twarda woda - co robić? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-13, 12:59   #1
Rangiku
Raczkowanie

twarda woda - co robić?

Witajcie,

Mam lekkie kłopoty z kamieniami nerkowymi, więc w domu zawsze filtruję wodę w dzbanku przed przelaniem do czajnika. Problem pojawił się ostatnio w pracy po zmianie biura.. Mamy tu tak twardą wodę, że filtrowanie w dzbanku nic nie daje, czajnik jest zakamieniony po kilku dniach od czyszczenia i ja to wszystko piję Bardzo się boję, że to mi zaszkodzi
Widziałam w internecie butelki z wbudowanym filtrem chemicznym, ale one nadają się tylko do zimnej wody, a ja nałogowo piję gorącą herbatę.. Znacie może jakieś filtry chemiczne, które możnabyłoby zainstalować bezpośrednio na kubku? Albo macie może jakieś inne pomysły jak sobie poradzić w takiej sytuacji? Kolega używa zwykłych filtrów do kawy, ale obawiam się, że one zatrzymują tylko te większe drobinki..
Rangiku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-13, 15:53   #2
zrzuc brzuch
Raczkowanie

Dot.: twarda woda - co robić?

Są takie specjalne filtry które się montuje bezpośrednio do kranu, może coś takiego by pomogło ?
Stary 2013-12-13, 20:12   #3
sensei1992
Raczkowanie

albo tabletki do uzdatniania wody jakie daje się powodzianom czy używa w wojsku gdy woda jest zatruta, powodują one koagulacje i sedymentacje wszystkich cząstek stałych więc pewnie i tych powodujących twardość wody; choć przyznaje że to dosyć ekstremalne rozwiązanie :P
inny pomysł to zrobić herbatę w domu do termosu jeśli to nie problem
Stary 2013-12-14, 14:00   #4
Rangiku
Raczkowanie

Filtr na kran niestety odpada, bo kran firmowy.. A co do tabletek, to nawet mam ntakie w domu (kupione kiedyś na wakacje w góry), ale stosowanie ich tak cały czas raczej nie jest zdrowe..
Ale termos to dobry pomysł, o tym nie pomyślałam Musiałabym znaleźć tylko taki, który długo będzie trzymał ciepło
Stary 2013-12-14, 14:13   #5
zakonna
Naczelna Nastolatka

nie lepiej kupić wodę mineralną niegazowaną i taką gotować?
Stary 2013-12-14, 18:47   #6
Rangiku
Raczkowanie

No właśnie to nic nie da, bo korzystamy w pracy z jednego czajnika, który jest bez przerwy zakamieniony od wody z kranu Więc jeśli zagotuję tam mineralkę to zaraz też będzie pełna kamienia..Teoretycznie mogłabym kupić sobie swój czajnik i nosić mineralkę, no ale nie chcę robić aż takiej szopki...
Stary 2013-12-16, 17:37   #7
beznadziejny123
Wtajemniczenie

GG do beznadziejny123

Żadne filtry węglowe ci nie pomogą bo nieprzyswajalny wapń powstaje podczas gotowania. Musiałabyś chyba najpierw zagotować a potem do filtra przelać ale pewnie by się zepsuł

Jedynie filtr odwróconej osmozy i wtedy masz wodę praktycznie jak destylowaną ale to z tego co pamiętam drogie rozwiązanie.

Oddaj głos w ankiecie:
Męska dominacja... <ziewa>... znowu?

Cytat:
Napisane przez elvegirl
Babskie forum, normalna rzecz że jest dużo jednoczesnych PMSów i się baby raz na jakiś czas pokłócą
beznadziejny123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-03-09, 14:59   #8
Beattrice
Przyczajenie

Twarda woda to faktycznie problem z włosami i skórą, jednak powstaje pytanie, czy Ty faktycznie masz twardą wodę. Czy sprawdzałaś jakimś testerem wodę u siebie? Można takie coś kupić na allegro. Ja u siebie sprawdziłam kropelkowym testerem twardości wody, który kupiłam właśnie na allegro i u mnie to dopiero jest masakra. Badałam trzykrotnie bo uwierzyć nie mogłam, że wychodzą mi 33 stopnie, co oznacza, że ja nie mam twardej wody. Oznacza to, że mam wodę bardzo twardą. Taki tester to koszt około 30 złotych wraz z przesyłką, więc sądzę, że warto. Marki nie podaję żeby nie było, że reklama. Podejrzewam, że wszystkie te testery kropelkowe to dokładnie to samo, więc można kupić dowolny.

Edytowane przez Beattrice
Czas edycji: 2015-03-09 o 15:16
Beattrice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-09, 15:23   #9
ViVio
BAN stały

Beatrice tak z ciekawości co oznacza że masz 33 stopnie?

Widziałem kilka testerów na PH wody i w większości skala wacha się od 4,5-9.

Swoją drogą ciekawy temat, ja zmagam się z twardą wodą, ale w akwarium. Chemią nie chce zbijać bo padną mi krewetki, jedyna rada to filtr odwróconej osmozy, który nie jest wcale taki drogi. Ja jednak obniże PH metodami naturalnymi, niestety opcja długotrwała i nie dla ludzi. Liście dębu, szyszki olchy i takie tam...hobby
ViVio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-09, 15:39   #10
Beattrice
Przyczajenie

ViVio, wklejam cytat z aukcji, na której kupiłam ten tester. To jest jakaś skala francuska.

Skala twardości wody
0-7 °fH - woda bardzo miękka
8-14 °fH - woda miękka
15-21 °fH - woda średnio twarda
22-32 °fH - woda twarda
ponad 32 °fH - woda bardzo twarda
Stary 2015-03-10, 13:49   #11
ViVio
BAN stały

Aha no tak zagłębiłem się nieco w temat i oto co znalazłem:

- stopniach francuskich (°f) – 1 °f = 10,00 mg CaCO3 w 1 litrze wody

Lp. Stopień twardości wody [mval/l] [mg CaCO3☠] [st. niemieckie] [mmol/l]
1 Woda bardzo miękka < 2 < 100 < 5,6 < 1
2 Woda miękka 2-4 100-200 5,6 - 11,2 1-2
3 Woda średnio-twarda 4-7 200-350 11,2 - 19,6 2 - 3,5
4 Woda twarda 7-11 350-550 19,6 - 30,8 3,5 - 5,5
5 Woda bardzo twarda > 11 > 550 > 30,8 > 5,5

Przy czym tableki już kompletnie nie ogarniam biorąc pod uwagę Twoją rozpiske, to wiki kłamie.

PS tester niezły dobrze, że w dżulach nie podaje hehe.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-03-10, 14:39   #12
Beattrice
Przyczajenie

Teraz to ja już nie wiem jaką mam wodę. Pytanie kto mówi prawdę - wiki, czy producenci tych testerów kropelkowych. Poszukałam po necie i różni producenci testerów kropelkowych podają właśnie taką skalę jak ja wstawiłam, niezależnie od tego, czy tester jest zrobiony w skali francuskiej, czy bardziej popularnej niemieckiej. Zaś na wiki jest, dokładnie jak mówisz, zupełnie inna skala, według której mam wodę średnio, a to na pewno nie jest prawda. Widzę to po całej armaturze w domu, po zlewozmywaku w kuchni, po czajniku oraz po kubkach po zrobieniu kawy i herbaty. Woda u mnie musi być paskudnie twarda, więc w przelicznik z wiki po prostu nie wierzę.
Stary 2015-03-11, 14:15   #13
ViVio
BAN stały

Wpisz sobie na allegro: ZOOLEK AQUATEST 2 ZAKRESY pH, kosztuje 12zł

W każdym sklepie akwarystycznym też to dostaniesz. Tam masz przynajmniej miarę w pH.
Stary 2015-03-13, 09:56   #14
Aparatka427
Przyczajenie

Może tutaj uzyskam odpowiedź... przeglądałam dzisiaj allegro i znalazłam tester kropelkowy twardości wody 30 zł z przesyłką. Nie wiem czy o nim właśnie rozmawiacie? Kupował ktoś? Pokazuje on prawdziwy wynik czy to jakaś ściema? Czytałam duzo o twardości wody i wiem, że ona może wpływać na kondycje skóry i włosów, a właśnie z nimi mam największy problem. pomocy....
Aparatka427 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-16, 11:38   #15
ViVio
BAN stały

Aparatka427 jeśli przypomina ten, o którym wspomniałem wyżej, to tak - bardzo dokładnie pokazuje twardość wody. Dlaczego?

W zestawie znajdują się dwa testy, jeden ogólny pokazujący zakres od 4,5 - 9 pH, natomiast drugi bardziej szczegółowy (dla akwarystów i nie tylko), w zakresie 6 - 8 pH. Osobiście korzystam i polecam. Dodam, że nie pracuję dla nich hehe.
Stary 2015-05-14, 10:52   #16
Sarutobi
BAN stały

Czy ten tester daje miarodajne wyniki? Ktoś z Was korzystał kiedyś z kropelkowego testera twardości wody i może powiedzieć coś więcej?
Sarutobi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-13, 14:35   #17
maciek25
Przyczajenie

Można wyróżnić 3 skale: niemiecką, angielską i amerykańską. Nie słyszałem o francuskiej. Jedną z popularniejszych jest niemiecka. Czytałem kiedyś w poradniku Studia Max Kuchnie, że powinna mieć 20 stopni w skali niemieckiej. Ogólnie jest to temat dość istotny, ponieważ poza tym, że kamień wszędzie się osadza, to może być negatywny dla człowieka.
Co do samych działań to uderzałbym w jakieś filtry.
maciek25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-24, 22:05   #18
Elzee34
Raczkowanie

jak mieszkałam jeszcze z rodzicami to mielismy problem z twarda wodą. Mama kupowała jakieś filtry i niewiele to pomagalo, aż ojciec w koncu znalazł jakieś zmiękczacze wody od firmy GC 2000. Woda jest naprawde bardzo wazna w codziennym zyciu i ma ogromny wpływ na nasze zdrowie.
Elzee34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-17, 13:58   #19
Ardana
Przyczajenie

Ja kombinowałam już z tym tematem, bo też mam właśnie w biurze twardą wodę i niestety nic ciekawego nie udało mi się ugrać także nie wiem co z tym można jeszcze zrobić.
Ardana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości