![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Biologia rozszerzona - da radę?
Witam! W maju piszę biologię podstawową na maturze. Jednak zastanawiam się nad rozszerzeniem, gdyż jest lepiej liczone podczas rekrutacji na studia. Dziewczyny, uda się w ciągu 4 miesięcy nauczyć się na rozszerzenie? Potrzebuję Waszego doświadczenia i ogromnego motywatora, bo ja, jak na razie nieśmiało podchodzę do mojego planu, ale wiem, że jeśli innym się udało/też próbują, to dam z siebie wszystko. Pozdrawiam!
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Biologia rozszerzona - da radę?
a jaki program realizowałaś przez całą szkołę średnia?
jeżeli miałaś rozszerzoną biologię to nie powinno być większego problemu a jeżeli podstawową to musiałabyś się ostro wziąć do pracy bo materiały do opanowania - i zrozumienia - jest dużo
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Niestety program podstawowy.
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem da radę
![]() Zdawałam biologię rozszerzoną na maturze, a chodziłam do klasy humanistycznej. Prawda jest taka, że nie napracowałam się nad tym zbyt ciężko, przyznaję. Jednak ja miałam korepetytorkę - doświadczoną nauczycielkę i egzaminatorkę. Spotykałyśmy się raz w tygodniu na 1,5h przez 4 miesiące, po prostu razem przemieliłyśmy podręczniki z trzech lat do bio. rozszerzonej, z pomocą jednego repetytorium. Mój wkład "pozakorepetycyjny" - przed każdym tematem musiałam przypomnieć sobie te wiadomości z zakresu podstawowego, zawsze kilka minut lekcji to było odpytywanie z poprzedniej, różne ćwiczenia zadawała mi do domu. I sama czasem rozwiązywałam sobie matury wcześniejsze i przykładowe ![]() Nigdy nie porwałabym się na matematykę, fizykę, czy chemię będąc w humanistycznej klasie - po prostu nie mam takiego myślenia i nie umiem rozwiązywać zadań. Jednak biologia, mimo że też ścisła, jest bardziej "przystępna" dla każdego, niezależnie od predyspozycji. Tak mi się przynajmniej wydaje. Ja bardzo dobrze wspominam naukę - to wszystko było dość trudne, trudniejsze dla mnie niż polski czy wos, ale jednocześnie do ogarnięcia przy odpowiedniej ilości pracy ![]() Zdawałam tylko dla siebie właściwie, bo już po złożeniu deklaracji zrezygnowałam z kierunku wymagającego biologii na maturze. Zostawiłam, bo uznałam, że warto poświęcić czas czemuś innemu niż tylko języki i wos, poćwiczyć umysł innym rodzajem wiedzy ![]() ![]() Także jeżeli naprawdę chcesz, poradzisz sobie. Nie popełnij błędu, który ja zawsze popełniam biorąc się do nauki - za duża ilość materiałów ![]() ![]() Trzymam kciuki!!! ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Każdy przedmiot do matury da radę w 4 miesiące, jeśli faktycznie się postarasz i przysiądziesz do nauki, na studiach często na opanowanie większego i trudniejszego materiału masz dużo mniej czasu
![]() Tak więc do nauki marsz i powodzenia ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
.
|
jak tylko zepniesz poslady - nie bedzie problemu
![]() zawsze sie bardziej oplaca napisac rozszerzenie. mozesz sobie pozwolic na troche slabsze napisanie niz podstawy, a i tak masz wiecej punktow |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
miriuri a mogłabyś polecić wydawnictwo dobrych pdr i repetytoriów do nauki bio na R?
![]()
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Maturę zdawałam jakiś czas temu i mogły się pojawić jakieś ciekawe nowości w międzyczasie
![]() ![]() edit: tzn to Operonu to się chyba Vademecum nazywa ![]()
a w e s o m e ! Edytowane przez miriuri Czas edycji: 2011-01-03 o 17:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem żeby napisać dobrze biolę rozsz. nie trzeba mieć wielkiej wiedzy tylko nauczyć się rozwiązywać pewne schematy zadań. Moje wiadomości z biologii nie wykraczały zbyt wielę poza podstawę, nie poświęcałam zbyt wiele czasu na naukę. Jednak chodziłam na zajęcia przygotowujące do matury gdzie rozwiązywaliśmy przykładowe arkusze i napisałam na 70%.
Także polecam i ten sposób. Jak się sprężysz to dasz radę, powodzenia ![]() Aaa i też korzystałam z vademecum operonu
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ja nie zdaję matury z biologii , ale myślę, że dasz radę
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ja maturę z biologii R zdawałam 2 lata temu - do tej pory mam wrażenie, że za dużo przyswajałam suchych informacji, a za mało zadań przeanalizowałam...
Dlatego, musisz się spiąć i przewertować kilka arkuszy, zaczynając od tych najświeższych, po rozwiązaniu kilku będziesz miała pogląd na sytuację... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Dziękuje Wam, bardzo, bardzo!
![]() Jestem w trakcie poszukiwania korepetytora i zabieram się za naukę. Trzymajcie kciuki! ![]()
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Uda się :P Ja do rozszerzonej chemii przygotowałam się przez niecałe 2 miesiące... I poszło mi zadowalająco :P
Pisałam bio rozszerzone i osiągnęłam wynik prawie 90% więc myślę, że nie jest źle, tyle że bio uczyłam się regularnie przez 3 lata ![]() Co do nauki, to szybciutko do książek :P Regularna nauka i wszystko staje się osiągalne :P Tylko trzeba się spiąć ![]() Moja rada- kup sobie kilka zbiorków zadań maturalnych (ja miałam ich z 7 ![]() ![]() PS. Daruj sobie vademecum operonu i ich zbiory bo niestety zawierają błędy ![]() Trzymam kciuki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
a w e s o m e ! Edytowane przez miriuri Czas edycji: 2011-01-11 o 17:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Pewnie, że dasz radę, jak się przyłożysz.
![]() Ja do matury rozszerzonej z biologii uczyłam się sama, bo w szkole miałam realizowaną tylko podstawę. Korzystałam tylko z podręczników Operonu. Rozwiązywałam też duużo testów. Przysiądź do arkuszy, najpierw podstawowych, a później rozszerzonych. Przejdź się też może do nauczycielki od biologii i zapytaj czy nie mogłaby Ci udostępnić jakichś testów czy repetytorium. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Trochę późno odpowiadam no ale i tak się wypowiem.
Ja zdaję w tym roku rozszerzoną biologię i jestem na humanistycznym. Próbną zdałam z drugim wynikiem w szkole. Fakt faktem rewelacji nie było ale tylko dlatego, że nie przejrzałam do końca książki do zoologii, mam nadzieję, że teraz będzie lepiej. Myślę, ze spokojnie każdy może dać radę zdać nie tylko biologię na rozszerzeniu jeśli jej nie miał. Zależy od przyłożenia się i od tego jak nam materiał wchodzi do głowy. Ja się zdecydowałam na R przed wakacjami i w wakacje już miałam dostarczone podręczniki przez moją nauczycielkę ale i tak muszę teraz się uczyć tego materiału, bo szczerze mówiąc to jakoś nie bardzo w te wakacje się postarałam. Bardzo dużo pomaga mi moja nauczycielka ![]() ![]() Pozdrawiam i życzę powodzenia wszystkim, którzy zdają w tym roku biologię. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jakbym siebie czytała *.* A cp do autorki tematu - zdecydowałaś się w końcu na tą rozszerzoną ? ![]() Edytowane przez withi_as Czas edycji: 2011-02-15 o 19:35 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja tak jak już wcześniej wspominałam, gdyby nie moja nauczycielka to pewnie teraz ryłabym wos albo rozszerzony polski, a tu taka niespodzianka. Ale warto było wychodzić te dodatkowe kółka i poszperać za książkami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Damy radę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Ja także pisałam rozszerzoną, a program miałam podstawowy, do matury zaczęłam się uczyć w zasadzie od września, nie wiem czy zdążysz ogarnąć to do maja, ale dla chcącego nic trudnego
![]() Matura z biologii to raczej kwestia logicznego myślenia i wyciągania wniosków... A z maturą podstawową na najbardziej oblegane kierunki się nie dostaniesz, bo wymagają rozszerzonej (no ale nie wiem na co chciałabyś pójść dalej). Także myślę, że warto próbować! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Przyczajenie
|
Ogólnie to mi się wydaje, że matura rozszerzona z jakiegokolwiek przedmiotu jest bardziej na logiczne łącznie treści i jak to się mówi "chłopski rozum", bo podstawa polega na wykuciu dwóch podręczników z na blachę, bynajmniej w moim przekonaniu.
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
U mnie też niewiele więcej. Więcej ludzi zdaje WOS (WOS rozszerzony to też tylko i wyłącznie logiczne myślenie i ogarnięcie jeżeli o bieżące sprawy chodzi, natomiast podstawa to kwestia wykucia teorii ...) i wcale się nie dziwię. A pamiętam jak jeszcze rok temu próbowałam sobie wmówić że lubię się uczyć historii ... : |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Historia może być ciekawa, o ile nauczyciel przekazuje wiedzę w interesujący sposób, niestety to rzadkość w polskich szkołach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
moim zdaniem, da radę
![]() ![]() no i przede wszystkim - arkusze, arkusze, arkuuuusze... aż do znudzenia ![]() ![]() to tyle z mojej skromnej strony ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Pewnie, że dasz radę
![]() ![]() Edytowane przez balletoevs Czas edycji: 2011-02-20 o 12:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Widzę, że więcej jest takich osób jak ja, to dobrze, bo już zaczynałam czuć się jak wyrzutek społeczeństwa
![]() Co do książek to ja z własnego doświadczenia polecam te starsze podręczniki. Pyłka - Gutowska to najlepszy jak dla mnie zarys ekologii, aczkolwiek jest jeszcze ciekawa książeczka o ochronie środowiska ale nie pamiętam autora, warto zajrzeć do książek Pawła Hosera, Biologia Umińskiego 2 klasa, czasami można się podeprzeć i rozszerzyć wiedzę z Botaniki Szweykowskich, Zoologia jak dla mnie dobra jest z Prószyński i S -ka, Biochemia Trojanowskiego, genetyka lajtowo, tam nie ma większych niespodzianek. Fakt faktem, że na wymienione książeczki trzeba poświęcić trochę czasu ale efekt będzie o niebo lepszy niż po samym vademecum Operonu, które dla mnie jest tak jak wspomniała Pampalini, przerost formy nad treścią. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
od jednej z nauczycielek w liceum usłyszałam, że Operon jest niekiedy lansowany na siłę, zarówno pośród grona pedagogicznego jak i samych maturzystów
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
I ta Twoja nauczycielka ma rację. Niestety Operon ma pewne braki aczkolwiek nauczyć się z niego to nauczysz. Ja też polecam fizjologię Hosera ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Ja mam dwa zbiory Witkowskiego i ucze sie rozwiązujące je. Bardzo mi sie podoba ta metoda nauki, bo wszystko w mig zapamietuje(ciezko aby tak nie bylo, jak jest kilka podobnych zadan, co sila rzeczy wchodzi wszystko do łba)
i mam zamaiar wszystko ogarnac w dwa miesiace... mysle, ze spokojnie da rade ![]() do polskiego mam zamiar sie przygotowac w miesiac, z angielskim podobnie(tylko gramatyka, bo reszta wiadomo, ze umiem to co umiem i duzo w dwa miesiace nie przyswoje) ![]() ALe to kwestia indywidulana. Jakbym miala wszystko rozwlekac na rok, to bym zwyczajnie w swiecie polowe pozapomitała. Wole sie uczyc krotko, ale intensywnie. No i niestety zawsze na ostatnia chwile.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:29.