jak powiedzieć rodzicom o wyprowadzce - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-04-06, 13:23   #1
1dagmara1
Przyczajenie

jak powiedzieć rodzicom o wyprowadzce

mam 16 lat i po skończeniu liceum chce się wyprowadzić. powodem są moi rodzice- nie możemy się dogadać. codziennie są kłótnie i awantury, "ksywki". codziennie powtarzają że nie przejdę do następnej klasy. trwa to już 5 lat. głównym problemem jest moja mama. przez połowę dnia jest miła, ma dobry humor, a drugą połowę wrzeszczy i jest nie do wytrzymania.próbowałam z nią rozmawiać ale zawsze twierdzi że to ja jestem winna i mam ją przepraszać. niestety sytuacja z domu przelewa się na całe moje życie. jestem bardzo nieufna, nie mam przyjaciół.

myślę że 2 lata jeszcze wytrzymam. chcę zacząć studia w innym mieście. wszystko zaczęłam planować 2 lata temu. boję się tylko ich reakcji. z tatą jakoś pójdzie, myślę że mnie zrozumie i pomoże - też ma z moją mamą na pieńku, nie wiem dlaczego jeszcze się nie rozwiedli.
boję się reakcji matki. na pewno będzie awantura. nie wiem czego mam się spodziewać. myslałam żeby zwiać w nocy i zostawić kartkę. czy to dobry pomysł?

pomóżcie!!!

Edytowane przez 1dagmara1
Czas edycji: 2012-04-08 o 11:44
1dagmara1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-06, 13:24   #2
Bananalama
jestę wieszczę

Dot.: jak powiedzieć rodzicom o wyprowadzce

"mamo, tato, wyprowadzam się"

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-06, 13:26   #3
Ostre wasabi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
i tyle.

---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

Jak będziesz pełnoletnia, a studia będą solidnym argumentem to chyba Cię nie zabije za to że się chcesz kształcić i usamodzielnić
Ostre wasabi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-06, 13:35   #4
Kasiarzynka0
Raczkowanie

ucieczka teraz raczej Ci się nie uda, z racji tego, że jesteś jeszcze niepełnoletnia i to rodzice decydują za Ciebie w tych kwestiach. Jak już będziesz miała te 18 lat, ustatkujesz się, znajdziesz mieszkanie, to masz już prawo decydować za siebie i po prostu wyprowadź się. Nie zostawiaj kartki, po prostu powiedz im wprost że się wyprowadzasz, powiedz co jest tego powodem. I po prostu zrób to, czego chcesz A nie myślałaś o tym żeby porozmawiać z rodzicami i dać im szansę ?

♥♥♥

8.04.2012r - znowu razem

Kasiarzynka0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-06, 13:56   #5
klusek78
Raczkowanie

Wybacz, ale sama chęć wyprowadzki niczego nie zmienia. Kto będzie płacił za Twoje życie w innym mieście? Mieszkanie, jedzenie - to po prostu kosztuje. Skoro, jak mówisz, masz z rodzicami na pieńku, to skąd wiesz, czy nie będą kazali Ci samej się utrzymywać, skoro 'jesteś już dorosła, możesz robić co chcesz i się wyprowadzasz' ? Ucieczka w nocy i zostawienie kartki to najgłupsze co możesz zrobić. Radzę spokojną rozmowę z rodzicami na ten temat.
klusek78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-06, 14:01   #6
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

2 lata wcześniej zastanawiasz się co powiesz? nie za wcześnie

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-06, 14:14   #7
luminofor
Raczkowanie

Poczekaj do matury, zdaj ją i wtedy zobaczysz, czy masz szansę dostać się na uczelnię w jakimś większym mieście. Dopiero wtedy jest sens komunikowania rodzicom, że chciałabyś się wyprowadzić i jakie oni mają na ten temat zdanie. Jeśli powiesz im to teraz, a oni będą mieli coś przeciwko, to czekają cię dwa lata nieustannego gderania, gorszego niż dzisiaj. A to może się odbić też na twoich wynikach w nauce. Do tego czasu możesz delikatnie "wybadać grunt".

Poza tym - masz zamiar iśc do pracy i na zaoczne, czy masz nadzieję, że jednak rodzice będą ci finansowo pomagać? Wiesz, lepiej chyba, żebyś przedstawiła sprawę jako "mamo, tato, w mieście X jest super uczelnia, o takim kierunku zawsze marzyłam, to dla mnie szansa" etc, niż "mam was serdecznie dosyć i chcę od was uciec jak najszybciej"
luminofor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-04-06, 14:37   #8
Stokrotek90
Wtajemniczenie

Jeszcze masz trochę czasu. Nie rozmawiasz z rodzicami po prostu o Twoich planach edukacyjnych po skończeniu szkoły średniej? Może zamiast "wyprowadzam się" - "chciałabym studiować w innym mieście"? Pamiętaj, że jeszcze masz na to dwa lata... ale jakieś plany powoli trzeba omawiać.
Stary 2012-04-06, 14:45   #9
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Ważne pytanie - chcesz się sama utrzymywać i odciąć od rodziców czy chcesz żeby to oni Cię utrzymywali?

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-06, 15:13   #10
Pragni
Raczkowanie

powiedz z mostu, że chcesz (miasto) tutaj studiować powiedz jaki kierunek że o tym marzysz że to jest dla Cb bla bla
jeśli będą chcieli aby ich dziecko wyszło na ludzi zgodzą się bez problemu i myśle, że pomogą Ci bo wiadomo, że sama na wszystko niedasz rady zarobic...
jak będzie awantura trzaśnij drzwiami i powiedz, że i tak sie wyprowadzisz
Pragni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-06, 16:18   #11
Scottilion
Raczkowanie

1dagmara1 już teraz zacznij się rozglądać za źródłami utrzymania. Własny dochód, choćby niewielki, będzie świadczył o tym, że jesteś dojrzała i samodzielna i że Twoje plany są poważne.

Rozejrzyj się za interesującymi kierunkami studiów w innym mieście, popytaj o możliwości zamieszkania (akademik, pokoje), a jak już będziesz miała wszystko mniej więcej ustalone po prostu usiądź i spokojnie powiedz o wszystkim rodzinie - gdzie chcesz studiować i jakie będziesz musiała ponosić koszty i czego od nich oczekujesz. Myślę że to dojrzałe podejście i bardzo rozsądne. Konflikty z nerwową rodzicielką potrafią namieszać w życiu nawet dorosłej osobie, próba odcięcia się od tego i usamodzielnienia to doskonały pomysł. Trzymam kciuki za realizację planów!
Scottilion jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-06, 16:19   #12
Millygirl
Zadomowienie

1. Troll.
2. Albo zwyczajnie zbuntowana nastolatka którą wkurzają nic nie rozumiejący "starzy".
Zanim zaczniesz planować co powiesz mamusi i tatusiowi za 2 lata, pomyśl.
A skąd pieniądze na utrzymanie się w innym mieście choćby na początek?
Czy zostawienie kartki i ucieczka w środku nocy jest zachowaniem dojrzalej i odpowiedzialnej, samodzielnej osoby czy gówniarską zagrywką?
Millygirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-06, 17:35   #13
Mileva_
Zakorzenienie

Przyłóż się do matury, dostań na te studia, poszukaj lokum i koniecznie źródeł utrzymania (nie zaszkodziłoby jakbyś już teraz zaczęła odkładać, bo rodzice wcale nie muszą być chętni do utrzymywania cię) i postaw przed faktem dokonanym.

Jedyną właściwie przeszkodą może być kasa.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-06, 18:38   #14
Skierka001
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Millygirl Pokaż wiadomość
1. Troll.
2. Albo zwyczajnie zbuntowana nastolatka którą wkurzają nic nie rozumiejący "starzy".
Zanim zaczniesz planować co powiesz mamusi i tatusiowi za 2 lata, pomyśl.
A skąd pieniądze na utrzymanie się w innym mieście choćby na początek?
Czy zostawienie kartki i ucieczka w środku nocy jest zachowaniem dojrzalej i odpowiedzialnej, samodzielnej osoby czy gówniarską zagrywką?
Bez przesady, ona ma 16 lat i nie jest dojrzałą, odpowiedzialną osobą. Planuje wyprowadzić się za dwa lata i bardzo się boi reakcji swoich rodziców na tę wiadomość, a to świadczy o tym, że w tym domu nie jest ok.

Autorko, może lepiej powiedz, że chciałabyś studiować w innym mieście i mieszkać w akademiku... Być może rodzice sami powiedzą, że to dobry pomysł i będą ci finansować choć trochę studia. Jako studentka dzienna zarobisz grosze i nie starczy ci na samodzielne utrzymanie.
Skierka001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-06, 20:22   #15
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-06, 20:34   #16
_chocolate
Zakorzenienie

Jak chcesz finansować studia w innym mieście?

_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-06, 21:14   #17
chwast
Zakorzenienie

Zastanów się za dwa lata:P Będziesz wtedy pełnoletnia i sądzę, że to powinno brzmieć jakoś tak - wyprowadzam się.

Może to troll, może nie. Mnie matka od wieku dojrzewania niszczy psychicznie więc rozumiem sytuację, nawet jak jest zmyślona

Edytowane przez chwast
Czas edycji: 2012-04-06 o 21:15
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-06, 21:23   #18
Clood
Zadomowienie

Ja na Twoim miejscu po szkole średniej szukałabym intensywnie pracy i usamodzielniła się wtedy nikt nie miałby prawa mieszać w Twoim życiu, bo byłabyś samowystarczalna, a później zawsze można zacząć naukę, choćby zaocznie.

Clood jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-06, 22:09   #19
Millygirl
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Skierka001 Pokaż wiadomość
Bez przesady, ona ma 16 lat i nie jest dojrzałą, odpowiedzialną osobą. Planuje wyprowadzić się za dwa lata i bardzo się boi reakcji swoich rodziców na tę wiadomość, a to świadczy o tym, że w tym domu nie jest ok.
Wybacz ale planowanie wyprowadzki na zasadzie wymknę się z domu i zostawię kartkę że się wyprowadzam to , nie da się ukryć, brzmi trochę jak "szczeniacki" sposób myślenia, typowy dla buntu w wieku dorastania a nie jakieś poważne planowanie czegokolwiek I to nie jest wówczas wyprowadzka tylko ucieczka.

I żeby nie było - nie umniejszam problemu Autorki. Skoro ona uważa że go ma. Tylko zwracam uwagę na eeee praktyczniejszą stronę przedsięwzięcia

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-06, 22:12   #20
patrysiowa_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
to samo chciałam napisać
Stary 2012-04-06, 22:12   #21
Millygirl
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Jak "zwieje" z domu albo ładniej mówiac gdzieś sie wyniesie tak jak planuje po kryjomu, to dla sądu będzie oznaczało, ze jest samodzielna. Mogą jej nie przyznać alimentów. (powyżej 18tki daja tylko w przypadkach kiedy są to osoby uczące się i np. nie są w stanie się same utrzymać w zwiazku z tym, podjąć pracy, opłacić mieszkania itp).
Stary 2012-04-07, 13:54   #22
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-07, 15:18   #23
_chocolate
Zakorzenienie

Powinna się martwić przede wszystkim o to, jak się utrzymać, a nie o reakcję matki. Jeśli matce się to nie spodoba, to trudno, to już nie jej problem, jeżeli matka się wścieknie.

_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości