Merseras 2.Merseratis 3.Merserat 3.Merserant Ind fut II. act 1. Mersero 1.Merserimus 2.Merseris 2. Merseritis 3. Merserit 3.Merserint
Wymiana książkowa, czyli porządki styczniowe ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post44413363 Edytowane przez SOCKI Czas edycji: 2011-01-15 o 08:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Troszkę późno się zorientowałam... Ale SOCKI dobrze pisze
![]() Ogólnie łacina to skomplikowany język ![]() ![]()
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Dasz radę
![]() ![]()
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
właściwie to jeszcze jedna;d
Mergo mergere mersi mersum co sie dzieje z tym mergere? chyba nic bo mergo odmieniam mersi i mersum ;d mam takie jeszcze male pytanie jakbys mi cos zadala i bym sie sprawdzila czy to umiem np. podalabys mi jakies 3 formy czy 4 i np ze mam utworzyc 2.,os l poj czasu tego a strony tej zobaczymy czy rozumiem juz czy nie ![]() oczywiscie jesli chcesz ;p ---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ---------- mam np. laudo laudare laudavi laudatum... przy laudare odcinam re? mam dlugie a czyli tworze wszystko z koniugacji 1 tak? ![]() ---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ---------- SOCKI ratuj.. ty mowisz czy tworze formy od mergo3, laudo1 , video 2 itd... a moja kolezanka ze znow od laudare, videre, vincere .. zas mam namieszane... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. Z mergere nic się nie dzieje. Jest to dla Ciebie wyznacznik tego jak powinien brzmieć temat praesentis (przy tworzeniu czasów pochodnych od tematu praesentis- czyli nie jest tak, że ta forma Cię w ogóle nie interesuje i odmieniasz tylko mersi mersum). W słownikach 2 forma (mergere) jest pomijana żeby zaoszczędzić miejsce. Zamiast tego piszą 1/2/3/4 oznaczając w ten sposób koniugację. Ergo. Jeśli widzisz "mergo mersi mersum 3" to wiesz, że jest co czasownik koniugacji III. Wiesz też, że w drugiej formie (w słowniku pominiętej) musi być zakończenie -re. Więc patrzysz na 1 formę i masz mergo. Odcinasz -o. Wiesz, że jest to czasownik koniugacji 3, więc zakończenie będzie -ere. więc do tego tematu który uzyskałaś odcinając -o dodajesz -ere. I stąd jest ta druga forma o której mówi koleżanka. Nie wiem jak Wam zrobi profesorka na teście, ale zakładam, że poda np. "laudo laudare laudavi laudatum" zamiast "laudo 1". ---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ---------- Cytat:
Jeśli idzie o to plusperf. pass to odcinasz -um z ostatniej formy ![]() Masz laudat. laudat+us/a/um + eram/eras/erat/eramus/eratis/erant I musisz wtedy to laudatus/laudata/laudatum uzgodnić z wymaganą liczbą i rodzajem. ---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ---------- To utwórz: 1) 3pl ind. praes. act od dirumpo,dirumpere,dirupi, diruptum. 2)1sg ind.fut II.pass od iubeo, iubere,iussi, iussum dla rodzaju żeńskiego 3)1pl ind.fut I. act od laudo, laudare, laudavi, laudatum 4) 2sg ind.perf.act od audio, audire, audivi, auditum
Wymiana książkowa, czyli porządki styczniowe ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post44413363 Edytowane przez SOCKI Czas edycji: 2011-01-15 o 12:15 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Ahh jestes kochana xd
czyli czyli video a videre to jest to samo ...bo odcinamy o i re i tak wychodzi temat vide w obydwoch. ok sprobuje sobie z tym poradzic ![]() 1)dirumpo, dirumpere bede uzywac tych bo to jest praesens activi odcinam o i ere i jest spolgloska czyli koniugacja 3 . czyli temat dirump czyli odpowiedz dirumpit. 2)tu uzywam ostatniej formy iussum odcinam um mam temat iuss odpowiedz i teraz nie wiem co dac czy us czy a czy um... a koniec bedzie eram. 3)laudo, laudare temat nie wiem odcinam o i jest temat i jest temat laud a w tym lauda to nie wiem ktorego uzyc... 4)audivi temat audiv znow 3 koniugacja i to bedzie audivisti xd |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 1) ![]() 2) musisz dać końcówkę rodzaju żeńskiego czyli iussa eram dla rodzaju męskiego byłoby iussus eram dla nijakiego iussum eram W liczbie mnogiej natomiast byłoby: iussae eramus dla żeńskiego iussi eramus dla męskiego iussa eramus dla nijakiego (jak w deklinacji I i II końcówki Npl) 3)Temat tworzysz najpierw odcinając końcówkę z 2formy. Czyli laudo cię nie interesuje, idziesz do laudare. Odcinasz -re i masz lauda. I w tym momencie już nie idziesz do pierwszej formy bo na 100% to będzie koniugacja I. Dopiero jeśli miałabyś po odcięciu końcówki spółgłoskę, e lub i na końcu tematu to wtedy idziesz do pierwszej formy. Czyli lauda to jest temat. Dla futurum I dla koniugacji I i II końcówką jest -bo, bis,bit, bimus,bitis, bunt (dla III i IV tworzy się go inaczej- tak jak w odmienionym wyżej przeze mnie mergo mergere). Więc dla 1pl będzie laudabimus 4. Koniugacja czasownika interesuje Cię jedynie kiedy musisz utworzyć czas pochodzący od tematu praesentis. Później nie ma ona znaczenia. Stworzyłaś tu temat od trzeciej formy czasownika- błąd. Koniugację czasownika określamy po dwóch pierwszych formach. Ale formę dobrze utworzyłaś na końcu. Jeszcze raz wyłożę jak określa się koniugację czasownika. Koniugacja I. amo amare amavi amatum Zaczynasz od 2 formy. Odcinasz -re i zostaje Ci temat zakończony na -a. Nie masz potrzeby już "iść" do pierwszej formy. Na 100% jest to deklinacja I a temat brzmi ama. Koniugacja II doceo, docere, docui, doctum Zaczynasz od 2 formy. Odcinasz -re i zostaje Ci temat zakończony na -e. Idziesz do 1 formy odcinasz -o. Tematy są takie same? Kończą się na -e? Jest to wtedy koniugacja II. Koniugacja III lego legere legi lectum Zaczynasz od 2 formy. Odcinasz -re i zostaje Ci temat zakończony na spółgłoskę. Wiesz zatem że jest to koniugacja III. Nie ma potrzeby iść do pierwszej formy. Drugi przypadek koniugacji III- ze spójką. capio capire cepi ceptum Zaczynasz od 2 formy. Odcinasz -re i zostaje Ci temat zakończony na -i. Idziesz do pierwszej formy odcinasz -o. Masz dwa tematy na -i. Jednak jest do koniugacja III, choć w większości form pokrywa się z IV. to "i" na końcu tematu jest spójką. Póki co nie masz się tym co przejmować bo to wychodzi dopiero przy coniunctivach. Ale to tak do wyjaśnienia. Ich nie jest dużo, po czasie się zorientujesz, które to czasowniki. Ten akapit to taka * można rzec. Idziemy dalej ![]() Koniugacja IV. audio audire audivi auditum Zaczynasz od 2 formy. Odcinasz -re i zostaje Ci temat zakończony na -i. Idziesz do pierwszej formy odcinasz -o. Tematy te pokrywają się, jest to więc koniugacja IV.
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() tylko mam wątpliwosci do tego ze gdy 2 tematy beda sie konczyc na dwie inne koncowki np "a" a druga na "e" to ktory temat wybrac? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Nie będzie takiej sytuacji
![]() Ale widziałam, że ktoś Ci tam strasznie namieszał u podstaw łaciny więc zaczęłam od nowa ![]() Dawałam korki z łaciny już wielu osobom i wiem, że czasem trzeba od początku zacząć ![]()
Wymiana książkowa, czyli porządki styczniowe ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post44413363 Edytowane przez SOCKI Czas edycji: 2011-01-15 o 14:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
dzieeekuje ci za pomoc ![]() moja wykładowczyni to tylko gadac umie nie nie wiedzialam poki mi nie wyjasnilas ;p |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Nie jestem. Studiuję. Ale łaciny już uczę się od 5 lat i to w "pełnowartościowym" wymiarze
![]() ![]() ![]()
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Moje gratulacje!!!
![]() ![]()
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Witam serdecznie wszystkich tu zgromadzonych. Mam malutki problem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Witam serdecznie wszystkich tu zgromadzonych. Mam malutki problem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:27.