![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Kuchnia INDYJSKA
dziewczyny jestem zafascynowana ich jedzonkiem...
![]() wpisujcie swoje dania z tej kuchni.. jak tylko znajde swój sekretny zeszyt to też sie podziele wiedzą z wami ![]()
__________________
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=12671848 #post12671848 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 1 114
|
Dot.: Kuchnia INDYJSKA
ooo, też chętnie poznam jakieś indyjskie przepisy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: Kuchnia INDYJSKA
Nie tak dawno dostałam na urodziny książkę "Kuchnia indyjska", więc podrzucę kilka z niej przepisów
![]() Wołowina gotowana z przyprawami 300ml oleju 3 średnie cebule drobno posiekane 2,5 cm korzenia imbiru pokrojonego 4 ząbki czosnku, pokrojone 2 laseczki cynamonu 3 owoce zielonego kardamonu 3 goździki 4 ziarenka pieprzu 6 suszonych czerwonych chili, posiekanych 150ml jogurtu 450g wołowiny pokrojonej w kostkę 3 zielone chili, posiekane 600ml wody świeże listki kolendry Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć cebulkę na złoto. Zmniejszyć ogień, dodać imbir, czosnek, cynamon, kardamon, goździki, pieprz i czerwone chili, smażyć przez 5 min. mieszając. W misce ubić widelcem jogurt, wlać go na patelnię i dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać mięso i dwie zielone chili, smażyć ciągle przez 5-7min., mieszając. Stopniowo wlewać wodę i mieszać, przykryć patelnię i całość dusić przez godzinę, mieszając i dolewając w razie konieczności wody. Gdy mięsko zmięknie zdjąć patelnię z ognia, wołowinę przełożyć na półmisek, udekorować pozostałą chili i kolendrą. Szpinak z chana dhaal 4 łyżki chana dhaal (ciecieżycy lub grochu łuskanego) 6 łyżek oleju 1 łyżeczka wymieszanych nasion cebuli i gorczycy 4 suszone czerwone chili 400 - 450g szpinaku z puszki, osączonego 1 łyżka świeżego imbiru, drobno posiekanego 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżeczka kminku mielonego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka chili w proszku 2 łyżki soku z cytryny 1 zielona chili do dekoracji Ciecierzycę zalać w misce wodą i moczyć min. 3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Osączyć i przełożyć do rondla, zalać wodą i gotować 30 min. W oddzielnym rondelku rozgrzać olej, dodać nasiona cebuli i gorczycy i chili (czerwone) i smażyć ciągle mieszając, aż nasiona ściemnieją. Dodać osączony szpinak i delikatnie wymieszać. Dodać imbir, kolendrę, kminek sól i chili sproszkowane. Zmniejszyć ogień i delikatnie smażyć 7 - 10 min. ciągle mieszając. Do szpinaku z przyprawami dodać ciecierzycę i dokładnie wymieszać. przełożyć na półmisek, skropić sokiem z cytryny i udekorować zieloną chili.
__________________
Poruszanie się szybciej od światła jest niemożliwe, a już na pewno nie pożądane, bo zwiewa czapkę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 1 956
|
Dot.: Kuchnia INDYJSKA
A macie może przepisy na jakieś zupy lub potrawy z kurczakiem?
![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 3 555
|
Dot.: Kuchnia INDYJSKA
Moja bratowa jest Hinduską, podpytam się jej jak robi chapati
__________________
2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu. 2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
La Moderatoiure
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 16 393
|
Dot.: Kuchnia INDYJSKA
A ja polecam ksiązkę
![]() ![]() Załączam jej zdjęcia, może kogoś zaiteresuje ![]() Jeżeli ktoś chce jakiś określony przepis to poszukam i wrzucę tu zdjęcia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 1 956
|
Dot.: Kuchnia INDYJSKA
La_Monica-twoje paznokcie są śliczne!!!
![]() ![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
La Moderatoiure
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 16 393
|
Dot.: Kuchnia INDYJSKA
Cytat:
![]() ![]() Juz wklejam przepisy ![]() *Tyke z kurczaka *Kurczak jalfrezi Mam nadzieję że zdjęcia będą widoczne dla was ![]() ![]() Jak ktoś chce to zrobię zdjęcie spisu treści ![]() ![]() PS. Jeżeli kogoś to interesuje to mam tez książkę kuchnia włoska z tej serii co indyjska(ale to już w innym wątku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 2 317
|
Dot.: Kuchnia INDYJSKA
Polecam sprobowac Palak Paneer Kamis (i innych rowniez) robilam przedwczoraj i niedosc ze szybkie to jeszcze przepyszne.
za to deser Indian Coconut Pudding mi niesmakowal, TZ zjadl ale bez jakiegos zachwytu. (za to przepyszna jest Panna Cotta, ale to juz kuchnia wloska) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Paris, France
Wiadomości: 1 603
|
Dot.: Kuchnia INDYJSKA
Alu kofta - kulki warzywne w sosie
Składniki: - Kulki warzywne: - 5 ziemniaków - 1/2 kalafiora - 10 dag mąki z ciecierzycy (można kupić w ośrodku krysznaitów) lub pszennej - 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry - sól - pieprz - garam masala - olej do smażenia Sos: - 1 kg posiekanych pomidorów bez skórki (mogą być z puszki) - 1 łyżka ghee - 1 łyżeczka startego imbiru - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka mielonego kuminu - sól - pieprz - chili - 1 mały jogurt (15 dag) Sposób przyrządzania: To pyszne wegetariańskie danie ze środkowych Indii zrobiło w Europie ogromną karierę. I to nie tylko wśród krysznaitów Zrób sos: do gorącego ghee dodaj imbir i chili. Jak zapachnie, dodaj resztę przypraw, chwilę smaż, mieszając. Dodaj pomidory, duś na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie gęsty sos. Przetrzyj przez sitko, wymieszaj z jogurtem. Ziemniaki i kalafiora podgotuj na półtwardo. Zetrzyj warzywa na tarce z dużymi oczkami, wymieszaj z resztą składników, wyrabiaj dwie minuty. Z masy formuj kulki, smaż je w gorącym oleju. Podawaj z ciepłym sosem jogurtowym. Ten sos jest też smacznym dodatkiem do smażonego sera panir. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Paris, France
Wiadomości: 1 603
|
Dot.: Kuchnia INDYJSKA
Zupa jogurtowa po indyjsku
Danie wegetariańskie: Autor: Kulinarny Atlas Świata ![]() ![]() ![]() - 6 dag masła lub ghee - 20 dag posiekanej cebuli - 3 posiekane ząbki czosnku - 1 łyżeczka ziarenek kuminu - 1 łyżeczka zmielonej kolendry - szczypta zmielonego cynamonu - szczypta zmielonej gałki muszkatołowej - 1 łyżeczka startego korzenia imbiru - sól i pieprz do smaku - 1/2 łyżeczki zmielonych goździków - 1 łyżeczka drobniutko posiekanej chili - 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu - 20 dag zielonej soczewicy - 500 ml bulionu warzywnego - 50 dag szpinaku (drobno pokrojonego) - po 1/2 szklanki gęstej śmietany i jogurtu śmietankowego Sposób przyrządzania: Rozgrzej masło lub ghee w dużej patelni lub rondlu o grubych ściankach. Wrzuć cebulę, czosnek, kmin, kolendrę, cynamon, gałkę, imbir, goździki i kardamon. Smaż 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj soczewicę, stale mieszając, podgrzewaj około 5 minut. W oddzielnym naczyniu podgrzej bulion i dodaj go do soczewicy. Ponownie zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj około godziny. Teraz włóż szpinak, gotuj jeszcze 5 minut. Zmiksuj śmietanę z jogurtem, wlej do zupy. Podgrzewaj minutę na małym ogniu, ciągle mieszając. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Możesz podawać z podpłomykami lub ryżem basmati ugotowanym na sypko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Paris, France
Wiadomości: 1 603
|
Dot.: Kuchnia INDYJSKA
Pakora - warzywa w cieście naleśnikowym
Składniki: - 12 dag mąki z ciecierzycy - 1 łyżeczka soli - 1/2 łyżeczki chili - 1/2 szklanki wody - 2 posiekane zielone chili - szczypta proszku do pieczenia - 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry - olej do głębokiego smażenia - cebule pokrojone w kółeczka - listki szpinaku - cząstki ugotowanego ziemniaka - plasterki cukinii - pieczarki itd. Sposób przyrządzania: Przesiej mąkę, dodaj sól i chili oraz tyle wody, aby powstało ciasto o konsystencji takiej jak na naleśniki. Odstaw je na 30 minut. Dodaj posiekane chili, kolendrę i szczyptę proszku do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Do ciasta wrzuć przygotowane warzywa, tak aby całe pokryły się ciastem. Smaż je na złoty kolor w głębokim oleju, wyjmuj łyżką cedzakową i osączaj z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj od razu, aby nie ostygły. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 2 144
|
Dot.: Kuchnia INDYJSKA
A ja polecam kuchnię pani Manjuli
![]() http://www.youtube.com/profile?user=Manjulaskitchen Olasku, robiłam aloo kofta z tego przepisu. Zjadliwe, ale nie rewelacyjne ![]()
__________________
"...Nieosiągalność nigdy nie jest kontrargumentem przeciwko ideałowi, gdyż ideały są tylko drogowskazami, nigdy zaś celami..." ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-10
Wiadomości: 107
|
Dot.: Kuchnia INDYJSKA
Cytat:
Zdaje sie, ze religia hinduska zakazuje jedzenie w wogole zwierzat a nie tylko krow. No ale moze sie czepiam w kazdym badz razie tak mowia krisznowcy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 4 849
|
Dot.: Kuchnia INDYJSKA
Ja chyba nie mam żadnych przepisów, choć muszę sprawdzić w moich książkach, ale zaciekawił mnie ten przepis na kulki warzywne, będę musiała go wypróbować.
__________________
asia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2007-11
Wiadomości: 2
|
Dot.: Kuchnia INDYJSKA
hej, ja dzisiaj jadlam w restauracji North Indian Garlic Chicken Chili. Palce lizac. szukam konkretnego przepisu ale nie moge znalec. ktokolwiek widzial, ktokolwiek wie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2007-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 656
|
Dot.: Kuchnia INDYJSKA
Cytat:
![]() ktos chyba sobie zarty robi z czytelnikow. ![]()
__________________
Hazaaron Khwaahishen Aisi, Ki har Khwaahish pe Dam Nikle... (Mirza Ghalib) Thousands of Desires...and each worth dying for... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-07
Wiadomości: 171
|
Dot.: Kuchnia INDYJSKA
A znacie moze jakis przepis z czerwona pasta curry?? Bo mi zalega w lodowce
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: rydultowy/londyn/frederikssund
Wiadomości: 2 373
|
Dot.: Kuchnia INDYJSKA
A macie przepisy na indyjskie słodycze??? Jadłam sporo w Londynie- takie domowej roboty- PYCHA
![]()
__________________
sometimes's after the curtain close that the real reckoning comes whether is about who we wish we were who we wish we could be who we want to be with ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2007-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 656
|
Dot.: Kuchnia INDYJSKA
da
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Egg curry: (dla 2 osob) - nasz domowy przepis - 4 jaja - duza cebula - mala cebula - sredni pomidor - woda - olej do smazenia - czosnek albo lyzeczka pasty czosnkowej (opcjonalnie) Przyprawy (doprawiamy wedlug uznania): - 1 lyzeczka soli - 1 plaska lyczeczka haldi powder (kurkuma) - 1/2 lyzeczki garam masala - odrobina chili powder (chili w proszku) Przygotowanie: Gotujemy jaja na twardo. Mala cebule kroimy na drobno, a duza scieramy na tarce. Pomidory kroimy w drobne kawalki. Smazenie: Na patelni rozgrzewamy olej a nastepnie wrzucamy do niego najpierw drobno pokrojony czosnek i cebule a po krotkiej chwili starta na tarce cebule. Smazymy mieszajac. Gdy cebula bedzie podsmazona, dodajemy przyprawy: sol, kurkume, garam masale i chili. Mieszamy z cebula i smazymy (moze troche przywierac do patelni, wiec mozna dolac odrobine wody - to nie ma byc duzone lub gotowane, ale smazone!). Nastepnie dodajemy drobno pokrojone pomidory i znow wszystko smazymy. Pomidory powinne zmieknac i wydzelic troche soku. Gdy pomodory zmiekna mozna dodac plaska lyzeczke pasty czosnkowej, jezeli nie dodalo sie wczesniej czosnku (opcjonalnie, nie wszystkim smakuje). mieszamy i zalewamy ok. 3/4 szklanki wody. mieszamy a gdy sie zagotuje, zmniejszamy ogien i pozostawiamy przez ok 5 min, ew. doprawiamy przyprawami. Wrzucamy obrane ze skorupki jaja, mieszamy z naszym sosem i pozostawiamy jeszcze na malym ogniu przez jakies 5 mi. Podawac z ryzem ![]() Smaczengo!
__________________
Hazaaron Khwaahishen Aisi, Ki har Khwaahish pe Dam Nikle... (Mirza Ghalib) Thousands of Desires...and each worth dying for... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: rydultowy/londyn/frederikssund
Wiadomości: 2 373
|
Dot.: Kuchnia INDYJSKA
a co to jest khir? tzn jak to wyglada i smakuje
![]() ![]() czekam na przepis ![]()
__________________
sometimes's after the curtain close that the real reckoning comes whether is about who we wish we were who we wish we could be who we want to be with ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2007-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 656
|
Dot.: Kuchnia INDYJSKA
khir to jest taki jakby deser na mleku. przygotowuje sie go razem z pewnym rodzajem "makaronu", ktory nazywa sie vermicelli (chociaz TZ upiera sie, ze to nie jest makaron). do tego mozna dodac rodzynki, orzechy nerkowca i inne bakalie. miodzio! jutro wlasnie TZ bedzie przygotowywal khir, wiec bede uwaznie sledzic jego poczynania
![]()
__________________
Hazaaron Khwaahishen Aisi, Ki har Khwaahish pe Dam Nikle... (Mirza Ghalib) Thousands of Desires...and each worth dying for... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: rydultowy/londyn/frederikssund
Wiadomości: 2 373
|
Dot.: Kuchnia INDYJSKA
aha
![]() ja jadlam takie jakby cukierki podobne z wygladu do chałwy ale smak miały inny, miały taka mydlana konsystencje jakby, nie wiem jak to wytlumaczyc ![]() http://www.allegro.pl/item319206576_..._slodycze.html to chyba cos w tym stylu ![]()
__________________
sometimes's after the curtain close that the real reckoning comes whether is about who we wish we were who we wish we could be who we want to be with ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2007-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 656
|
Dot.: Kuchnia INDYJSKA
Cytat:
![]() ![]() ja uwielbiam barfi, ktore ma rozne postaci. moje ulubione to kaju barfi z orzechow nerkowca (cashew) ![]()
__________________
Hazaaron Khwaahishen Aisi, Ki har Khwaahish pe Dam Nikle... (Mirza Ghalib) Thousands of Desires...and each worth dying for... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: pod Poznaniem
Wiadomości: 1 149
|
Dot.: Kuchnia INDYJSKA
Ja jadłam ostatnio ciasteczka (?) indyjskie, smakowały podobnie do naszych sezamków, tylko zamiast sezamków były orzeszki, i muszę przyznać że gdybym nie miała zdrowych zębów pewnie bym sobie połamała
![]() Dzisiaj natomiast zaopatrzyłam sie w kardamon w ziarnach ( nie wiedziałam ze jest taki drogi ![]() ![]() ![]()
__________________
http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/9042 SARA - Mała Księżniczka http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13591 KRÓL ARTUR |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: rydultowy/londyn/frederikssund
Wiadomości: 2 373
|
Dot.: Kuchnia INDYJSKA
Cytat:
no to chyba to samo ![]() jeszcze jadłam coś podobnego, co pachniało i smakowało jak MYDŁO ![]() ![]()
__________________
sometimes's after the curtain close that the real reckoning comes whether is about who we wish we were who we wish we could be who we want to be with ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2007-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 656
|
Dot.: Kuchnia INDYJSKA
Cytat:
![]() a gdzie kupywalas kardamon? kiedys udalo mi sie dostac na Starym Rynku w takim malym sklepie zielarskim, na tej samej ulicy gdzie kawiarnia Kafka. my herbate robimy tylko z wody i mleka (i lisci herbaty oczywiscie ![]() ![]() ![]()
__________________
Hazaaron Khwaahishen Aisi, Ki har Khwaahish pe Dam Nikle... (Mirza Ghalib) Thousands of Desires...and each worth dying for... |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: pod Poznaniem
Wiadomości: 1 149
|
Dot.: Kuchnia INDYJSKA
meili dzięki przynajmniej wiem co jadłam
![]() Nie piłaś nigdy wcześniej herbaty z mlekiem? W Poznaniu mówiło się na taka herbatę bawarka, więc nie było to dla mnie zbytnią nowością i może dlatego wolę dodać te wszystkie przyprawy, smakuje wyśmienicie ![]() Kardamon kupiłam w Piotrze i Pawle 10 g za 8.80 zł ! Byłam w szoku, trzy ziarenka na krzyż ![]() ![]() Imbir świeży tzn. korzeń też kupiłam w PiP, jednak w tym sklepie można znaleźć niespotykane rzeczy ![]()
__________________
http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/9042 SARA - Mała Księżniczka http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13591 KRÓL ARTUR |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 2 144
|
Dot.: Kuchnia INDYJSKA
Justin, wrzucam obiecany przepis na paneer. Przepraszam, że tyle to trwało
![]() 1 l tłustego mleka (nie UHT!, najlepiej prosto od krowy ![]() 3 łyżki soku z cytryny (ew. octu, ale nie próbowałam) Mleczko należy podgrzać, mieszając, aby na wierzchu nie utworzyła się warstwa śmietany. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć troszeczkę ogień i powoli dodawać - ciągle mieszając - sok z cytryny. Mleko powinno zacząć się zsiadać w ciągu kilku minut. Jeśli nie, należy dodać odrobinę więcej soku (i oczywiście zamieszać). Następnie należy poczekać (jakieś 5 min.), aż serwatka stanie się przezroczysta, a grudki sera zrobią się większe. Teraz czas na odcedzenie serwatki od sera, np. na sicie wyłożonym wielgachną gazą. Dalsze czynności zależą od tego, jakie mamy plany wobec naszego paneer. Jeśli marzą nam się rasgullas, rasmalai, sandesh, to wystarczy porządnie odcedzić serwatkę i potem znęcać się nad serem wg przepisu (np. na rasgullas i rasmalai zagniata się go z mąką, aż da się formować w kulki). Jeśli natomiast paneer potrzebny jest nam do smażenia, to po porządnym odcedzeniu, trzeba będzie go czymś obciążyć. Np. przy pomocy miski wypełnionej wodą, jak na tym filmiku ![]() (przy okazji fajny pomysł z dodaniem przypraw do mleka). Im dłużej ser znajduje się w takim położeniu, tym bardziej traci na miękkości, więc jeśli nie chcemy twardego paneer, nie możemy przesadzać z tym obciążaniem ![]() Ot i cała filozofia. Cytat:
__________________
"...Nieosiągalność nigdy nie jest kontrargumentem przeciwko ideałowi, gdyż ideały są tylko drogowskazami, nigdy zaś celami..." ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 4 399
|
Dot.: Kuchnia INDYJSKA
DHAL, CZYLI ZUPA Z ZIELONEJ FASOLKI MUNG
Dhal pochodzi z Bengalu. Bengalczycy są zdrowi i długowieczni, a zawdzięczają to, jak twierdzą, wegetarianizmowi i właściwemu doborowi składników pożywienia. Za bardzo korzystne uważają połączenie ryżu z roślinami strączkowymi. Dlatego radzę podawać dhal z pulao. 1 szkl. zielonej fasolki mung 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego łyżeczka masła Do garnka nalej litr wody i wsyp do niego umytą fasolkę, dodaj resztę składników i jedną łyżeczkę soli. Gotuj zupę na średnim ogniu pod przykryciem, tak aby intensywnie się gotowała, ale nie kipiała, ok. 50-60 minut. Woda w garnku będzie się stopniowo wygotowywać, więc postaraj się ją uzupełniać. Dhal jest gotowy, gdy fasolka się rozgotuje. Jeżeli chcesz skrócić czas gotowania, namocz fasolkę poprzedniego wieczoru w 1/2 litra zimnej wody. Wtedy dhal ugotuje się w 25-30 minut. ![]() SAMOSA - SMAŻONE PIEROŻKI Z NADZIENIEM SZPINAKOWYM 1 kg szpinaku 2 pomidory 150 g wiejskiego gruboziarnistego serka 150 g (mała puszka) kukurydzy 1/3 kostki masła 2 łyżeczki mielonej lub utłuczonej w moździerzu kolendry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy CIASTO: 1 kostki masła 6 łyżek kwaśnej śmietany 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 l oleju Szpinak umyj dokładnie, odsącz, usuń grube łodygi, liście posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę odsącz dokładnie z zalewy. W garnku o grubym dnie rozpuść masło; kiedy się zrumieni, wsyp przyprawy i smaż je przez parę sekund, aby wydobyć ich aromat. Uważaj, aby się nie przypaliły, bo staną się gorzkie. Dodaj pomidory, wymieszaj, smaż 3 minuty. Następnie dodaj szpinak, zalej 1/3 szklanki wody, przykryj i duś na średnim ogniu 20-30 minut. Jeżeli szpinak jest młodziutki i ma małe, delikatne listki, wystarczy 10-15 minut. Woda powinna się wygotować, a gdy szpinak zacznie przywierać do dna, dodaj kukurydzę i serek, posól. Gotuj wszystko następne 5 minut w odkrytym garnku, ciągle mieszając, aż do odparowania całej śmietanki z serka. Farsz powinien być bardzo gęsty, inaczej będzie wypływał z pierogów w czasie smażenia. W misce połącz ręką na jednolitą masę masło, śmietanę, proszek do pieczenia i łyżeczkę soli. Stopniowo dodając mąkę, zagnieć ciasto, tak aby nie kleiło się do rąk. Podziel je na 12 części. Ulep z nich kulki i rozwałkuj na placki o średnicy ok. 15 cm. Na każdym placku połóż dużą łyżkę przestudzonego farszu, złóż na pół i bardzo starannie zlep brzegi (żeby nie otwierały się w czasie smażenia). Samosa smaż po parę sztuk w głębokim oleju na złotobrązowo, ok. 8-10 min. Po wyjęciu z oleju ułóż je na papierowym ręczniku, w który wsiąknie nadmiar tłuszczu. Samosa ze szpinakiem można jeść na ciepło i na zimno. Wspaniale smakuje do zup, sosów czy potraw z warzyw na gorąco. ![]() SZPINAK PO INDYJSKU 100 g ciecierzycy (grochu włoskiego) 1 kg bakłażanów 3 kg pomidorów 1 kg szpinaku 6 łyżek masła 2 łyżki śmietany 1 łyżki imbiru 2 łyżeczki mielonej lub utłuczonej w moździerzu kolendry 1 łyżeczki chili Ciecierzycę namocz na noc. Następnego dnia ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Kiedy będzie miękka (po ok. 45 minutach), odsącz wodę. Pomidory sparz, obierz, pokrój w drobną kostkę. Szpinak umyj, odetnij grube łodygi, listki posiekaj. Bakłażany pokrój w drobną kostkę. W średniej wielkości garnku rozgrzej 4 łyżki masła, wsyp przyprawy, smaż je kilkanaście sekund, następnie dodaj bakłażany i mieszaj, aż zmiękną wchłoną prawie cały tłuszcz. Dorzuć pomidory i szpinak, wymieszaj wszystko dokładnie zalej 1/4 szklanki wody przykryj i gotuj na średnim ogniu 15 minut. Teraz dorzuć ciecierzycę, pozostałe masło, śmietanę, posól i gotuj 5 minut już bez pokrywki, mieszając co jakiś czas. Szpinak po indyjsku nie powinien być zbyt rzadki. Jeżeli trzeba, gotuj go dłużej, aby odparować nadmiar płynu. Tak przyrządzony szpinak nadaje się na wystawną kolację lub jako danie główne na obiad. więcej przepisów na http://ucztavege.most.org.pl/
__________________
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:18.