|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Problem z tortem bezowym
Z okazji świętowania jutszejszego Sylwestra, chcę upiec bezę, mój problem polega na tym, że chce aby krem był "ściśnięty" (będzie to ubita śmietana 30 z kawałkami czarnej czekolady i owocami). Czy mam do niego dodać mąki ziemniaczanej ? Jeśli macie jakieś fajne przepisy na bezę to z chęcią przeczytam
![]() Z góry dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Problem z tortem bezowym
ale to chcesz robić bezę czy śmietanę ubijać?
raz robilam tort bezowy, to przełożony był kremówką 36+ cukru pudru troche [i dodatki smakowe]
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
chcę zrobić bezę, przełożoną ubitą śmietanką + owoce
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Ja jeśli używam ubitej kremówki do przełożenia jakiegoś ciasta, mieszam ją cukrem pudrem (po ubiciu), dodaję wiórki czekolady mieszając delikatnie i na 800 ml tej śmietany, dodaję 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szkl gorącej wody. Po przestudzeniu dodaję do śmietany. Wtedy jestem spokojna, że nic mi nie spłynie. I galaretka też się nie robi.
Są takie błędy, ktorych nie da się naprawić... Są takie słowa, ktorych nie da się cofnąć... Są takie łzy, ktorych nie umiem powstrzymać... Są takie gesty, którym nie umiem się oprzeć... Są takie pragnienia, które nie chcą umrzeć... Jest takie uczucie, które nie chce zgasnąć...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
jadłam kiedyś tort bezowy, przełożony owocami (raz były to maliny, a drugi chyba jagody) i bitą śmietaną i był zamrozony. pamiętam, że przed podaniem był chwilę wcześniej wyjęty, żeby można było go pokroić. pyszny taki lodowy tort!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:51.