Kuchnia INDYJSKA - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-04-04, 12:11   #1
Kasiula85
Wtajemniczenie
 
Avatar Kasiula85
 
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: z pokoju ;p
Wiadomości: 2 917
GG do Kasiula85

Kuchnia INDYJSKA


dziewczyny jestem zafascynowana ich jedzonkiem...
wpisujcie swoje dania z tej kuchni..
jak tylko znajde swój sekretny zeszyt to też sie podziele wiedzą z wami
__________________
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=12671848 #post12671848 koreopołudniowiczki .. łączmy się

Kasiula85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-04, 13:31   #2
lafigue
Zadomowienie
 
Avatar lafigue
 
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 1 114
Dot.: Kuchnia INDYJSKA

ooo, też chętnie poznam jakieś indyjskie przepisy
lafigue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-05, 18:48   #3
laia
Raczkowanie
 
Avatar laia
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 108
GG do laia
Dot.: Kuchnia INDYJSKA

Nie tak dawno dostałam na urodziny książkę "Kuchnia indyjska", więc podrzucę kilka z niej przepisów (sprawdzonych)

Wołowina gotowana z przyprawami

300ml oleju
3 średnie cebule drobno posiekane
2,5 cm korzenia imbiru pokrojonego
4 ząbki czosnku, pokrojone
2 laseczki cynamonu
3 owoce zielonego kardamonu
3 goździki
4 ziarenka pieprzu
6 suszonych czerwonych chili, posiekanych
150ml jogurtu
450g wołowiny pokrojonej w kostkę
3 zielone chili, posiekane
600ml wody
świeże listki kolendry

Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć cebulkę na złoto. Zmniejszyć ogień, dodać imbir, czosnek, cynamon, kardamon, goździki, pieprz i czerwone chili, smażyć przez 5 min. mieszając. W misce ubić widelcem jogurt, wlać go na patelnię i dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać mięso i dwie zielone chili, smażyć ciągle przez 5-7min., mieszając. Stopniowo wlewać wodę i mieszać, przykryć patelnię i całość dusić przez godzinę, mieszając i dolewając w razie konieczności wody. Gdy mięsko zmięknie zdjąć patelnię z ognia, wołowinę przełożyć na półmisek, udekorować pozostałą chili i kolendrą.

Szpinak z chana dhaal

4 łyżki chana dhaal (ciecieżycy lub grochu łuskanego)
6 łyżek oleju
1 łyżeczka wymieszanych nasion cebuli i gorczycy
4 suszone czerwone chili
400 - 450g szpinaku z puszki, osączonego
1 łyżka świeżego imbiru, drobno posiekanego
1 łyżeczka kolendry mielonej
1 łyżeczka kminku mielonego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka chili w proszku
2 łyżki soku z cytryny
1 zielona chili do dekoracji

Ciecierzycę zalać w misce wodą i moczyć min. 3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Osączyć i przełożyć do rondla, zalać wodą i gotować 30 min. W oddzielnym rondelku rozgrzać olej, dodać nasiona cebuli i gorczycy i chili (czerwone) i smażyć ciągle mieszając, aż nasiona ściemnieją. Dodać osączony szpinak i delikatnie wymieszać. Dodać imbir, kolendrę, kminek sól i chili sproszkowane. Zmniejszyć ogień i delikatnie smażyć 7 - 10 min. ciągle mieszając. Do szpinaku z przyprawami dodać ciecierzycę i dokładnie wymieszać. przełożyć na półmisek, skropić sokiem z cytryny i udekorować zieloną chili.
__________________
Poruszanie się szybciej od światła jest niemożliwe, a już na pewno nie pożądane, bo zwiewa czapkę
laia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-19, 18:27   #4
paulina.t11
Zadomowienie
 
Avatar paulina.t11
 
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 1 956
Dot.: Kuchnia INDYJSKA

A macie może przepisy na jakieś zupy lub potrawy z kurczakiem?
__________________
25.11.08r - 8.06.2010 - APARAT góra i dół

wątek wymiankowy
paulina.t11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-21, 10:58   #5
dezire
Zakorzenienie
 
Avatar dezire
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 3 555
Dot.: Kuchnia INDYJSKA

Moja bratowa jest Hinduską, podpytam się jej jak robi chapati
__________________

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.



dezire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-22, 08:55   #6
La Monica
La Moderatoiure
 
Avatar La Monica
 
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 16 393
Dot.: Kuchnia INDYJSKA

A ja polecam ksiązkę Jest fajnie napisana i ma ciekawe przepisy, razem ze zdjęciami. Jest tania i gruba
Załączam jej zdjęcia, może kogoś zaiteresuje
Jeżeli ktoś chce jakiś określony przepis to poszukam i wrzucę tu zdjęcia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg S6000616.JPG (120,4 KB, 79 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S6000619.JPG (111,5 KB, 49 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S6000617.JPG (73,1 KB, 198 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S6000618.JPG (84,6 KB, 174 załadowań)
__________________
Often people who criticize your life are the same people that don't know the price you paid to get to where you are today.
LC 66/100/2015
Instagram

Gotuję
La Monica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-23, 07:58   #7
paulina.t11
Zadomowienie
 
Avatar paulina.t11
 
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 1 956
Dot.: Kuchnia INDYJSKA

La_Monica-twoje paznokcie są śliczne!!! A czy masz może jakiś przepis z użuciem kurczaka?
__________________
25.11.08r - 8.06.2010 - APARAT góra i dół

wątek wymiankowy
paulina.t11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-23, 11:02   #8
La Monica
La Moderatoiure
 
Avatar La Monica
 
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 16 393
Dot.: Kuchnia INDYJSKA

Cytat:
Napisane przez paulina.t11 Pokaż wiadomość
La_Monica-twoje paznokcie są śliczne!!! A czy masz może jakiś przepis z użuciem kurczaka?
Heh Dziękuję ślicznie.Lubię malowac paznokcie

Juz wklejam przepisy

*Tyke z kurczaka
*Kurczak jalfrezi

Mam nadzieję że zdjęcia będą widoczne dla was Starałam się
Jak ktoś chce to zrobię zdjęcie spisu treści Tylko napiszcie
PS. Jeżeli kogoś to interesuje to mam tez książkę kuchnia włoska z tej serii co indyjska(ale to już w innym wątku)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg S6000626.JPG (102,4 KB, 111 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S6000627.JPG (113,4 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S6000629.JPG (107,5 KB, 99 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S6000631.JPG (115,7 KB, 47 załadowań)
__________________
Often people who criticize your life are the same people that don't know the price you paid to get to where you are today.
LC 66/100/2015
Instagram

Gotuję
La Monica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-24, 13:26   #9
guga1
Wtajemniczenie
 
Avatar guga1
 
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 2 317
Dot.: Kuchnia INDYJSKA

Polecam sprobowac Palak Paneer Kamis (i innych rowniez) robilam przedwczoraj i niedosc ze szybkie to jeszcze przepyszne.
za to deser Indian Coconut Pudding mi niesmakowal, TZ zjadl ale bez jakiegos zachwytu.

(za to przepyszna jest Panna Cotta, ale to juz kuchnia wloska)
guga1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-02, 20:00   #10
oLaSeK=D
Zadomowienie
 
Avatar oLaSeK=D
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Paris, France
Wiadomości: 1 603
Dot.: Kuchnia INDYJSKA

Alu kofta - kulki warzywne w sosie


Składniki:
- Kulki warzywne:
- 5 ziemniaków
- 1/2 kalafiora
- 10 dag mąki z ciecierzycy (można kupić w ośrodku krysznaitów) lub pszennej
- 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- sól
- pieprz
- garam masala
- olej do smażenia
Sos:
- 1 kg posiekanych pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)
- 1 łyżka ghee
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- sól
- pieprz
- chili
- 1 mały jogurt (15 dag)

Sposób przyrządzania:

To pyszne wegetariańskie danie ze środkowych Indii zrobiło w Europie ogromną karierę. I to nie tylko wśród krysznaitów
Zrób sos: do gorącego ghee dodaj imbir i chili. Jak zapachnie, dodaj resztę przypraw, chwilę smaż, mieszając. Dodaj pomidory, duś na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie gęsty sos. Przetrzyj przez sitko, wymieszaj z jogurtem. Ziemniaki i kalafiora podgotuj na półtwardo. Zetrzyj warzywa na tarce z dużymi oczkami, wymieszaj z resztą składników, wyrabiaj dwie minuty. Z masy formuj kulki, smaż je w gorącym oleju. Podawaj z ciepłym sosem jogurtowym. Ten sos jest też smacznym dodatkiem do smażonego sera panir.
oLaSeK=D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-02, 20:02   #11
oLaSeK=D
Zadomowienie
 
Avatar oLaSeK=D
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Paris, France
Wiadomości: 1 603
Dot.: Kuchnia INDYJSKA

Zupa jogurtowa po indyjsku
Danie wegetariańskie:
Autor: Kulinarny Atlas Świata




Składniki:
- 6 dag masła lub ghee
- 20 dag posiekanej cebuli
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziarenek kuminu
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- szczypta zmielonego cynamonu
- szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1 łyżeczka drobniutko posiekanej chili
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 20 dag zielonej soczewicy
- 500 ml bulionu warzywnego
- 50 dag szpinaku (drobno pokrojonego)
- po 1/2 szklanki gęstej śmietany i jogurtu śmietankowego

Sposób przyrządzania:

Rozgrzej masło lub ghee w dużej patelni lub rondlu o grubych ściankach. Wrzuć cebulę, czosnek, kmin, kolendrę, cynamon, gałkę, imbir, goździki i kardamon. Smaż 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj soczewicę, stale mieszając, podgrzewaj około 5 minut. W oddzielnym naczyniu podgrzej bulion i dodaj go do soczewicy. Ponownie zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj około godziny. Teraz włóż szpinak, gotuj jeszcze 5 minut. Zmiksuj śmietanę z jogurtem, wlej do zupy. Podgrzewaj minutę na małym ogniu, ciągle mieszając. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Możesz podawać z podpłomykami lub ryżem basmati ugotowanym na sypko.
oLaSeK=D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-02, 20:03   #12
oLaSeK=D
Zadomowienie
 
Avatar oLaSeK=D
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Paris, France
Wiadomości: 1 603
Dot.: Kuchnia INDYJSKA

Pakora - warzywa w cieście naleśnikowym
Składniki:
- 12 dag mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 szklanki wody
- 2 posiekane zielone chili
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- olej do głębokiego smażenia
- cebule pokrojone w kółeczka
- listki szpinaku
- cząstki ugotowanego ziemniaka
- plasterki cukinii
- pieczarki itd.

Sposób przyrządzania:

Przesiej mąkę, dodaj sól i chili oraz tyle wody, aby powstało ciasto o konsystencji takiej jak na naleśniki. Odstaw je na 30 minut. Dodaj posiekane chili, kolendrę i szczyptę proszku do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Do ciasta wrzuć przygotowane warzywa, tak aby całe pokryły się ciastem. Smaż je na złoty kolor w głębokim oleju, wyjmuj łyżką cedzakową i osączaj z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj od razu, aby nie ostygły.
oLaSeK=D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-02, 23:30   #13
una creatura bella
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 2 144
Dot.: Kuchnia INDYJSKA

A ja polecam kuchnię pani Manjuli

http://www.youtube.com/profile?user=Manjulaskitchen

Olasku, robiłam aloo kofta z tego przepisu. Zjadliwe, ale nie rewelacyjne
__________________
"...Nieosiągalność nigdy nie jest kontrargumentem przeciwko ideałowi, gdyż ideały są tylko drogowskazami, nigdy zaś celami..."
una creatura bella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-03, 11:54   #14
abram
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2007-10
Wiadomości: 107
Dot.: Kuchnia INDYJSKA

Cytat:
Napisane przez laia Pokaż wiadomość
Nie tak dawno dostałam na urodziny książkę "Kuchnia indyjska", więc podrzucę kilka z niej przepisów (sprawdzonych)

Wołowina gotowana z przyprawami
Podobno kiedys Gurkowie z Indii wywolali powstanie w Indii bo musieli rozgryzac tekturowe 'patrony" z prochem (by zaladowac strzelby) a one byly, by zapobiec zawilgotnieniu prochu, nasaczone lojem wolowym.


Zdaje sie, ze religia hinduska zakazuje jedzenie w wogole zwierzat a nie tylko krow.
No ale moze sie czepiam w kazdym badz razie tak mowia krisznowcy.
abram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-03, 12:21   #15
asiulkaa
Zakorzenienie
 
Avatar asiulkaa
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 4 849
Dot.: Kuchnia INDYJSKA

Ja chyba nie mam żadnych przepisów, choć muszę sprawdzić w moich książkach, ale zaciekawił mnie ten przepis na kulki warzywne, będę musiała go wypróbować.
__________________
asia
asiulkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-19, 23:38   #16
maaalgorzata
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2007-11
Wiadomości: 2
Dot.: Kuchnia INDYJSKA

hej, ja dzisiaj jadlam w restauracji North Indian Garlic Chicken Chili. Palce lizac. szukam konkretnego przepisu ale nie moge znalec. ktokolwiek widzial, ktokolwiek wie?
maaalgorzata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-19, 07:31   #17
meili
Rozeznanie
 
Avatar meili
 
Zarejestrowany: 2007-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 656
Dot.: Kuchnia INDYJSKA

Cytat:
Napisane przez laia Pokaż wiadomość
Nie tak dawno dostałam na urodziny książkę "Kuchnia indyjska", więc podrzucę kilka z niej przepisów (sprawdzonych)

Wołowina gotowana z przyprawami
Wołowina??????!!!!!

ktos chyba sobie zarty robi z czytelnikow. Oprocz muzulmanów nikt nie je w Indiach wołowiny!!!! A to z tego prostego powodu, że krowy tutaj są święte!
__________________

Hazaaron Khwaahishen Aisi,
Ki har Khwaahish pe Dam Nikle...

(Mirza Ghalib)


Thousands of Desires...and each worth dying for...

meili jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-19, 07:41   #18
vanessa21
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2007-07
Wiadomości: 171
Dot.: Kuchnia INDYJSKA

A znacie moze jakis przepis z czerwona pasta curry?? Bo mi zalega w lodowce
vanessa21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-19, 09:22   #19
Caramella
Wtajemniczenie
 
Avatar Caramella
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: rydultowy/londyn/frederikssund
Wiadomości: 2 373
Dot.: Kuchnia INDYJSKA

A macie przepisy na indyjskie słodycze??? Jadłam sporo w Londynie- takie domowej roboty- PYCHA
__________________
sometimes's after the curtain close that the real reckoning comes
whether is about
who we wish we were
who we wish we could be
who we want to be with


63-62-61-60-59-58-57-56-55-54-53-52-51-50-49-48
Caramella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-21, 07:08   #20
meili
Rozeznanie
 
Avatar meili
 
Zarejestrowany: 2007-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 656
Dot.: Kuchnia INDYJSKA

da
Cytat:
Napisane przez Caramella Pokaż wiadomość
A macie przepisy na indyjskie słodycze??? Jadłam sporo w Londynie- takie domowej roboty- PYCHA
to prawda, indyjskie slodycze to poprostu niebo w gebie nawet nie bede wymieniac tych, ktore mi najbardziej smakuja, bo na sama mysl robie sie glodna my w domu probowalismy zrobic gulab jamun z proszku, ale nie zabardzo nam to wyszlo slodkosci, ktore mozna z powodzeniem przyzadzic w domu to np. halva marchewkowa lub khir. TZ specjalizuje sie w robieniu khir'u, wiec poprosze go o przepis akurat bedzie na Holi, ktore jest juz w sobote (22.03).



Egg curry: (dla 2 osob)
- nasz domowy przepis
- 4 jaja
- duza cebula
- mala cebula
- sredni pomidor
- woda
- olej do smazenia
- czosnek albo lyzeczka pasty czosnkowej (opcjonalnie)

Przyprawy (doprawiamy wedlug uznania):
- 1 lyzeczka soli
- 1 plaska lyczeczka haldi powder (kurkuma)
- 1/2 lyzeczki garam masala
- odrobina chili powder (chili w proszku)

Przygotowanie: Gotujemy jaja na twardo. Mala cebule kroimy na drobno, a duza scieramy na tarce. Pomidory kroimy w drobne kawalki.
Smazenie: Na patelni rozgrzewamy olej a nastepnie wrzucamy do niego najpierw drobno pokrojony czosnek i cebule a po krotkiej chwili starta na tarce cebule. Smazymy mieszajac. Gdy cebula bedzie podsmazona, dodajemy przyprawy: sol, kurkume, garam masale i chili. Mieszamy z cebula i smazymy (moze troche przywierac do patelni, wiec mozna dolac odrobine wody - to nie ma byc duzone lub gotowane, ale smazone!). Nastepnie dodajemy drobno pokrojone pomidory i znow wszystko smazymy. Pomidory powinne zmieknac i wydzelic troche soku.
Gdy pomodory zmiekna mozna dodac plaska lyzeczke pasty czosnkowej, jezeli nie dodalo sie wczesniej czosnku (opcjonalnie, nie wszystkim smakuje). mieszamy i zalewamy ok. 3/4 szklanki wody. mieszamy a gdy sie zagotuje, zmniejszamy ogien i pozostawiamy przez ok 5 min, ew. doprawiamy przyprawami. Wrzucamy obrane ze skorupki jaja, mieszamy z naszym sosem i pozostawiamy jeszcze na malym ogniu przez jakies 5 mi. Podawac z ryzem

Smaczengo!
__________________

Hazaaron Khwaahishen Aisi,
Ki har Khwaahish pe Dam Nikle...

(Mirza Ghalib)


Thousands of Desires...and each worth dying for...

meili jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-21, 12:58   #21
Caramella
Wtajemniczenie
 
Avatar Caramella
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: rydultowy/londyn/frederikssund
Wiadomości: 2 373
Dot.: Kuchnia INDYJSKA

a co to jest khir? tzn jak to wyglada i smakuje ja nie znam nazw nie pytalam
czekam na przepis
__________________
sometimes's after the curtain close that the real reckoning comes
whether is about
who we wish we were
who we wish we could be
who we want to be with


63-62-61-60-59-58-57-56-55-54-53-52-51-50-49-48
Caramella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-21, 13:08   #22
meili
Rozeznanie
 
Avatar meili
 
Zarejestrowany: 2007-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 656
Dot.: Kuchnia INDYJSKA

khir to jest taki jakby deser na mleku. przygotowuje sie go razem z pewnym rodzajem "makaronu", ktory nazywa sie vermicelli (chociaz TZ upiera sie, ze to nie jest makaron). do tego mozna dodac rodzynki, orzechy nerkowca i inne bakalie. miodzio! jutro wlasnie TZ bedzie przygotowywal khir, wiec bede uwaznie sledzic jego poczynania
__________________

Hazaaron Khwaahishen Aisi,
Ki har Khwaahish pe Dam Nikle...

(Mirza Ghalib)


Thousands of Desires...and each worth dying for...

meili jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-22, 12:41   #23
Caramella
Wtajemniczenie
 
Avatar Caramella
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: rydultowy/londyn/frederikssund
Wiadomości: 2 373
Dot.: Kuchnia INDYJSKA

aha
ja jadlam takie jakby cukierki podobne z wygladu do chałwy ale smak miały inny, miały taka mydlana konsystencje jakby, nie wiem jak to wytlumaczyc pycha byly

http://www.allegro.pl/item319206576_..._slodycze.html

to chyba cos w tym stylu
__________________
sometimes's after the curtain close that the real reckoning comes
whether is about
who we wish we were
who we wish we could be
who we want to be with


63-62-61-60-59-58-57-56-55-54-53-52-51-50-49-48
Caramella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-03-22, 14:54   #24
meili
Rozeznanie
 
Avatar meili
 
Zarejestrowany: 2007-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 656
Dot.: Kuchnia INDYJSKA

Cytat:
Napisane przez Caramella Pokaż wiadomość
aha
ja jadlam takie jakby cukierki podobne z wygladu do chałwy ale smak miały inny, miały taka mydlana konsystencje jakby, nie wiem jak to wytlumaczyc pycha byly

http://www.allegro.pl/item319206576_..._slodycze.html

to chyba cos w tym stylu
chyba tez to jadlam jest jakby zrobione z cieniutkich niteczek, tak? i szybko sie rozpuszcza w buzi
ja uwielbiam barfi, ktore ma rozne postaci. moje ulubione to kaju barfi z orzechow nerkowca (cashew)
__________________

Hazaaron Khwaahishen Aisi,
Ki har Khwaahish pe Dam Nikle...

(Mirza Ghalib)


Thousands of Desires...and each worth dying for...

meili jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-22, 22:47   #25
MARIKA.S
Zadomowienie
 
Avatar MARIKA.S
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: pod Poznaniem
Wiadomości: 1 149
Dot.: Kuchnia INDYJSKA

Ja jadłam ostatnio ciasteczka (?) indyjskie, smakowały podobnie do naszych sezamków, tylko zamiast sezamków były orzeszki, i muszę przyznać że gdybym nie miała zdrowych zębów pewnie bym sobie połamała

Dzisiaj natomiast zaopatrzyłam sie w kardamon w ziarnach ( nie wiedziałam ze jest taki drogi ) imbir i goździki i wieczorkiem zrobiłam herbatkę po indyjsku Pycha
MARIKA.S jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-23, 13:06   #26
Caramella
Wtajemniczenie
 
Avatar Caramella
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: rydultowy/londyn/frederikssund
Wiadomości: 2 373
Dot.: Kuchnia INDYJSKA

Cytat:
Napisane przez meili Pokaż wiadomość
chyba tez to jadlam jest jakby zrobione z cieniutkich niteczek, tak? i szybko sie rozpuszcza w buzi

no to chyba to samo
jeszcze jadłam coś podobnego, co pachniało i smakowało jak MYDŁO nie podpasowało mi
__________________
sometimes's after the curtain close that the real reckoning comes
whether is about
who we wish we were
who we wish we could be
who we want to be with


63-62-61-60-59-58-57-56-55-54-53-52-51-50-49-48
Caramella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-24, 05:36   #27
meili
Rozeznanie
 
Avatar meili
 
Zarejestrowany: 2007-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 656
Dot.: Kuchnia INDYJSKA

Cytat:
Napisane przez MARIKA.S Pokaż wiadomość
Ja jadłam ostatnio ciasteczka (?) indyjskie, smakowały podobnie do naszych sezamków, tylko zamiast sezamków były orzeszki, i muszę przyznać że gdybym nie miała zdrowych zębów pewnie bym sobie połamała

Dzisiaj natomiast zaopatrzyłam sie w kardamon w ziarnach ( nie wiedziałam ze jest taki drogi ) imbir i goździki i wieczorkiem zrobiłam herbatkę po indyjsku Pycha
to pewnie bylo "patti". jest dosyc twarde i rzeczywiscie mozna na tym sobie zęby połamać. ale patti też bardzo lubie i swego czasu miałam patti-manie, jadlam bez opamiętania

a gdzie kupywalas kardamon? kiedys udalo mi sie dostac na Starym Rynku w takim malym sklepie zielarskim, na tej samej ulicy gdzie kawiarnia Kafka. my herbate robimy tylko z wody i mleka (i lisci herbaty oczywiscie ). ja robie (dla 2 osob) z 1 filizanki mleka i 1 filizanki wody (maz z 1 i 1/2 fiizanki wody i 1/2 filizanki mleka). wszystko to razem gotujemy w garnku i dodajemy liscie herbaty (dosyc sporo). gdy sie zagotuje trzeba jeszcze podgotowac na malym ogniu. na koniec dodac cukier. zima dodajemy jeszcze swiezego imbiru (rozgniecony) do wody i mleka a pozniej liście herbaty. nigdy nie sadzilam, ze taki typ herbaty bedzie mi smakowal (herbata z mlekiem nigdy bym nie pomyślała). ale to jest naprawde dobre
__________________

Hazaaron Khwaahishen Aisi,
Ki har Khwaahish pe Dam Nikle...

(Mirza Ghalib)


Thousands of Desires...and each worth dying for...

meili jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-03-24, 11:24   #28
MARIKA.S
Zadomowienie
 
Avatar MARIKA.S
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: pod Poznaniem
Wiadomości: 1 149
Dot.: Kuchnia INDYJSKA

meili dzięki przynajmniej wiem co jadłam
Nie piłaś nigdy wcześniej herbaty z mlekiem? W Poznaniu mówiło się na taka herbatę bawarka, więc nie było to dla mnie zbytnią nowością i może dlatego wolę dodać te wszystkie przyprawy, smakuje wyśmienicie

Kardamon kupiłam w Piotrze i Pawle 10 g za 8.80 zł ! Byłam w szoku, trzy ziarenka na krzyż Nie mówiąc o szafranie, którego ilość i cena mnie rozbroiła....Na samym dnie paczuszki kilka kreseczek szafranu w cenie 10 zł. Pomyślałam sobie ile musiałabym wydać żeby napełnić tym chociaż malutki słoiczek

Imbir świeży tzn. korzeń też kupiłam w PiP, jednak w tym sklepie można znaleźć niespotykane rzeczy
MARIKA.S jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-20, 12:13   #29
una creatura bella
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 2 144
Dot.: Kuchnia INDYJSKA

Justin, wrzucam obiecany przepis na paneer. Przepraszam, że tyle to trwało .


1 l tłustego mleka (nie UHT!, najlepiej prosto od krowy)
3 łyżki soku z cytryny (ew. octu, ale nie próbowałam)


Mleczko należy podgrzać, mieszając, aby na wierzchu nie utworzyła się warstwa śmietany. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć troszeczkę ogień i powoli dodawać - ciągle mieszając - sok z cytryny.

Mleko powinno zacząć się zsiadać w ciągu kilku minut. Jeśli nie, należy dodać odrobinę więcej soku (i oczywiście zamieszać). Następnie należy poczekać (jakieś 5 min.), aż serwatka stanie się przezroczysta, a grudki sera zrobią się większe.

Teraz czas na odcedzenie serwatki od sera, np. na sicie wyłożonym wielgachną gazą.

Dalsze czynności zależą od tego, jakie mamy plany wobec naszego paneer. Jeśli marzą nam się rasgullas, rasmalai, sandesh, to wystarczy porządnie odcedzić serwatkę i potem znęcać się nad serem wg przepisu (np. na rasgullas i rasmalai zagniata się go z mąką, aż da się formować w kulki).

Jeśli natomiast paneer potrzebny jest nam do smażenia, to po porządnym odcedzeniu, trzeba będzie go czymś obciążyć. Np. przy pomocy miski wypełnionej wodą, jak na tym filmiku http://pl.youtube.com/watch?v=UQu5jVagfao
(przy okazji fajny pomysł z dodaniem przypraw do mleka).


Im dłużej ser znajduje się w takim położeniu, tym bardziej traci na miękkości, więc jeśli nie chcemy twardego paneer, nie możemy przesadzać z tym obciążaniem .

Ot i cała filozofia.




Cytat:
Napisane przez MARIKA.S Pokaż wiadomość
Kardamon kupiłam w Piotrze i Pawle 10 g za 8.80 zł ! Byłam w szoku, trzy ziarenka na krzyż Nie mówiąc o szafranie, którego ilość i cena mnie rozbroiła....Na samym dnie paczuszki kilka kreseczek szafranu w cenie 10 zł. Pomyślałam sobie ile musiałabym wydać żeby napełnić tym chociaż malutki słoiczek
Uuuu, rzeczywiście zdzierstwo. Ja przyprawy kupuję na Allegro. Taniej, a i na jakość nie można narzekać.
__________________
"...Nieosiągalność nigdy nie jest kontrargumentem przeciwko ideałowi, gdyż ideały są tylko drogowskazami, nigdy zaś celami..."
una creatura bella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-21, 10:54   #30
titina
Zakorzenienie
 
Avatar titina
 
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 4 399
Dot.: Kuchnia INDYJSKA

DHAL, CZYLI ZUPA Z ZIELONEJ FASOLKI MUNG
Dhal pochodzi z Bengalu. Bengalczycy są zdrowi i długowieczni, a zawdzięczają to, jak twierdzą, wegetarianizmowi i właściwemu doborowi składników pożywienia. Za bardzo korzystne uważają połączenie ryżu z roślinami strączkowymi. Dlatego radzę podawać dhal z pulao.

1 szkl. zielonej fasolki mung
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
łyżeczka masła
Do garnka nalej litr wody i wsyp do niego umytą fasolkę, dodaj resztę składników i jedną łyżeczkę soli. Gotuj zupę na średnim ogniu pod przykryciem, tak aby intensywnie się gotowała, ale nie kipiała, ok. 50-60 minut. Woda w garnku będzie się stopniowo wygotowywać, więc postaraj się ją uzupełniać. Dhal jest gotowy, gdy fasolka się rozgotuje.
Jeżeli chcesz skrócić czas gotowania, namocz fasolkę poprzedniego wieczoru w 1/2 litra zimnej wody. Wtedy dhal ugotuje się w 25-30 minut.
Fasolkę mung można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub dużych supermarketach.




SAMOSA - SMAŻONE PIEROŻKI Z NADZIENIEM SZPINAKOWYM
1 kg szpinaku
2 pomidory
150 g wiejskiego gruboziarnistego serka
150 g (mała puszka) kukurydzy
1/3 kostki masła
2 łyżeczki mielonej lub utłuczonej w moździerzu kolendry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kurkumy
CIASTO:
1 kostki masła
6 łyżek kwaśnej śmietany
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 l oleju
Szpinak umyj dokładnie, odsącz, usuń grube łodygi, liście posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę odsącz dokładnie z zalewy.
W garnku o grubym dnie rozpuść masło; kiedy się zrumieni, wsyp przyprawy i smaż je przez parę sekund, aby wydobyć ich aromat. Uważaj, aby się nie przypaliły, bo staną się gorzkie. Dodaj pomidory, wymieszaj, smaż 3 minuty. Następnie dodaj szpinak, zalej 1/3 szklanki wody, przykryj i duś na średnim ogniu 20-30 minut. Jeżeli szpinak jest młodziutki i ma małe, delikatne listki, wystarczy 10-15 minut. Woda powinna się wygotować, a gdy szpinak zacznie przywierać do dna, dodaj kukurydzę i serek, posól. Gotuj wszystko następne 5 minut w odkrytym garnku, ciągle mieszając, aż do odparowania całej śmietanki z serka. Farsz powinien być bardzo gęsty, inaczej będzie wypływał z pierogów w czasie smażenia.
W misce połącz ręką na jednolitą masę masło, śmietanę, proszek do pieczenia i łyżeczkę soli. Stopniowo dodając mąkę, zagnieć ciasto, tak aby nie kleiło się do rąk. Podziel je na 12 części. Ulep z nich kulki i rozwałkuj na placki o średnicy ok. 15 cm. Na każdym placku połóż dużą łyżkę przestudzonego farszu, złóż na pół i bardzo starannie zlep brzegi (żeby nie otwierały się w czasie smażenia).
Samosa smaż po parę sztuk w głębokim oleju na złotobrązowo, ok. 8-10 min. Po wyjęciu z oleju ułóż je na papierowym ręczniku, w który wsiąknie nadmiar tłuszczu.
Samosa ze szpinakiem można jeść na ciepło i na zimno. Wspaniale smakuje do zup, sosów czy potraw z warzyw na gorąco.
Pierożek jest też wyśmienitym drugim śniadaniem. Wtedy lepiej go upiec w piekarniku, będzie lżej strawny. Ulepione pierogi ułóż na suchej blaszce do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 15-20 minut, aż zrumieni się na złoto.






SZPINAK PO INDYJSKU
100 g ciecierzycy (grochu włoskiego)
1 kg bakłażanów
3 kg pomidorów
1 kg szpinaku
6 łyżek masła
2 łyżki śmietany
1 łyżki imbiru
2 łyżeczki mielonej lub utłuczonej w moździerzu kolendry
1 łyżeczki chili
Ciecierzycę namocz na noc. Następnego dnia ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Kiedy będzie miękka (po ok. 45 minutach), odsącz wodę. Pomidory sparz, obierz, pokrój w drobną kostkę. Szpinak umyj, odetnij grube łodygi, listki posiekaj. Bakłażany pokrój w drobną kostkę. W średniej wielkości garnku rozgrzej 4 łyżki masła, wsyp przyprawy, smaż je kilkanaście sekund, następnie dodaj bakłażany i mieszaj, aż zmiękną wchłoną prawie cały tłuszcz. Dorzuć pomidory i szpinak, wymieszaj wszystko dokładnie zalej 1/4 szklanki wody przykryj i gotuj na średnim ogniu 15 minut. Teraz dorzuć ciecierzycę, pozostałe masło, śmietanę, posól i gotuj 5 minut już bez pokrywki, mieszając co jakiś czas. Szpinak po indyjsku nie powinien być zbyt rzadki. Jeżeli trzeba, gotuj go dłużej, aby odparować nadmiar płynu.
Tak przyrządzony szpinak nadaje się na wystawną kolację lub jako danie główne na obiad.



więcej przepisów na http://ucztavege.most.org.pl/
__________________



I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.


titina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:18.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.